Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa 94jakub »

Daj mi dostatok energie a prídem ti ukázať vznik vesmíru k tebe do obyvačky ako predavač matracov.
Ak sú to pre teba pofidérne teórie, tak sa vráť do základnej školy a poriadne sa uč matematiku, fyziku.
Aj gravitáciu považuješ za pofidérnu? Pozor aby si neodletel do vesmíru.

Neschopnosť tu preukazujú len veriaci, keď nevedia poskytnúť ani jeden jediný dôkaz, každý má svoju "teóriu", na argumenty, ktoré celú ich teóriu vyvracajú radšej neodpovedajú a raz začas príde expert ako Koval, ktorý sa tu začne do všetkých navážať.

BTW, hovorí ti niečo falzifikácia teórie?
strapaty napísal:cize tak to v pisme je .... ten kto chce chapat pismo a otvori si srdce ... a necha posobit ducha svateho pochopi co je obrazne a priame..
Keby si s takým nadšením čítal napríklad Silmarillion, možno by si našiel nový zmysel života. Napríklad by si sa vydal hľadať elfov.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

Andi_Cibula napísal:Einsteinova teoria relativity bola presne dokazana. Jeho teoria predpovedala existenciu dilatacie casu, co sa ukazala ako pravdiva domnienka.

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... im.html#c2

Inak je to velmi pekne, mile a sympaticke. V skratke:
Dve ceziove hodiny sa nastavili na rovnaky cas. Jedny sa nalozili do lietadla, druhe zostali na zemi. Lietadlo si trosku polietalo, potom hodiny vylozili k tym co boli na zemi a porovnali sa. Ukazovali inak.
nie som expert na relativitu casu ... ale nemohlo na tie hodiny vplivat aj nieco ine anpriklad rozlicna gravitacia, elektromagneticke pole, pristroje v lietadle.... (skusali to aj v roznych nadmorskych vyskach, v roznych poludnikoch ... v roznych rovnobezkach ... v roznych rychlostiach ... v roznych leitadlach ... kolko krat ten pokus opakovali ... aka je odchylka... nemala byt ta diletaica pri rychlosti svetla ?? dalsou otazkou je co je to cas ... je to proces opotrebenia buniek akomov(starnutie),,, alebo je to pohyb telesa v priestore (cize vzdialenost /rychlost coho nasledkom je opotrebenie a sucast starnutia ) alebo je to prezivanie v case ... cize uvedomovanie si priesteoru a pohybu... totiz vsetky tieto casy sa daju do tejto teorie zakonponovat ale su to tri rozne dokazovania ... lebo cas ako samostatna velicina sa neda menrat ... je to len pomocna velicina a da sa merat len pohybom a nasledynm opotrebenim-vyvojom) ) ..tak trochu som si zafilozoval ... :D

//autoeditácia príspevku (11 Jún 2014, 15:06)
94jakub

Keby si s takým nadšením čítal napríklad Silmarillion, možno by si našiel nový zmysel života. Napríklad by si sa vydal hľadať elfov.

tak ked budem mat osobnu skusenost s elfami urcite ich pojdem hladat....
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

strapaty napísal: ale ty tiez nevies dokazat ako svet vznikol ... tiez si rovnako neschopny ako krestania tak co sa tu vystatujes.. mas len pofiderne teorie bez dokazov... ci vies zopakovat stvorenie sveta ???
Ty si myslíš, že zložité vedecké teórie (nie hypotézy) plné matematických a fyzikálnych dôkazov sú na rovnakej úrovni ako keď si niekto napíše knihu, v ktorej si vymyslí vznik sveta? Si naozaj takto mimo?
strapaty napísal: no prave vobec sa tu nabavim o nejakej vede alebo o dokazovani ... bavime sa o pisme a viere (hlbokom vnuknutom presvedceni) ...
Bavíme sa tu o vede a dokazovaní, pretože sú to protiklady celého náboženstva. Ak nechápeš základným princípom, ako sa vôbec môžeme zmysluplne baviť? No, tak ako doteraz : ty tresneš nejakú hlúposť, mi ti ukážeme, že je to hlúposť, tak ty tresneš ďalšiu, a o 5 strán ďalej sa zase vrátiš k tej prvej a takto stále dookola. Ešte si tu nenapísal nič, čo by sme ti nevyvrátili alebo nezdiskreditovali, nič čo by podporovalo alebo obhajovalo tvoju vieru.
strapaty napísal: dolezite je co ta stat v pisme znamena pre tvoj zivot ako sa priblizis k bohu ... ak cita pismo niekto z ineho dovodu je to strata casu .. lebo ako beletria je to dost nudne.. tak isto ako historicky dost chabe ... a vedecky uz absolutne prazde....
Ak žiadny boh neexistuje, tak je to strata času pre každého. A podľa všetkého neexistuje. A ak je biblia historicky a vedecky chabá, prečo by na tom mala byť duchovne lepšie? Buď je to svätá kniha, ktorú napísal neomylný boh, a teda je pravdivá, alebo je to zbierka rozprávok. Nemôže to byť polovica toho a polovica toho. Ako by si potom rozlíšil to, čo je pravda, a čo nie? Pravda bude len to, čo sa ti páči? Tak ako to máš nastavené teraz? To je na smiech.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

strapaty, vďaka za tvoje filozofovanie, teraz nám je už jasné že o tom prd vieš :)

to čo nazívaš osobnou skúsenosťou s bohom je rovnako "osobné" ako tá osobná skúsenosť s elfmi
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

strapaty napísal:
nie som expert na relativitu casu ... ale nemohlo na tie hodiny vplivat aj nieco ine anpriklad rozlicna gravitacia, elektromagneticke pole, pristroje v lietadle.... (skusali to aj v roznych nadmorskych vyskach, v roznych poludnikoch ... v roznych rovnobezkach ... v roznych rychlostiach ... v roznych leitadlach ... kolko krat ten pokus opakovali ... aka je odchylka... nemala byt ta diletaica pri rychlosti svetla ?? dalsou otazkou je co je to cas ... je to proces opotrebenia buniek akomov(starnutie),,, alebo je to pohyb telesa v priestore (cize vzdialenost /rychlost coho nasledkom je opotrebenie a sucast starnutia ) alebo je to prezivanie v case ... cize uvedomovanie si priesteoru a pohybu... totiz vsetky tieto casy sa daju do tejto teorie zakonponovat ale su to tri rozne dokazovania ... lebo cas ako samostatna velicina sa neda menrat ... je to len pomocna velicina a da sa merat len pohybom a nasledynm opotrebenim-vyvojom) ) ..tak trochu som si zafilozoval ... :D
Zafilozofoval si si dokopy o nicom. Toto nieje predmetom filozofie.A to je cely Tvoj problem. Tvoja logika funguje na principe Neviem ako to funguje => Boh to spravil Q.E.D. A toto nieje veda. Veda v prvom rade spochybnuje vsetko. Je ochotna priznat si chybu, povedat si, no tak sme sa mylili ideme dalej.

//autoeditácia príspevku (11 Jún 2014, 15:06)
94jakub

tak ked budem mat osobnu skusenost s elfami urcite ich pojdem hladat....
Presne naopak. Tu osobnu skusenost mas s Bohom preto ze Bibliu citas s nadsenim. Ta skusenost je len v tvojej hlave - Kym som bol veriaci tak som vela krat zazil boziu intervenciu., citil som ze boh je pri mne a pomaha mi. Vtip je v tom, ze teraz si uvedomujem, ze som sa s Bohom stretaval, len pre to, ze som sa s nim chcel stretnut. Chcel som aby v tanej situacii bol, tak som si ho tam doplnil. To iste robis aj ty a vsetci hlboko presvedceni veriaci. Vopcham si Boha tam kde mi pasuje.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:nie som expert na relativitu casu
Presne. Zrazu máš koľko otázok? Ale to, že prišla len tak veľká potopa, ktorá zabila všetkých ti nijako nevadí.
Keby tá teória neplatila, tak by nefungovalo napríklad ani GPS. Ale darmo ti niečo vysvetľovať keď nie si expert na relativitu a pravdepodobne ani na fyziku a vedu celkovo.
S tým časom si úplne mimo ale tak, načo vysvetľovať.
strapaty napísal:tak ked budem mat osobnu skusenost s elfami urcite ich pojdem hladat....
Zle. Najprv si prečítaš knihu, potom v nich uveríš lebo veď tak dokonalá kniha sa predsa mýliť nemôže. Potom si vsugeruješ, že si v lese elfa videl a potom ich až pôjdeš hľadať.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Steju
s clovekom ktory si nikdy neprizna ze existuje nieco ine ako materia a energia sa neda o bohu bavit... (lebo boh nie je obmedzeny ani materiou ani energiou ) ... a o vede sa stebou bavit nebudem lebo je fakt ze o tom prd viem...
veda nie je v protiklade celeho anbozenstva ..to je len tvoj postoj.. keby to bola pravda ZIADEN vedec by nebol veriaci .. nabozenstvo je uplne ina disciplina ako veda .... si dost inteligentny na to aby si to chapal takze neviem na co sa tu hras??
to ci boh existuje alebo neexistuje nik nevie ani ja ... ale ja tomu verim ..
dokonca som na tejto viere postvil cely svoj zivot .. preco ked nemam na to dokazy ... lebo zivot sam ukazuje ze jeto stravna viera (teoria) .. moj zivot je mi dokazom .. mnohi tu tvrdia ze je to len barlicka .. ja si nemyslim ... moj zivot bol super .... (necitil som ako ten vedec nedostatok) ... a kedy ani ako som presne zacal verit tiez presne neviem ... prichadzalo to postupne.... jedine co viem ze moj zivot bol super a teraz je este lepsi, hodnotnejsi , farebnejsi ... a co je este podstatnejsie ... nie len moj ale aj ludi okolo mna ... lebo boh postupne vykorenuje vsetky prejavy sebectva...
Steju
King
King

strapaty napísal: s clovekom ktory si nikdy neprizna ze existuje nieco ine ako materia a energia sa neda o bohu bavit... (lebo boh nie je obmedzeny ani materiou ani energiou ) ...
Tieto tvoje tvrdenia, jedno pred zátvorkou a jedno v zátvorke, máš ich aj ako dokázať? Lebo ak nie tak sú to obyčajné žvásty a celý tento tvoj "argument" okamžite padá. Skôr mám pocit, že ti akurát došli argumenty a preto si zapotil, že nemá zmysel sa so mnou baviť, aby si mi nemusel odpovedať. Gratulujem.
strapaty napísal: o vede sa stebou bavit nebudem lebo je fakt ze o tom prd viem...
veda nie je v protiklade celeho anbozenstva ..to je len tvoj postoj.. keby to bola pravda ZIADEN vedec by nebol veriaci .. nabozenstvo je uplne ina disciplina ako veda....
Žiaden seriózny vedec v oblasti, kde má náboženstvo svoje dogmy (teda v oblasti, o ktorých sa bavíme) nemôže byť veriaci, aspoň nie kresťan. Ak je, tak je to buď nanič vedec, alebo nanič kresťan (zvyčajne druhý prípad).
strapaty napísal: to ci boh existuje alebo neexistuje nik nevie ani ja ... ale ja tomu verim ..
dokonca som na tejto viere postvil cely svoj zivot .. preco ked nemam na to dokazy ... lebo zivot sam ukazuje ze jeto stravna viera (teoria) .. moj zivot je mi dokazom .. mnohi tu tvrdia ze je to len barlicka .. ja si nemyslim ... moj zivot bol super .... (necitil som ako ten vedec nedostatok) ... a kedy ani ako som presne zacal verit tiez presne neviem ... prichadzalo to postupne.... jedine co viem ze moj zivot bol super a teraz je este lepsi, hodnotnejsi , farebnejsi ... a co je este podstatnejsie ... nie len moj ale aj ludi okolo mna ... lebo boh postupne vykorenuje vsetky prejavy sebectva...
To sú len tvoje preludy, rovnako ako keď niekto verí, že ho uniesli mimozemštania a robili na ňom pokusy, alebo že ho neustále sledujú tajné služby... alebo cití vo svojom živote hociktorého iného zo stoviek bohov, v ktorých ľudia veria alebo kedy verili. A veľmi rád by som videl, kde "život sám ukazuje, že je to správna viera" :coffee:
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Steju napísal:Tieto tvoje tvrdenia, jedno pred zátvorkou a jedno v zátvorke, máš ich aj ako dokázať? Lebo ak nie tak sú to obyčajné žvásty a celý tento tvoj "argument" okamžite padá. Skôr mám pocit, že ti akurát došli argumenty a preto si zapotil, že nemá zmysel sa so mnou baviť, aby si mi nemusel odpovedať. Gratulujem.

Žiaden seriózny vedec v oblasti, kde má náboženstvo svoje dogmy (teda v oblasti, o ktorých sa bavíme) nemôže byť veriaci, aspoň nie kresťan. Ak je, tak je to buď nanič vedec, alebo nanič kresťan (zvyčajne druhý prípad).

To sú len tvoje preludy, rovnako ako keď niekto verí, že ho uniesli mimozemštania a robili na ňom pokusy, alebo že ho neustále sledujú tajné služby... alebo cití vo svojom živote hociktorého iného zo stoviek bohov, v ktorých ľudia veria alebo kedy verili. A veľmi rád by som videl, kde "život sám ukazuje, že je to správna viera" :coffee:
plne chapem tvoj postoj pred par rokmi by som pisal presne to iste ... a mozno za par rokov budes pisat to co ja ...
s tymi vedcami nesuhlasim ... viera a skumanie sveta nie su v rozpore .. zo skumavkami s pristrojmi zo vzorcami dokaze clovek rovnako dobre pracovat ci je veriaci alebo nie ... problem zacina ked sa viera a vead zacinaju miesat... su to uplne dve rozlicne oblasti ludskeho zivota... je to ako keby si porovnaval malovanie obrazov a malovanie izieb... ludia izby maluju aby mali pozit cistoty a estetickosit ... obrazy preto ze chcu vyjadrit co citia, prezivaju, svoje myslienky a postoje .. hladat myslienku alebo pocity v namalovanej izbe ... alebo aby obraz nabudzoval pocit cistoty a pohodlia.. je to iste ako ked chces dokazat boha vedeckymi metodami... alebo spravit zazrak pomocov vedeckych pokusov...
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

strapaty napísal:
plne chapem tvoj postoj pred par rokmi by som pisal presne to iste ... a mozno za par rokov budes pisat to co ja ...
s tymi vedcami nesuhlasim ... viera a skumanie sveta nie su v rozpore .. zo skumavkami s pristrojmi zo vzorcami dokaze clovek rovnako dobre pracovat ci je veriaci alebo nie ...
Toto samozrejme neplati o kazdej viere. Pokial ta tovoja viiera obmedyi na tolko, ze zacnes ignorovat vsetky dokazy a tvrdis, ze zem je stara 6000 rokov, tak nemozes rozumne robit archeologiu a skumat fosilie.
problem zacina ked sa viera a vead zacinaju miesat... su to uplne dve rozlicne oblasti ludskeho zivota... je to ako keby si porovnaval malovanie obrazov a malovanie izieb... ludia izby maluju aby mali pozit cistoty a estetickosit ... obrazy preto ze chcu vyjadrit co citia, prezivaju, svoje myslienky a postoje .. hladat myslienku alebo pocity v namalovanej izbe ... alebo aby obraz nabudzoval pocit cistoty a pohodlia..
Mozes namalovat obraz na stenu, podla mna si nepouzil spravne prirovnanie, resp. nevidim v tom problem ked sa malovanie obrazov spoji s alovanim izieb ...je to iste ako ked chces dokazat boha vedeckymi metodami... alebo spravit zazrak pomocov vedeckych pokusov... Dostatocne vyspela teochnologia, je nerozlisitelna od zazraku. A.C.Clarke
Obecne sa neda podla mna povedat, ze by viera zasahovala do vedy. Viera zasahuje do ludskeho rozmyslania a do vyhodnocovania a interpretacie vysledkov. Ale aj to len zalezi na tom aka viera. Nevidim ziaden problem vo viere v deistickeho boha, ktory to len vsetko zacal a dal ruky prec. Neviem si vsak predstavit ako by mohli vrcholovi vedci verit v osobneho boha. Na to aby existoval osobny boh by musel interagovat s tymto svetom. A ak aj tvrdis ze Boh nieje ani energia ani hmota, ale nieco nad tym, stale spominas interakciu s tymto osobnym bohom. Cela biblia je o interakcii s Bohom, resp o interakcii Boha s ludmi. A pre vrcholoveho vedca by to muselo znamenat, ze by niekde musel ten boh figurovat vo vysledkoch. A ak by si niekde do vedy strcil Boha, entitu, ktora sa rozhoduje ako ju napadne, cela veda by bola nepouzitelna. Veda ti umoznuje vytvarat predikcie (v zmysle, ked spojim tieto zeleza do kopy, nalejem na to beton, tak mam most ktory vydrzi urcitu zataz), ak by tam bol niekde Boh, tak by boli vsetky predikcie nepouzitelne.

Pridam jednu myslienku na zaver. Rozhovor dvoch vedcov
-Je logicke, ze si ludia niekedy mysleli, ze sa slnko otaca okolo zeme.
-Preco ?
-Lebo ked sa pozries na oblohu tak to tak vyzera.
-A ako by to vyzeralo, keby sa zem otacala okolo osi ?
Strapaty: ako by vyzeral svet bez Boha ?
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

miki690 napísal:...Neviem si vsak predstavit ako by mohli vrcholovi vedci verit v osobneho boha. ...
Veria. Pre jeden priklad netreba chodit daleko...
http://www.mojpribeh.sk/pribeh/prof-jul ... asky-drsc/
Jedna myslienka na zaver: :)
Pane Bože, verím v Teba napriek tomu, že robíš všetko preto, aby som v Teba neveril.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

piton napísal: Veria. Pre jeden priklad netreba chodit daleko...
http://www.mojpribeh.sk/pribeh/prof-jul ... asky-drsc/
Jedna myslienka na zaver: :)
strapaty napísal:v amerike su veriaci ktory tvrdia ze svet ma 6000 rokov .. to ale neznamena ze je to pravda
Preco verit v Boha, ktory robi vsteko pre to aby sme v neho neverili?
Ked som bol buchnuty do baby, co o to nestala, vzdy to dopadlo zle...
Steju
King
King

piton napísal:Veria. Pre jeden priklad netreba chodit daleko..
Pokiaľ ide o moju vieru, je skôr racionálna ako emocionálna. S úžasom a v rozpore s „vedeckými“ predpoveďami sa totiž ukázalo, že rozvoj vedy neprináša likvidáciu viery, ale naopak jej podporu
Toto nemôže myslieť vážne... neskutočne rád by som videl zdôvodnenie tohto tvrdenia, lebo (nie len) podľa mňa je to presne naopak.
Pane Bože, verím v Teba napriek tomu, že robíš všetko preto, aby som v Teba neveril.
Ja by som to preformuloval: "Drahá imaginárna bytosť, niekdy som ťa nevidel ani nepočul, tvoja existencie sa nedá vidieť a ani len dokázať, a všetko nasvedčuje tvojej neexistencii, ale napriek tomu všetkému som sa rozhodol v teba iracionálne veriť lebo niečo."

Práve to niečo je zaujímavé, ale to tam už nenapíše... bude to mix výchovy, psychickej preddispozície a fyzického zranenia v mladosti, vďaka ktorému sa stal labilnejším uveriť na zázraky? V každom prípade nič racionálne, ako tvrdí on.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Steju:
Toto nemôže myslieť vážne... neskutočne rád by som videl zdôvodnenie tohto tvrdenia, lebo (nie len) podľa mňa je to presne naopak.
To nemusíš riešiť, Krempaský je proste ten typ veriaceho vedca, ktorý vo všetkom bude násilne hľadať "božiu pečať." Akýkoľvek progres veda spraví, vždy tam niekde vopchá boha. To je fanatizmus. Viera a veda sa vylučujú, najmä veda absolútne nepotrebuje žiadnu vieru a žiadneho boha k vysvetľovaniu sveta okolo nás.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

no lenže krempasky je popularizátor vedy, a nie vedec v tom pravom slova zmysle. On nehľadá nové veci, ani sa nesnaží dokázať/vyvrátiť tvrdenia vedy. On len prezentuje to čo poznáme a opisuje to jazykom, aby tomu porozumela široká verejnosť.
Takže ak on napíše že niečo spravil boh, je to preto, že verí v boha z nejakého subjektívneho dôvodu (rovnako ako niekto má talizman, niekto je poverčivý...) alebo je to len pozostatok z výchovy a nie preto, že v ňom hľadá odpovede na otázky čo nevieme vysvetliť.
piton
King
King

[url=http://www.hojko.com/viewtopic.php?p=2096417#p2096417] napísal:Viera a veda sa vylučujú, najmä veda absolútne nepotrebuje žiadnu vieru a žiadneho boha k vysvetľovaniu sveta okolo nás.
Viera a veda sa nevylucuju. S tym, ze veda nepotrebuje vieru suhlasim...
A ano, prof. Krempasky, DrSc., spoluautor 6 patentov vooobec nie je vedec... :roll:
Prvenstvo patrí prof. Krempaskému aj v oblasti synergetiky. Pre túto disciplínu napísal základnú vedeckú literatúru a radu vedeckých článkov. Je zakladateľom vedeckého oboru Termodynamické vlastnosti. Na túto tému publikoval niekoľko vedeckých publikácií, patentov a vedeckých článkov. Je rovnako zakladateľom vedeckého oboru Nekryštalické polovodiče a spoluzakladateľom vedeckého smeru Amorfné kovy (v spolupráci s Ing. Duhajom, DrSc.)
Ale samozrejme, ze to je nic, pretoze tupritomni neomylni fanaticki ateisti maju patent na rozum :)
Steju
King
King

Aj keby vynašiel koleso a elektrínu zároveň, čo to má dokazovať? Či už sú aj takéto "argumenty" použiteľné, hlavne že môžete mať v niečom pravdu? Mne je jedno čo všetko založil a patentoval, ak tvrdí, že veda prináša podporu viery a nie jej likvidáciu, tak tvrdí nezmysel.
piton
King
King

Myslel som, ze nemusim citovat, ked reagujem na prispevok nado mnou... Takze specialne pre teba, dokazovat to ma, ze nasledovna citacia je hlupost:
no lenže krempasky je popularizátor vedy, a nie vedec v tom pravom slova zmysle. On nehľadá nové veci, ani sa nesnaží dokázať/vyvrátiť tvrdenia vedy. On len prezentuje to čo poznáme a opisuje to jazykom, aby tomu porozumela široká verejnosť.
vonjose
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vonjose »

Tak či tak je to debil. :roll:
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Tu si audio trocha minul s realitou, pretože Krempaský samozrejme vedec je a nepochybne vo svojom obore kvalitný. Ale tie jeho snahy o ktorých sa tu bavíme, majú od vedy ďaleko.
Napísať odpoveď