Anarchia

Diskusie na politické témy...

Môže anarchia existovať?

áno
30
38%
nie
48
62%

Celkom hlasov: 78

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Anarchia

Príspevok od používateľa hughito »

No typické, pisálkovia v Čechách si z celého výstupu zobrali akurát to, že Chomsky si dovolil spochybniť svätca Havla.. :roll:
Waagbistritz69
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

Zaujimave, ze kazdy univerzalisticky anarchizmus (vsetky odnoze okrem narodneho-a.) v podstate stoji na 'privatnej' ideologickej konspiracnej teorii o tom ako je ludstvo niecim resp. niekym neustale 'nutene' do hierarchickych vztahov, 'triednych', etnickych a inych sporov - entitou, ktora sa da skratene nazvat systemom .. a to ocividne aj daleko pred prichodom pojmov ako kapitalizmus atp. na scenu.

Ako je ale zrejme aj z inej temy, (sionizmus), anarchisti/'laviciari' vyhodnocuju relevantnost 'konspiracnych teorii' nie na zaklade faktov a logiky, ale predovsetkym politickej korektnosti (z ich pohladu) tej-ktorej konspiracie.

Zas a znova priklad pokrytectva, mentalnej rozpoltenosti a arogancie, ktora im dovoluje s lahkostou zomiesnovat "konsp. teorie", predovsetkym ideologickych oponentov, a pritom stavat cely svoj ideologicky pohlad na vlastnej predpojatej predstave o 'ludskej prirodzenosti' a absolutnej konspiracnej teorii o tom ako je potlacovana alebo manipulovana 'systemom'.
hughito
Redeemer
Redeemer

Kde vidíš konšpiráciu? My hovoríme o tom, že nejaké hierarchické vzťahy existujú (to je konšpirácia?) a to má vplyv na ľudí, resp. na celé spoločenstvo. A samozrejme, že elitám takýto stav vyhovuje.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Hovorite, ze v spolocnosti existuje dlhodobo stav ovplyvnovany 'elitami - systemom', ktory je proti ozajstnej ludskej prirodzenosti (logicky - lebo ten hierarchicky za prirodzeny nepokladate) a cielene potlaca skutocne ludske zaujmy, rozvoj, kreativitu, atd. To je definicia konspiracie.
hughito
Redeemer
Redeemer

Nie - anarchisti tvrdia len to, že nemožno označiť hierarchické usporiadania výlučne ZA prirodzené. Nie, že je neprirodzené a len čisto elity ho umelo udržujú a riadia proti nejakej potláčanej prirodzenosti.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak to je pokrok, minimalne od predchadzajucich vyjadreni. :wink:

Prirodzene znamena - vrodene, geneticky dane. Kedze pises (teraz), ze tento sposob usporiadania je ludstvu takisto prirodzeny, preco ho chce anarchizmus ideologicky odstranit, namiesto budovania spravodliveho systemu na jeho zaklade - okolo neho.
hughito
Redeemer
Redeemer

Nebudem tu slovíčkariť - prirodzené v tom zmysle, že "to tak bolo kedysi." O genetickej úrovni sa tu nikto nebavil. Takisto neviem o akom pokroku hovoríš, min. v spojení k mojej osobe, keďže ja som sa inak nevyjadroval.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:prirodzené v tom zmysle, že "to tak bolo kedysi."
Takze celkom novy "zmysel", ktory nedava zmysel v kontexte predchadzajucich diskusii.
keďže ja som sa inak nevyjadroval.
Zaujimavy sposob ako retroaktivne zmenit vyznam svojich vyjadreni.

:lol:
hughito
Redeemer
Redeemer

Dáva úplne zmysel, nové definície zavádzaš ty. Riešilo sa tu, "ako to bolo" kedysi a z tohto princípu sa potom debata odvíjala.
Zaujimavy sposob ako retroaktivne zmenit vyznam svojich vyjadreni.
Radšej presne cituj, kde som hovoril o nejakom genetickom význame v zmysle prirodzenosti a ako som teda "retroaktívne" (určite pod vplyvom tvojej ťaživej argumentácie :lol: ) bol donútený zmeniť význam svojich vyjadrení.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Neviem ako suvisi prirodzenost s "ako to bolo" ani kde sa to riesilo.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Prirodzenosť
Radšej presne cituj, kde som hovoril o nejakom genetickom význame v zmysle prirodzenosti
Chces tvrdit, ze si nepopieral alebo minimalne nespochybnoval vyznam ludskej prirodzenosti (skutocny vyznam slova) pri vytvarani hierarchickych vztahov v spolocnosti?
hughito
Redeemer
Redeemer

Spochybňoval v tom význame, ako som to už načrtol - teda v zmysle, že je ľudsky prirodzené, ak funguje hierarchia - väčšinou v reakcii na reči typu: "vždy to tu tak bolo."
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

hierarchia v ramci spolocenskych komunit existovala u ludi odjakziva,pretoze to bolo nutne. Dnes su sice pomery o dost liberalnejsie a volnejsie,ale to neznamena ze je realne aby anarchia v dnesnych pomeroch dokazala dlhodobo fungovat. Daleka buducnost je samozrejme otvorena,ale to uz sa nas nebude tykat.
Obrazok specialne pre anarchistov: :)
Prílohy
sisyfos.jpg
sisyfos.jpg (48.19 KiB) 1110 zobrazení
hughito
Redeemer
Redeemer

hierarchia v ramci spolocenskych komunit existovala u ludi odjakziva
Potom aký má zmysel tu diskutovať, keď po 71 stranách príde gogo (ktorý to tu navyše celkom sleduje) a zadelí tento "fakt," z ktorého dostane podľa neho zmysluplnú implikáciu o možnosti/nemožnosti anarchie.

Gogo, skús viac k veci, nemusíš silou mocou prispievať - už sa aj celkom opakuješ.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ano, urcite ze sa opakujem, tak ako sa opakujeme viacmenej vsetcia co sme tu. Na kazdu temu totiz najdes iba obmedzeny pocet relevantnych argumentov s tym sa neda nic robit. :)
Urcita hierarchia je skoro vzdy nutna, je pre mna dost tazko pochopitelne ako moze niekto tvrdit opak. Pokial sa bavime iba o nejakej teoretickej zidealizovanej rovine tak ok,ale v praxi je to nezmysel,to musi byt predsa jasne kazdemu. Ty si sa proste v anarchii "nasiel",je to tvojmu srdcu blizke a preto si sa rozhodol ze "prilozis polienko k svetovej revolucii".V skutocnosti pravdepodobne iba marnis svoj cas a to je skoda.
http://anarcranks.files.wordpress.com/2 ... rchism.jpg
hughito
Redeemer
Redeemer

Nie, hierarchia nie je nutná, hierarchia je škodlivá, o tom svedčí podstatná časť ľudských dejín. Otvor si oči gogo.

Čo je do istej miery nevyhnutné, je kontrolovaná a dočasná autorita v istých prípadoch, kde to nejde inak a kde je to užitočné. ;)
gogo956
Redeemer
Redeemer

hughito
ako definujes tu svoju: "kontrolovanu a dočasnu autoritu v istých prípadoch" ?

Lebo mam pocit ze sa dostavame do oblasti "tazkeho slovickarenia" a straca sa podstata.
Autoritu ako taku z principu anarchistu odmietas,ale potom neskor vlastne priznas ze za urcitych okolnosti budu existovat vynimky. V tom pripade to ale cele straca zmysel. :?:
Musis predsa aj Ty sam vidiet, ze sa dalej dostanes ked budes rukami lamat kamen v kamenolome, ako presviedcat ludi o vyhodach anarchistickeho zriadenia spolocnosti,nakolko ani po teoretickej stranke sa neposunies dalej ako po obvode kruhu,nieto este nejaka prax na urovni dlhodobo fungujucich uzemnych celkov typu stat. A citis aj sam ze pripadne argumenty typu "v Spanielsku to fungovalo rok a na Ukrajine mozno dokonca dva" su dost slabe.
hughito
Redeemer
Redeemer

Gogo, tu to máš dopodrobna opísané, tu sa to tiež riešilo.

http://anarchism.pageabode.com/afaq/secB1.html

A prečo mám pocit, že jediný, kto sa tu snaží niekoho o niekom presvedčiť, si ty, gogo? :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

iba kladiem otazky lebo som zvedavy na odpovede,nakolko sa tu prezentujes ako myslienkovy obhajitel anarchizmu,takze po teoretickej stranke to mas urcite uz zvladnute. /inac beriem to ako dost nefer ked ty pouzijes v argumentacii slovne spojenie ktore je nejasne a ked ta niekto poziada o blizsie vysvetlenie tak ho odkazes na nejaky vseobecny text o dlzke cca 30stran. /
hughito
Redeemer
Redeemer

Stačí si to prečítať po B.1.1, čiže to sú max. dve A4. Ja tu nelinkujem neustále, ale keď sa mi nechce opakovať, alebo keď je niečo niekde lepšie opísané, tak link môže byť nápomocný - samozrejme iba pre tých, ktorí majú naozaj záujem dostať odpovede na otázky, ktoré kladú. ;)
Napísať odpoveď