Fotografia - novinky, technika, diskusia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
iWin
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Fotografia - novinky, technika, diskusia

Príspevok od používateľa iWin »

neskusal som taketo fotenie ale strelim do vetra a poviem, ze si mal priclonit :)

ak sa nemylim tak panning foto rychlopohybujuceho sa objektu:
dlhsi cas (1/50 napr.)
ostrenie nastavene na kontinualne t.j. AI servo na canone (je to rovnake aj na nikone?)
clona a iso podla podmienok
ktozesomja
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa ktozesomja »

no cas som daval okolo 1/60 a ostrenie som mal na kontinualny auto-focus (AF-C) na Nikone. A mal som to v rezime priority casu, kedy sa clona zvoli automaticky. ISO som mal spociatku na 100 kym bolo dobre svetlo, neskor som musel zvysit lebo bolo to podvecer.
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

no ja fotim cisto v M a hram sa proste s nastaveniami :) mozno si mal malo priclonene :)
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

Po dlhom case som sa rozhodol si splnit malicky sen, kupit si nd1000 filter. Kedze je to prvy filter takehoto druhu co vlastnim, mate nejake uzitocne tipy?
Prílohy
haida-nd1000.jpg
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Vazeni, nech badam ako badam, tak sa mi nedari dopracovat sa k uspokojivym vysledkom. Snazim sa najst fotoaparat vhodny do extremnejsich podmienok (water&shockproof), ale s vacsim snimacom (a nizsim rozlisenim). Clovek by si povedal, ze toto bude silna domena mirrorless rieseni, no jedine pokrivkavajuce riesenie som nasiel Nikon AW1, kde ma ten ich snimac 1" irituje.

Vie niekto o niecom? Vymenitelne objektivy nie su podmienka (pevny objektiv skor vyhodou), priorita je velkost snimaca.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

lepsie ako AW1 su uz bezne fotaky v kombinacii s puzdrami pod vodu.. inac nic
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa martinez13 »

Zdravím, ešte som v daždi nefotil, no dnes bude jedna veľká akcia a chcem sa radšej poistiť a zo sáčku som si vyrobil takýto nepremokavý obal. O telo mi moc nejde to by malo zvládnuť vodu (D610) ale blesk by to schytal dobre.. Chcem sa spýtať mám zakryť aj objektív? Zrejme ten tiež nieje nejako vodotesný, jedná sa o Tamron 24-70 f/2.8. hlavne okolo prstencu sa môže dostať voda, nie? Alebo radšej nefotiť a počkať dokým prestane?
Možno sa to bude zdať vtipné ale nič iné ma nenapadlo. :) Vďaka za skoré rady
Prílohy
IMAG2632.jpg
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Cavte, mam taky problem, ked fotim na Manual, Nikon d5000, tak mi to po kazdej fotke samo zmeni expoziciu, a uz som z toho zufaly.. mam taky blby pocit, ze to robilo vzdy od zaciatku, ale nejak ma to nezaujimalo, ale teraz ma to uz hneva..spravim fotku, dalsia je potom vzdy preexponovana, a dalsia zase tmava.. Cize ani panoramu nemozem vyfotit, nic.. Mam taky blby pocit, ze tam je nastavenie pre HDR, ale ani za nic nasvete to nemozem najst.. Neviete, kde presne to nastavit, aby bol manual fakt manual..? Dakujem za vseky rady..;)
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

martinez13 napísal:Zdravím, ešte som v daždi nefotil, no dnes bude jedna veľká akcia a chcem sa radšej poistiť a zo sáčku som si vyrobil takýto nepremokavý obal. O telo mi moc nejde to by malo zvládnuť vodu (D610) ale blesk by to schytal dobre.. Chcem sa spýtať mám zakryť aj objektív? Zrejme ten tiež nieje nejako vodotesný, jedná sa o Tamron 24-70 f/2.8. hlavne okolo prstencu sa môže dostať voda, nie? Alebo radšej nefotiť a počkať dokým prestane?
Možno sa to bude zdať vtipné ale nič iné ma nenapadlo. :) Vďaka za skoré rady
Asi neskoro ale... logicky, ak objektív nie je utesnený proti vode, je dobrý nápad zakryť ho tiež. Druhá vec je, ak nefotíš veľmi akčne, oveľa elegantnejšie riešenie je dáždník (akurát treba vymyslieť, ako ho budeš držať a zároveň fotiť, ale všetko sa dá, a najlepšie je na to mať nejakého pomocníka), alebo zohnať malý dáždniček len naď foťák :)
cinges napísal:Cavte, mam taky problem, ked fotim na Manual, Nikon d5000, tak mi to po kazdej fotke samo zmeni expoziciu, a uz som z toho zufaly.. mam taky blby pocit, ze to robilo vzdy od zaciatku, ale nejak ma to nezaujimalo, ale teraz ma to uz hneva..spravim fotku, dalsia je potom vzdy preexponovana, a dalsia zase tmava.. Cize ani panoramu nemozem vyfotit, nic.. Mam taky blby pocit, ze tam je nastavenie pre HDR, ale ani za nic nasvete to nemozem najst.. Neviete, kde presne to nastavit, aby bol manual fakt manual..? Dakujem za vseky rady..;)
Nájdi v menu bracketing a vypni ho. Dá sa nastaviť aj na fn button... (v tom prípade drž fn button a toč otočnými voličmi kým to na displeji nebude vyzerať, že si to vypol :) )
x_master
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa x_master »

Ahojte. Chcem skusit fotit do RAW a chcel by som sa vas spytat, ci mi viete poradit nejaky software na naslednu upravu fotiek vo formate RAW. Najlepsie nieco free. Diky.
KoCi
Darca
Darca

Neviem o free alternative, ktora by za nieco stala. Tie free utility umoznuju zakladne upravy, bezne ich pridavaju ich ako softver na spracovanie RAWu vyrobcovia zrkadloviek. Uprava je vsak neintuitivna, obmedzena, prakticky len na konverziu RAW do JPEG. Asi kazdy ti odporuci Adobe Lightroom, co je softver vyvinuty pre fotografov. Existuju samozrejme aj ine programy, ale z tych solidnych su vsetky platene.
Spixy
Professional
Professional

Re: Fotografia - vaše fotky

Príspevok od používateľa Spixy »

Odporucili by ste mi nejaku knihu o fotografovani? (ja neviem čo, buď všeobecne alebo príroda, prípadne umelecke - gsphotography.tym.sk)
(bolo by to ako darček)
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

Vseobecne asi naj kniha o fotografovani je Mistrovstvi prace s DSLR: http://www.martinus.sk/?uItem=32696&gcl ... oC0cfw_wcB
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Tú som tiež našiel ale je vypredaná :(
Každopádne som narazil na Naučte se používat expoziční čas kreativně, o ktorej tiež píšu dobre, tak to riskenem s ňou. :)

// preto som sem dal link na tú stránku s fotkami, aby som nebol až tak úplne OT :-D
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

ja som v tomto samouk s tým, že som sa inšpiroval prácou iných

a k tej knihe - 2006 - nezišlo by sa spraviť revíziu a trošku osviežiť niektoré technické srandy ? či je to skôr o inom ? nemal som šancu tú knihu vidieť :)
KoCi
Darca
Darca

Technika fotografovania je stale rovnaka, ako aj princip fungovania zrkadloviek. Trufam si povedat, ze rovnako dobre, ak nie aj lepsie, posluzi nejaka kvalitna literatura o foteni 30 rokov stara.
dunno
Star
Star

Príspevok od používateľa dunno »

moze fotenie oproti slnku sposobit flaky na fotkach ? Mam zdrkadlovku nikon a spravil som poobede par fotiek oproti slnku a na vsetkych fotkach fotenych po tychto (vratane nich) mam tmave flaky. Na predchadzajucich fotkach nie, tie su pekne ciste.
Goofy
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Goofy »

dunno napísal:moze fotenie oproti slnku sposobit flaky na fotkach ? Mam zdrkadlovku nikon a spravil som poobede par fotiek oproti slnku a na vsetkych fotkach fotenych po tychto (vratane nich) mam tmave flaky. Na predchadzajucich fotkach nie, tie su pekne ciste.
jasne že môže prepáliť šošovku nebo co, to ti už nejaky iny expert povie ale ak si nemal na objektive filter tak môže
dunno
Star
Star

Príspevok od používateľa dunno »

No ale prepalenie sosovky by asi nesposobilo flaky, ale malo by to horsie nasledky nie?

Prikladam fotku kde ich vidno, ak odfotim nieco na bielom pozadi s vysokou clonou, je tam tych flakov o dost viac.

//obrazky vkladaj do priloh
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

Goofy napísal:
jasne že môže prepáliť šošovku nebo co, to ti už nejaky iny expert povie ale ak si nemal na objektive filter tak môže
totalna blbost :) Zrkadlovka ani objektiv sa pri foteni slnka neposkodia... A tie flaky su pravdepodobne spina, resp. olej na snimaci... prepni na manualne ostrenie, zaostri na blizko, nastav clonu na maximum a odfot bielu plochu, alebo oblohu. Potom uvidis kolko prachu je na snimaci.
Napísať odpoveď