Anarchia

Diskusie na politické témy...

Môže anarchia existovať?

áno
30
38%
nie
48
62%

Celkom hlasov: 78

-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Anarchia

Príspevok od používateľa -AA- »

hughito napísal:Nie - anarchisti tvrdia len to, že nemožno označiť hierarchické usporiadania výlučne ZA prirodzené. Nie, že je neprirodzené a len čisto elity ho umelo udržujú a riadia proti nejakej potláčanej prirodzenosti.
hughito napísal:Spochybňoval v tom význame, ako som to už načrtol - teda v zmysle, že je ľudsky prirodzené, ak funguje hierarchia - väčšinou v reakcii na reči typu: "vždy to tu tak bolo."
Takze pripustas, ze hierarchia v spolocnosti je tiez prirodzena, aj bez 'umelych' zasahov, ale napriek tomu hajis jej odstranenie - pretoze "o jej skodlivosti svedci podstatna cast dejin".

V prvom rade, vyrok o "skodlivost hierarchie" napriec historiou je subjektivne, tazko realne overitelne (v absolutnom meradle) a silno ideologicky podmienene tvrdenie.

Ako tiez sucasti ludskej prirodzenosti, je snaha o jej potlacenie prostrednictvom ideologie ohromne trufale - a to navyse bez vyraznych prikladov dlhodobo fungujuceho zriadenia tohto typu z historie.

Velmi velke ambicie pre ideologiu tak marginalne zastupenu vo vedomi aj (instinktivne) podvedomi ludi.

A ako si sam napisal, anarchia nie je mozna bez anarchistov - co uzatvara cely kruh.
hughito napísal:iba pre tých, ktorí majú naozaj záujem dostať odpovede na otázky, ktoré kladú. ;)
Ja mam pocit, ze ludia by skor asi chceli vidiet odpovede od toho, kto tu ideologiu zastava - pretoze ten by ju mal vediet najlepsie vysvetlit/podat/predat .. nepredpokladam, ze niekto bude kvoli tvojej neschopnosti alebo lenivosti studovat anarchisticke doktriny z externych zdrojov len tak z nudy .. az tak 'zaujimave' to skutocne nie je.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Tak ja som nikde netvrdil, že hierarchia je neprirodzená alebo pod. Je to proste možné usporiadanie spoločnosti na takejto báze - na otázku, v koho prospech a s akým úspechom, na ňu nech si každý zodpovie sám - ja mám jasno.
Ja mam pocit, ze ludia by skor asi chceli vidiet odpovede od toho, kto tu ideologiu zastava - pretoze ten by ju mal vediet najlepsie vysvetlit/podat/predat .. nepredpokladam, ze niekto bude kvoli tvojej neschopnosti alebo lenivosti studovat anarchisticke doktriny z externych zdrojov len tak z nudy .. az tak 'zaujimave' to skutocne nie je.
Keď to nie je "až tak zaujímavé," nikto ťa nenúti tu diskutovať. Svoje som k tomuto napísal, nebudem sa opakovať. A ohľadom "časovosti" anarchizmu - opäť opakujem: pri politickej teórii, ku ktorej často počúvame slová typu nemožné, nedalo by sa, nefungovalo by, je dĺžka trvania takéhoto zriadenia v tomto zmysle irelevantná, pretože samotné zavedenie týchto princípov do praxe a ich fungovanie, hovorím samo za seba a ukazuje potenciál.

Ešte na odľahčenie (v tomto kontexte) - dnes ma pobavil Machno. :)
Prílohy
machno.jpg
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

odpoveď na Axe, čo marketingovo kurví Ideu :lol: ne, šak "anarchy" má veľa významov :)
ale aj tak, ako by povedal Baťko, "za mojich čias takých chu**** nebolo!"
ep1MSAOjj9I.jpg
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:My len ničíme!
kapitalizmus, ano, to vieme...
narazam na nasu debatu o anarchii, kde si nebol schopny dodat nejaky pripad, kde anarchisti nieco vybudovali od piky
hughito
Redeemer
Redeemer

Anarchisti vybudovali od píky veľa vecí, veľa projektov, veľa akcií, veľa organizácií, dokonca aj firiem/podnikov, keďže to je to, na čo ty zrejme primárne narážaš.

Ale v prvom rade anarchisti nie sú niečo iné, extra, anarchisti si nejdú dokazovať, že čosi vybudovali - anarchisti sú obyčajní ľudia, súčasť pracujúcej triedy, ktorí sa zväčša snažia organizovať v zmysle a záujme svojich myšlienok a ideálov.

Ty žiješ mentálne v hraniciach kapitalistickej ideológie, ty by si rád porovnával nejakú úspešnosť, akože koľko trhovo konkurencieschopných firiem anarchisti vybudovali a pod. To je ale buržoázne uvažovanie, na ktoré ti môžu anarchisti nasrať. ;)
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:dokonca aj firiem/podnikov
mozes nejake konkretizovat?
anarchisti sú obyčajní ľudia, súčasť pracujúcej triedy
tej pracujucej triedy, ktora robi na tych zlych kapitalistov? (v preklade do normalnej reci - kapitalisti im davaju pracu)
dufam, ze nechces, aby som ich polutoval :)
v zmysle a záujme svojich myšlienok a ideálov
bohuzial, len vo forme prostestov
naozaj by som si prial, aby ste nam ukazali, ake je to uzasne, ale vy stale nic :)
Ty žiješ mentálne v hraniciach kapitalistickej ideológie, ty by si rád porovnával nejakú úspešnosť, akože koľko trhovo konkurencieschopných firiem anarchisti vybudovali a pod
ano, ved prave
realita je taka, ze tu mame kapitalizmus
takze ak chcu anarchisti nejakym sposobom prezit, bud budu uzavreti v nejakej oblasti a budu si zit podla svojho, alebo budu zit v realite s jasnymi dosledkami pre ich zivot

btw, nepotrebujem aby bola trhovo konkurencieschopna, staci mi, aby vydrzala v danej uzavretej oblasti

cim sa dostavame k tomu, ze taka oblast podla mojich vedomosti neexistuje
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

hughito napísal:Ty žiješ mentálne v hraniciach kapitalistickej ideológie, ty by si rád porovnával nejakú úspešnosť, akože koľko trhovo konkurencieschopných firiem anarchisti vybudovali a pod. To je ale buržoázne uvažovanie, na ktoré ti môžu anarchisti nasrať. ;)
A všetci neanarcho ľudia (kapitalisti a buržoázia) žijúci v tomto reálnom svete vám zase môžu nasrať na vaše anarchistické teoretizovanie o utópiach, ktoré reálne v tomto svete nikdy nefungovali, nefungujú, a fungovať nebudú, nie? :D
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie: Dával som sem napr. príklad malej anarchistickej nemeckej firmy, ktorá sa zaoberá distribúciou zapatistickej kávy. Už ma celkom prestáva baviť tá amnézia a neustále opakovanie už raz napísané, navyše ľuďom, ktorí "pri tom" boli.

Opakujem však, tento smer je z hľadiska anarchistickej teórie úplne bezvýznamný a cieľom anarchistov nie je vytvárať firmy a následne nimi konkurovať na kapitalistickom trhu.

//autoeditácia príspevku (01 Júl 2014, 19:58)
A všetci neanarcho ľudia (kapitalisti a buržoázia) žijúci v tomto reálnom svete vám zase môžu nasrať na vaše anarchistické teoretizovanie o utópiach, ktoré reálne v tomto svete nikdy nefungovali, nefungujú, a fungovať nebudú, nie?
Nemôžu, lebo cítili, cítia a budú cítiť tlak zospodu, od pracujúcej triedy. ;)
teoretizovanie o utópiach, ktoré reálne v tomto svete nikdy nefungovali, nefungujú, a fungovať nebudú
Ako obohraná platňa, prečítaj si aspoň časť témy, do ktorej začneš prispievať.
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:Dával som sem napr. príklad malej anarchistickej nemeckej firmy, ktorá sa zaoberá distribúciou zapatistickej kávy.
sorry, fakt si to nepamatam

k tomu zvyraznenemu, preco malej? nie je nieco vacsie? ak nie je, preco?
Opakujem však, tento smer je z hľadiska anarchistickej teórie úplne bezvýznamný a cieľom anarchistov nie je vytvárať firmy a následne nimi konkurovať na kapitalistickom trhu.
to sme si uz vyjasnili a ja s tym suhlasim, mna len zaujima to pretavenie anarchistickeho svetonazoru do reality

zopar minifirmiciek pre mna nie je dostatocnym mnozstvom
hughito
Redeemer
Redeemer

k tomu zvyraznenemu, preco malej? nie je nieco vacsie? ak nie je, preco?
Malá je preto, lebo je to taká firma, kde je cca 10 ľudí a stačí to.

zopar minifirmiciek pre mna nie su dostatocnym mnozstvom
Ale tak sa anarchistický svetonázor nepresadzuje. To si možno myslíš ty, už som to x-krát vysvetľoval. ;)
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

ešte čo sa týka ničenia a "ničenia"
aCCKbf1Mj1U.jpg
som si inak spomenul na jeden trek rapový zo ZA: "keď tu do mňa môže j***ť reklama na roaming, tak do vás bude j***ť môj technický bombing" :lol:
beardie
Redeemer
Redeemer

heh, vysvetloval...
ja som ti uz zase x-krat vysvetlil, ze je to nerealne :)

preto sa snazim najst v aktualnom kapitalistickom svete aspon nejaku moznost, aby ste si uzili to vase presvedcenie na niecom realnom
a ty stale nie a nie :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Ty si to vysvetlil, že je to nereálne. Prosím admina o vymazanie tejto témy. Beardie to ukončil. :lol:

A WB69 to teraz tiež pekne vystihol. Ale beardieho spravodlivý kapitalistický hnev sa upriamil na nálepku na rozvodovej skrini. :lol:
beardie
Redeemer
Redeemer

ked kradnem ja, mozu aj ini?
lebo toto je argument hodny strednoskolaka
hughito
Redeemer
Redeemer

Ale odkedy sú tvoje definície záväzné? Mňa by zaujímalo, koľko ľudí považuje vylepenie plagátu/samolepky na verejnú plochu/miesto, za ničenie majetku.

Háčik je v tom, že ty opäť nerobíš nič iné, len presadzuješ buržoáznu logiku. Kto chce propagáciu, musí si zaplatiť nejaký priestor od špecializovanej firmy a ísť touto cestou. Proste všetko speňažiť, za každú cenu. Väčšine ľuďom je ukradnuté (dovolím si povedať), ak sa na lampe, na stĺpe verejného osvetlenia, objavím samolepka. A niektorí ľudia sa aj potešia, lebo získajú možnosť riešiť svoj problém v práci.
beardie
Redeemer
Redeemer

vela ludi povazuje aj neplatenie v MHD za prejav odporu a tiez to nic neznamena
ohladom tej tvojej propagacie, skus si zohnat nejaku firmu, ktora bude sympatizovat s tvojimi myslienkami a rada ti priestor poskytne bezplatne (resp na svoju stratu)
hughito
Redeemer
Redeemer

No myslím si, že keď budeš propagovať niečo za seba, môžeš zvoliť takýto postup. Inak na tvoje moralizovanie nie je zvedavých moc ľudí - hlavne v celkovom kontexte situácie, ako vyzerajú ulice.
beardie
Redeemer
Redeemer

v ktorom kontexte? ze su zajebane? takze ked sem-tam dame niekam nalepku, tak to vobec nevadi, lebo jedna samolepka uz to zajebane prostredie privelmi neospati? :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Proste plagáty/lepky sa normálne lepia, nie je to nič zvláštne - nevraviac o mediálnom smogu, ktorý je podľa mňa oveľa agresívnejší a otrasnejší, ale legálny (opäť v prospech tvojej logiky).
beardie
Redeemer
Redeemer

ja nehovorim, ze je to zvlastne
ja by som bol len rad, keby sa plagaty lepili na im prisluchajuce miesta, nie kamkolvek si niekto zmysli
Napísať odpoveď