Ukradnuty bicykel na Bazosi
-
krankenwagen
Professional
- Kontaktovať používateľa:
Ukradnuty bicykel na Bazosi
Zdravim,
kamaratovi pred rokom ukradli bicykel a dnes sa objavil ako inzerat na bazosi. Je si 100% isty, ze to je ten jeho (rozne upravy na nom, ktore robil...) Prist a tvrdit ze "mne ukradli rovnaky" je asi hlupe, no da sa s tym nieco robit aj po takejto dobe?
Diky
kamaratovi pred rokom ukradli bicykel a dnes sa objavil ako inzerat na bazosi. Je si 100% isty, ze to je ten jeho (rozne upravy na nom, ktore robil...) Prist a tvrdit ze "mne ukradli rovnaky" je asi hlupe, no da sa s tym nieco robit aj po takejto dobe?
Diky
-
audiotrack
VIP
Re: Ukradnuty bicykel na Bazosi
ak to nahlásil na polícii ako krádež, a nebolo to vyriešené, tak môže dať polícii stopu. Inak asi nie. Dosť by mu pomohlo ak má s tým bicyklom nejaké fotky z minulosti, prípadne doklad o kúpe (príp. komponentov čo tam menil) kde teoreticky môžu byť výrobné čísla.
-
krankenwagen
Professional
Z toho, co si vymenoval, ma jedine fotky z minulosti. Aj on ten bicykel kupoval na bazosi pred par rokmi.
bez vyrobneho cisla alebo cisla ramu nic
kamaratovi davnejsie ukradli motorku, mal ju bez papierov a tiez ju nasiel na bazosi, tak sa tam s celou motorkarskou partiou vybrali a asi nemusim hovorit ako to dopadlo
motorku uz ma spat
-
ktozesomja
Medium Star
zavolaj predajcovi, ze mas zaujem, a ze si ho chces kupit. Ked si ho prezries a budes vidiet, ze je to naozaj ten tvoj, tak si ho ukradni naspät
... policia ti nepomoze, ked nemas ako dokazat, ze je to ten tvoj
-
94jakub
Guru wannabe
To neznamená, že to nebude vedieť "dokázať" ten zlodej.
Policia ti nepomoze, ked to nemozes dokazat. Takze ak kamaratovi na tom velmi zalezi tak asi jedine zobrat to do vlastnych ruk.
-
hojko
Site Admin
Ked kupujem bicykel v predajni alebo na internete, tak dostavam dosklad o kupe a taktiez dostavam servisnu knizku, resp. doklad od bicykla na ktorom je napisane vyrobne cislo ramu. Je to nieco ako VIN cislo na aute. Pokial tu kradez pred rokom nahlasil a pokial ma takyto doklad od bicykla s vyrobnym cislom, tak by som to riesil cez policiu.
Takto nejak to vidím.kyduso napísal:kamaratovi davnejsie ukradli motorku, mal ju bez papierov a tiez ju nasiel na bazosi, tak sa tam s celou motorkarskou partiou vybrali a asi nemusim hovorit ako to dopadlomotorku uz ma spat
Ten bicykel mohol zmeniť svojho majiteľa už niekoľkokrát. Keby mi niekto chcel zobrať bicykel, ktorý som si od niekoho kúpil, hoci by tvrdil, že je jeho a že mu ho ukradli, tak ho pošlem do prdele, nech ide plakať inde. Keby mi ho zobral násilne, tak by som šiel hneď na políciu. A polícia, myslím si, by vrátila bicykel mne a on nech si krádež jeho bicykla rieši samostatne. Takže vybrať sa k nemu s partiou nemusí byť najlepší nápad, pretože on s krádežou nemusí mať nič spoločné.
A ako by si dokazal u fizloch ze je to tvoj bike ked si ho kupil cez inzerat?
Dobrá otázka. Autor témy má aspoň jeho fotku, takže je vo výhode. Asi by som dal kontakt na predchádzajúceho majiteľa a podľa toho, čo by policajtom povedal, by som sa zariadil. Buď by to potvrdil, že som ho od neho kúpil, alebo by som sa vybral za ním s partiou.
Ak by si na polícii nahlásil, že si objavil svoj ukradnutý bicykel, policajti by mohli bicykel zaistiť.
Potom by ho mohli vrátiť osobe ktorej právo na vec (bicykel) je nepochybné.
Taká osoba ale zrejme nie je (resp. tá nepochybnosť) a bicykel by bol ponechaný v úschove.
Ak by si na bicykel uplatňovalo nárok viac osôb, odkázali by ich policajti na súd v občianskom konaní.
Po rozhodnutí súdu by bol bicykel vrátený majiteľovi.
Majiteľ by ale musel zaplatiť poplatky za úschovu veci. Navyše zrejme aj poplatky na súdne trovy.
Takže je asi lepšie kúpiť si nový bicykel...
Potom by ho mohli vrátiť osobe ktorej právo na vec (bicykel) je nepochybné.
Taká osoba ale zrejme nie je (resp. tá nepochybnosť) a bicykel by bol ponechaný v úschove.
Ak by si na bicykel uplatňovalo nárok viac osôb, odkázali by ich policajti na súd v občianskom konaní.
Po rozhodnutí súdu by bol bicykel vrátený majiteľovi.
Majiteľ by ale musel zaplatiť poplatky za úschovu veci. Navyše zrejme aj poplatky na súdne trovy.
Takže je asi lepšie kúpiť si nový bicykel...
Pokiaľ viem ja, tak bez čísla rámu nedá ani ťuka a to môže mať aj milión fotiek. Žiaľ.
Pokiaľ by som si bol ale 101% istý, že to je práve zlodej, neváhal by som to riešiť z pozície sily. Ak vie, že ho ukradol (teda je zlodej) tak sa cukne ľahšie ako by niekto čakal. To sú proste prírodné zákony.
Pokiaľ by som si bol ale 101% istý, že to je práve zlodej, neváhal by som to riešiť z pozície sily. Ak vie, že ho ukradol (teda je zlodej) tak sa cukne ľahšie ako by niekto čakal. To sú proste prírodné zákony.
-
ktozesomja
Medium Star
Urcite fotky nestacia. Bicykel, ktory vyzera tak isto podla fotky moze mat niekolko ludi, aj ked si na nom robil upravy, hocikto mohol robit tie iste. Jediny hodnoverny dokaz je spominane vyrobne cislo, cislo ramu. Ja ked som kupoval bicykel, hned mi povedali v predajni aby som si niekde zapisal cislo ramu, keby mi nahodou ukradli bicykel.
Kamarát takto isto našiel svoj bicykel na Bazoši, asi 3 mesiace po ukradnutí z pred bytových dverí. Skontaktoval políciu a s predajcom sa dohodol na osobnom stretnutí. Policajtom na papier napísal všetky značky dielov (bicykel bol skladaný), presne opísal, kde je natrhnutá guma, kde je škrabanec, kde je nalomený pedál, kde je škvrna od lepidla, a podobné detaily, všetko sedelo - predajca vymenil vidlicu, inak s bicyklom nerobil nič. Polícia kamarátovi povedala, že im je absolútne jasné, že bicykel je jeho, no pokiaľ to nemá dokladované bločkom, tak sa nepohnú, a keďže všetky diely boli z druhej ruky, kamarát bicykel už nevidel.
Hensym: to je logicke, bicykel mohol stat niekde na ulici a taketo vonkajsie znaky potom nemaju vypovednu hodnotu.
Jasné že je to logické, preto aj kamarát bol smutný ale nijak to neriešil, a na políciu nebol nas*aný, pretože si to uvedomoval. Hovorím len, že aj tí dvaja policajti mu do očí povedali, že im je jasné, ako sa vec má.
no ved to je jasne kazdemu v takychto pripadoch. Ale ako tu bolo uz napisane, ak ten bicykel este chces mat niekedy vo svojom vlastnictve, tak jedine ist na vlastnu past.