Kúpa auta z AAA Auto

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
vladenko007
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Kúpa auta z AAA Auto

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Veľmi dobrý nápad ako kúpiť AAA lacnejšie auto. Proste vziať na úver kde je nižšia cena a na druhý deň vyplatiť.

http://forum.autobazar.eu/ako-sa-nedat- ... 37-15.html
Boccaccio
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Boccaccio »

vladenko007 napísal:Veľmi dobrý nápad ako kúpiť AAA lacnejšie auto. Proste vziať na úver kde je nižšia cena a na druhý deň vyplatiť.

http://forum.autobazar.eu/ako-sa-nedat- ... 37-15.html
No neviem ci to nema AAA dako zmluvne zaistene, ze nemozes splatit skor, prip. za vysoky poplatok.
Treba zistit a nepopalit sa. :)
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

Zakon to zakazuje, cize nic take nemaju.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Vie niekto aj ktorý zákon?
Scorpion90
King
King

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

Zákon o bankách a Zákon o spotrebiteľských úveroch
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

už sa to na tomto aj iných forach riešilo, aj keď neviem či vyslovene s touto témou. V tom zákone je diera. Je tam iba zakázané pýtať poplatky za predčasné splatenie. Ale ak si tú zmluvu uzatvoria na takú a takú dobu, a nedajú tam poznámku že sa to môže splatiť skôr, tak predčasné splatenie je vlastne porušenie zmluvy a vypýtajú si pokutu. Takže stačí to takto preformulovať. Nepýtajú poplatok za predčasné splatenie, pýtajú pokutu za porušenie zmluvy.
Takže rozhodne si treba pozreť či je možnosť splatiť skôr. Lebo ak to tam nie je napísané, tak máš smolu.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ja viem len tolko, ze v banke mi bolo povedane ked som sa na toto pytal ked som bral uver, ze cokolvek pod 10 000€ mam zo zakona PRÁVO splatit predcasne.
Podotykam vsak ze mi to bolo interpretovane "priehradkovym" pracovnikom, s ktorym som vybavoval uver, nemam to overene.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hegy, áno, máš právo splatiť bezplatne. Ale ak v zmluve bude že to máš splatiť za 10 rokov, každý rok tisícku a ty tú zmluvu podpíšeš, tak si sa toho práva vzdal a dohodol si sa s nimi na takých podmienkach. A tým pádom je to porušenie zmluvy. A za to už pokutu pýtať môžu, pretože je to rovnako porušenie ako keby neplatíš
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

V tomto pripade neviem presne co je nad cim, ale myslim si, ze nie vsetko sa moze ukotvit v zmluve, hlavne asi nie vtedy, ked Ti vychadzaju nejake prava a povinnosti zo zakonov.
Nebudem o tom diskutovat, lebo neviem fakt ako to je :D len som posunul moju info.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

zákon je nad zmluvu. Len celá finta je v tom, že sa to týka dvoch rôznych vecí. Oni ti dovolia splatiť skôr, to ti zákon dovoluje. A v zápätí ti dajú pokutu za porušenie zmluvy. S tým predčasným splatením to vôbec spájať nemusia. Rovnakú pokutu by ti dali aj keby spravíš niečo iné, čo protirečí ich zmluve s ktorou si súhlasil. To je ako u operátorov s viazanosťou. Ak chceš odísť, môžeš si v pohode telefon doplatiť. Ale ešte zaplatíš masnú pokutu za porušenie dvojročnej viazanosti. Takto si to môžu v tom AAA spraviť. Vyplatiť ti dovolia bez poplatku, lebo to zákon káže. Ale porušil si ich kalendár s ktorým si súhlasil, tak to máš za pokutu. Práve v tom je diera v tom zákone, že sa tam spomína predčasné splatenie. Ale stačí to preformulovať do zmluvnej pokuty a už je to niečo iné
vladenko007
VIP
VIP

Ale predsa by bolo trošku blbé uviesť pokutu v zmluve. Veď potom by ten zákon bol vlastne zbytočný. Potom by si každá banka a nebanka zmenila zmluvy na také, kde by každého potrestali pokutou kto si chce predčasne vyplatiť. Podľa mňa nemajú právo žiadať nejaké penále.
Ja teraz riešim mamke ktorá si kúpila cez Quatro notebook predčasné splatenie. Volal som tam a vraj treba požiadať písomne o prepočet. Napísal som jej to a poslal tam. Majú na to vraj 30 dní a vraj to robia do 10-15.
Tak vám sem potom napíšem ako to vlastne je. Ale podľa toho čo som počul že mali by si naúčtovať len 1 percento zo zostatku úveru pretože splátky sú ešte nad 12 mesiacov. Ak by boli pod tak by to bolo 0,5 percenta.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

vladenko: ono je to zákon o spotrebiteľských úveroch. Je trochu rozdiel, či ti niekto dá úver (požičia peniaze ktoré splácaš) teda napr. tá banka alebo splátkový systém, alebo ti dajú tovar ktorý používaš a splácaš. Zrejme si to teda banky do zmluvy dať nemôžu. Inak argument, že potom by bol zákon zbytočný nie je moc silný. Koľko takých zbytočných zákonov tu máme. Je ich tam kopec, každý chceš nejaký zákon vymyslieť aby sa nepovedalo :)
Volal som tam a vraj treba požiadať písomne o prepočet
som zvedavý čo ten ich "prepočet" znamená. Dajú jej vyššiu úrokovú sadzbu? Nie je to to isté ako poplatok alebo pokuta len inak pomenované?
vladenko007
VIP
VIP

Prepoč zostaku a vlastne prepočet zvyšku úveru a vlasne zmena z normálných percent na 1 percento.

O tom zákone si myslím že to bude jeden z tých normálnych pretože naši zákonodarci predsa majú tiež úvery ktoré potrebujú splatiť. Naším politikom to hraje do karát. Vziať si úver a keď sa darí tak ho splatiť. :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ale naši zákonodarci sú aj spoločníkmi v rôznych finančných subjektoch ;)
okrem toho, oni získavajú peniaze "vlastnou hlavou" a "pol na pol" a nie braním úverov :smt059
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Prosím ťa audiotrack drž už ústa a nevyjadruj sa k právnym otázkam. Takéto perly aké tu dávaš, si dával aj minule v tejto téme http://www.hojko.com/post2100870.html#p2100870 :lol: Nie nemôže si AAA dať do zmluvy zmluvnú pokutu keď predčasne splatíš úver, išlo by o neprijateľnú zmluvnú podmienku. Je jedno, že to obalia do iného slovného spojenia ide o podstatu veci. Tak ako si to ty predstavuješ právo absolútne nefunguje. A porovnávanie so zmluvami s mobilnými operátormi, kde vôbec nejde o spotrebiteľský úver ...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

audiotrack napísal:Je trochu rozdiel, či ti niekto dá úver (požičia peniaze ktoré splácaš) teda napr. tá banka alebo splátkový systém, alebo ti dajú tovar ktorý používaš a splácaš.
Ano, prvemu sa hovori uver, druhemu leasing. AAA ti sprostredkuje uver :)
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

audiotrack - to ako to porovnavas je dost od veci, hlavne, ked sa v tom nevyznas. Nezalezi co si napisu, nemozu to obist. To iste, ako to bolo predtym s poplatkami za vedenie hypoteky/investicneho uveru. Proste nezalezi ako to AAA naformuluje, je to diera, ktoru nemozu opravit. To, ze ju niekto takto vyuzil, tak to klobuk dole pred nim.
Thovt
Star
Star

Príspevok od používateľa Thovt »

Ako je to teda v prípade, ak poplatok za sprostredkovanie úveru je nejaká vysoká suma, povedzme 2000,- €?
Zrejme by ti ten poplatok pri predčasnom splatení úveru nemuseli vrátiť, keď k sprostredkovaniu úveru došlo... iba že by sa ten poplatok po nejakej novele zákona nesmel účtovať...
vladenko007
VIP
VIP

No keď mi niekto povie pri podpise zmluvy že si naúčtuje 2000.- poplatok za zmluvu tak ho pošlem do .... zoberiem sa a môže tam onanovať sám pri tej jeho zmluve.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tu je ten zakon: https://www.nbs.sk/_img/Documents/_Legi ... 292010.pdf
Predcasneho splatenia sa tyka §16
Splatenie spotrebiteľského úveru
pred lehotou splatnosti
(1) Spotrebiteľ má právo kedykoľvek počas doby trvania zmluvy o spotrebiteľskom
úvere spotrebiteľský úver úplne alebo čiastočne splatiť pred dohodnutou lehotou splatnosti. V
takom prípade je spotrebiteľ povinný uhradiť úrok a náklady vzniknuté len za časové obdobie
od poskytnutia spotrebiteľského úveru do jeho splatenia.
(2) Ak spotrebiteľ splatí spotrebiteľský úver pred lehotou splatnosti, má veriteľ nárok
na náhradu nákladov, ktoré mu vznikli v súvislosti so splatením spotrebiteľského úveru pred
lehotou splatnosti. 15
(3) Výška náhrady nákladov podľa odseku 2 nemôže presiahnuť 1 % výšky splateného
spotrebiteľského úveru pred lehotou splatnosti, ak obdobie medzi splatením spotrebiteľského
úveru pred lehotou splatnosti a dohodnutým dátumom ukončenia zmluvy o spotrebiteľskom
úvere presahuje jeden rok. Ak toto obdobie nepresahuje jeden rok, výška takej náhrady nemôže
presiahnuť 0,5 % výšky splateného spotrebiteľského úveru pred lehotou splatnosti.
(4) Veriteľovi sa zakazuje požadovať náhradu nákladov, ktoré mu vznikli v súvislosti
so splatením spotrebiteľského úveru pred lehotou splatnosti, ak
a) k splateniu došlo na základe poistnej zmluvy, ktorá má zaručiť splatenie spotrebiteľského
úveru,
b) ide o povolené prečerpanie, c) takéto splatenie spotrebiteľského úveru sa má uskutočniť
v období, pre ktoré nie je úroková sadzba spotrebiteľského úveru fixná,
d) suma splátok splateného spotrebiteľského úveru pred dohodnutou lehotou splatnosti za
obdobie predchádzajúcich po sebe idúcich 12 mesiacov vrátane naposledy vykonanej
splátky nepresahuje 10 000 eur alebo
e) splatenie spotrebiteľského úveru pred dohodnutou lehotou splatnosti sa uskutoční v
súvislosti s uplynutím doby fixácie úrokovej sadzby spotrebiteľského úveru.
(5) Náhrada nákladov podľa odseku 2 nesmie presiahnuť výšku úroku, ktorý by
spotrebiteľ zaplatil počas obdobia medzi splatením spotrebiteľského úveru pred lehotou
splatnosti a dohodnutým dátumom ukončenia zmluvy o spotrebiteľskom o úvere.
Cize by to malo fungovat, ale ja osobne by som si od AAA nekupil ani zeleznu gulu.
Napísať odpoveď