Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa hughito »

Keby si si prečítal ten rozhovor vyššie, ktorý som sem dal, tak by si sa dozvedel, že ani osada nie je nejaký monolit.

Kód: Vybrať všetko

Je vôbec pravda, že v osadách prevažujú neprispôsobiví?

Nie. Osemdesiat percent ľudí z osád, s ktorými sa rozprávam, sú normálni a slušní ľudia, ktorí sa mimoriadne tešia akémukoľvek ľudskému kontaktu. Ich jediným previnením je, že sú chudobní, bez práce a žijú na okraji spoločnosti, pričom sa z toho prostredia vlastnými silami nedokážu vymaniť.

Desiatky Rómov napríklad pracujú v košických železiarňach. Musia však žiť na Luníku IX, lebo nemajú žiadnu šancu, že by im niekto prenajal byt v inej lokalite. Problémových je teda možno 20 percent ľudí v osadách, ostatní sa odtiaľ snažia dostať, ale nejde to. My ich však napriek tomu stále en bloc vnímame ako neprispôsobivú entitu.

Peter55
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Peter55 »

To že 80% sú normálni slušní ľudia, ktorí by veľmi radi išli do práce a platili dane ti uveria maximálne tak bojovníci proti rasizmu a nie ja..
hughito
Redeemer
Redeemer

To je tvoj problém, že ignoruješ výpoveď človeka, ktorý má zjavne väčšiu väčšiu kredibilitu na tvrdenia v tejto oblasti ako ty. Alebo sa mýlim?
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa wladas »

hughito napísal:A táto charakteristika podľa teba platí na všetkých cigánov, áno?
Hlavne na tych s ktorimi si ty neprisiel do styku.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Peter55 napísal:A ako ich chceš naučiť myslieť? Ich deti nechodia do škôlky, do školy a doma ich neučia písať ani čítať.. Ako chceš také niečo učiť?
postupne
najskor skolka, potom predskolska vychova, potom zakladna skola, podla moznosti aj stredna
s vhodnou podporou by sa cast vedela zapojit do zivota behom par rokov
Peter55
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Peter55 »

Poznám ženu, čo učila na základnej škole pre rómov, nechci vedieť ako dopadla.. :wink:
beardie
Redeemer
Redeemer

uprimne, nejaka anonymna zena ma absolutne nezaujima

mozes ukazat tvoje riesenie, som zvedavy
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

beardie - lenze doma maju tie deti vzor aky maju...ako ich chces predvecit ze jeho hlavny vzor to robi zle? resp ako vytvoris inspiraciu?
beardie
Redeemer
Redeemer

realita - byvaju v chatrci a vzor nie je
slubna buducnost - byvaju v jednoduchom dome, ktory si sami postavili, maju elektrinu, vodu, hajzel a terenneho pracovnika, ktory sa bude nielen detom ale aj dospelym venovat
presne tak, ako je pisane v tom clanku
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

hughito

" A nie som gogo, ktorý záhadne stretá hádam na dennej báze cigánov, ktorí ťahajú v električkách nože"

-opisal som jednu konkretnu situaciu ktorej som bol osobne svedkom. Mozno by si mal porozmyslat ci je z tvojej strany na mieste zlahcovat taketo agresivne spravanie ozbrojeneho jedinca voci skupine ludi vracajucich sa po celodennej sichte z prace domov. Apropo dnes som mal zase jednu negativnu skusenost podobneho typu,ale nebudem ju rozoberat pretoze hughito by si asi myslel ze som si ju vymyslel aby som mohol ociernit predmetnu skupinu.. Tiez prilis nechapem ze ked niekomu poviem opakovane ze nemam zaujem darovat peniaze tak je ako hluchy a obtazuje neustale dokola.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

gogo956 napísal:Tiez prilis nechapem ze ked niekomu poviem opakovane ze nemam zaujem darovat peniaze tak je ako hluchy a obtazuje neustale dokola.
Treba trochu zvýšiť hlas a dôrazne mu povedať nech ide kade ľahšie :P Nepoužívať žiadne nadávky na jeho osobu to by ho mohlo skôr vyprovokovať.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

hughito napísal:Inak zaujímavý článok.

Hovorme viac o rasizme Rómov
Podobný fenomén bol spozorovaný aj medzi čiernymi obyvateľmi spustnutých mestských štvrtí v USA. Ak sa černoch snaží uniknúť z geta, niečo dosiahnuť a zaradiť sa do väčšinovej spoločnosti, okolie má tendenciu pokladať to za zradu čiernych. „Acting white“, sa hovorí tejto výčitke. Už dokonca aj Barack Obama si zo strany rôznych „černochov z povolania“ musel vypočuť, že sa „hrá na belocha“.

Naproti tomu konzervatívnejší černosi, ako trebárs komik a pedagóg Bill Cosby alebo ekonóm Thomas Sowell, tento postoj medzi čiernymi ostro kritizujú, lebo sabotuje napredovanie celej skupiny. Slovami Baracka Obamu: „Deti nemôžu dosahovať výsledky, pokiaľ nezvýšime ich očakávania, nevypneme im televízory a nevykoreníme škaredý výmysel, ktorý hovorí, že čierny mladík s knihou sa iba hrá na belocha.“

Je na vzdelaných a integrovaných Rómoch, aby tým v osadách ukázali, že je možné zaradiť sa do väčšinovej spoločnosti a súčasne zostať Rómom. Inými slovami, je nutné vyvinúť rómsku identitu, ktorá by stavala na hodnotách strednej vrstvy, nie na hodnotách spoločenskej chudiny. Toto však bieli za Rómov urobiť nedokážu.
"je nutné vyvinúť rómsku identitu, ktorá by stavala na hodnotách strednej vrstvy" - co to z praktickeho hladiska znamena? Premenit ("vyvinut") cigansku indetitu v identitu bezneho bieleho europskeho cloveka. Konzervativci a ich predstavy o "konzervovani" diverznych skupin obyvatelstva do preddefinovanych kategorii.. :roll:

Pokial sa ma (je to v jej zaujme) kulturna identita ciganov pretransformovat na tu europsku, nie je to ulohou Europanov, ale ciganov samotnych. Skutocna uloha europskych spolocnosti je nekompromisne dbat na ochrane a dodrziavani zasad a noriem, na ktorych su vybudovane.

Sowell je zastancom rovnakeho pristupu a narokov, nezvyhodnovania, ktore ma podla neho v realite opacny efekt. To ale naraza na "posledne tabu modernej vedy", ktorym je rasa - biologicky dane rozdiely a ich vplyv na schopnost konkurovat v modernej spolocnosti. Z nich vyplyva ze, skutocne rovny pristup je "znevyhodnujuci" pre cernochov, ako aj ciganov. Preto mozeme v "lavicovo-liberalnom" prostredi pri snahach o "diverzifikaciu" a integraciu pozorovat skor opak - a tym je nevyhnutne a nutne znizovanie standardov ..
thomas-sowell-same-rules.jpg
Peter55 napísal:Poznám ženu, čo učila na základnej škole pre rómov, nechci vedieť ako dopadla.. :wink:

Most odpustil 120 rodinám ze sídliště Chanov dluh 30 milionů : http://www.lidovky.cz/mostecky-magistra ... n_domov_sk [27.7.2014]

• Mostecký magistrát odpustil 120 rodinám z tamního problematického sídliště Chanov dluh v celkové výši zhruba 30 milionů korun. Město už dál nevymáhá doplatky na nájemném nebo energiích. Vedení Mostu nechtělo odpuštění dluhu komentovat.
hughito
Redeemer
Redeemer

skuki napísal:Treba trochu zvýšiť hlas a dôrazne mu povedať nech ide kade ľahšie :P Nepoužívať žiadne nadávky na jeho osobu to by ho mohlo skôr vyprovokovať.
Tiež s týmto nemám problém. Ak nemám záujem im nič dať, tak proste poviem nie a neudržujem očný kontakt. Do troch-štyroch sekúnd je dotyčná osoba preč.
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

Peter55 napísal:To že 80% sú normálni slušní ľudia, ktorí by veľmi radi išli do práce a platili dane ti uveria maximálne tak bojovníci proti rasizmu a nie ja..
*80% z tých osadníkov, s ktorými ten človek prichádza do styku
Aryan Angel napísal:Most odpustil 120 rodinám ze sídliště Chanov dluh 30 milionů : http://www.lidovky.cz/mostecky-magistra ... n_domov_sk
nedá sa povedať, že odpustil:
iDnes napísal:"Jsou to vesměs nedobytné pohledávky. Vyzkoušeli jsme všechny možnosti, ale když někdo nemá žádný majetek, nepracuje a na dávky mu sáhnout nelze, jsou další pokusy něco z něj dostat neekonomické," říká mluvčí Mostu Alena Sedláčková.
"Ty dluhy jsme jim neodpustili, jen jsme jejich spis ‚strčili do šuplíku‘. Našimi dlužníky ale stále zůstávají, takže nemohou počítat ani s potvrzením o bezdlužnosti. Kdybychom se třeba dozvěděli, že získali nějaký majetek, jejich spis opět vytáhneme a dluh budeme znovu vymáhat," dodala Sedláčková.
Most se pokusil v roce 2012 problém s dluhy za více než sto milionů korun vyřešit prodejem za setinu ceny městské společnosti Mostecká bytová, která má s vymáháním větší zkušenosti. Ta ale odmítla převzít největší nedobytné pohledávky.
Romea napísal:Ke konci března evidovala mostecká radnice pohledávky za 155,5 milionu korun. Většinou ji lidé dlužili za nájemné, pokuty a místní poplatky. Nejvyšší dluhy přitom dlouhodobě eviduje právě na sídlišti Chanov. Město i tam ale dluhy vymáhá a využívá i služeb exekutorů. Radnice v minulosti přistoupila dokonce i k méně tradičnímu vymáhání dluhů. Lidem, kteří neplatí pokuty za dopravní přestupky, zabavovala auta.
a ten Sowell je ako rasový separatista, panafrikanista alebo také niečo?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Trošku konverzácie cez SS s Wb69 ..dovolím si (snáď mi odpusíš) vyiahuť jeden bod verejne do témy z dôvodu, že sa to tu rozoberalo
Wb69 napísal:ad posledný odstavec - nie, radšej knihu, nechcem sa tiež opakovať furt, keď to nemá význam.. máš úplnú pravdu, farba ksichtu ľudí determinuje ku kriminálnej činnosti apod.
LuksKE napísal:môžeš ma citovať, kde som napísal, že farba ksichtu, hlavy, pleti determinuje ku kriminalite? cituj ma kde som to napísal, tak ako si to ty teraz interpretoval...cituj, alebo drž hubu
Wb69 napísal:možno nie, ale potom nechápem, prečo si ma v tej k- odkazoval tam, kam si ma odkazoval a ako si to myslel, hlavne u toho "najviac takýchto indivíduí je práve z radov tohto etnika" by si mohol teda jako odcitovať, z ktorej štatistiky vychádzaš, aj keď možno v tom máš pravdu, neviem..
pamätám si časy, keď sme sa tu naťahovali o romskej kriminalite a štatistikám, atď. Vtedy tu hughito vehementne vystupoval proti akýmkoľvek štatistikám robeným na základe rasy, etnickej prislušnosti, či podobne, ktoré by poukazovali na kriminalitu. Teraz keď napíšem vetu "najviac takýchto indivíduí je práve z radov tohto etnika", tak odomňa Wb69 žiada aby som to doložil štatistikou. Veľmi rád by som ti to doložil, keby tvoj kolega toľko nebojoval proti týmto štatistikám, spolu s mimovládkami, ktoré by jasne ukázali kto má v tejto veci pravdu. Takže nie, štatistiku na to nemám, no môžeš si ju robiť sám som zvedavý na aký výsledok prídeš. A prečo som napísal tú tebou citovanú časť? Lebo už neviem ako dlho som nečítal článok o viacnásobne súdne trestanom bielom do 20 rokov, za to každú chvíľu tú máš články o mladých z tohto etnika, či už viac násobne, alebo prvý raz v 15tich (ani pre toho to nebude posledný krat)
Viď, ďalší prípad. Iba 16 ročný. (aj toto je tá krádež, že nemám čo do huby? )
LuksKE napísal:radšej povedz, či je podľa teba normálne byť 19tich 5krát súdne trestaný
Wb69 napísal:záleží aj, či sú to nejaké nevyprovokované a neodpostatnené násilné trestné činy ako henten, alebo nejaký shoplifting z dôvodu, že nemám čo do huby, ale ak to prvé a podobné veci, tak nie.
A to akože vykradnúť obchod "lebo nemám čo do huby" je ako oka podľa teba? Či je to nejaký menší trestný čin alebo čo? ..Ono problém je v tom, že pri krádežiach "nemám čo do huby" za zvyčajne kradne alkohol (robím v obchode, aby si zase nepýtal štatistiku), ešte som nezažil, žeby cigáni utekali z obchodov s 5timi chlebmi, 30 rožkami, 3kg múky, 4 kg zemiakov, salámy, maslá, syry atď.. Aj počas rabovačiek v roku 2004 z obchodov spoluobčania najčastejšie rabovali alkohol a cigarety, jedlo bolo druhoradé - hlavne, že rabovať začali preto, lebo im siahli na dávky a kričali, že nemá z čoho deti nakŕmiť, tak ak kŕmia deti alkoholom, tak už vieme prečo tá kriminalita.

ad hugo, tiež by si mohol na niečo zareagovať. či chceš povedať, že celý môj posledný post adresovaný tebe bol primitívny a nestojí za reakciu? zase som klesol? či snáď nechodíš na tie isté akcie ako tí pankáči s čučom? a podľa teba je tiež ok byť 5 krát v devätnástich súdne trestaný?
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

LuksKE napísal:Veľmi rád by som ti to doložil, keby tvoj kolega
myslím, že aj keby s tebou v tomto súhlasil (a možno aj, nech sa vyjadrí on), tak také štatistiky by kvôli tomu dostupné byť nezačali, takže argumentácia "štatistiky nie sú, lebo hughito z hojka" neni moc na mieste :)
LuksKE napísal:aj toto je tá krádež, že nemám čo do huby?
kde som spomenul, že len také sa robia?
LuksKE napísal:A to akože vykradnúť obchod "lebo nemám čo do huby" je ako oka podľa teba?
shoplifting som tu myslel skôr ako drobnú krádež, nie rovno masovú rabovačku..
LuksKE napísal:Ono problém je v tom, že pri krádežiach "nemám čo do huby" za zvyčajne kradne alkohol
to potom nemusí byť ten prípad, aj keď toto sa už rozoberalo niekde tu v dákej téme o bezdomovectve, skúsim pohľadať..
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Wb69
myslím, že aj keby s tebou v tomto súhlasil (a možno aj, nech sa vyjadrí on), tak také štatistiky by kvôli tomu dostupné byť nezačali, takže argumentácia "štatistiky nie sú, lebo hughito z hojka" neni moc na mieste
ešte raz, nevytrhávaj z kontextu prosím
Veľmi rád by som ti to doložil, keby tvoj kolega toľko nebojoval proti týmto štatistikám, spolu s mimovládkami, ktoré by jasne ukázali kto má v tejto veci pravdu.
....ďakujem že si vyberieš to načo vieš zareagovať "vecne" ...a tiež , že si veci poskladáš podľa svojho... huga som vybral len preto, lebo s ním sme sa o tom bavili ...problém je všeobecne v ľudoch ako si ty, hugo, a vám podobní + mimovládky, ...ak by aj padol návrh v NRSR na takéto štatistiky, vy ste tí, ktorí by sa začali ozývať a bojovať proti tomu (vy rozumej všetci vymenovaní vyššie)
kde som spomenul, že len také sa robia?
To ja nikde nevravím, ja sa ťa pýtam, či aj toto je tá krádež, alebo už je to ten horší zločin?
shoplifting som myslel skôr ako drobnú krádež
ukradnuť jednú fľašu je drobná krádež, ...nedomýšľaj si
to potom nemusí byť ten prípad, aj keď toto sa už rozoberalo niekde tu v dákej téme o bezdomovectve, skúsim pohľadať..
No daj prípad nejakej krádeže "nemám čo do huby", či sa vôbec nejaká stala, alebo to je len fikcia.
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

LKE
ešte raz, nevytrhávaj z kontextu prosím
nevytrhávam, len viem, že hugo neni žiadnej mimovládky členom ani sympatizantom a silno pochybujem, že ako anarchista má niečo proti slobode slova a vedeckého skúmania.. nech sa ale vyjadrí sám.
ak by aj padol návrh v NRSR na takéto štatistiky, vy ste tí, ktorí by sa začali ozývať a bojovať proti tomu
ja určite nie, kedy som niečo také povedal? ja vraj selektívne reagujem, ale ty si domýšľaš veci.
ja sa ťa pýtam, či aj toto je tá krádež, alebo už je to ten horší zločin?
:roll: nechceš s týmto prístupom rovno napadnúť napríklad koncept, že sa za rozdielne zločiny ukladá rozdielna trestná sadzba a nie za všetky rovnaká?
no daj prípad nejakej krádeže "nemám čo do huby"
http://blackblog.sk/smutna-sprava-o-konzume-a-bielidle/
niečo podobné, že som "kradol" zeleninu a ovocie určené na vyhodenie, som robil aj ja, keď som pracoval v obchode, nie až tak kvôli hladu, ale korunou som smrdel rozhodne a chcel som niečo ušetriť.. okrem toho, čo sa týka toho alkoholu, súhlasím tuná s Unknownom: http://www.hojko.com/post2105949.html#p2105949
so shopliftingom súvisí aj tento článok o britských nepokojoch v 2011-tom, hlavne body 5 a 6: http://jaime.cz/node/185
alebo tento o boji za záujmy pracujúcej triedy: http://hard-core.sk/clanky/mame-vlastne-zaujmy.html
(v komentároch k nemu niekto podotkol, že "V mnohych predajniach nesu napr. predavaci hmotnu zodpovednost, ked si odvazim jeden baban namiesto dvoch bude za to pykat trebars predavac, pritom ide o mojho sudruha,"
na čo mu bolo odpovedané: "mne sa podari mat viac tovaru na ukor zisku firmy. firma si to samozrejme mozno nebude chciet len tak odpisat a tak sa rozhodne, ze prachy vytiahne z vreciek zamestnancov, ktori za nic nemozu. ale aj oni sa tomu mozu postavit a povedat – pozrite, my si robime svoju robotu, nie sme strazne psy, chodte s tym niekam. a je to logicke – preco by to mali platit? je to aj o bojovnosti triedy ako celku. musime sa to ucit.")
btw aj rabovanie v roku 2004 bolo hlavne dôsledkom toho, že modrá vláda zmenšila štátne dávky pre dlhodobo nezamestnaných na polovicu, vraj to malo motivovať romákov hľadať si zamestnanie :roll:
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

hughito napísal:Jáj, tak asi tak si ľudia vyložili tú vecnú reakciu. :D Ale tak je jasné, že človek sa v tejto tematike stretáva veľmi často s primitivizmom. :)
Polovica tvojich prispevkov v tejto teme je takeho isteho razu, nevecne komentare na reakcie ostatnich, tak sa nediv. Naozaj sa sam seba pytam, aky je dovod tvojho boja proti vsetkym "rasistom" v tejto teme?
hughito
Redeemer
Redeemer

Lety — historie, o které se neučí

Neznáma história o českom tábore pre cigánov, kde za vojny umierali - všetko pod taktovkou samotných Čechov.
Napísať odpoveď