..takze vsetky postrehy, zaujimavosti, problemy atd. piste sem.
//do tejto temy posielajte aj ukazky/skusenosti s roznymi modmi (ci uz grafickymi, hernymi atd..)
Viaceri z vas poznaju jej novsieho "brata" TES 4:Oblivion. Obe hry maju vo svojej podstate rovnaky zaklad - RPG, otvoreny svet, plnenie uloh (hlavne + vedlajsie), ziskavanie skusenosti, vylepsenia postavy, brneni, zbrani.
V com je rozdiel?
System cestovania
Morrowind - vsade chodite peso + vyuzivate platene sluzby (lode, teleport v mages guild, obrovske "chrobaky").
Oblivion - mozete vyuzivat tzv. fast travel (do uz objavenej lokacie sa prepravite kliknutim na mapu+ podobny system je aj v fallout 3; las vegas..). Taktiez je mozne vyuzit kona. Jeho prinos je ale diskutabilny. Oblivion ma vacsiu rozlohu ako jeho predchodca, no prave vdaka fast travel-u ma hrac opacny pocit.
System boja
Morrowind - moznost zasiahnut protivnika zavisi na urovni schopnosti: napr. long blade (cim vyssi je skill, tym vacsia sanca je zasiahnut; D&D pravidla). S rastucim skillom sa nezvysuje poskodenie, ktore hrac posobi (len pravdepodobnost zasahu). Podobne funguje aj funkcia "blok". Hrac neblokuje samostatne, robi to za neho hra.
Oblivion - akcnejsie ponaty styl boja; hrac dokaze blokovat pravym tlacidlom.
Questy
Morrowind - absencia "smerovej sipky" robi niekedy aj z jednoduchej ulohy typu: "chod, najdi, znic" frustrujucu zalezitost. No o to vacsiu radost hrac ma, ked ulohu splni
Oblivion - smerova sipka + fast travel robia z mnohych uloh otazku pak klikov. Ulohy sa mi zdaju mierne napaditejsie ako v Morrowinde, no vdaka skor spomenutemu su splnene prilis rychlo (ako na beziacom pase)
Nepriatelia + vyzbroj
Morrowind - nepriatelia + specialna vyzbroj su v hre pevne dane. Ak vleziete do nespravnej jaskyne (a ste na nizkom lvl) neostava nic ine len utekat; resp. load; ...magicke zbrane sa dobijaju automaticky.
ceresnicna na torte - pod brnenie si mozete dat koselu a nohavice. tie mozete ocarovat a mate 2 magicke veci navyse
Oblivion - nepriatelia leveluju spolu s vasou postavou. na vyssich leveloch ma kazdy bandita sklenenu, ebony, atd.. zbroj a dobre zbrane. tym sa uz nestavaju vzacnostou ako v morrowinde; magicke zbrane sa dobijaju pouzitim soulgemov alebo za peniaze.
Celkova volnost
..v morrowinde dokazete pri trochu sikovnosti (alebo vdaka navodu na youtube:) ohybat pravidla podla seba. dokazete lietat, skakat na mile daleko.. ste obmebzeni len vlastnou predstavivostou.. vytvarat kuzla, ktore naraz "vyludnia" cele mesta atd atd..
.
Dokazete zabit vsetky postavy (aj tie dolezite pre pokracovanie v hre) - hasledne ste upozorneni, ze dalsie pokracovanie je na vlastne riziko.
Grafika
Morrowind - maximalne rozlisenie je 1024 x 768.. co je na modernych sirokouhlych obrazovkach pozeratelne len so sebazaprenim. Celkovo je svet temnejsi a zaujimavejsi. Prelinaju sa jednotlive kultury, rasy.
Oblivion - pekne graficke spracovanie pomerne nudneho sveta stedovekeho typu. Zalesi ale samozrejme na hracovi, k comu inklinuje viac.
------------------------------------------------------------
Zaver: ..nech si kazdy spravi sam
------------------------------------------------------------
POZOR: Dnes som vyskusal novy MGE (Morrowing Grapics Extender), ktory umoznuje nastavenie rozlisenia (max. je myslim 1600 x 1200). Osobne pouzivam na ntb rozlisenie 1366x768 a hra bezi bez problemov. Textury su vyhladene a je mozne dohliadnut dalej.
Snad to presvedci aj hracov, ktori su zatazeni na graficku stranku hry
Podrobny navod, ako postupovat, najdete tu (pozor!!: mne to fungovalo az po doinstalovani datadiskov tribunal a bloodmoon)
http://sourceforge.net/apps/mediawiki/m ... _correctly
A este video s vylepsenou grafikou:
PS: ano, Morrowind uz vytvorenu temu ma, no pripada mi minimalne "nedostojna", tak som vytvoril novu