Môj kamarát počítačík odišiel do ocelového neba :-(

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Môj kamarát počítačík odišiel do ocelového neba :-(

Príspevok od používateľa ephramko »

Ide o to, ze par mesiacov dozadu mi inak bezchybny stroj (ale uz starsi) zacal robit problemy. Napriek tomu, ze som neinstaloval nic nove ani nebezali ziadne aktualizacie, tak sa mi zacalo stavat, ze som si rano zapol pocitac a ejha, windows sa nevedel nacitat. Proste mi to mrzlo pri loadingu windowsu (vista). Riesil som to tak, ze som zapol diagnostiku, chvilu to nieco nacitavalo, nic to nenaslo, vsetky windowsacke testy boli OK, tak som restartoval pocitac a zrazu vsetko slapalo ako hodinky. Mesiac nic a zase sa mi to stalo. Vyriesil som to rovnako. Problem bol v tom, ze sa mi to zacalo stavat castejsie a castejsie a uz ma nebavilo kazdy druhy den hodinu cakat pri spusteni pocitacu pokial to diagnostika "opravi". Vyskusal som vsetkym mozne metody, co som len vedel ako clean boot, hladal som, ktora aplikacia by to mohla robit, ci nemam nejaky spyware atd. Nic. V urcitom momente ma to nastvalo a dal som obnovit na PC tovarenske nastavenie, windows vista sa nahral odznova a vsetky slapalo asi mesiac. Ked sa zrazu objavil rovnaky problem. Tentoraz som uz pocitac nevedel spustit, ziadna diagnostika nepomohla. Tak som znova nahral windows. Padlo to za 3 dni. No a tento tyzden som sa uz nastval a nahral tam windows 7 (pretoze vista je shit). Opat vsetko slapalo, az do dnes. Kedy mi pocitac pri beznom surfovani zamrzol, na totalku. No a uz sa nezapol. Pri loadingu windows mi naskoci modra obrazovka na asi pol sekundy, takze si to ani nestihnem precitat a nasledne sa restartuje. Pri diagnostikach to mrzne. Chcel som nahrat win7 odznova, mrzne to pri "loading setup" alebo tak, proste hned na zaciatku. Skusal som nahrat win XP, mrzne to tiez pri zaciatku instalacie. Neviem spustit ani nudzovy rezim, pri stlaceni F8 pocitac vydava velmi skarede piskanie a nasledne sa znova vypne a zapne. Proste neviem na nom momentalne urobit nic.

Co som sa docital na nete, tak sa pravdepodobne nejedna o software problem ale o problem hardware. Konkretne podla mna asi odisla jedla RAMka, mozno obe, co ja viem (ma 1x2048+1x1024).

Co si o tom myslite vy? Dalsi navrhovany postup? Nedal by sa ten notebook rozobrat a za par drobnych niekde predat aspon casti, ktore este funguju (kde)?

Aj vy ste si poplakali, ked vam odisiel stroj, s ktorym ste stravili niekolko rokov? Priznajte sa :D
anyway
Light Star
Light Star

Re: Môj kamarát počítačík odišiel do ocelového neba :-(

Príspevok od používateľa anyway »

Nie, ja som plesal, že mi tá rároha konečne odišla, aby som si bez výčitok mohol kúpiť nový.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

To bola trochu nadsazka. :D

Realne som iba v prvom stadiu smutenia (popieranie). Stale dufam, ze ked ho zajtra rozoberem a vyfukam a povysavam, tak sa mozno nastartuje :D Ale uz sa pomaly dostavam do druheho stadia smutenia (hnev) a zacinam si predstavovat ako moj notebook hori v kosi a potom horiaci kos hadzem von oknom :D
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ramky môžeš otestovať cez memtest86, na nete je na stiahnutie obraz, ktorý nahodíš na USB a cez neho nabootuješ notebook a otestuješ pamäte. Ak sa potvrdia chybné ramky, môžeš kúpiť nové. Prípadne by som skúsil otestovať aj disk (ak je to klasická SATA, vyber z ntb a strč do bežného PC a cez HD Health, nezabudnúť pozrieť SMART hodnoty). Tiež by bolo vhodné notebook celý rozobrať a pekne ho vyčistiť od prachu.

Ak Ti nič z vyššie uvedeného nepomohlo, začni sa obzerať po novom..

:)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Memtest86 prave bezi, necham to bezat az do vecera, nech to urobi niekolko kompletnych testov, tak ako odporucaju v navode...

Neexistuje nejaky podobny test aj na harddisk? Nakolko ho nemam do akeho PC strcit a vyskusat. Tiez taky test co by sa nabootoval z CD alebo USB ako memtest86.

//autoeditácia príspevku (23 Aug 2014, 15:21)
RAMKY vyzeraju OK...notebook som otvoril, prachu tam bolo minimalne. HDD mal na sebe cierne sadze ako keby bol v udiarni :D Zjavne sa mierne roztavil...a v tom bude mozno aj problem toho notebooku, zial momentalne nemam kde ten HDD otestovat.

//autoeditácia príspevku (23 Aug 2014, 19:32)
Its alive!!! :D

Utekal som do alzy kupit ten najlacnejsi Sata2 interny HDD a prave sa mi uz instaluje windows :D
Boccaccio
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Boccaccio »

Kolko mas prosim ta rokov?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

11 mam, preco sa pytas Kacer Donald? :D
brm
Darca
Darca

No mohlo to byť v tom disku, inak aj mne akurát dnes tiež odišiel jeden 1TB disk (WD Green) a komp sa nevedel spustiť, zamrzol pri úvodnej čiernej obrazovke od Windowsu 7. Keď som ten disk odpojil, komp sa v pohode spustil. Nechal som ho potom ešte skúsiť spustiť aj s tým chybným diskom, nabehol po cca 30-60min, môžem si aspoň prezrieť obsah toho disku, o aké údaje som prišiel.

Chyba je podľa všetkého v priečinku $Recycle.bin, možno po kúpe nového disku budem vedieť zálohovať väčšinu súborov! :D
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

brm skús na to hodiť live linuxu, možno to schrúme lepšie.
brm
Darca
Darca

Fabo, dnes ráno prebehlo automaticky chkdsk pred spustením Windowsu a odvtedy to ide normálne. Ak náhodou sa to vráti, skúsim toho Linuxa..

Každopádne musím tento týždeň kúpiť nový disk a prehodiť veci, kým to ide.. :)

//A teraz ešte pozerám, že úplne všetky tri disky vyzerajú byť v prdeli.. no pekne!
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Podla mna sa to urcite skor ci neskor vrati, takze co najrychlejsie by si si mal zalohovat data.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Hej, checkdisk ti to docase spojazdni. ale asi fakt mas najvyssi cas vymenit za nove.
Napísať odpoveď