Fotografia - novinky, technika, diskusia
Re: Fotografia - novinky, technika, diskusia
A ako rozlisim olej od prachu na fotke ?
//autoeditácia príspevku (26 Aug 2014, 12:56)
Ale preco tie flaky mam na fotke az odkedy som fotil oproti slnku ? Mohol tam byt prach a slnko ho nejak spalilo alebo nieco podobne ? A preto su odvtedy flaky ? Ci nie ?
//autoeditácia príspevku (26 Aug 2014, 12:56)
Ale preco tie flaky mam na fotke az odkedy som fotil oproti slnku ? Mohol tam byt prach a slnko ho nejak spalilo alebo nieco podobne ? A preto su odvtedy flaky ? Ci nie ?
Skus pogooglit, mozno nejake fotky, kde je prach a olej, ale pravdepodobne to je prach, teda ked nemas Nikon D600 
//autoeditácia príspevku (26 Aug 2014, 12:59)
nie, tie flaky nevznikli kvoli slnku, na fotke s oblohou ich iba lepsie vidno. Vyskusaj to co som napisal v minulom prispevku. Ked tam uvidis flaky (a vadia ti) treba dat vycistit snimac. Na nizsej clone ich vidno nebude. len na vacsej - mozno f10 a viac...
//autoeditácia príspevku (26 Aug 2014, 12:59)
nie, tie flaky nevznikli kvoli slnku, na fotke s oblohou ich iba lepsie vidno. Vyskusaj to co som napisal v minulom prispevku. Ked tam uvidis flaky (a vadia ti) treba dat vycistit snimac. Na nizsej clone ich vidno nebude. len na vacsej - mozno f10 a viac...
Mam Nikon D7000 a o nom som tiez cital, ze hadze olej na snimac. A aj pred tou fotkou oproti slnku som robil fotky oblohy a tam flaky nemam. Skusim spravit tu fotku ked pridem domov.
Pravdepodobne boli robene s mensou clonou, na tejto fotke ich tiez velmi nevidno - pouzil si f10, na f22 napr. by to bolo asi horsie.
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
"Totálna blbosť" je trochu silné tvrdenie. V tomto prípade to poškodenie slnkom nebude ale slnko môže poškodiť zrkadlovku(objektív skôr nie, tam je "len" sklo), samozrejme nie pri bežnom fotení.piton napísal:totalna blbostZrkadlovka ani objektiv sa pri foteni slnka neposkodia...
Ale namieriť fotoaparát s plne otvorenou clonou a "bulb" uzávierkou na Slnko asi nie je najlepší nápad.
pozri sa na co som reagoval. Kolega pisal, ze moze "prepalit sosovku". Co je absolutna blbost
Samozrejme, snimac sa po dlhom case snimania slnka moze prehriat a poskodit, ale to ako hovoris, nie pri beznom foteni. Standardne ide na snimac svetlo len pocas expozicie, resp. pri Live view stale.
-
94jakub
Guru wannabe
"prepálenie šošovky" je blbosť, to je jasné. Bral som to ako jednu vetu, smile nie je bodka za vetou.
Povedal by som, že viac ako u zrkadloviek sa to týka kompaktov(všetkého s live view), kde na snímač dopadá svetlo stále, čo by mohlo skôr spôsobiť nejaké poškodenie.
Povedal by som, že viac ako u zrkadloviek sa to týka kompaktov(všetkého s live view), kde na snímač dopadá svetlo stále, čo by mohlo skôr spôsobiť nejaké poškodenie.
-
chlapec10
Addict
no, nahraj sme tu fotku
pri priblizeni vidno flaky hlavne v hornej polovici, napravo aj nalavo ... a potom este tam cca v strede na ľavej strane
https://dl.dropboxusercontent.com/u/559 ... C_2114.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/559 ... C_2114.JPG
-
masterdead
SysAdmin
spina na senzore, vycistit senzor
-
chlapec10
Addict
spina/prach na senzore, nic viac nic menej
kup si balonik (taketo napr http://www.faxcopy.sk/detail/hama-5610- ... t-ex/57802 ) a vyfukaj, malo by to stacit
kup si balonik (taketo napr http://www.faxcopy.sk/detail/hama-5610- ... t-ex/57802 ) a vyfukaj, malo by to stacit
niekde som sa docital, ze sa to moze aj utriet jemnym stetcom. Mam doma jeden novy nepouzity taky jemny tenky kozmeticky stetec, co vy na to ?
naco vymyslas blbosti, daj si to vycistit profesionalne alebo tym balonikom... osobne by som dotoho nijako dotykom nezasahoval, ak ti stetec necha chlp neostane ti nic ine ako spominane moznosti...
-
masterdead
SysAdmin
Kvoli usetreniu 30 eur, si mozes znicit senzor za stovky eur.
No ale nebudem hadam davat cistit senzor do servisu kazdy druhy mesiac, ked sa tam zas dostane prach. Skusim ten balonik.
-
masterdead
SysAdmin
Vidiet ti ten prach stale, alebo len pri vysokych clonovych cislach? Ja mam tiez spinu na senzore a to ma fotak sotva pol roka. V pc tu spinu premapujem a kaslem na to.
-
hojko
Site Admin
Nieco taky by mohlo ist vycistit aj trebars pumpu od bicykla, nie??? Len sa teoreticky pytam, nie ze by som to mal v plane praktizovat.
-
masterdead
SysAdmin
nie, pretoze ci uz v pumpe, kompresore alebo comkolvek inom ako v baloniku (a pod.) sa nachadza este viac spiny a ty to vsetko nafukas na senzor
nie, pri nizsej clone to nevidno ... ale casto ked fotim krajinky, tak na oblohe vidno flaky. Skusim ako to bude vyzerat, ked to premapujem vo photoshope.masterdead napísal:Vidiet ti ten prach stale, alebo len pri vysokych clonovych cislach? Ja mam tiez spinu na senzore a to ma fotak sotva pol roka. V pc tu spinu premapujem a kaslem na to.
ja som na nexe cistil senzor parkrat vatovym tamponom namocenym v liehu 97% :DD nic sa mu nestalo