Radenie RS, prejazd krizovatkou

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
eliska28
Novice
Novice

Radenie RS, prejazd krizovatkou

Príspevok od používateľa eliska28 »

Ahojte mala by som na vas zopar otazok, da sa povedat zaciatocnickych :D kedze som nedavno zacala v autoskole. Hlavne ma zaujima preradovanie rychlostnych stupnov. Toto su moje otazky:
(1) kedy mozem preradovat a podradovat medzi jednotlivymi RS. v autoskole nas to naucili ze na 20tke davam do 2ky, 40 - 3 RS, 60 - 4 RS, 80 - 5 RS, a co ma zaujima este viac je podradovanie ktore nas naucili ze v 70tke do 4ky, 50-3RS, 30-2RS ...ja by som skor chcela vediet pri akych otackach mozem radim vyssi RS a pri akych nizsi :)
(2) dalsia vec ktora ma zaujima je prejazd krizovatkou hlavne ked idem z vedlajsej cesty a odbocujem doprava alebo dolava, na autoskole nas to ucia tak ze krizovatku prechadzame na 2ke a prave na toto by som sa chcela opytat :) Napriklad ked idem po vedlajsej ceste v meste a idem 50km/h na 3ke a vidim 50 m pred sebou krizovatku na ktorej budem odbocovat ako sa mam spravat pri prijazde k tej krizovatke a ako ju mam prejst ? :) mam zacat pomaly spomalovat az na rychlost 30km/h a podradit do 2ky alebo mozem podradit uz aj v 40tke? a potom pomaly dojst k hranici krizovatky a odbocit ? viem pre vas skusenych sa bude zdat tato otazka smiesna :D mna len zaujima ako riesite vy prejazd krizovatkou ked viete ze musite pribrzdit :) lebo som pocula ze sa to da aj ze si pred krizovatkou vyradim rychlost a nasledne ju zaradim v krizovatke alebo az za nou :) budem velmi rada ak mi to ujasnite :) som len zena a k tomu este zaciatocnicka :D
RATZINGER666
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Radenie RS, prejazd krizovatkou

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

ahoj, no, po prve: pri radeni sa naodrazas od aktualnej rychlosti (kvoli rozdielnemu zoradeniu stupnov na pat- a seststupnovych prevodovkach), ale od otacok, ci inych aspektov v premavke, napr. prudke stupanie... ak jazdis na otacky sa snaz drzat cca medzi 1800 a 2500... na konstantnu jazdu staci aj 1800... pri dosiahnuti cca. 2500 mozes radit vyssie... ak mas menej ako 1800, podradujes... pri naftovych autach sa to cele posuva o dajme tomu 400ot. nizsie...

po druhe, ano, v mestach sa uci prechadzat pravouhle zakruty v krizovatkach na dvojke, aj to tak vychadza, kedze takou zakrutou prechadzas 20-30kmph... ked do nej prichadzas, mas na vyber, bud vyhodis rychlost a dojdes na volnobeh a dobrzdis si alebo pustis plyn, pockas, kym zlezu otacky na 4. stupni zo na spominanych 1800, podradis nizsie do tretieho stupna, otacky Ti vyskocia, opat pockas, kym klesnu a nakoniec zaradis, dvojku, na ktorej tu zakrutu aj prejdes... vola sa to podradzovanie... nepreraduj hned do dvojky, autom zbytocne trhne, ak to nemas v ruke, a bude aj zbytocne hucat vytoceny motor...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Zalezi od auta... mne vychadza pri mestskej jazde najlepsie drzat sa 2-3 tis. Inak nemam co dodat.

Co sa tyka ako prechadzam krizovatkou, zalezi podla situacie. Ked vidim cervenu zdaleka, vyradim, a potom blizsie ku krizovatke brzdim, ked vidim blizsie, tak postupne podradzujem, ked uplne najblizsie tak len brzdim a vyradim az pred zastavenim. Okrem tohoto pripadu pomaleho postupneho spomalovania zo zasady nikdy nevyradzujem, hlavne v prejazdoch zakrut, krizovatiek a pod. - ked uz nic ine, nikdy nevies kto kade vyleti a ci nebudes musiet zachranovat situaciu pridanim plynu.
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

ja len tolko poviem ze tu riesime krizovatku, ale ked je siroka 100m, tak preco nie aj v 90 na 5

su to vseobecne otazky, na ktore sa neda odpovedat...

mas to ako jazdu na bicykli... musis to natrenovat a nepytat sa vseobecne... teoria jedna, prax druha.

radenie v zavislosti od auta, a od prevodovky, vykonu, cesty, premavky...
Pokial si zaciatocnicka rad menej a hlavne drz volat dvoma rukami.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Ako a kedy radit je individualne na aute aj vodicovi. Ked ma auto dlhe prevody, radi sa pri vyssich rychlostiach apod. Vzdy sa radi ale tak, ze ked na danej rychlosti pritlacis plyn, auto by malo citelne zrychlit (t.j. vyhnut sa podtacaniu ked ides 50 na 5tke). Niektori typci radia pri 5-6 tisic, ale to uz je ina kapitola :D

Prejazd krizovatkou riesim tak, ze v meste chodim bezne na 4ke cca. 50-55, cca. 100-150m pred krizovatkou podradim do 3 a necham auto dojst bez plynu do krizovatky, to uz vacsinou je na tachometri tych 30-35 co sa da krizovatka tvaru X v pohode prejst (v pripade potreby pribrzdim). Hlavne si odzaciatku zvykaj na brzdenie motorom, v mestskej premavke ti to moze usetrit celkom dost paliva, v neposlednom rade aj brzdy.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Musis sa vzit do role motora a pocuvat ako reaguje. Ked sa trasie a chce vyskocit spod kapoty, trapi sa a treba podradit dole. Ked zacina revat, treba ist hore. Ked ho najmenej pocut, pracuje najlepsie. Optimum casom najdes.
tsunami1
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa tsunami1 »

bez problémov pri 50tke v meste na 5tke, ked mi ide o co najnizsiu spotrebu. ale ako pisu borci, neradis podla toho ako rychlo ides, ale podla typu vozidla / motora, podla povahy premavky a cesty a pod... Ja brzdim prevazne motorom a davam si pozor na spotrebu, podradujem teda dost casto, aj do vyssich otacok. Je to o praxi a vziti sa s autom.
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IMI »

tsunami1 napísal:bez problémov pri 50tke v meste na 5tke, ked mi ide o co najnizsiu spotrebu. ale ako pisu borci, neradis podla toho ako rychlo ides, ale podla typu vozidla / motora, podla povahy premavky a cesty a pod... Ja brzdim prevazne motorom a davam si pozor na spotrebu, podradujem teda dost casto, aj do vyssich otacok. Je to o praxi a vziti sa s autom.
Ach spotrebari... Ides na 5ke 50? Este mi povedze ze mas dizel...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

IMI: ...a na akom stupni chces ist po meste pri 50-60 kmph? ...a ano, na benzin sa pytam...
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Aj ja jazdim pri 50tke na 5ke na benzine, ale potom ho aj zvyknem roztiahnut. Horsi su ti, ktori takto podtacaju motor konstantne a potom je problem aj pri EK..
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

50 na piatom stupni pri konstantnej rychlosti na rovine je uplne normalne, stale ma bavia ti, ktori jazdia na trojke, "lebo uz ani na stvrtom nema aspon 2000 ot." :P

melon: toto mi vysvetli: "v mestskej premavke ti to moze usetrit celkom dost paliva, v neposlednom rade aj brzdy"

kolko ze toho paliva usetris? celkom dost? :)

ze usetris brzdy, je sice pekne, ale spojkovu lamelu setrit netreba? alebo spojkovu hydrauliku? alebo rozvodovy remen?

....jasne, ze to opotrebenie vsetkych tychto komponentov je zanedbatelne, a to aj v pripade brzd, ale ked uz to bolo spomenute, neda mi nereagovat... nehovoriac o tom, ze u zaciatocnika bude jazda omnoho plynulejsia, ked ten kvalt vyhodi...
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

To je jasne :) Len kamarat mal s tym problem, lebo hlavne jeho otec zvyknuty z dieslu to proste podtacal style - kopec - nekopec, a pri vsetkych stupnoch... A na EK ho poslali poriadne prevetrat auto lebo hodnoty nesedeli, az potom na druhy pokus presiel...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

auto ma prevetrat a povytacat kazdy tyzden aspon raz, ked takto jazdi, oddiali tym rozne poruchy sposobene zanasanim :)
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

RATZINGER666 napísal: melon: toto mi vysvetli: "v mestskej premavke ti to moze usetrit celkom dost paliva, v neposlednom rade aj brzdy"

kolko ze toho paliva usetris? celkom dost? :)
Prejdi si 100km po meste stylom plyn-brzda a potom 100km plynulou predvidavou jazdou s vyuzitim brzdiacej sily motora. Garantujem ti, ze minimane liter bude rozdiel (aspon mne to podobne vychadza). :)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

kto tu spominal porovnanie stylu jazdy plyn - brzda s plynulou a predvidavou jazdou?
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

RATZINGER666 napísal:IMI: ...a na akom stupni chces ist po meste pri 50-60 kmph? ...a ano, na benzin sa pytam...
Pozri. 5ka rozhodne nie. Striedam to pomedz 3 a 4. Zalezi od situacie...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

tak pri tych 55-60 uz sadne ta 5ka asi na kazdom aute... ak teda nemas nieco starsie s SV alebo OHV :)
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Sadnut sadne. Ale pri 1400 otackach? Wtf :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

1400 otacok pri dizli je uz v poho, samozrejme na udrziavanie rychlosti...ked treba zrychlit tak je lepsie podradit
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

imi: to Ti je malo? :) pri novsich benzinoch v klude... a pri naftach aj 1200...
Napísať odpoveď