Konšpirácie naše každodenné

Diskusie na politické témy...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Konšpirácie naše každodenné

Príspevok od používateľa beardie »

vladenko007 napísal:beardie pre teba je to normálne? Alebo minimálne to považuješ za správne?
tu nejde o moj nazor, ten je irelevantny, ide o realitu
Povec ako si dokáže napríklad Košičan vybrať medzi kvalitnou a nekvalitnou Nutelou keď sa napríklad nachádza v Tescu.
preco sa stale tocis okolo Nutelly? preco by si Kosican v Tescu nemohol kupit nejaky kvalitnejsi nutelloidny substitut?
Veľa ľudí ani nevie že výrobky sú v zahraničí kvalitnejšie tak to ani neriešia.
o tej informovanosti stale hovorim, cita vobec niekto moje posty od zaciatku do konca?!
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

beardie napísal:1. nehovorim o drahych znackovych produktoch, hovorim vseobecne
2. zbytok je o tom, co ludia su alebo nie su ochotni kupit, u nas sa predava odpad, lebo ho ludia kupuju, ak by ho nekupovali, vyrobca by vedel, ze nieco musi zlepsit, napriklad aj tu kvalitu
3. kupuju to preto, lebo nevyhladavaju ine moznosti, a teda o nich nevedia
Ty si vieš predstaviť že by sme si napríklad prestali kupovať na Slovensku Nutelu kvôli zloženiu? A výrobca by
začal vyrábať vyrábať kvalitnejšiu? Myslíš že aj napríklad v Nemecku alebo Rakúsku ľudia prestali kupovať výrobky tak im začali výrobcovia vyrábať kvalitnejšie veci? Sa počúvaš čo píšeš?

//autoeditácia príspevku (23 Sep 2014, 0:33)
preco sa stale tocis okolo Nutelly? preco by si Kosican v Tescu nemohol kupit nejaky kvalitnejsi nutelloidny substitut?

Lebo aj ten by možno bolo možné kúpiť v Nemecku lacnejšie a kvalitnešie. Možno preto.
beardie
Redeemer
Redeemer

Myslíš že aj napríklad v Nemecku alebo Rakúsku ľudia prestali kupovať výrobky tak im začali výrobcovia vyrábať kvalitnejšie veci?
nie, tam si vyrobca v prvom rade nedovolil tu kvalitu znizit, lebo by vedel, ze by jeho produkty nekupovali
Lebo aj ten by možno bolo možné kúpiť v Nemecku lacnejšie a kvalitnešie. Možno preto.
ved prave to je ten dovod, preco je tam Nutella lacnejsia a kvalitnejsia ;-)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

beardie napísal:2. zbytok je o tom, co ludia su alebo nie su ochotni kupit, u nas sa predava odpad, lebo ho ludia kupuju, ak by ho nekupovali, vyrobca by vedel, ze nieco musi zlepsit, napriklad aj tu kvalitu
3. kupuju to preto, lebo nevyhladavaju ine moznosti, a teda o nich nevedia
OK, lenze ak su produkty tych naj svetovych/europskych znaciek u nas predavane v inych, menej kvalitnych verziach, tak co ine si maju kupovat, ake ine moznosti maju vyhladat, navyse ak o rozdielnej kvalite a cene nevedia? No a hlavne pises, ze "ak by to ludia nekupovali", ale ved ludia potrebuju jest a pit, ako nemaju nakupovat potraviny, uvedomujes si co pises?? Samozrejme nieco je mozne kupit na trhu, alebo domace klobasy, med od vcelara, ale nie vsetko ma taku alternativu a nie kazdy ma moznost kupit ani to co alternativu ma.
vladenko007 napísal:Ale predávať potraviny, na ktoré oni použijú lacnejšie ingrediencie a následne to ešte predajú drahšie a ľuďom ktorý majú mzdy niekde na spodnej priečke hitparády.
Len moj nazor, myslim ze oni nam to mozno ani nepredavaju drahsie, mozno dokonca aj lacnejsie, ale NASI obchodnici, predajcovia to predavaju drahsie, DPH je len minimalny cenovy rozdiel a skor vyhovorka pre vyssie ceny, ved ak niektore identicke produkty su u nas 2x drahsie, nemoze to byt len DPH.

//autoeditácia príspevku (23 Sep 2014, 0:58)
beardie napísal:ved prave to je ten dovod, preco je tam Nutella lacnejsia a kvalitnejsia ;-)
Takze suhlasis ze Nutella aj alternativy su v Nemecku kvalitnejsie a lacnejsie, tak moja otazka znie, ak mas chut na nutelloidny produkt (povedzme ze mas aj ked nemas), tak co spravis ty, kupis si drahsi a menej kvalitny u nas, alebo pojdes do Nemecka a kupis si lacnejsi a kvalitnejsi tam, alebo nekupis a budes cakat ze zacnu na Slovensko dodavat kvalitnejsie?
beardie
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal:Samozrejme nieco je mozne kupit na trhu, alebo domace klobasy, med od vcelara...
ano, postupne rad radom, vidis, ze sa to da
Dreamer napísal:Takze suhlasis ze Nutella aj alternativy su v Nemecku kvalitnejsie a lacnejsie
nikdy som to nerozporoval
Dreamer napísal:tak co spravis ty, kupis si drahsi a menej kvalitny u nas, alebo pojdes do Nemecka a kupis si lacnejsi a kvalitnejsi tam
ked maju v jednom obchode hnile jablka a v druhom nahnite, ktore si kupis?
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Dreamer: Pozri sa nato z historickeho hladiska. Kedysi ludia nutelu, banany a podobne veci ani nepoznali, alebo nemali ani moznost kupit ci ochutnat a dobre im bolo. Dneska su ludia nenazrani a chcu mat kadejake veci, ktore realne nepotrebuju, len maju mlstny jazycek, alebo su poctivi konzumenti.
Mam chute na tolko veci denno denne a myslis, ze si ich doprajem? Veru nie, lebo v skutocnosti ich ani nepotrebujem a radsej peniaze investujem do dakej kvalitnej ovociny, zeleniny z domacej zahrady (trhu) a podobnych veci. Teda idem na ukor kvality a nie kvantity (nekupim si nutelu, ale za peniaze co by sli donej si doprajem daco kvalitnejsie). Keby ludze neboli rozmanani a nechceli vsetko a najlepsie hned, tak to na celom trhu vypada uplne inak aj co sa tyka kvality potravin.
V tej teme je viacero dobrych dokumentov aj na ukor plastovych flias, mineralky a pod, kde samozrejme to pekne ukazuju akymi konzumentami sa ludia stali a potom sa stazuju na nasledky, ze ved to firma je zla.

Co sa tyka vychodu, tak mas tam viac moznosti, kde zohnat kvalitne potraviny. Nebavim sa o nepotrebnych, ale takych, ktore realne ta aj nasytia, ako je chlieb, maso, ovocie, zelenina, mliecne vyrobky atd. Ked sa tak nato divam, tak vlastne nic ine bezni clovek ani nepotrebuje a tym padom nemusi ist do Nemecka. Staci aby sa poobzeral na ulici, ci popytal znamych a nebezal do supermarketu, ale pouzil aj nohy ked chce kvalitu :)

Ale dost je pravdy aj na tom, ze ludia casto krat vedia, ze kupuju humus, ci nekvalitu a kadejaky bordel vedome. Staci si zobrat daky ten McDonald. Ludia velmi dobre vedia, ze je to humus, no aj tak tam idu a zeru to donekonecna, aj ked za mensi priplatok mozu mat ovela kvalitnejsi a chutnejsi burger :) A ver, ze na ten priplatok maju, kedze ani MCD nieje najlacnejsi.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

To je sice pekne co tu pisete ale podla mna neexistuje cesta ako donutit dodavatelov aby napr Nutella bola kvalitna ako v Nemecku.
Dajme tomu ze by sa znizil predaj o polovicu. To ako vazne by si dodavatel povedal ze ok budem dodavat Nemecku kvalitu? A ako to zakaznici zistia? Co spravnia reklamu ze lepsia receptura, atd? No neviem.
beardie
Redeemer
Redeemer

cielom vyrobcu je predavat, ked sa jeho vyrobky predavat prestanu, nieco s tym zacne robit, bud znizi cenu, alebo zvysi kvalitu
ked zisti, ze nakupujucim ide o kvalitu, doda ju...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Cieľom je produkovať zisk. A bez ohľadu na zodpovedanie otázky, prečo sa na SK predáva sračka a niekde v Nemecku nie, možno konštatovať, že sa neštítia tieto sračky zámerne vytvárať a produkovať, dokiaľ sa predávajú - bez ohľadu na akékoľvek morálne/zdravotné hľadisko. Takéto kategórie v kapitalizme nehrajú rolu.
beardie
Redeemer
Redeemer

cielov je viacero, medzi inymi aj maximalizacia zisku
hughito
Redeemer
Redeemer

Vymenuj tie ďalšie.
Bismos
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Bismos »

jedine maximalizacia ziskov :)
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:Vymenuj tie ďalšie.
povedal som ti to aj minule, si na vysokej skole, chod si dat kurz Mikroekonomia I
ak mas naozaj potrebu pocut to odomna, vecer ti mozem dat zoznam na urovni Mikroekonomie III
Bismos napísal:jedine maximalizacia ziskov :)
utekaj spamovat inde :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

beardie napísal:1. ano, postupne rad radom, vidis, ze sa to da

2. nikdy som to nerozporoval

3. ked maju v jednom obchode hnile jablka a v druhom nahnite, ktore si kupis?
1. Tak dajme tomu ze ano, aj ked vsetko IMO urcite nie, ale co dovtedy, budu ludia hladovat, alebo jest len klobasy s medom? Nie, budu stale kupovat to co nema nahradu - a ako vzniknu aj tie druhy potravin mimo hypermarketov, ktore zatial nie su, ked ich tam budu ludia stale nuteni nakupovat?

2. Tak potom smerujeme k mojej otazke, ale odpovedi si sa sikovne vyhol.

3. Lenze v obchode su zdravo vyzerajuce a jedle jablka, aj ked na zapade su chutnejsie a lacnejsie, ale mnohi to nevedia a mnohi tam ist nakupit nemozu. Vlastne o tom bol dokument, opat ina tema, plytvanie, vyhadzovanie zdravych, jedlych potravin len kvoli vzhladu alebo ucelne nastavenemu datumu min. trvanlivosti.

Soviet- K tym potrebnym/nepotrebnym potravinam, padlo tu aj to, ze praci prasok je na zapade koncentrovanejsi a lacnejsi, co s tym? Nejde len o potraviny, ale opat sa dostavame k casu, ludia dnes pracuju, pred/po praci mnohi nosia deti do skoly, kruzkov, potom su radi ze stihnu nakupit v hypermarkete, pridu domov, navaria, najedia sa, mozno sa pohraju, poucia s detmi, nestihnu si poriadne oddychnut a uz musia ist spat aby stihli rano vstat do prace a kolotoc sa opakuje.

Existuju nazory, ze pracovny tyzden by sa mohol skratit na 3 dni, potom by mali ludia ovela viac casu na rodinu, pripravu jedla, zistovanie informacii a pod. Podla mna to je realne a suvisi to s inym problemom, post2116706.html#p2116706 - uz som to sem daval, ak by sa zamerne nevyrabal odpad - pozor, na celom svete, vsetok tovar, stroje, spotrebice, oblecenie, by vydrzali tak dlho ako by mohli, tak by bolo potrebne vyrabat ovela menej a stacilo by pracovat kludne len 2-3 dni v tyzdni, mozno postupne, ale slo by to. Pozrite si ten dokument z odkazu, cely, tam uz ludia nemaju na vyber, kedze sa to deje vsade a tyka sa to vsetkeho tovaru.
hughito
Redeemer
Redeemer

Beardie, ja mám kurz základy ekonómie za sebou, o to sa nestaraj, ale príde mi podivuhodné takýmto štýlom odpovedať na diskusnom fóre.
beardie
Redeemer
Redeemer

v tom pripade je ta tvoja otazka bezpredmetna, kedze o tych ostatnych si sa ucil aj sam
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

ja som sa neucil a mna by zaujimali :)
hughito
Redeemer
Redeemer

No budeš musieť absolvovať min. kurz Mikroekonómia I. ;)
beardie
Redeemer
Redeemer

DEVZYO1G napísal:ja som sa neucil a mna by zaujimali :)
kedze si tak pekne poprosil:
neoklasicka teoria
- maximalizaciu zisku
- minimalizacia nakladov
- minimalizacia straty

manazerska teoria
- maximalizacia uzitku manazerov
- maximalizacia obratu
- trzny podiel
- snaha o expanziu

behavioralna teoria
- uspokojiva vyska zisku (kompromis medzi medznym ziskom jednotlivych pracovnikov)
- Doylov model zon tolerancie

atd...

Dreamer:
1. uz som to spominal minule, supermarkety su relativna novinka, predtym existovalo viacero inych sposobov predaja tovaru; existuju aj obchody, trhy, atd; nemusia vznikat, casto uz existuju (podotykam, ze nie vsetky, ale povacsine ano)
nikdy som netvrdil, ze prechod je okamzity
2. aka je otazka?
3. zdravo vyzerajuce nie su zdrave, posypova sol nie je sol :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Čiže áno, maximalizácia zisku. :D
Napísať odpoveď