Konšpirácie naše každodenné
Re: Konšpirácie naše každodenné
ano, i maximalizacia zisku je jeden z cielov firmy...
maximalizacia zisku je casto jedinym cielom vacsiny firiem
inak akurat som narazil na tento clanok
http://aktualne.atlas.sk/jeme-odpad-slo ... g.comments
inak akurat som narazil na tento clanok
Narážal som na to, že: minimalizacia nakladov, minimalizacia straty, maximalizacia uzitku manazerov, maximalizacia obratu, trzny podiel, snaha o expanziu.. teda vlastne všetko (okrem behaviorálnej teórie) sa nedeje pre dobrý pocit a spánok, ale smerujeme to a pomáha práve k tej maximalizácii zisku. Či nie? A to ti povie "každý," hoc aj kovaný pravičiar a kapitalista, že proste cieľom je zisk (resp. maximalizácia zisku).beardie napísal:ano, i maximalizacia zisku je jeden z cielov firmy...
ked sklopis z oci tie klapky a zacnes sa na to pozerat aspon v odtienoch sedej miesto toho ciernobieleho videnia sveta, tak pochopis, ze zisk nie je zlo, su to financie, ktore su pouzivane pre investicie a buduci rozvoj, zvysovenie platov, rozsirovanie vyroby
nezdrave hnanie sa za ziskom pri ignorovani socialnych a ekologickych problemov je nevhodne, ale takych firiem je zanedbatelne mnozstvo
nezdrave hnanie sa za ziskom pri ignorovani socialnych a ekologickych problemov je nevhodne, ale takych firiem je zanedbatelne mnozstvo
Áno, jasné.
A samozrejme, maximalizácia zisku kapitalistu stojí v protiklade záujmu pracujúceho. Ten chce zase čo najviac utŕžiť pre seba, mať čo najvyššiu výplatu. Posledná vec: byť tebou, tak klapky na oči nevyťahujem.
A samozrejme, maximalizácia zisku kapitalistu stojí v protiklade záujmu pracujúceho. Ten chce zase čo najviac utŕžiť pre seba, mať čo najvyššiu výplatu. Posledná vec: byť tebou, tak klapky na oči nevyťahujem.
som myslel, ze ta myslienka, ze robos maka za pasom 25 hodin denne uz je prekonana, dik, ze si mi pripomenul, ze este stale nie 
-
vladenko007
VIP
No to zvyšovanie platov..... Minimálne 2 firmy v ktorých som naposledy pracoval za 5 rokov ani raz neupravili plat smerom hore. Pritom tržby šli hore. Ale hop klamem raz upravili plat o 9€ na mesiac viac vtedy keď štát menil nezdaniteľnú čiastku čo vlastne viedlo k 20€ do mínusu. Takže vlastne ešte o 11€ menší plat.
Pritom ta posledná firma má obrat asi 1 miliardu korún ročne. A zamestnancov vo výrobe má asi 35 a v administratíve 60. Ale to je dlhú debatu.
Len tým chcem povedať že na Slovensku to tak nefunguje. V zahraničí určite áno.
Pritom ta posledná firma má obrat asi 1 miliardu korún ročne. A zamestnancov vo výrobe má asi 35 a v administratíve 60. Ale to je dlhú debatu.
Len tým chcem povedať že na Slovensku to tak nefunguje. V zahraničí určite áno.
Určite áno? Ako ono je pomerne v móde kydať na Slovensko a ako tu nič nefunguje, ale akosi neviem, odkiaľ beriete tento idealistický pohľad, že v "zahraničí" je to inak, ak sa teda bavíme vo všeobecnej rovine. V zahraničí je taký istý kapitalizmus, také isté protichodné záujmy a z toho vyplývajúce problémy a spory. Slovensko nie je nejaká čierna diera.
teoria je okbeardie napísal:zisk nie je zlo, su to financie, ktore su pouzivane pre investicie a buduci rozvoj, zvysovenie platov, rozsirovanie vyroby
ale asi nevies ako to funguje minimalne u nas, kedze sam pracujem v nadnarodnej firme ako ekonom, tak si pis, ze vo vacsine firmach podobnych v akej pracujem ja, je realita taka, ze sa optimalizuje ako sa len da, len aby sa to pacilo majitelom a bankam. cize u nas sa zisk vykaze blizko k 0, samozrejme matka v zahranici vykazuje ovela krajsi vysledok. nehovoriac o tom, ze niektore korporacie si to robia este sofistikovanejsie ako napr. cez danove raje atd.
ver mi, ze zahranicnym spolocnostiam nie je extra v zaujme nejak tu zvysovat kvalitu zivota ludi.
nemozes predsa porovnavat vysledky nadnarodnej spolocnosti s malou firmickou o <10 zamestnancoch
je jasne, ze nadnarodna firma bude tlacit zisk mimo krajiny k matke
lenze 80+ % zamestnancov (sukromnej sfery) pracuje v malych a strednych firmach, na zivnosti a podobne
a ti cely zisk (ak vobec nejaky vyprodukuju) tocia a vrazaju do investicii, aby obstali v trznej konkurencii a aby prekonali vsetky tie byrokraticke prekazky, co tato vlada presadzuje...
lenze 80+ % zamestnancov (sukromnej sfery) pracuje v malych a strednych firmach, na zivnosti a podobne
a ti cely zisk (ak vobec nejaky vyprodukuju) tocia a vrazaju do investicii, aby obstali v trznej konkurencii a aby prekonali vsetky tie byrokraticke prekazky, co tato vlada presadzuje...
Však beardie, ale z týchto minifirmičiek, kde aj šéf pracuje, nikto nerobí nejaké príklady nenažratých korporácií. To však napr. nič nemení na tom, že proces vykorisťovania tam funguje rovnako - aj keď samozrejme ten zisk šéf musí otočiť, aby obstál v tržnej konkurencii - ako si napísal. Treba si uvedomiť, že nejde o nejaké morálne hodnotenie toho, čo sa deje, ale proste len popis mechanizmov, ktoré nevyhnutne fungujú. Aj v tej malej firmičke chce ten zamestnanec zarobiť čo najviac a ten šéf, hoc aj pracuje a maká takisto, by sa potešil, keby z neho vytrieskal čo najviac. Samozrejme, treba si uvedomiť, že sa bavíme vo všeobecnej rovine, o istých princípoch - rôzne individuálne prípady sa môžu a určite sa aj líšia. Našli by sme určite aj harmonické spolunažívanie, možno v oblasti, kde sa do istej miery darí, prináša do určitý štandard a samotný šéf nemá potrebu nejak expandovať. Ono ale často netreba viniť ani tých ľudí/šéfov - robiť z nich nejaké beštie. Oni sa tak musia správať, lebo inak proste prehrajú. A preto som proti kapitalizmu a myslím si, že je to zlý systém.
navrhni lepsi 
ano, to je jedna strana mince, druha strana mince je ta, ze prave male firmicky trpia a su vykoristovane velkymi firmami, kde v konecnom dosledku peniaze aj koncia a utekaju von do zahranicia. si nevies predstavit, kolko tie velke firmy dlzia tym malym firmam, ktore potrebuju byt ovela viac likvidnejsie ako tie vacsie firmy, vzhladom na to, ze obchodovat s malou firmickou je rizikovejsie ako s tou velkou. nehovoriac o tom, ake maju velke firmy poziadavky na tie male, aj 2-3 mesacna splatnost faktur. nehovoriac o tom, ze mame navyssie dane a odvody.beardie napísal:nemozes predsa porovnavat vysledky nadnarodnej spolocnosti s malou firmickou o <10 zamestnancoch
mozno sa opakujem, ale ja nepokladam tento system za zly, ale ludia su zli, ktori tento system riadia, dalsia vec je ta, ze my ludia mame moc ten system menit, lenze ludia by sa v prvom rade museli zbavit, neviem ako to nazvat, tej davovej emocie a zacat rozmyslat sam bez pomoci medii.
Ľudia sú zlí. To potom aj otrokárstvo bolo fajn a ľudia boli zlí, lebo otročili? Si uvedom, že nejaký systém tu funguje, na istých mechanizmoch. Ten systém niekomu vyhovuje, lebo z neho profituje. Preto sa okolo vytvára ideológia, ktorá sa systematicky presadzuje, aby tento systém nadobudol zdanie legitimity. To sa deje dnes, niektoré beardieho vyjadrenie sú exemplárnym príkladom takéhoto zmýšľania/obhajovania v duchu dnešnej ideológie. Ono ide v podstate o propagandu, ktorej ľudia podľahnú a niektorí sa s ňou (jej výstupmi) aj stotožnia a presadzujú ich jedinú správne a možné.
Akurát čítam takú malú knižočku od Blahu, kde sa venuje aj tomuto. Čerpá z myšlienok a koncepcií iných autorov, ale je to veľmi zrozumiteľne a ľahko predstavené. Ide o knihu Matrix kapitalizmu. Odporúčam hlavne tebe butthead, keďže ty si vysadená na tie média a ich slobodu, čiže dielo ako stvorené pre teba, aby si si rozšíril obzory aj o iné pohľady.
Akurát čítam takú malú knižočku od Blahu, kde sa venuje aj tomuto. Čerpá z myšlienok a koncepcií iných autorov, ale je to veľmi zrozumiteľne a ľahko predstavené. Ide o knihu Matrix kapitalizmu. Odporúčam hlavne tebe butthead, keďže ty si vysadená na tie média a ich slobodu, čiže dielo ako stvorené pre teba, aby si si rozšíril obzory aj o iné pohľady.
ludia su zli, ktori tento system riadia - myslim tym politikov a ich prisluhovacov, platenych z nasich dani, medialna manipulacia a dosledkom toho je zblbnuty lud, zacarovany kruh - ja jedinu zchodnu cestu vidim cez media, ale nie na 1-2 roky, ale na dekady.
zabil sam hitler nejakeho cloveka ? tiez len ovladal masy pomocou brainwashingu, prisluhovaci ho respektovali a to plati vsade. proste treba v ludoch deaktivovat ten syndrom davovej psychozy.
tu sa milion ludi ma bat samotneho fica ? vsak preco sa nespojime a nepojdeme ho zosadit
diky, precitam
zabil sam hitler nejakeho cloveka ? tiez len ovladal masy pomocou brainwashingu, prisluhovaci ho respektovali a to plati vsade. proste treba v ludoch deaktivovat ten syndrom davovej psychozy.
tu sa milion ludi ma bat samotneho fica ? vsak preco sa nespojime a nepojdeme ho zosadit
diky, precitam
nesnazis sa ty o nieco podobne s anarchiou?Ten systém niekomu vyhovuje, lebo z neho profituje. Preto sa okolo vytvára ideológia, ktorá sa systematicky presadzuje, aby tento systém nadobudol zdanie legitimity.
1. Ciastocne suhlasim, pamatam sa ze aj trhov bolo viac, ludia predavali ovocie pri kazdych potravinach, ale teraz sa to uz neda len tak, babka nemoze prist pred obchod a predavat ceresne, lebo ju vyhodia, musi si vybavovat povolenia, tusim aj pokladne, tak to si rozmysli a tak aj kupujuci maju menej moznosti. No take veci ako prasok a mnohe ine veci, to babka na trhu nepredava a tam nie je na vyber.beardie napísal:1. uz som to spominal minule, supermarkety su relativna novinka, predtym existovalo viacero inych sposobov predaja tovaru; existuju aj obchody, trhy, atd; nemusia vznikat, casto uz existuju (podotykam, ze nie vsetky, ale povacsine ano)
nikdy som netvrdil, ze prechod je okamzity
2. aka je otazka?
3. zdravo vyzerajuce nie su zdrave, posypova sol nie je sol
Druha stranka veci je ten CAS, dnesny system je taky, ze ludia nemaju cas hladat nejake trhy aby kupili trocha zeleniny a aj tak potrebuju ine veci a musia ist aj do obchodu, potom sa predrazi aj cesta - a zabudol som na to, ze ani trhy nie su dokonalym riesenim, dnes uz aj na dedine ludia bezne pouzivaju chemiu a tak nik nema istotu ze z trhu dostane BIO, ked si uz da niekto namahu vybavit vsetko a stat na trhu hodiny, chce mat istotu ze vypestuje a ze vypestuje pekne, velke.
2. Otazku si uz nepamatam, ale dam ti teda novu, podobnu...
Zijes v panelaku, chces BIO dzus, tak co spravis? K otazkam napisem aj poznamku:
a) kupis v obchode BIO dzus (z obalu sa mozu uvolnit skodlive latky, pozri si dokumenty o plastoch)
b) kupis v obchode BIO ovocie a z neho si spravis dzus (do obchodu dovezene v plastovych obaloch, opat su o tom dokumenty ako sa BIO ovoci nachadzali skodlive latky z obalov v ktorych sa prevazali)
c) kupis si ovocie na trhu a z neho spravis dzus (nemas istotu ze v tom nie je chemia, mas len slovo predajcu)
d) nieco ine?
Inak skodlive latky sa mozu do ovocia, dzusu dostat z obalov v ktorych je ovocie, z obalov v ktorych si prinesies ovocie domov, z chemikalii, myslim ze aj z dazdovej vody a skodlivin v pode, no a v neposlednom rade aj z plastov v pristrojich na vyrobu dzusu.
3. Lenze ako to ma bezny clovek rozpoznat, clovek ktory nema cas, ani dovod kvalitu spochybnovat? Jeho chyba, ze, OK, ale hlavne odpovedz na tu otazku v bode 2. Opat pripominam ten odkaz, pri nepotravinach clovek ozaj nema na vyber, ked od ziarovky cez oblecenie az po pocitac je vsetko robene aby vydrzalo kratko a pokazilo sa a clovek si kupoval stale nove.
2. a/b/c/d (spracujes vlastne vypestovane), podla casu a potreby
totiz, ked si kupujem spracovanu stavu (varianta a), tak si som vedomy, ze nemusi byt 100% bio
3. preco nema ten clovek cas?
totiz, ked si kupujem spracovanu stavu (varianta a), tak si som vedomy, ze nemusi byt 100% bio
Pekna hovadina ten rebricek. Najlepsie to vystihuje tento komentarbutthead napísal:inak akurat som narazil na tento clanok
Je to cielené vymývanie mozgu aby sme prijali Transatlantickú zmluvu o voľnom obchode. Potom sa sem natlačia tie "kvalitné" GMO potraviny ak sa to tak dá nazvať.
V čechách jeden chemik už také skúša.
2. Ako v panelaku vypestujes vlastne? Ako v panelaku vypestujes jablko? Cele to bolo zamerne zalozene na tom, ze byvas v panelaku. Este ak si na zlej strane a nemas balkon, moznosti su minimalne az nulove.beardie napísal:2. a/b/c/d (spracujes vlastne vypestovane), podla casu a potreby
3. Pre toto - uz som to tu viackrat spominal, pozri si ten dokument, je aj so slovenskym dabingom, vysielala to RTVS. To je podla mna hlavny dovod preco ludia nemaju cas, vyrabaju odpad, vsetko, ale VSETKO sa rychlo pokazi, opotrebuje kvoli tomu ze to tak zamerne robia a potom musia ludia pracovat zbytocne dlho aby sa mohli vyrabat nahrady, tiez s kratkou zivotnostou. Vdaka technologiam je dnes uz takmer vsetko automatizovane, tovar ktory robilo rucne tisic zamestnancov teraz robia stroje s obsluhou par ludi, napriek tomu sa stale robi 5 dni v tyzdni.
Pre zaujimavost, v tom dokumente spominali aj vysoke postihy, pokuty ak niekto vyrabal ziarovky ktore prekrocili zivotnost na ktorej sa v karteli dohodli, to bolo davnejsie, ale myslim je obdobne kartely dnes stale funguju, dokazy su aj v tom dokumente.
U nas je dalsi problem, mimo BA su mizerne platy a ludia tak nemaju prilis na vyber a kupuju lacne potraviny - nie vsetci, no ti co maju vyssie platy a mozu si dovolit drahsie, resp. hladat kvalitnejsie, tak robia dlhsie a nemaju cas.
K casu, ako som pisal, uz su teorie ze pracovny tyzden by sa mohol skratit na 3 dni, podla mna aj na menej, casom, ale to by sa musel prestat vyrabat zamerne odpad, muselo by sa prestat vyhadzovat jedlo, az 40-50% - opat su o tom dokumenty, potom by pracovny tyzden mohol byt ovela kratsi a ludia by mali cas.