Mlieko, mliecne vyrobky - myty a fakty

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Forsaken
King
King
Používateľov profilový obrázok

Mlieko, mliecne vyrobky - myty a fakty

Príspevok od používateľa Forsaken »

Ahoj, chcem sa opytat na vas nazor na mlieko a mliecne vyrobky, laktozu.

coraz viac sa stretavam s nazorom ze mlieko a vsetko co mlieko obsahuje je "nezdrave" pretoze ho clovek "nevie travit".
takisto ludia co "prestali" pit mlieko, a jest mliecne vyrobky su zevraj menej chory, maju menej traviach problemov, a koznych problemov - tvrdia oni sami.

pozorujem na sebe, ze tiez mam nejake problemy, a mlieko a mliecne vyrobky papam kazdy den v celkom velkom pocte - idem asi skusit mesiac bez mlieka ci sa problemy zmiernia.
- ak teda niekto mlieko prestal papat a fakt vidi zmeny k lepsiemu, mohol by napisat aj kus svojho jedalnicka.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Mlieko, mliecne vyrobky - myty a fakty

Príspevok od používateľa Grim »

...mal som obdobie, kedy som naopak konzumoval oveľa viac mliečnych výrobkov, konkrétne som mal pár mesiacov, kedy som vypil 1 - 3 litre mlieka denne...žiadne negatívne účinky som na sebe nespozoroval...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ono tieto debaty o tom, co je zdrave a co nie je zdrave ma velmi unavuju. Je to totiz absolutne jedno. Slovensko patri do vychodneho bloku, to znamena, ze presne rovnaky produkt, ktory vyraba napriklad spolocnost v Rakusku, ma ine zlozenie v Rakusku a ine zlozenie na Slovensku. Robia to tak umyselne. V tej istej tovarni vyrabaju 2 rovnako vyzerajuce produkty, ktore maju ale rozdielne zlozenie, podla toho, ci je produkt urceny pre Slovensko alebo pre Rakusko (pripadne inu krajinu vychodneho / zapadneho bloku). Pokial v ramci EU nezacneme tlacit na to, aby bola kvalita produktov a surovin totozna vo vsetkych clenskych krajinach EU, tak nema zmysel sa zaoberat roznych stylom stravovania. Ak sa snazite stravovat zdravo, tak v podstate aj tak konzumujete potraviny podpriemernej kvality, len pretoze zijete a kupujete potraviny v obchodoch na Slovensku. Tym ze otvorili trh, tak zlikvidovali nasich vyrobcov, pretoze v inych krajinach EU dostavaju pestovatelia alebo chovatelia a vyrobcovia niekolkonasobne vacsie dotacie od statu ako u nas. A nasledne vyrobcovia zo zapadnych krajin EU to zneuzivaju a nas trh umyselne zaplavuju potravinami humusnej kvality casto za uplne rovnaku cenu ako tie ich kvalitne predavane doma. Politika EU v praxi...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...číslo na mlieku je informácia o krabici, nie o mlieku...prestaň šíriť hoax...

//...a tá druhá časť je tiež blbosť...to, že sa na Slovenský trh dostávajú výrobky podpriemernej kvality, zatiaľčo v západných krajinách v tom istom oblae pod tou istou značkou je kvalitnejší produkt je síce fakt, ale nič ti nebráni si takýto produkt nekúpiť...na Slovenskom trhu sú aj kvalitné produkty...ale to je OT...

http://diva.aktuality.sk/clanok/31312/p ... ne-mlieko/

http://www.noviny.sk/c/zaujimavosti/tvo ... e-o-podvrh
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

1. to som vazne netusil, ze je to hoax

2. ked jedna zapadna zahranicna firma vyraba produkty od kozmetiky, plienok az po vonu do hajzlov a umyselne zaplavuje nas trh nekvalitnymi produktami (v porovnani s tymi, ktore predava na svojom domacom trhu) ...pricom u nas ziadneho takeho domaceho vyrobcu nemame a pokial sa nezmenia pravidla hry, tak ani nikdy mat nebudeme ...a jedinou alternativou su este horsie produkty od inej firmy niekde z Polska... tak asi tazko si vyberiem na Slovensku kvalitnejsi produkt...

- to nehovoriac o tom, ake obrovske percento potravin dennej spotreby importujeme zo zahranicia, pripadne kolko produktov s nazvom "tradicny slovensky" sa vobec nevyraba na Slovensku

- produkty niektorych slovenskych vyrobcov su casto este vacsie smejdy ako tie sajrajty, ktore nam sem umyselne posielaju zapadne spolocnosti...musia tym produktom vediet cenovo konkurovat (obrovske dane, nizke dotacie), potom sa to odraza na kvalite...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Limity a normy v EU su prisne a to aj na mlieko. Stale mas moznost kupovat cerstve mlieko, nie trvanlive.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

ephramko :D :D :D
nespotrebovane mlieko ide do kafilerie...
odvoz naspat do mliekarne, rozbalenie, prevarenie, zabalenie, odvoz naspat do predajni, to by bolo kur*a drahe mlieko
mlieko je zdrave, nie je na nom nic nezdrave, mozno tie nizkotucne a ina podobna voda...
cerstve maslo (ziadna rama a sracky), tvaroh, bryndza, jogurty (hlavne sabi a zvolensky, pripadne tie "od babičky" teraz neviem jak sa volaju su tak pekne zabalene v sklenenom pohari, ziadne monte a cokoladove dezerty so slahackou navrhu z tesca za 0,21€ s 2,05% obsahom kakaka), plnotucne mlieko, same fajne veci, ktore nikomu neublizia a telo potrebuje
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

To je dosledok toho ze si par ...nevelmi rozumnych ludi vsimne, ze su ludia ktori zo zdravotnych dovodov neprijmaju tie ktore potraviny a potom to generalizuju, ze ked to je zle pre nich, tak to musi byt zle pre vsetkych.

Tak potom vznikaju nazory ze laktoza je nezdrava, ze lepok je nezdravy, ze potraviny s vysokym obsahom skrobu su nezdrave...

Clovek je praveze jeden z mala zivocichov ktory vie mlieko stravit aj v starsom nez kojeneckom veku, teda vacsinou, a vynimky su prave ludia alergicki na laktozu.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Je to individuálne, každý si sám musí vyskúšať či mu mliečno prospieva alebo neprospieva.
Mne niektoré prospievajú, niektoré nie. Riadnim sa celkovým pocitom, niektoré syry sú super, po iných to v hajzli ráno nevyzerá dobre. Mlieko nepijem.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ja mam take dve obdobia. Prve je letne, tak prevlada sport, rad mam zeleninove salaty a posedenie na terasach vonku, teda kava, kofola, mineralka. Druhe je zimne obdobie, tam travim uz vela casu doma a teda odpadaju castokrat kavy, kofolky a aj sport. Preto si v zime castokrat dam k pc alebo k telke do salky pol litra mlieka, idealne plnotucne s izbovou teplotou. Velmi rad si mlieko vychutnam aj pri filme, tak ako si da niekto colu a chipsy, tak ja si dam len mlieko. Zvladnem aj polotucne, ale pride mi vodnatejsie. K ovsenym vlockam a cerealiam rano ci doobeda zase skor polotucne, dokonca nizkotucne.

Tvaroh cisty nejem, akurat rezance s tvarohom a cukrom. Jogurty mam rad, take klasicke ovocne, najma jahoda, broskyna, malina al ceresna, je jedno ci Gadersky, Liptovsky, Rajo. Monte, Kinder a podobne veci nemaju s mliekom moc spolocne.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Od mala doteraz len prospievali. Samozrejme, môžu sa nájsť ľudia s laktózovou intoleranciou, ale to je iný prípad a nezahŕňal by som to do debaty, či sú mliečne výrobky zdravé/nezdravé.
nath4n
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa nath4n »

Rozdiel je aj medzi produktami z potravín a domáce produkty ;) . Domáce mlieko mi nechutí tak pijem z potravín ale produkty z domáceho mlieka môžem :) . Podľa mňa škodia len tie "prísady" potravinárske.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja sa uz dlhe roky riadim tym, ze jem a pijem to, co mi chuti a po com sa citim dobre. Obcas mam obdobie ked na posedenie vypijem pol litra mlieka, pripadne liter acidofilneho mlieka alebo par jogurtov, atd. Inokedy sa zas mliecnych vyrobkov nedotknem tyzden. A takto je to u mna so vsetkym jedlom, proste jem to na co mam chut a citim sa dobre. Vysledkom je, ze som nikdy nejake vyraznejsie problemy v suvislosti s travenim.
Na druhej strane si davam pozor na to, co kupujem (aj vdaka vyssie spomenutemu programu Peklo na taliri). Staci si priplatit par percent a uz sa da jest sunka s 92 % masa, poriadny syr, poriadne parky/klobasa, skutocny 100%ny dzus, atd.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

O mlieku tam sice nehovoria, ale tu mate o tej kvalite potravin, u nas je to uplne rovnake.

"Česko, odpadkový koš Evropy"
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1031 ... os-evropy/
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Silmer »

tato tema mi pripomenula jednu moju starsiu temu z 2007 :D
mozu-cernosi-pit-mlieko-t69385.html
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

mne nebyva po mlieku najlepsie, no ked som skusil cerstvo podojene a vobec neupravene, prekvapivo mi nebolo nic... ale kedze mlieko si lejem do kavy a na cerealie, a tym je niekedy moj prijem mliecnej bielkoviny na den vyriesieny, trochu natahovania prezijem.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ja som zavisly na mlieku. Kazdy den musi krabica padnut inak to proste nejde :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

GothaR napísal:Ja sa uz dlhe roky riadim tym, ze jem a pijem to, co mi chuti a po com sa citim dobre.
Niesi teda v kuse naje*any? :D
Napísať odpoveď