Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

DEVZYO1G
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Jozef Koval napísal: Po alkohole je mi teplo a citim sa dobre, mam pocit ze sa vznasam, .... henten clanok nedokazuje nic, je to len o tom, ze ked zomieras je ti dobre, a to uz bolo pred vyse rokom vysvetlene.

Ty si nepochopil podstatu ja tento článok práveže kritizujem lebo veda tvrdí že po smrti je ešte nejaká aktivita mozgu vďaka ktorej sú podľa vedy tieto zážitky a táto aktivita podľa vedy vyprchá a potom už nieje nič. Lenže vy ste nepochopili že nemôžete spájať fyzické telo s duchovným. Ak zomrieme naše telo je mŕtve aj mozog rozpadneme sa lenže to čo je nesmrteľné je duša vďaka ktorej budeme žiť večne. Človek po smrti vníma tak isto ako aj tu lenže tam sme bez masky tam sme takí akí sme v skutočnosti a na nič sa nehráme lebo tam už na nás diabol nemá vplyv.

Kde tam?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Sry moja chyba :D Už ani nevidím, čo čítam. Čítam kresťania a myslím katolíkov. fail
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

harrison314

nedokazu to nabozenskymi metodami alebo vedeckymi ???

ephramko
niekedy je to az na pobavenie ako rad si kopnes ... keby bol tvoj brat pedofil branil by si ho zubami nechtami ze je to jeho pravo ...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ake su to tie nabozenske metody?
demagogia, indoktrinacia???
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314
to ze tvoj duchovny zivot je na urovni hrdzaveho klinca neznamena ze neexistuje nic okrem materialneho svetu dokazovaneho vedeckymi omylmi a objavmi... toja indipozicia vnimat duchovny zivot nie je urcujuca pre cely svet ... a zjavne 5 miliard ludi nejaky duchovny svet vnima.... samozrejme vsetci su 100% indokrinovani a demagogizovani... jedine ty si hviezda na racionalnom nebi ... ty si ten spravny raiditel vesmiru ... nechapem ako sa mozes s takou spodinou ako sme mi vobec zapodievat...
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

strapaty napísal:harrison314
to ze tvoj duchovny zivot je na urovni hrdzaveho klinca neznamena ze neexistuje nic okrem materialneho svetu dokazovaneho vedeckymi omylmi a objavmi... toja indipozicia vnimat duchovny zivot nie je urcujuca pre cely svet ... a zjavne 5 miliard ludi nejaky duchovny svet vnima.... samozrejme vsetci su 100% indokrinovani a demagogizovani... jedine ty si hviezda na racionalnom nebi ... ty si ten spravny raiditel vesmiru ... nechapem ako sa mozes s takou spodinou ako sme mi vobec zapodievat...
Toto si vychytal toto si o sebe myslí väčšina ateistov.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Ad hominem. Nič si vlastne nepovedal.
To, že si myslíš, že tvoj duchovný život je niečo viac ako iných a nie si dostatočne sebestačný, že nad sebou stále potrebuješ mať "strážcu", neznamená, že rozprávky o nejakých bytostiach sú pravdivé.

Náboženské metódy sú snáď zlý vtip. To, že si vytvorím akože-vedeckú disciplínu o ničom, neznamená, že to začne existovať. Dobrým príkladom sú rôzne fantastické svety(DC Universe, Star Wars, Star Trek), kde debaty "odborníkov" na danú vec vyzerajú veľmi podobne ako u veriacich. To ale ešte neznamená, že keď vytvoríme dokonalú predstavu o Supermanovi a jeho interakcii so svetom, tak sa stane skutočným.

Môžeme teda vieru vnímať v dvoch rovinách. Jedna je jej vplyv na bežný život človeka. Viac krát sa ukázalo(aj v tejto téme), že veriaci nemajú nejaké lepšie morálne hodnoty a sú v priemere rovnaký ako väčšina spoločnosti.
Druhá vec je tá fiktívna časť, kde naozaj nie je žiadny rozdiel oproti iným fantastickým veciam, tak ako som spomeunl vyššie. To že si niekto vytvorí teológiu ešte z toho nerobí jasnú vec. Sú odbory, ktoré sa zaujímajú aj o komixy a podobne, no tie sa aspoň nehrajú na niečo viac ako sú.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

94jakub

nabozenstvo nie je vziadnom pripade vedecka disciplina ... ale ma tiez svoje postupy na dokazovanie veci ... napriklad vyhlasenie niekoho za blahoslaveneho musia bit dva preukazatelne zazraky na jeho prihovor.... za svateho dalsie dva ...
dalsou takou jednoduchou metodou je neomylnost papeza vo veciach mravov a viery... co urci to je ... ako neveriacemu sa ti to moze sdat nenormalne .. ale pre veriaceho je to uplne normalne a jednoduche... viera ne= presvedcenie .... viera = odovzdanie a to ci ma viera vplyv na zivot cloveka zalezi len nakolko sa odovzda bohu (...zas budem za fanatika ....) clovek sa nesava moralnejsim zo dna na den je to dennodeny boj zo svojimi pokleskami... preto sa aj mnohym zda ze nie je moc velky rozdiel medzi veriacimi a neveriacimi ... ale nemaju moznost porovnat aky by boli veriaci keby boli neveriacimi a naopak....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

strapaty napísal: nabozenstvo nie je vziadnom pripade vedecka disciplina ... ale ma tiez svoje postupy na dokazovanie veci ... takou jednoduchou metodou je neomylnost papeza vo veciach mravov a viery... co urci to je ... ako neveriacemu sa ti to moze sdat nenormalne .. ale pre veriaceho je to uplne normalne a jednoduche...
ak v tebe zostalo aspon kusok ludskosti a ludskej prirodzenosti, tak neomyslnost papeza by sa ti tiez zdala ako nieco absolutne absurdne...

nastastie vacsina krestanov ani moslimov nerozmysla ako ty, to by ludstvo uz mozno ani neexistovalo...

clovek pocas zivota nema vela istôt, no tych par ktore mame, platia vzdy a pre kazdeho bez rozdielu...jednou z tych istot je aj to, ze clovek nie je dokonaly a teda robi chyby...a papez pokial viem, je stale iba clovek...
strapaty napísal:keby bol tvoj brat pedofil branil by si ho zubami nechtami ze je to jeho pravo ...
laskavo neprojektuj do mna tvoje vlastne ocakavania a nazory, to ze by si sa ty takto zachoval este neznamena, ze by sa tak zachovali vsetci...

ak by moj brat sexualne obtazoval dievcatka ako ten serialovy fararko, tak v tom momente by som prestal mat brata...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:harrison314
No co tak odpovedat na moju otazku?
Ked dosli argumenty tak som metrialista, s tym som sa uz parkrat stretol.
Dam ti radu, nesud ludi ktorych nepoznas, ani netusis co pre mna znamenaju medziludske vztahy, alebo laska, tak si to materlistu laskavo odpusti. Vies, ked som prestal verit v rozprabkove bytosti a siel som na vysku, tak sa mi otvoril uzasny svet, realny svet je nielen uzasnejsi ako si myslime, ale dokonca viac ako si vieme predstavit.
Ja si nemyslim, ze som uzasny, ani ze musim mat pravdu, narozdiel od krestanov si nymslim, ze som vyvoleny, ze mam specialne miesto vo vesmire, ze som stredobodom pozornosti vsemocnej entity, som len zhluk molekul, a o to je to uzasnejsie.
Inac mas dost problemi s klasickymi argumentacnymi failami/klamami.
Jozef Koval napísal:Toto si vychytal toto si o sebe myslí väčšina ateistov.
Tak urcite poznas vsetcinu atistov v ich osobnom zivote.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

ephramko napísal:
ak v tebe zostalo aspon kusok ludskosti a ludskej prirodzenosti, tak neomyslnost papeza by sa ti tiez zdala ako nieco absolutne absurdne...

nastastie vacsina krestanov ani moslimov nerozmysla ako ty, to by ludstvo uz mozno ani neexistovalo...

clovek pocas zivota nema vela istôt, no tych par ktore mame, platia vzdy a pre kazdeho bez rozdielu...jednou z tych istot je aj to, ze clovek nie je dokonaly a teda robi chyby...a papez pokial viem, je stale iba clovek...uz som to pisal ale este raz je neomylny len v mravocha veciach viery .... (za 2000 rokov vydali az 123 dogiem - neomylnych pravd) cize aj papez je omylny v ostatnych veciachako aj vsetci ludia....

laskavo neprojektuj do mna tvoje vlastne ocakavania a nazory, to ze by si sa ty takto zachoval este neznamena, ze by sa tak zachovali vsetci...

ak by moj brat sexualne obtazoval dievcatka ako ten serialovy fararko, tak v tom momente by som prestal mat brata...
ja provokujem??? cirkev je moja rodina moji bratia a sestry... ty sa stale navazas pri kazdej prilezitosti ... a toto uz bolo ubohe ... herca ktory hral v filme knaza homifikovat z cirkvou aby si si mohol kopnut...

//autoeditácia príspevku (09 Okt 2014, 19:57)
harrison314
myslel som ze to bola recnicka otazka ked si si aj vzapeti odpovedal.....cirkev ma tiez svoje metody overovania... aj ked ich vacsino nie je treba .... lebo clovek spoznava boha skrz sviatosti a posobenie ducha svateho ... a ked uvidi bozi zamer tak prikazy sa zmenia na upozornenia-rady pre statny zivot.... navsteva kostola nebude prikazom ale stretnutie sa s priatelmi ako su kristus a iny veriaci ... ako si ty nasiel na skole nieco uzasne .... tak som ja nasiel nieco uzasne vo viere a v kristovi ... v spolocenstve veraicivh (cirkvi) zivot nadobudol uplne inu hodnotu ...

ospravedlnujem sa za moju prudku reakciu ale uz som nevedel prehryzt tvoj sarkazmus a cynizmus....
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:myslel som ze to bola recnicka otazka ked si si aj vzapeti odpovedal....
strapaty napísal:ospravedlnujem sa za moju prudku reakciu ale uz som nevedel prehryzt tvoj sarkazmus a cynizmus....
Ziaden sarkazmus a cynizmus, ale legitimna otazka, ak nieco tvrdis mal by si to podlozit, agrumentovat alebo vysvetlit, to je proste elemntarna slusnost v diskusii.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

tak ok podme k tvojim podsuvanim odpovediam ...demagogia je ked sa niekto snazi presvedcit niekoho svojou vyrecnostou a je mu jedno co povie na dsiahnutie ciela ...... krestanske nabozenstvo takto metody nepouziva (to su praktiky new age ,, a jehovistov ) krestanske nabozenstvo funguje na opacnom pripade clovek najde boha a ono mu pomaha ho spoznat a zit s nim ...

a indokrinacia je zas ucenie ludi o pravdach viery.. nabozenskych faktoch.... ktore boli cirkvou stanovene, zistene dokazane nabozenskymi metodami..... nik tie fakty,pravdy od nikoho nevynucuje ... je to len vyuka ... bez viery su uplne pre toho cloveka bezcenne ... ale v momente ako dostane dar viery zacnu mu davat zmysel a zacne chapat suvislosti...

jedna z metod je napriklad zazrak na prihovor nejakeho svateho ... (zazracne uzdravenie atd ... )
alebo zjavenie ... atd..
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:nabozenstvo nie je vziadnom pripade vedecka disciplina ... ale ma tiez svoje postupy na dokazovanie veci ...
A ja snáď niekde tvrdím, že je náboženstvo vedecká disciplína. Na také niečo ani nepomyslím, nieto ešte aby som to napísal.
strapaty napísal:... napriklad vyhlasenie niekoho za blahoslaveneho musia bit dva preukazatelne zazraky na jeho prihovor.... za svateho dalsie dva ...
Ako som písal, niekto si určil, kto je Jedi a kedy sa z padawana stane majstrom. Tak isto si niekto v minulosti určil, že treba dva zázraky. Proste fiktívny svet rovnaký ako ktorýkoľvek iný.
strapaty napísal:preto sa aj mnohym zda ze nie je moc velky rozdiel medzi veriacimi a neveriacimi ... ale nemaju moznost porovnat aky by boli veriaci keby boli neveriacimi a naopak....
Myslím, že tu už bolo dosť štatistík ukazujúcich, že tam rozdiel nie je. Načo to vyťahuješ, keď už len varíš z vody. Odpoveď na to "zdanie" tu už bola viackrát.
strapaty napísal:...demagogia je ked sa niekto snazi presvedcit niekoho svojou vyrecnostou a je mu jedno co povie na dsiahnutie ciela ...... krestanske nabozenstvo takto metody nepouziva (to su praktiky new age ,, a jehovistov ) krestanske nabozenstvo funguje na opacnom pripade clovek najde boha a ono mu pomaha ho spoznat a zit s nim ...
Človek Boha nikdy nenájde. Máš pocit, že by sa objavovali kresťania po celom svete? Nie, pretože v Európe existovala silná demagógia zo strany cirkvi a preto je tak rozšírená.

Chcel som napísať trochu iné reakcie no po pol hodine hľadania informácií na tvoje reakcie som zistil, že je to ešte horšie ako som si myslel. Zostal som zaskočený, aká absurdná a egoistická je cirkev a s akým pocitom nadradenosti sa chová.
Hlavne, čo sa týka schvaľovania zázrakov, zákonoch cirkvi, spomínanej "mravnosti a neomylnosti" pápežov alebo blahorečenie. Jedným slovom, smutné.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:tak ok podme k tvojim podsuvanim odpovediam ...demagogia je ked sa niekto snazi presvedcit niekoho svojou vyrecnostou a je mu jedno co povie na dsiahnutie ciela ...... krestanske nabozenstvo takto metody nepouziva (to su praktiky new age ,, a jehovistov ) krestanske nabozenstvo funguje na opacnom pripade clovek najde boha a ono mu pomaha ho spoznat a zit s nim ...
Demagógia (zo starogr. δημος – démos = „ľud“ + αγωγος – agógos = „vodca“) je spôsob manipulovania ľuďmi (najmä v politike), kedy je klamné a pôsobivé rečnícke vystupovanie využívané na získanie vplyvu, politickej podpory a moci. Namiesto vecného zdôvodňovania, pôsobí hlavne na predsudky a emócie slabo informovaných alebo emotívne orientovaných ľudových más a je zameraná na ovládnutie ich vedomia a uskutočňuje sa klamaním alebo inými nemorálnymi prostriedkami.

Typické prostriedky pre demagógiu sú prekrucovanie faktov, vytrhávanie z kontextu, špekulácia so záujmami a túžbami ľudí, apelovanie na ich prízemné pohnútky a predsudky, lživé prísahy a nereálne sľuby a súčasne klamlivé osočovanie protivníkov, vyvolávanie strachu a podobne.
ked si odmylis posobive recnicke vystupenie v niektorich pripadoch, pasuje to na kretsnykch kazatelov, pastierske listy a nedlne kazne, nehovorim ze vzdy, ale v mnohych pripadoch hej.
Nazvime si to nabozenska demagogia :D
strapaty napísal:a indokrinacia je zas ucenie ludi o pravdach viery.. nabozenskych faktoch.... ktore boli cirkvou stanovene, zistene dokazane nabozenskymi metodami..... nik tie fakty,pravdy od nikoho nevynucuje ... je to len vyuka ... bez viery su uplne pre toho cloveka bezcenne ... ale v momente ako dostane dar viery zacnu mu davat zmysel a zacne chapat suvislosti...
pocul si uz o infomacnej bubline? a presne to sa stane ked je clovek obklopeny samimi veriacimi, nevidi iny svet, vieru povazuje za samozrejmost
strapaty napísal:jedna z metod je napriklad zazrak na prihovor nejakeho svateho ... (zazracne uzdravenie atd ... )
alebo zjavenie ... atd..
Toto je uplne ignorovanie vedeckych faktov, spomen si na vatikanom uznany zazrak vyliecnia, no vskutocnosti sa ta zena nemala s coho vyliecit. Alebo neomyslnost papeza vo veciach vieri a morlaky, v pripade ci idu ateisti do neba. Alebo neomylnost papeza v upalovani carodejnic.
Jozef Koval
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jozef Koval »

Keby ste vy ateisti dokázali pochopiť že posmrtný život nemá s týmto životom nič potom by ste tu nemuseli písať zbytočnosti. Narážam hlavne že spájate fyzický mozog s posmrtným životom čo je absurdné.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

94jakub
To, že si vytvorím akože-vedeckú disciplínu o ničom
tak jedi je tiez nabozenstvo ....:)
...ja len porovnavam svoj zivot....
...vidis vidis :D vzdelavat sa treba cely zivot ...aj ked z tvojho pohladu sa to moze zdat strasne a smutne ...opak je pravdou

//autoeditácia príspevku (11 Okt 2014, 19:07)
harrison314
o nicom takom neviem
ja nezijem v informacnej bubline ...prave naopak naokolo je tu tak strasne malo krestanov ze musim chodit za spolocenstvom 25 km
nikde sa v enciklikach o ateistoch nehovori.... vytrhavas s kontexu a prekrucas .... vsetky zakony su len pre krestanov katolikov(v katolickej cirkvi)...cize tvrdenie ze len krestan katolik bude spaseny je uplne logiicke, kedze sa tyka katolikov...
ked to beries takto je aj fakt ze za celu historiu cirkev neupalila ani jednu bosorku ... trest smrti za bosoractvo nebol cirkevny zakon ale svetsky.....
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Tiež je smutné to, že tvoja jediná reakcia na príspevok je o Jedi. Diskusia a argumentácia nula bodov. Ja sa vzdelávam celý život a rozširovanie vedomostí a schopnosti logicky a kriticky myslieť je pre mňa jedna z najdôležitejších vecí. Ak sa to tebe nezdá strašné, tak platí moja veta z posledného príspevku.

Akože cirkev nikoho neupálila? Veď, ako tvrdíš, cirkev je spoločenstvo veriacich. Keďže v tej dobe bol každý prinútený byť kresťanom, tak zákony tvorili veriaci a teda cirkev. A to ani nehovoríme na vplyv cirkvi v tých dobách, kedy ak sa panovník niečím nezavďačil cirkvi, tak ani nemal "požehnanie" vládnuť.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:o nicom takom neviem
o com teraz?
strapaty napísal:ja nezijem v informacnej bubline ...prave naopak naokolo je tu tak strasne malo krestanov ze musim chodit za spolocenstvom 25 km
nehovorim o tebe, ale o detoch do prveho stupna na zakladnej, kedze sa bavime o indoktrinacii
strapaty napísal:nikde sa v enciklikach o ateistoch nehovori.... vytrhavas s kontexu a prekrucas .... vsetky zakony su len pre krestanov katolikov(v katolickej cirkvi)...cize tvrdenie ze len krestan katolik bude spaseny je uplne logiicke, kedze sa tyka katolikov...
Nehovorim o evanieliach, ale o papezovi, minuly rok s tym bola kauza ak si dobre pametam http://www.aktuality.sk/clanok/229424/p ... t-do-neba/ (je to sice clanok s aktualit, takze o informacnej hodnote pomlcim)
strapaty napísal:ked to beries takto je aj fakt ze za celu historiu cirkev neupalila ani jednu bosorku ... trest smrti za bosoractvo nebol cirkevny zakon ale svetsky.....
O tom sme sa uz bavili niekolkokrat.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314 napísal: o com teraz?pasuje to na kretsnykch kazatelov, pastierske listy a nedlne kazne, nehovorim ze vzdy, ale v mnohych pripadoch hej.

nehovorim o tebe, ale o detoch do prveho stupna na zakladnej, kedze sa bavime o indoktrinacii....tak kazdy vychovava svoje deti podla toho ako najlepsie vie ... ale aj tak najhlavnejsim vychovnym prostreiedkom je osobny priklad a skusenost ... ak nevidi dieta ucinok viery v rodine .... tak vsetko co do neho vtlkaju je absolutne marne ... darmo budu hovorit aky musia bit moralny ked otec kradne je zly k svojej zene viac doma neni ako je ... a ked je tak sa hadaju ... potom mozes rozpravat o bozej laske do zodretia jazyka a aj tak ti to nepomoze... vacsina deti vychovavana v nabozenskych rodinach ktore su dnes ateistami nema nic spolocne ci veria ze boh existuje ...ale ich viera/neviera je obraz ich rodiny a rodicov ...

Nehovorim o evanieliach, ale o papezovi, minuly rok s tym bola kauza ak si dobre pametam http://www.aktuality.sk/clanok/229424/p ... t-do-neba/ (je to sice clanok s aktualit, takze o informacnej hodnote pomlcim)

O tom sme sa uz bavili niekolkokrat.
ja viem len stale mi to tu niekto predhadzuje... je smutne ze ludia ktory vyhlasovali o sebe ze su kristovy nasledovnici nepochopili zaklad jeho ucenia a to je laska k bohu a tym padom aj k ludom ... zobrat zivot aj v obrane vlastnej je tiez strasne ... zobrat zivot z akeho ineho dovodu je zvieracie ... zivot je nenahraditelna entita ... nieco co sa mozno nikde vo vesmire nevyskytuje .... cize uz len vyhlasenie niekoho za bosorku s vedomim ze bude upaleny je rovnaka vina ako by ho upalil ...
Napísať odpoveď