Vytacanie studeneho motora.
Vytacanie studeneho motora.
Pre vas to bude asi banalna otazka, ale mne to vlastne nikdy nik nepovedal. Uz od 18-tich, kedy som robil vodicak, mi bolo hovorene ze sa nema motor vytacat ak je studeny. Ale netusim kolko otacok sa uz povazuje za vytacanie? Alebo od kolkych stupnov uz motor mozem vytacat? Tak dufam ze mi to nejak zodpoviete, a neukamenujete ma.
Re: Vytacanie studeneho motora.
ked je studeny, tak nejdem nad 3,5k
kedze mam benzin, tak je vyhriaty (90 °C) celkom rychlo
-
xH4wK
Ja mam diesel a nejdem nad 2500 ked je rano studeny, po tak 5-10km uz idem nad 3k na par sekund pri zrychlovani.. ale ja vo vseobecnosti velmi nevytacam motor 
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
staci, ked pojdes normalne, tzn. radit pri 2500-3000ot., kym sa voda a hlavne olej nezohreju... omnoho dolezitejsie je ale motor nepodtacat a ani mu nedavat odspodu plny plyn, vtedy je najviac namahany... takisto najma v zime, ked ides na dialnicu, je potrebne motor idealne uplne zohriat, co bud stihas v meste, kym sa na dialnicu dostanes, alebo musis na dialnici vydrzat a ist chvilu pomalsie, az po zohriati pokracovat v cestovnej rychlosti...
To je teplota vody, olej sa zohreje neskor, priblizne do 20 minut by uz mal byt ok. Takze na vytacanie si treba dat pozor aj trochu neskor po tom ako sa zohreje voda. Samozrejme 20 minut to nemusi byt, resp. ja tolko necakam a nikdy som nemal problem. Ale hlavne v zime si na to davam pozor a riadim sa skor podla oleja v prevodovke. Na tom je pekne citit ako sa zohrieva podla toho ako lahko/tazko sa hybe paka.beardie napísal:ked je studeny, tak nejdem nad 3,5k
Jasne, diky za vysvetlenie.
A este ma zaujima ako to je v zime zo zohrievanim motora na volnobehu. Vacsina hovori ze mam chvilu motor nechat klepat. No su aj ludia ktori mi hovorili ze to neni potrebne.
A este ma zaujima ako to je v zime zo zohrievanim motora na volnobehu. Vacsina hovori ze mam chvilu motor nechat klepat. No su aj ludia ktori mi hovorili ze to neni potrebne.
-
Grim
Darca
...je to zbytočné...ale niektorí si naštartujú, kým oškriabu a poometajú auto...
Ani vyrobcovia to neodporucaju. Vsade v manualoch najdes zmienku o tom, ze motor sa ma zahrievat pocas jazdy. Ja motor nechavam na volnobehu chvilku, realne tak 30-40 sekund a potom vyrazam. Ked je sneh/mraz, tak nastartujem a potom zacinam s cistenim auta, takze motor sa zohreje trochu viac. Ale robim to kvoli sebe - aby som si cim skor mohol vyhriat interier 
-
RATZINGER666
Darca
Gothar: na olej staci aj 5min. po zohriati vody, vtedy uz ma aku-taku pracovnu teplotu a clovek moze pridat, potom sa uz dohreje rychlo
lukas: ano, treba nechat motor bez zataze chvilu bezat (a nielen v zime, ale v zime o to dlhsie), aby sa stihol premazat aspon tym studenym olejom... ak mas preplnany, opat ho treba nechat este o nieco dlhsie, a nie len kvoli mazaniu oleja, ale aj turba, plus je vhodne aj trochu nechat zohriat lopatky... pri sportovych ani nehovorim, v mrazoch kludne aj 5min...
// motor zohrievat za jazdy, to ano, ale ked sa bavime o zohriati motora, nemyslime tym vyslovene cely blok, aspon ja teda nie, ide v prvom rade o olej, takze nie nastartovat a hned ist nasucho a s olejom, ktory je este vo vani a ma -10st.C... motor je vlastne cely prehriaty az niekde medzi zohriatou vodou a olejom, dovtedy samozrejme nebudes stat na mieste, ani sa to nema...
lukas: ano, treba nechat motor bez zataze chvilu bezat (a nielen v zime, ale v zime o to dlhsie), aby sa stihol premazat aspon tym studenym olejom... ak mas preplnany, opat ho treba nechat este o nieco dlhsie, a nie len kvoli mazaniu oleja, ale aj turba, plus je vhodne aj trochu nechat zohriat lopatky... pri sportovych ani nehovorim, v mrazoch kludne aj 5min...
// motor zohrievat za jazdy, to ano, ale ked sa bavime o zohriati motora, nemyslime tym vyslovene cely blok, aspon ja teda nie, ide v prvom rade o olej, takze nie nastartovat a hned ist nasucho a s olejom, ktory je este vo vani a ma -10st.C... motor je vlastne cely prehriaty az niekde medzi zohriatou vodou a olejom, dovtedy samozrejme nebudes stat na mieste, ani sa to nema...
niekde som cital ze so studenym motorom by sa malo jazdit medzi 1/3 a 1/2 otackoveho pola
-
xH4wK
Inak mam automat a on sa viacmenej snazi v zime drzat na mierne vyssich otackach kym sa nezohreje, neviem ci to je tym ale vzdy som si myslel ze hej 
-
RATZINGER666
Darca
xH4wK: ano, to je v poriadku, pretoze sa snazi zohriat motor s olejom co najskor a snazi sa nepodtacat, ako spominam v prispevku vyssie...
Ja mam v manuale k svojmu autu /pri startovani v zimnom pocasi/ uvedene presne toto:GothaR napísal:Ani vyrobcovia to neodporucaju. Vsade v manualoch najdes zmienku o tom, ze motor sa ma zahrievat pocas jazdy....
"Pro uživatele v Německu: Motor by měl být zahříván jízdou, nikoli na volnoběh..... Po nastartování motoru je vozidlo připraveno k jízdě.
Pro uživatele mimo Německa: Vozidlo je připraveno k jízdě po několikaminutovém zahřívání..."
Takze u nas tak, ale len co vojdem do Nemecka, auto sa prepne do ineho rezimu a je s nim treba podla toho narabat
-
Interman
Amateur
GothaR napísal:Ani vyrobcovia to neodporucaju. Vsade v manualoch najdes zmienku o tom, ze motor sa ma zahrievat pocas jazdy. Ja motor nechavam na volnobehu chvilku, realne tak 30-40 sekund a potom vyrazam. Ked je sneh/mraz, tak nastartujem a potom zacinam s cistenim auta, takze motor sa zohreje trochu viac. Ale robim to kvoli sebe - aby som si cim skor mohol vyhriat interier
Nikdy som nerozumel tomu, preco by sa nemohol motor nechat nahrievat na volnobeh (argumentuju zanasim katalyzatoru a pod., avsak to je hlupost - staci sa prebehnut na dialnici a tych par sadzi je ihned fuc).
Osobne si vzdy v aute minutku dve posedim (radio, pasy, doklady na miesto atd.) nez vyrazim a pokial to moznosti dovoluju (ladujem veci z garaze) tak ho necham bezat aj dlhsie... Holt spalovaci motor nie je dokonaly vynalez a prevlozkovat/prehonovat motor je ovela finance narocnejsie, nez vymenit katalyzator (aj ked ako som povedal, tak si nemyslim, ze nijako velmi trpi)...
-
RATZINGER666
Darca
najma kvoli vyssiemu tlaku oleja vo vyssich otackach a jemu rychlejsiemu zahriatiu... pomale zohrievanie neprospieva ani bloku a hlave... okrem toho vodic po zohriati vody na volnobehu a klesnuti volnobeznych otacok dostava pocit, ze moze z prakoviska odist pod plnym plynom, cim trpi napr. neprehriata prevodovka a diferaky, plus olej je samozrejme stale studeny... okrem toho tie male naftaky sa na volnobehu nezahreju samotne a nezahreju ani svoj olej takmer vobec...
-
Makovnik
Medium Professional
Zohrievanie malej nafty, ako spominal Ratzi, je specifickejsie; na vlnobehu sa na plnu teplotu nezohreje ani za pol dna.
Staci, aby sa pri teplote okolo -10 az 0 C po nastartovani rozlial olej po motore, co trva tak 5sek., ustalil, co trva asi dalsich 10sek a moze sa ist pomaly prec. Pri nizsich teplotach je vhodne tieto casy predlzit.
Nepodtacat, drzat podla moznosti nad 1300ot., max do 2000-2100, az kym sa zacne rucicka vody odliepat od dna. Vtedy sa uz moze pracovat do 2500ot, po cca 2.5-3km v meste a 7-8km mimo mesto sa da motor povazovat za zohriaty, hoci ani vtedy este voda nemusi byt na 90C, avsak olej sa dotahuje s oneskorenim cca 25-30C a ked ma realne nad 40C, je uplne tekuty a spolahlivo maze.
Ze sa motor zohrial pocut na naftach aj tym, ze menej hucia a trasu, to je dost citelny rozdiel.
Dobre spravi ten, kto si na naftu dokupi PTC ohrev, avsak taky, ktory nezohrieva iba vzduch do interieru, ale realne ohrieva vodu chladiaceho okruhu. Nema to vela motorov.
Staci, aby sa pri teplote okolo -10 az 0 C po nastartovani rozlial olej po motore, co trva tak 5sek., ustalil, co trva asi dalsich 10sek a moze sa ist pomaly prec. Pri nizsich teplotach je vhodne tieto casy predlzit.
Nepodtacat, drzat podla moznosti nad 1300ot., max do 2000-2100, az kym sa zacne rucicka vody odliepat od dna. Vtedy sa uz moze pracovat do 2500ot, po cca 2.5-3km v meste a 7-8km mimo mesto sa da motor povazovat za zohriaty, hoci ani vtedy este voda nemusi byt na 90C, avsak olej sa dotahuje s oneskorenim cca 25-30C a ked ma realne nad 40C, je uplne tekuty a spolahlivo maze.
Ze sa motor zohrial pocut na naftach aj tym, ze menej hucia a trasu, to je dost citelny rozdiel.
Dobre spravi ten, kto si na naftu dokupi PTC ohrev, avsak taky, ktory nezohrieva iba vzduch do interieru, ale realne ohrieva vodu chladiaceho okruhu. Nema to vela motorov.
ja v zime nastartujem, potom necham niekolko par sekund bezat motor. Alebo nastartujm a idem oskrabat okno. Neocakavam od toho, ze sa mi zohreje motor, ale stale bude mensi sok od motora, ked zacne zataz postupne, za dalsie, stuhnuty olej, ktory stiekol do olejovej vane tiez potrebuje v zime aj niekolko sekund na to, aby sa dostal tam kam ma.
A za dalsie, ventilacka mi spociatku aj tak zahmli celne sklo a kym sa zohreju spiraly a vyhrievanie sedacky tiez chvilu trva.
A za dalsie, ventilacka mi spociatku aj tak zahmli celne sklo a kym sa zohreju spiraly a vyhrievanie sedacky tiez chvilu trva.
-
vladenko007
VIP
Ahojte tu som čítal zaujimavý článok pod ktorým sa rozprúdila zaujimavá debata.
Ja osobne po naštartovaní (jar, leto jeseň) po 5-10 sekundách už odchádzam. V zime asi po 30-60 sekundách.
Aký je podľa vás názor na ten článok? Je podľa vás zbytočné mať 5 minút naštartované?
Mám zopár kolegov ktorý to robia pravidelne.
http://automix.atlas.sk/novinky/843012/ ... paign=azfb
Ja osobne po naštartovaní (jar, leto jeseň) po 5-10 sekundách už odchádzam. V zime asi po 30-60 sekundách.
Aký je podľa vás názor na ten článok? Je podľa vás zbytočné mať 5 minút naštartované?
Mám zopár kolegov ktorý to robia pravidelne.
http://automix.atlas.sk/novinky/843012/ ... paign=azfb
Vy keď ráno vstanete z postele, hneď máte sekeru v ruke a rúbete drevo?
Myslím si, že aspoň tú pol minútku na voľnobehu tomu motoru treba dopriať.
-
vladenko007
VIP
Tu sa nejedná o pol minútku ale o 5 minút. Pol minúta je bežná.