fyzicka osoba - registrator domen

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

fyzicka osoba - registrator domen

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

je nejaka moznost sa ako fyzicka osoba stat registratorom domen?

u SK-NICU co som kukal, tak asi nie, ale napr. com/org/net domeny by sa dali? kde maju vobec tieto domeny nejake zazemie (nieco ako SK-NIC pre *.sk), kde by som si precital ich podmienky pripadne poziadal o status registratora?

inak momentalne mam par domen u WebSupportu, ale celkom ma desi to, ze vlastne ta domena je pravne ich .. ako je toto podchytene? co ked napr zabudnu zaplatit a domena prepadne? chapem ze to maju vsetko zautomatizovane a pod., ale ciste hypoteticky, povedzme ze ma nemaju radi a domena sa im nahodou strati spod ruk. co dalej? mna nezaujima ziadna financna nahrada, ale prave ta domena .. dalo by sa to pripadne nejak riesit a domenu si vysudit spat? samozrejme ze by som vydokladoval, ze ja som domenu WebSupportu zaplatil, ale to je asi fuk, ved WebSupport je obycajna srocka aku si mozem spravit aj ja a ked uz domenu vlastni niekto iny, tazko z ich pozicie mozu oni alebo asi aj samotny stat nieco robit .. takze som si asi aj odpovedal, ze by ta domena bola proste v prdeli .. :D je to tak?

diky
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: fyzicka osoba - registrator domen

Príspevok od používateľa hojko »

Neviem o pripade, ze by registrator niekomu ukradol domenu. Aj ked mozne to je a urcite sa takyto pripad niekde vo svete stal, ale necital som o tom. Ked konci domena, tak ti predsa pride mail, tusim mesiac vopred, potom dva tyzdne vopred a ak nezaplatis, tak domena je este stale v akomsi hold stave, kedy je neaktivna, ale drzia ti ju. A tam mas vari dva tyzdne castu na to, aby si si ju zaplatil a teda predlzil, zaroven tam pride este dalsi mail s upozornenim. Ak mas takuto domenu kupenu trebars cez Forpsi, tak ti pride mail ako od Forpsi, tak aj so SK-NIC.

Registrovat si mozes aj ako fyzicka osoba domenu, no ak chces .sk domenu, tak musis podstupit rozne nezmysli, ako je napriklad overenie podpisu u notara ci mestskom urade, zaslat to na SK-NIC a az potom mozes registrovat domeny bez toho, aby si nemusel opakovat tuto zdlhavu cinnost. To iste je tusim aj v priapde firmy, ak ide o .sk domenu. Ak chces zahranicnu domenu, trebars .com, .net atd..., tam mozes vyuzit sluzby Forpsi, GoDaddy atd..., neoveruje sa totoznost (aspon tomu tak kedysi bolo). Dolezita bola platba a tam to haslo.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

tak rad by som bol zavisly od co najmenej faktorov ktore neviem ovplyvnit a mat domenu "vo vlastnych rukach" mi pride celkom dolezite a ked taka moznost je, urcite ju chcem vyuzit. som proste v tomto strasny paranoik a nespal by som kludne s pocitom, ze za nejaku smiesnu nahradu skody by som kludne mohol prist o domenku ..

stale tomu ale nejak nerozumiem. nie je SK-NIC korenom toho celeho stromu registratorov, co vydavaju SK domeny? cital som si totiz podmienky Forpsi a skusal zaregistrovat jednu sk domenu a kupodivu to slo .. preco? ved SK-NIC vydava domeny iba podnikatelom / pravnickym osobam, tak ako je mozne ze Forpsimu staci rodne cislo a potvrdenie o plnoletosti?

Forpsi a SK-NIC su teda na tej istej urovni, uplne nezavisle organizacie a este maju nad sebou nejakeho nadriadeneho bossa, od ktoreho si tie domeny dopytuju ci ako to je?

nie je to nahodou tak, ze Forpsi hra tu istu rolu ako napr WebSupport a je to taky medziclanok medzi mnou a domenou? ze ta domena bude realne vo Forpsiho paprciach?
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

ked si si tu .sk domenu kupil, tak si pozri na koho je naozaj napisana:
https://www.sk-nic.sk/

sk-nic je podla mna jediny, kto vydava sk domeny. tiez som sa tam zo zaciatku registroval aby som mohol nakupovat domeny, ale potom som aj tak od toho odisiel, kedze napr. taky Websupport ma lepsiu cenu za .sk domenu ako ja, pretoze ich vlastni vela. Takze si myslim ze forpsi bude to iste co WS.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Forpsi je medziclanok ako WS.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

*****HERO*****: Pred rokom ci dvomi som registroval .sk domenu cez Forpsi. Prakticky registracia je o tom istom ako u SK-Nic, ibaze Forpsi ma peknu adminsitraciu a pride mi to jednoduchsie. No aj tak som musel ist na urad overit k notarovi zmluvu o kupe domeny, potom to poslat do Forpsi ci SK-Nicu, ak som chcel byt majitelom domeny. Ak chces nechat registratora domeny Forpsi alebo WS, tak tam ides cez zrychlenu registraciu a mas to behom par minut.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

sharky-no: nekupil, len som sa preklikal az na koniec formulara a delil ma klik od zavaznej objednavky, pricom pocas registracie po me chceli iba vyplnit rodne cislo, nic vic.

ale vcera som si tam zavolal a ze ked chcem byt vlastnikom sk domeny ja, musim si vyplnit do profilu nejake SK-NIC ID, co ziskam registraciou a potvrdenim statusu registratora na SK-NICu .. podmienky su zevraj iba plnoletost a slovenske obcianstvo alebo byt vlastnikom slovenskej firmy.

co sa tyka zahranicnych domen (com, net, org ..), tam nie su obmedzenia ziadne a rovno to na seba cez nich mozem registrovat.

takze cca tak, ako napisal Hojko ;)

ok, diky chalani, uz v tom mam jasnejsie
Napísať odpoveď