Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa mLuks »

za posledné dni ma to zaujalo, tak to sem musím dať.

1. búranie bytoviek na L9 - pozrieť si video
http://www.tvnoviny.sk/domace/1776941_p ... m-proteste
Cigáni protestovali (chceli protestovať), proti búraniu ďalších bytoviek na L9. Ako povedala cigánka, "My chceme aby bolo tu stop búranie bytu, lebo nemáme kde ísť bývať" - to si najprv nemali vybývať jedno z najmladších sídlisk v KE. Búralo sa kvôli narušenej statike, na otázku redaktora či sa nerozkrádali tie domy zvnútra, dostal kladnú odpoveď od cigána, že "Každý bral železo jak mohol". A sme doma, že pôvodcami svojich problémov sú si oni sami. Potom však príde na svk nejaká ľudskoprávna org., či aktivisti atď, a zlý budú majoritní obyvatelia, vláda, mesto, štát, všetci, len nie oni, cigáni.

A ak chce pani stop búraniu bytov, tak nech podpíše papier, že v bytovke sa nachádza na vlastnú zodpovednosť. Ak sa jej zosype na hlavu, jej problém.

2. téma "TUKABEL" - pozrieť video
http://www.noviny.sk/c/krimi/osadnik-di ... ia-o-uzere
Tu mi ani tak neide o to, že sami medzi sebou sa okrádajú, bijú a zabíjajú, aj keď aj to je dosť podstatné, chcem skôr poukázať na tú mentálnu úroveň, ktorá by mala byť podľa aktivistov a ľp org. integrovaná do majoritnej spoločnosti.
"Sama je úžera. Majú štyri elektriny" - haat igen, tudom. Ale chápem, ak nerozprávajú skoro vôbec po slovensky.
"A budem ho obviňovať, že ma obviňuje," - takiež dobrá perla
Pani, ktorá ukazuje kadiaľ všade ide kábel - a že vraj nepochádzame z opice - pohyby a výrazy tváre hovoria za všetko, ak si to pustite bez zvuku, tak buď to je hladná opica alebo nový tance na elektrohudbu. Incesty sa nezdajú až také urban legend, keď vidíme niečo takéto, alebo čím iným je spôsobená táto mentálna degenerácia.

Položím otázku (skôr rečnícku, keďže dostať na ňu relevantnú odpoveď by bol asi problém). Ako chceme (resp. ako chcú, mimovládky, aktivisti, ľp org., alebo miestny zastáncovia) integrovať do majoritnej spoločnosti, takto mentálne zaostalých ľudí? Ľudí, ktorí majú problém nie len s jazykom majoritného obyvateľstva (to majú aj maďari napr.), ale aj celkovo so svojím správaním, inteligenciou, prácou, či základnými návykmi.
Wb69 napísal:most hated koncept integrácie
a na toto nadviažem, to nie je o tom, že "tak nenávidený koncept integrácie" - v prvom rade aby niečo mohlo byť nenávidené, tak to musí existovať.
V SR nemáme žiadny koncept integrácie rómov, žiadny koncept neexistuje. 20 rokov sa o integráciu pokúšame, a jediné čo sme za 20 rokov dosiali sú malé skupinky integrovaných (napr. ten projekt na ktorý si upozorňoval, s tou bytovkou) a zopár ďalších projektov, ktoré však dokopy nič nepriniesli. Situácia sa naopak ešte zhoršuje. Úspech? - Nie! Eurofondy sa čerpajú, mimovlákdy a aktivisti si naďalej robia promo na tomto probléme, každý len tliacha o integrácii, rasizme, predsudkoch. ale žiadne reálne návrhy na integráciu, vypracované sociologické štúdie, či niečo podobné neexistujú. Proste len prázdne reči. A ta isto mi ani ty, ani hugo nebudete vedieť odpovedať na otázku, ktorú som položil vyššie.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

V spoločnosti existuje a funguje pomerne dosť mentálne zaostalých a chorých ľudí. Máš na to celé inštitúcie a x ľudí, ktorí sa týmto ľuďom venujú. Toto je úplne iná problematika. Čiže akosi mi uchádza pointa tej tvojej rečníckej otázky, ku ktorej si sa tak zložito dopracoval.
mLuks
Addict
Addict

Až na to, že tých pomerne dosť ľudí, má svojich opatrovateľov, či rodinných príslušníkov, ktorí sa o nich starajú a nie sú odkázaní sami na seba, tak ako to chceme integráciou od cigánov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

To je do znacnej miery problem vrodenej inteligencie. Ti ludia si nevedia castokrat spojit jednoduche logicke skutocnosti do vzajomnych suvislosti.Napr. ze ked si rozoberiem vnutornu armaturu panelaku,poskodim jeho statiku,tak bytovka sa stane neobyvatelnou a pre jeho obyvatelov nebezpecnou. Oni tomu nerozumeju a ked im to budes vysvetlovat tak sa budu iba smiat a davat tym najavo ze su uplne mimo. S tym sa vela nenarobi nech sa snazis akokolvek,je to mimo ich fyzickych moznosti. Napr. som si dal tu namahu ze som zozbieral dostupne pribehy ludi hlavne z Ciech ale aj Slovenska,biele pary,ktore si osvojili romske batolata. Snazili sa im dat co najlepsiu vychovu,vychovavat ich rovnako ako je to v pripade majoritneho obyvatelstva. Takze sa uplne eliminoval negativny vplyv romskeho prostredia a zostala iba genetika. Vsetky tie deti su uz dospele,resp tesne pred dospelostou.
Ich studijne vysledky boli oproti beznym detom majority boli vyrazne slabsie,maximalne vzdelanie ktore dosiahli boli ucilistia bez maturity aj to s vysledkami znamok ledva 4. To vsetko napriek velkej snahe ich adoptivnych rodicov. Tiez boli velmi zaujimave skusenosti ucitelov z problemovych skol kde chodia iba romske deti-neuveritelne co sa tam deje,odporucam si precitat.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

No tak ukáž co si zozbieral, keď tak odporúčaš prečítať si to.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Zatiaľ čo po prvom ročníku štandardnej školy deti vedia čítať a písať
všetky písmená abecedy, na špeciálnej škole vo vzdelávacom variante
„A“ to trvá tri roky a vo variante „B“ šesť rokov
Riaditeľ špeciálnej základnej školy

Na štandardnej škole sa v prvom ročníku naučia počítať do 20,
v špeciálnej triede len do 5.
Riaditeľ špeciálnej základnej školy

Naša rómska komunita je veľmi veľká. Mnohé z rómskych detí
mali slabé známky v štandardných triedach, tak sme sa rozhodli
založiť špeciálne triedy. Deti boli psychologicky diagnostikované
a testy preukázali mentálne postihnutie. Psychológovia
odporučili ich zaradenie do špeciálnej školy, ale najbližšia
škola je v meste. Rómski rodičia by neposlali svoje deti do školy,
ktorá je tak ďaleko.
Riaditeľ štandardnej školy so špeciálnymi triedami na
východnom Slovensku

Štruktúra dosiahnutého vzdelania Rómov na Slovensku
Úroveň vzdelania Muži Ženy Celkom
Neukončené základné 32.2 37.7 35.0
Základné 33.8 39.3 36.6
Neukončené stredoškolské 10.4 7.5 8.9
Stredoškolské 19.2 11.4 15.2
Vyššie 0.3 0.1 0.2
Špeciálne 4.1 3.8 3.9
Neviem 0.1 0.3 0.2
Celkom 100 100 100

zdroj:http://www.romaeducationfund.hu/

http://evavaleriemaxova.blog.idnes.cz/c ... skole.html
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/jake ... F0xuZ9Q61A
http://www.pluska.sk/plus-7-dni/domov/0 ... ivita.html
atd.
Nastudovaneho mam ovela viacej materialu, nema ale teraz k nim linky,mnohe zdroje su iba v pisomnej podobe. Je bezne ze romski rodicia svojim detom vyslovene zakazuju pokracovat v studiu na strednej skole aj keby na to mali moznosti,hlavne ked ide o dievcata,pretoze sa automaticky rata ze coskoro otehotnie a bude poberat davky z ktorych ziju. Romovia maju vela deti z jedineho dovodu-je to ich prijem,nemaju preto najmensi dovod podporovat ich v uceni a intelektualnom rozvoji.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Napr. som si dal tu namahu ze som zozbieral dostupne pribehy ludi hlavne z Ciech ale aj Slovenska,biele pary,ktore si osvojili romske batolata. Snazili sa im dat co najlepsiu vychovu,vychovavat ich rovnako ako je to v pripade majoritneho obyvatelstva. Takze sa uplne eliminoval negativny vplyv romskeho prostredia a zostala iba genetika. Vsetky tie deti su uz dospele,resp tesne pred dospelostou.
Ich studijne vysledky boli oproti beznym detom majority boli vyrazne slabsie,maximalne vzdelanie ktore dosiahli boli ucilistia bez maturity aj to s vysledkami znamok ledva 4. To vsetko napriek velkej snahe ich adoptivnych rodicov.
Mňa skôr zaujalo toto, máš aj k tomu nieco? Pretože ja mam osobnú úplne opačnú skúsenosť. Chalan róm, prisvojený bielou rodinou a v škole sa mu darí, je da sa povedať populárny, študijné výsledky OK, člen debatneho klubu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

urcite ze existuju aj vynimky,to ze sa niekomu v "skole dari" /v akej skole,zakladna,stredna? ake ma presne vysledky?/, "je popularny" /co to presne znamena? aj kazdy druhy chalan z kosickeho geta je popularny vo svojej partii/"debatny klub" /co to je? aka je jeho napln a aktivity?/
Ja som vyrastal v prostredi kde romov bolo iba minimum a ak nejaki aj boli tak nedokoncili ani Zš,pritom ani nezili v nejakom izolovanom gete ci osade.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Jedna z tých lepších základných škôl, teraz je na 5 ročnom bilingvalnom gymnáziu, populárny = mimoškolské aktivity, zapája sa do školských aktivít, športuje, reprezentuje školu..
Debatny klub sa mi nechce rozpisovat, snáď vieš čo je akademická debata, ak nie pozri sda.sk

No ja ti tvoje tvrdenia neberiem, len toto jedno ma zarazilo a zaujímalo ma ci to máš aj niečím podložené.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ano mam, ale nemam na to linky, su to pribehy ludi ktore ani nie su verejne a ja som sa k nim dostal cez socialnych pracovnikov a pod. Nepochybujem ze existuju aj sikovni a vzdelani romovia, par poznam aj takych. Apropo to ze je niekto na gymnaziu je uplne normalne, dostane sa tam prakticky ktokolvek s aspon trochu lepsimi znamkami /niekedy netreba ani to :D /. Zaujimavy ten chalan bude ked dokonci matfyz s cervenym diplomom.
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

mLuks
Addict
Addict

karma od wb napísal:to s tou integráciou bolo Kalimu, ktorý ju predtým kritizoval ako takú.. či ale navrhoval dáku alternatívu, o tom neviem, max. nejaké jednosmerné vlaky do poľska :lol:
pozdro, Wb69. PS: dneska vyhráme, aj keď sa nás zase nezozbieralo dosť na výjazd :-/
A napíšeš aj niečo vecné, či sa len potrebuješ vyplakávať ľuďom do karmi už len z princípu, že napísali niečo negatívne na cigánov? Nič z toho čo som tam napísal nevieš ani len vyvrátiť.

"PS: dneska vyhráme, aj keď sa nás zase nezozbieralo dosť na výjazd :-/"
:lol: 2:0 - nostradamus z teba nebude, nejako ste sa nezmohli ani len na poriadnu šancu, nieto ešte vyhrať, nevadí aspoň si ukázal aký si trápny - silné reči
hughito
Redeemer
Redeemer

gogo956 napísal:urcite ze existuju aj vynimky,to ze sa niekomu v "skole dari" /v akej skole,zakladna,stredna? ake ma presne vysledky?/, "je popularny" /co to presne znamena? aj kazdy druhy chalan z kosickeho geta je popularny vo svojej partii/"debatny klub" /co to je? aka je jeho napln a aktivity?/
Ja som vyrastal v prostredi kde romov bolo iba minimum a ak nejaki aj boli tak nedokoncili ani Zš,pritom ani nezili v nejakom izolovanom gete ci osade.
Zaujímavé, že keď ti tu ktosi dá osobný príklad, vyžaduješ presnú metodiku, ale ty si si dovolil otrasný generalizujúci žvást sem nahodiť len tak - že si si vraj čosi naštudoval. A to vraj ešte takých, čo sú vychovávaní "bielymi" v dokonalom prostredí - a kua, ani tak nie sú schopní poriadne ničoho. To je potom zaujímavé, prečo existuje kopec aj takých cigánov, ktorí sú vychovaní len cigánmi a majú úplne normálne výsledky a priebeh štúdia.

V poslednej dobe sem ty (ak nerátam kailiho a pod., ktorí to robia programovo a ideologicky alebo vyslovených tupcov typu Son-Goku) hádžeš najrasistickejšie príspevky a zaobaľuješ to do "objektívneho a odťažitého" pohľadu. Veď spíš nejakú štúdiu a choď prezentovať svoje výsledky na akademickú pôdu, zjavne máš veľký rozhľad: od sociológie, cez biogenetiku až po psychológiu (a ešte aj etnografiu, históriu a pod.). Slovensko sa poteší za takýchto talentov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

hughito

co konkretne co som napisal alebo postol link sa Ti nepaci? Snazim sa vychadzat z co najobjektivnejsich zdrojov. To ze existuju aj romovia ktori maju studijne vysledky podobne ako je priemer majority este nic nehovori o tom aka je inteligencna uroven romskeho priemeru ako celku-su to dve rozlicne veci. Fakty su fakty,ty sa ich ani nesnazis vyvracat ale iba napadat ostatnych v tom zmysle ze TY si ten rozhodujuci cinitel ktory vie co je rasisticke a co nie. V linkoch ktore som poslal sa vyjadruju k romskemu problemu mladych pedagogovia a odbornici pre ktorych je tato oblast kazdodennou realitou. Skus si ich precitat je to tam presne pomenovane. Na vzdelavanie ma narok kazdy obcan Slovenska bez ohladu na svoj pôvod, smutne ale je ze mnohi z tych co by na to aj schopnostami mali su obmedzovani v slobodnom rozhodnuti prave svojimi rodicmi. Povedz mi, co su to za rodicov ktori nechcu aby sa ich vlastne deti mali v zivote lepsie ako oni aby nieco dosiahli? Je to preto, pretoze ich vlastne deti vobec v skutocnosti nezaujimaju, maju ich len kvoli financiam. A ty sa cudujes ze majorita od tychto ludi bočí /to je slaby vyraz,skor-uteká/ a nechce mat s nimi nic spolocne. Ked pridu davky tak sa 3dni ožieraju ,oslavuju a potom zbytok mesiaca placu ze nemaju co jest. Nie je tam ani naznak snahy o to aby sa clovek niekam posunul,nieco vo svojom zivote a svojich bliznych zmenil. Pomahane ma byt iba tym ktori si pomoc vazia a urobia vsetko preto aby ju co najlepsie vyuzili na ucel ku ktoremu bola poskytnuta. Ten co si pomoc nevazi /alebo jednoducho nema mentalne na to aby ju vedel vyuzit/, tomu ma byt odnata a pridana tomu kto si ju vazi a patricne vyuzije.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ked pridu davky tak sa 3dni ožieraju ,oslavuju a potom zbytok mesiaca placu ze nemaju co jest. Nie je tam ani naznak snahy o to aby sa clovek niekam posunul,nieco vo svojom zivote a svojich bliznych zmenil.
Ďalší generalizujúci rasistický žvást.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Mne sa skor zda rasisticke, ze niekto ked si rozoberie panelak a musi byt nasledne zburany, tak mu daju novy byt,pritom to tak funguje iba u urcitych skupin obyvatelstva. Alebo ze si postavia obydlia na pozemkoch ktore im nepatria ani k nim nemaju ziaden iny pravny vztah,tak nielen ze nikto proti nim nezakroci ale dokonca ked skutocny vlastnik pozemku protestuje tak stat mu nedovoli ich vystahovat.
To nahodou nie je rasisticke? A ja by som si rad postavil dom len tak hocikde kde ma napadne bez toho aby som musel platit za pozemok-ako je mozne ze niekto to moze a niekto nie? A hlavne ako je mozne ze niekto kto nijako do statneho rozpoctu neprispieva,naopak,je iba cistym poberatelom davok,ma tie prava vecsie ako ten co poctivo plati nemale dane? Nie je to trosku na hlavu postavene?
hughito
Redeemer
Redeemer

Opäť len všeobecné, selektívne a veľa vecí ignorujúce žvásty. Mám dojem akoby som čítal predvolebná rétorika Kotlebu a spol. Gratulujem gogo. ;)

karmisti: Poďte sa podeliť o svoje myšlienkové pochody aj do diskusie. ;)
DEVZYO1G
Addict
Addict

takisto sa pozri kolko deti na pomocnych specianych skolach niesu romovia .. a skus si tipnut v akom prostredi vyrastaju a ci maju doma riadnu vychovu, to takisto o niecom znaci ..

prepac ale tvoje tvrdenie ze romske deti sa ucia zle preto lebo su "romske", a nie kvoli prostrediu v ktorom su vychovavane je blbost ... ktoru samozrejme nemozes podlozit, pretoze su to len zvasty typu jedna babka povedala od socialnych pracovnikov .. aha
gogo956
Redeemer
Redeemer

Je zaujimavy fenomen pozorovat u zastancov pozitivnej diskriminacie romov problemy s logickym myslenim /uz to same o sebe o niecom asi svedci/. Velmi dobre je to napriklad vidiet aj na znamom videu ktory je uplne nezmyselny svojim obsahom,
co si mohli dotycni tvorcovia trosku premysliet skor ako nieco natocili./ale ved pre nich je to vlastne jedno,dostali peniaze na vykazovanie aktivity tak vykázali :D /
DEVZYO1G
Addict
Addict

aj k teme nieco povies, ci si len budes kopat?

chvalil si sa tu svojim researchom, no ukazal si len ze edukacia romskych deti v osadach je problematicka (no shit sherlock) .. a potom si sem dal tvrdenie ze romske deti od malicka vychovane neromskymi rodicmi aj tak dosahuju zle vysledky, len preto ze su to romske deti a maju to v genoch .. toto tvrdenie nevies nicim podlozit, tak zacnes napadat moje logicke zmyslanie lol :lol: velmi logicky krok mimochodom ;) )
Napísať odpoveď