A k tomu interpretacnemu ramcu- to potom asi niekde existuju desiatky vykumov a prac ktorych vysledky su presne opacne k tym Bakalarovym, ze?lenze ak by aj existovali,, co samozrejme neexistuju, tak potom- nemaju nahodou chybnu metodologiu?
Romovia na Slovensku
Re: Romovia na Slovensku
Takze ak to spravne chapem, tak vsetky tie vyskumy a prace maju zlu metodologiu - to je zaujimave.
A k tomu interpretacnemu ramcu- to potom asi niekde existuju desiatky vykumov a prac ktorych vysledky su presne opacne k tym Bakalarovym, ze?lenze ak by aj existovali,, co samozrejme neexistuju, tak potom- nemaju nahodou chybnu metodologiu?
Zase si zle interpretoval mnou napísaný text. Čo dodať?
Ale spýtam sa ešte toto: predpokladajme, že cigáni majú menšie IQ v priemere (bez ohľadu na všetko, na pochybnosť tohto tvrdenia, na relevanciu a problematiku IQ ako takého a pod.). Spýtam sa: a čo? Čo teraz taký gogo z toho vyvodí? Alebo by chcel vyvodiť? Ok, cigáni majú v priemere o nejaké body menšie IQ ako "biela" majorita, čo ďalej?
Ale spýtam sa ešte toto: predpokladajme, že cigáni majú menšie IQ v priemere (bez ohľadu na všetko, na pochybnosť tohto tvrdenia, na relevanciu a problematiku IQ ako takého a pod.). Spýtam sa: a čo? Čo teraz taký gogo z toho vyvodí? Alebo by chcel vyvodiť? Ok, cigáni majú v priemere o nejaké body menšie IQ ako "biela" majorita, čo ďalej?
Vôbec by som nehľadal problém vo vrodenej inteligencii.gogo956 napísal:To je do znacnej miery problem vrodenej inteligencie. Ti ludia si nevedia castokrat spojit jednoduche logicke skutocnosti do vzajomnych suvislosti.Napr. ze ked si rozoberiem vnutornu armaturu panelaku,poskodim jeho statiku,tak bytovka sa stane neobyvatelnou a pre jeho obyvatelov nebezpecnou. Oni tomu nerozumeju a ked im to budes vysvetlovat tak sa budu iba smiat a davat tym najavo ze su uplne mimo. S tym sa vela nenarobi nech sa snazis akokolvek,je to mimo ich fyzickych moznosti. Napr. som si dal tu namahu ze som zozbieral dostupne pribehy ludi hlavne z Ciech ale aj Slovenska,biele pary,ktore si osvojili romske batolata. Snazili sa im dat co najlepsiu vychovu,vychovavat ich rovnako ako je to v pripade majoritneho obyvatelstva. Takze sa uplne eliminoval negativny vplyv romskeho prostredia a zostala iba genetika. Vsetky tie deti su uz dospele,resp tesne pred dospelostou.
Ich studijne vysledky boli oproti beznym detom majority boli vyrazne slabsie,maximalne vzdelanie ktore dosiahli boli ucilistia bez maturity aj to s vysledkami znamok ledva 4. To vsetko napriek velkej snahe ich adoptivnych rodicov. Tiez boli velmi zaujimave skusenosti ucitelov z problemovych skol kde chodia iba romske deti-neuveritelne co sa tam deje,odporucam si precitat.
Neviem ci ma tento fenomén alebo jav aj nejaké špecifické psychologické pomenovanie, no pravdepodobne ano.. - ľudia žijú prítomnosťou, nehľadia do budúcnosti.. V tom momente keď ten panelák rozoberajú im to príde ako najvýhodnejšia vec akú môžu spraviť, potrebujú peniaze, rozoberu panelák a majú peniaze. Nehľadia na následky... To je schopnosť ktorú ich nikto nenaučil a ktorá sa naučiť da. Podobne správanie môžeš vidieť u bezdomovcov, drogovo závislých ľudí, ludi žijúcich v slumoch..
A stále netreba zabúdať aj na to, že ani tí ľudia na Luníku IX či v nejakej osade nie sú všetci rovnakí - nejde o homogénnu masu - teda, že všetci sú rozoberači, všetci špinaví, všetci hentakí a onakí.
hughito
Z vyskumov a skusenosti ucitelov vyplyva ze najlepsia je segregacia romskych deti vo vlastnych triedach. V zmiesanych triedach byvaju totiz frustrovane tym ze nestihaju s majoritou a majorita je zase zbytocne spomalovana nimi co neprospieva nikomu. V pripade ze romske dieta preukaze nadpriemerne schopnosti v ramci svojej triedy-mal by byt zvazeny presun do tried s detmi majority.
DEVZYO1G
prave schopnost planovat je znakom inteligencie,maju to na starosti mozgove centra ktore vznikli az neskor s postupnym vyvinom cloveka. Opakom je prave pudove chovanie bez kontroly vyssich mozgovych centier a typicka "fascinacia okamihom".
Z vyskumov a skusenosti ucitelov vyplyva ze najlepsia je segregacia romskych deti vo vlastnych triedach. V zmiesanych triedach byvaju totiz frustrovane tym ze nestihaju s majoritou a majorita je zase zbytocne spomalovana nimi co neprospieva nikomu. V pripade ze romske dieta preukaze nadpriemerne schopnosti v ramci svojej triedy-mal by byt zvazeny presun do tried s detmi majority.
DEVZYO1G
prave schopnost planovat je znakom inteligencie,maju to na starosti mozgove centra ktore vznikli az neskor s postupnym vyvinom cloveka. Opakom je prave pudove chovanie bez kontroly vyssich mozgovych centier a typicka "fascinacia okamihom".
Čiže toto je odpoveď na tú moju otázku?Z vyskumov a skusenosti ucitelov vyplyva ze najlepsia je segregacia romskych deti vo vlastnych triedach. V zmiesanych triedach byvaju totiz frustrovane tym ze nestihaju s majoritou a majorita je zase zbytocne spomalovana nimi co neprospieva nikomu. V pripade ze romske dieta preukaze nadpriemerne schopnosti v ramci svojej triedy-mal by byt zvazeny presun do tried s detmi majority.
hughito
ano toto som z toho vyvodil, ze romske deti potrebuju na ZS specialnu starostlivost aj priebeh vyucovania by mal byt iny ako je tomu u beznej populacie
ano toto som z toho vyvodil, ze romske deti potrebuju na ZS specialnu starostlivost aj priebeh vyucovania by mal byt iny ako je tomu u beznej populacie
takých detí je viac, nie len rómskych
Presne - to by sme potom museli vytvoriť aj segregované triedy pre "blbé a problémové" biele deti. Súhlasíš s týmto? A mali by mať vlastné biele triedy, alebo by sa mohli premiešať s cigánmi?
Ďalší problém - keď píšeš o segregácii cigánov, tak máš na mysli automaticky všetkých? Alebo ten len tých osadových? Ak len tých, tak všetkých z nich (lebo ako som poukazoval, ani to nie je homogénna skupina), alebo len časť? Ak len časť, na základe čoho by sa to určovalo?
Ďalší problém - keď píšeš o segregácii cigánov, tak máš na mysli automaticky všetkých? Alebo ten len tých osadových? Ak len tých, tak všetkých z nich (lebo ako som poukazoval, ani to nie je homogénna skupina), alebo len časť? Ak len časť, na základe čoho by sa to určovalo?
ano vsetkych s tym, ze ako som napisal, akonahle by sa zistilo ze niektori jedinci zvladaju ucivo vyrazne rychlejsie boli by preradeni k detom ktore by boli tiez na podobnej inteligencnej urovni. Tak by mal kazdy svoje tempo a slabsi by zbytocne nespomalovali tych sikovnejsich.
Čiže tu nejde o etnicitu, ale iný problém.
A kde konkrétne sa inak toto deje prosím ťa? Špeciálne pomocné školy pre deti so slabšími výsledkami predsa existujú a takisto si nám tu ukázal školy a triedy špeciálne zriadené pre rómske deti.., tak potom?
Problem je v tom, ze su nazory,hlavne z EU ktore spochybnuju to aby romske deti mali automaticky specialny pristup-berie sa to ako urcita forma diskriminacie. Tie ze je tu snaha miesat slabsie deti s beznymi /tie ktore maju studijne vysledky na hrane a da sa polemizovat ci uz patria do specialnej skoly alebo este nie/-co podla mna nie je spravne. Romske deti hlavne v nizsich rocnikoch potrebuju iny skolsky rozvrh-napr dlhsie prestavky a pod.pretoze mavaju casto problem udrzat dlhodobo pozornost.
Samozrejme, že je to diskriminujúce, keď sa celá etnická populácia vopred odsúdi do nejakých špeciálnych škôl.
Osobne nemám naštudovanú problematiku ohľadom tohto (bez ohľadu teraz na to, či má ísť o cigánov alebo majoritu), nakoľko to je pre tie deti prínosom, alebo naopak. Každopádne, čo sa týka špeciálne niektorých detí z osád, mám dojem, že tam existujú rôzne programy predškolského typu, ktoré sa zameriavajú skôr na socializačnú výchovu, lebo skôr tam bude problém - nie v tom, že by tie decká boli automaticky všetky tupé a potrebovali špeciálny prístup.
Osobne nemám naštudovanú problematiku ohľadom tohto (bez ohľadu teraz na to, či má ísť o cigánov alebo majoritu), nakoľko to je pre tie deti prínosom, alebo naopak. Každopádne, čo sa týka špeciálne niektorých detí z osád, mám dojem, že tam existujú rôzne programy predškolského typu, ktoré sa zameriavajú skôr na socializačnú výchovu, lebo skôr tam bude problém - nie v tom, že by tie decká boli automaticky všetky tupé a potrebovali špeciálny prístup.
mavaju vecsi problem s dlhsim sustredenim, nemaju taku mentalnu vydrz ani snahu nieco dosiahnut ako kontrolne deti z majority-to vsetko jednoznacne hovoria prave tie vyskumy a testy. Prave preto maju tak vyrazne horsie znamky v skole-ide im to pomalsie. A ked ide nieco cloveku horsie tak si automaticky k tomu vytvori averziu a dana cinnost ho uz vobec nebavi a citi k nej stale vecsi odpor.
Toto sa samozrejme moze stat a aj stava aj u deti majority,vecsinou to suvisi s nejakou dysfunkciou v rodine.
Toto sa samozrejme moze stat a aj stava aj u deti majority,vecsinou to suvisi s nejakou dysfunkciou v rodine.
Nedávno som videl reportáž o jednej skole zriadenej v rómskej osade kde momentálne fungujú na "3 smeny" a to z dôvodu že do školy sa hlási 3x viac žiakov ako sa pôvodne očakávalo. Hodiny sú skrátené na 25 minút takisto prestávky sú dlhšie. Jedna skupina deti sa učí ráno, druhá v čase obeda a ďalšia po obede.
Skúsim nájsť aj link..
Skúsim nájsť aj link..
http://kritickemyslenie.blog.pravda.sk/ ... -o-romoch/gogo956 napísal:Batolata ktore boli adoptovane neromskymi manzelskymi parmi:takychto pripadov opakujem je malo, neexistuje asi ziaden vyskum, nikto negeneralizuje,tuto info som sem dal iba ako vedlajsi informacny doplnok /teraz som si az vsimol ze v tej druhej knihe su aj na toto vyskumy ,pestunska starostlivost,ale nieje k tomu vela udajov/ . To co nas zaujima a co vypovednu hodnotu urcite ma, su existujuce vysledky roznych testov od roznych autorov s roznymi druhmi inteligencnych a inych testov, z rôznych obdobi. A tieto vysledky su jednoznacne co nikoho ani nemoze prekvapit. Niekto moze namietat ze pri testoch mohli mat romovia problem s jazykom a preto tak rychlo nepochopili text,tak toho musim sklamat,Iq testy su totiz vecsinou na baze obrazkov,matematickych prikladov,symbolov a pod. Pochybujem ze by vsetcia ucastnici tychto testov boli z osad, uz len kvoli tomu ze vela prieskumov bolo vykonanych v Cechach a tam sa romske osady nevyskytuju,romovia ziju v mestach a na podstatne vyssej zivotnej urovni ako tomu byva na Slovensku. Konkretne Petr Bakalar vo svojich publikaciach vychadza aj zo zahranicnych zdrojov.
Pre tych co nemaju cas alebo moznosti dostat sa k pramenom, tak pre nazornost v skratke:
"Olejár (1972, s. 25) popisuje snahy pedagogických nadšenců
z padesátých let vzdělávat romské děti: ve výuce se dosáhl jistý pokrok,
ale v porovnání s úsilím a časem jsou výsledky minimální.
Uvádím některé další výzkumy v chronologickém pořadí.
Bohužel v řadě z nich neuvádějí autoři konkrétní výsledek v IQ
(pravděpodobně z důvodů politické korektnosti) a pouze konstatují
signi fikantní odlišnost ve výkonech romské a neromské populace.
Z výsledků je zřejmé, že Romové dosahují horších výsledků
v inteligenčních testech v jakékoli skupině (dětský domov, výchovný
ústav, základní škola, delikventi). Nepodařilo se mi najít žádný
výzkum, ve kterém by se Romové od Neromů neliši li. Patrně takový
neexistuje, vzhledem k tomu, že by jinak byl široce medi alizován.
• Olejár uvádí (1972, s. 103) výsledky testování dětí ve věku 12-
15 let z dětského domova (diagnostického ústavu z roku 1964):
Romové IQ 75, Neromové IQ 85.
• Balaštík (1970) testoval romské a neromské mladistvé delikventy:
Romové IQ 71, Neromové 92.
• Andreánská (1973) porovnávala Romy a Neromy ve věku 10-
13 let v dětských domovech: Romové IQ 73, Neromové 88.
• Kvassay (1975) porovnával výkony romských dětí ve věku 7-8
let. Ty, které byly vychovávané doma a navštěvovaly 1. třídu
základní školy, dosáhly v průměru IQ 78, ty, které byly vychovávány
v dětských domovech, měly IQ 82.
• Štěchová a Večerka (1990) testovali mladistvé delikventy a uvádějí,
že Romové mají významně nižší výsledky.
• Ferjenčík a spolupracovníci (1994) testovali děti ve věku 5 let
a 6 měsíců až 7 let a 5 měsíců. Uzavírají:
Rozdíly mezi oběma etnickými skupinami jsou zřetelné a statisticky
vysoce významné ve všech věkových kategoriích. Zároveň
je vidět, že se rozdíly se stoupajícím věkem zvětšují."
zdroj: Petr Bakalar -Tabu v socialnich vedach /Votobia Praha 2003/ str.95
Pre blizsiu predstavu kto su autori tychto vyskumov napr: Ferjenčík Ján,slov. psycholog, Doc. PhDr., CSc., v letech 1990-1995 vedoucí katedry psychologie FF PU.
Obidve knihy od Bakalara su volne dostupne google ich uvadza hned na zaciatku. Dovody preco sa na laickej urovni venujem zberu tychto dát je ich informacna hodnota,nemam ziaden zaujem skreslovat vysledky v neprospech romskeho etnika, ja sam vykazujem iba minimum arijskych znakov,zaujima ma iba objektivita faktov.
-
Waagbistritz69
King
- Kontaktovať používateľa: