Monitor 24" - 27" VESA

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Monitor 24" - 27" VESA

Príspevok od používateľa Michaelo »

Zdravím,

nechcel som zakladať vlastnú tému, no keďže tuto post2127232.html#p2127232 mi nikto neodpovedal, tak sa teda spýtam znova.

Chcem kúpiť dva nové monitory, aby som nahradil moje staré.

Niekoľko podmienok:
  • 24" - 27"
  • 1080p - 1440p
  • 60Hz - 75Hz (nemyslím si že by mi R9 290 utiahla 1440p na viac ako 60FPS stabilne pri dobrých detailoch)
  • VESA (teraz mi to podporuje len jeden, takže ich nemôžem dať na stenu, čo naozaj potrebujem - i keď mám veľký stôl, sú v rohu a zaberajú extrémne veľa miesta)
  • 2 vstupy s možnosťou medzi nimi prepínať (takto to má môj terajší HP w2207h)
  • Ideálne trochu matnejší displej, keďže za sebou mám strešné okno, no nie matný ako má môj LG W2486L, tam je čierna skôr mliečna).
  • Dobré pozorovacie uhly (nemusí byť ale IPS)
  • Taktiež vcelku dobré farby (zasa, nemusí byť IPS, ale keď pozerám filmy na tom LG, tak v tmavších scénach nevidím takmer nič, len tmu).
  • Nízka spotreba v stand-by móde, a hlavne nech po strate signálu do neho prejde, lebo ten LG mi celú noc bliká že nemá signál, pričom HP w2207h sa prepne do stand-by módu)
  • Cena tak do 250€
Dá sa niečo nájsť, alebo chcem priveľa?

Vďaka.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Re: Monitor 24" - 27" VESA

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

24" IPS s Vesa za 125 eur, to bude dosť problem.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nie, 250€ za jeden monitor, nie za oba. Dokopy 500€.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Aha tak...
Novy Dell U2415 vyzera byť veľmi dobry.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Myslis tento: http://www.alza.sk/24-dell-u2415-ultras ... 220796.htm ?

Neviem ci to rozlisenie by mi vyhovovalo. Casto pozeravam na PC filmy a aj 1080 je vela a mam hore a dole cierne pasy.

Jo a pouzitie: Hranie hier, pozeranie serialov a filmov (nove filmy skor pozeram na domacom kine s projekotorom) a praca v PhotoShope (nic extra, web designy).
Prílohy
b30435f54b843730a12d04212bc96ca2.jpg
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ano myslel som ten.
Pasy budeš mať na uplne každom s pomerom stran 16:10 a 16:9 monitore. Tych 120 riadkov zas toho veľa zleho nenarobi. Veď ten HP čo maš ma uplne rovnaky rovnaky pomer stran ako Dell. To je presne to iste. Akurat Dell je trochu väčši.
Pokial nechceš pasy, tak jedine 21:9.
Jedine niečo taketo: http://www.alza.sk/25-lg-25ub55-b-d2261941.htm
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Skor som to myslel tak, ze ak pozeravam filmy tak tam mam pasy, ak pozeravam serialy, tak tie su vacsinou v pomere 16:9, co je presne aky mam na LG.
21:9 mi uz pride privela, kedze kodujem weby, takze potrebujem aby bol dlhsi.

Hold, vyzera to prave na ten dell. Zvyknem si na pasy aj pri serialoch a budem mat o cosi viac kodu...

Inak, nejake dobre ramena na stenu? Nic extremne drahe, len nech to udrzi monitory a vyzera dobre (idealne cierne)?
Co pozadujem je, aby som s nim mohol hybat aj hore a dole, nie len k sebe a od seba a naklananie.
Napr. nieco take: http://www.alza.sk/ergotron-lx-sit-stan ... 382919.htm (len ta cena je extremna, za stojany nechcem dat viac ako 50-60€ dokopy)

Taktiez, je lepsie brat 2 samostatne ci jeden na 2 monitory?
webmasterr
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa webmasterr »

Ak ti nevyhovuje to rozlisenie tak potom model U2414H ma FullHD (1080p) http://www.alza.sk/24-dell-u2414h-ultra ... 526500.htm vyzera (nehovorim ze je) skoro to iste co model 2415. Inak ten monitor ma dost slusne vysledky v testoch, ma 3 rocnu zaruku + NBD, ja osobne po nom dost pokukujem akurat je trosku mimo moj rozpocet. A da sa zohnat aj odost lacnejsie ako v alze ;).

Recenzia: https://pcmonitors.info/reviews/dell-u2414h/

alebo tu: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2414h.htm

pripadne tu na model 2415: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2415.htm

//Ryan Giggs: Ok, ja netvrdim ze su to takmer totozne modely, len ze to tak vyzera, podla zakladnych specifikacii. Ja som len nedavno pozeral testy U2414H a viem ze je to dobry monitor, U2415 netusim. Preto som tu dal linky na testy, aby si to sam prezrel a porovnal. (vidim na tftcentral ze maju rozdielne panely)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Veď si pozri nejaky serial na tom HP, uvidiš. Alebo si ten obraz môžeš v prehravači roztiahnuť. To ti to veľmi nezdeformuje. 1200 vs 1080 je maly rozdiel.

To už musiš vedieť sam ako to chceš použivať, či ti stači jeden držiak s 2 ramenami alebo 2 osve. Čo tak ale narychlo pozeram, tak tie dualne s otočnymi ramenami su väčšinou len stolne alebo stropne. Na stenu som ani tak v rychlosti nenašiel. Takže väčši vyber je v single.
Dobry držiak kupiš aj za 30 eur. Znamy ma nejaky klbovy z nejakeho hypermarketu za 10€ a je to uplne v pohode. Vyzera že niečo vydrži. Takže taky za trojnasobok bude isto bezproblemov.

//2415 ale vychadza o dosť lepšie. Tvrdiť že to je skoro to iste nie je tak uplne na mieste.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Ja mam teraz tiez 16:10 a idem kupovat novy a chcem uz len 16:9 a to napriek tomu ze mam nastavenu * na numpad kl., takze len tuknem a pasy zmiznu, obraz sa mierne zvacsi, po stranach sa trochu odsekne, ale zachova sa povodny pomer stran, to je dolezite, roztahovat obraz? - nikdy! No stale mi to pride otravne a chcem jednoznacne len 16:9.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak dajme tomu ze nejaky 16:9 zbytok poziadaviek rovnaky. Aky by si odporucal a v com by bol ten Dell lepsi?

//autoeditácia príspevku (15 Nov 2014, 10:08)
Tak pozeram ze monitory s FreeSync by sa mali predavat uz niekedy v decembri, tak pockam na nejake testy a uvidime co a ako.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Co je to FreeSync? Tiez budem kupovat monitor, oplati sa cakat, v decembri aj u nas?

//autoeditácia príspevku (15 Nov 2014, 15:15)
Tak nieco som uz nasiel, kludne to moze prist aj zaciatkom buduceho roka - a podla mna aj pride, teraz sa pokusia vsetci predat "stare" monitory.

Podpora konkurencie je zatial nejasna, takze opat tazke rozhodovanie, vsetko to moze trvat mesiace, hlavna otazka teda je, oplati sa cakat, hlavne ked nemam AMD?
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ak nemas AMD tak necakaj. nVidia to mozno bude podporovat, ale neverim tomu, kedze FreeSync monitory budu o cca 100€ lacnejsie ako G-Sync monitory.
Ja osobne mam AMD a samotne AMD povedalo ze by sa mali zacat predavat niekedy v decembri. Podla mna by to bol dobry tah, kedze dost ludi by to mohlo kupit ako darcek pod stromcek ci uz pre deti, priatelov/manzelov alebo sami pre seba.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja som nasiel v clanku ze to nepriznaju, nVidia, ale vraj by sli sami proti sebe keby to nepodporovali - tiez AMD nechce ziadne poplatky.

Ako je to vlastne s tym GSync, ktore monitory to maju, je to zavisle na technologii TN/IPS/PVA/PLS? Ak to nejaky monitor nema vobec, tak ake su nevyhody? Potreboval by som sa do toho dostat, nejak strucne prosim.

Zostavu budem mat takuto + casom viac RAM, vymena grafiky, dalsi HDD:

http://datacom-ke.sk/asus-h97-plus_d249022.html
http://datacomp.sk/intel-xeon-4-core-e3 ... F1S4Veoc5Q
http://datacomp.sk/vga-evga-geforce-gtx ... F1FHVeoc5T
http://datacom-ke.sk/ddram3-8gb-kingsto ... 40943.html
http://datacomp.sk/3-5-hdd-1tb-wd-blue- ... FkKPleoc5Q

Monitor podobne ako tu, len o nieco lacnejsi, do 200€, 24-27", no ak by som mohol usetrit 100€, alebo aspon 50€, prip. mat za rovnaku cenu lepsi, tak by som mozno pockal, ale max. tak do konca januara.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

V skratke: G-Sync monitor do 200€ nenajdes, tak po tom ani nepozeraj :)

Ano, sli by sami proti sebe a casom tam podpora asi bude, ale nebude to tak skoro, lebo ak by to hned podporovali, nepredavali by sa ich G-Sync monitory (ktore su drahsie preto, lebo potrebuju mat specialny modul a ten je drahy (okolo 100€+ len za modul)).

Co to robi je, ze to dovoluje GPU upravovat refresh rate (frekvenciu) monitora, namiesto VSync, ktora v skratke spomaluje GPU aby renderovala len 60 FPS (ak mas 60Hz monitor).
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Michaelo - dakujem za super odpoved, usetril si mi dost casu. Ja by som siel aj nad 200€, ak mi to moze usetrit grafiku, resp. zvysit vykon v hrach, zjednodusene - no ak bude o 100€ lacnejsia alternativa, tak preco.

Myslim ze casom a mozno aj velmi skoro to musi nasadit aj konkurencia, lebo logicky, ak si zakaznik moze vybrat, vyberie si o 100€ lacnejiu alternativu a mozno aj s tym ze si kupi nabuduce AMD, alebo kludne aj vymeni nvidia grafiku v zaruke a tymto mozu stratit ovela viac ako ziskat, ked ludia zacnu kupovat konkurencne grafiky....
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Uvidime co bude zac 390X od AMD. podla toho co viem, pouzivaju novu tecnologiu (neidu do sirky ale do vysky skladanim cipov na sebe tak ako v SSD), ktorou su chopni pouzivat az ~4096bit zbernicu, co je extremny rozdiel oproti 256bit az 512bit co sa pouziva teraz (to je max, lebo viac je extremne drahe s technologiou co pouzivaju teraz). Takto dokazu mat v pohode az okolo 640GB/s priepustnost.

Takze ak by dokazali este nejako znizit teploty a spotrebu spolu so zvysenim vykonu, ludia by zasa kupovali AMD karty, ktore su vacsinou vykonnejsie ako nVidia, len zasa nVidia ma karty co menej hreju a su tichsie.

K tej alternative... Ono mozes si kupit FreeSync monitor a potom len cakat na podporu od nVidia a nemusis menit GPU, alebo si proste kupis obycajny displej, pockas na podporu od nVidie, predas stary a kupis novy. Ja osobne pockam do decembra a uvidime. No najneskor v januari (zaciatkom) potrebujem mat 2 nove monitory ktore musia byt na stene.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Zas netreba mat nejake iluzie ze je to nejaka zazracna technologia. A ani nikto kvoli tomu nebude masovo prechadzat ku konkurencii. Je to len dalsia marketingova zalezitost ktora ma minimalny pozitivny vplyv na obraz. Ak vobec nejaky.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Staci si pozriet viacero recenzii. Pri hrani to ma extremny vplyv. Hlavne ak nemas dost vykonny PC na to, aby si mal konstantne FPS nad obnovovacou frekvenciou tvojho monitora (takto sa monitor prisposobuje tomu, ako rychlo je GPU schopna vykreslovat obrazky) :)
Keby ze tolko nestali, tak by som si jeden kupil, no takto si pockam na FreeSync, kedze monitory kupujem tak raz za 4 az 6 rokov.
Ryan Giggs
VIP
VIP

To je vec kvality konkretneho monitora ako takeho, nie jedinej technologie. Napr. mozes mat aj milionherzovy monitor ale pokial bude mat napr. vysoky input lag tak je ti to uplne nanic.
Stale toho bude len obycajne LCD co je najhorsia zobrazovacia technologia aka bola kedy vymyslena.
Napísať odpoveď