Uvolnenie miesta v dopravnom prostriedku

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Uvolnenie miesta v dopravnom prostriedku

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Zdarec,
neviem ako som sa takto vo vecernych hodinach dostal k tomu, ze sa zamyslam nad tym, ako je to s uvolnovanim miesta v dopravnych prostriedkoch starsim / tym, ktory to potrebuje a tak podobne. Rad by som vedel ake su vase skusenosti, pozitivne, ci negativne, co vsetko ste uz zazili, ake su vase nazory (na cokolvek, co sa tyka tejto temy).
Ak tu je niekde na fore takato tema, tak kludne delete a poprosim o nasmerovanie, ale nenasiel som ju alebo mi takto vecer nenapadla rozumna fraza pod ktorou by mi ju vyhladavac vyplul :D
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Uvolnenie miesta v dopravnom prostriedku

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Neuvolňujem pokiaľ nie som požiadaný, pokiaľ nastúpi niekto komu očividne prospeje sadnúť si, tak sa spýtam už v predpripravenom pozore.
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Digital »

Uvolňoval som automaticky starším luďom, invalidom a tehotným ženám. Je pravda, že som v buse nesedel skoro 6 rokov ale pamatám si, že jediný, ktorým bolo jedno či vstúpil človek, ktorý očividne stáť nemôže, boli cigáni.
UN2552
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa UN2552 »

Starsim ludom a tehotnym zenam popripade ludom co nemozu stat (zlomena noha napriklad) tak automaticky pustim sadnut ak uz neni miesto ale ak je tak sedim dalej :) pemetam si na paru vylevov v autobuse ale to by bolo na dlho :D
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ľudia, starí a podobne, ktorí fakt ledva stoja, alebo niekto s barlami, či tehotná žena - púšťam automaticky (pokiaľ nie je voľné miesto).

Samotní starší ľudia (rozumej čo vyzerajú zdravo) a podobné kategórie - čakám kým sa opýtajú, potom s úsmevom na tvári a so slovami "Nech sa páči" púšťam. Automaticky nepúšťam, lebo denne cestujem 2-4x po 45 minút, a ak niekomu uvoľním na 2 minútový úsek, a potom si tam aj tak sadne študent, tak kašlem na to.

Celkovo mám ale trošku negatívny názor na mentalitu starých ľudí (česť výnimkám). Sledujem to denne, ako hovorím, cestujem fakt veľa MHD-čkou, a denne vídavam desiatky starých ľudí (najmä žien), ktoré nastúpia kdekoľvek v meste s prázdnymi taškami a vystúpia na tržnici. Dvojnásobne ma to štve, keď takto chodia dennodenne v "primetime", teda ráno a poobede, keď sú busy a električky plné ľudí, čo idú do a z práce - pričom väčšina dôchodcov ide kúpiť do mesta mrkvu, lebo je o 7 centov na kg lacnejšia ako v obchode.

Ale budiš, nikdy sa netvárim negatívne, čo sa tohto týka - ale mal som aj priamo negatívne skúsenosti. Sedel som napríklad s kamarátom v autobuse (BA), a autobus bol z asi 25% prázdny, každá 4-tá sedačka voľná, išli dve staré ženy - podobné typy ako som popísal vyššie. Automaticky sme teda nepúšťali, veď miest bolo dosť, ženy prišli k nám a spýtali sa arogantným tónom, že kedy ich chceme pustiť. Ja trošku v šoku, ale budiš, zase "Nech sa páči" a postavili sme sa, na to žiadne "Ďakujem", ani nič, iba zje*y na mladých nevychovaných ľudí. Na to som jej už aj ja hneď povedal, že miest je dosť, že čo si to dovoľuje, ona dala argument že "áno, miest je dosť, ale dostať sa k nim je problém", samozrejme bullshit, miesta boli od dverí aj bližšie ako tie naše, dokonca sme boli na "vyvýšených", zatiaľ čo voľné boli aj tie nízke, prispôsobené pre starých. Nakoniec som aj ja mal dosť nervy, tak som slušne zanadával, že takýto ľudia nemajú chybu, a išli sme si sadnúť inam. Paničky asi chceli sedieť pri sebe, aby sa mohli vyprávať ktorú čo viac bolí, inak si to vysvetliť neviem. :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Nj kamo, to vykecavanie babiek mam tiez rad :D Minule som si siel rano na siedmu zaplavat, ze ved tam tak skoro nikto nebude, a tam sama babka...tak reku dobre, co uz. Ale ne ani za boha ta tam nepustia...plavu v kuse vedla seba v jednej lajne, lebo sa rozpravaju...pomalicky, snad hodinu tam boli. V kuse ich trebalo obchadzat, alebo sa vyhybat a cakat ich a neviem co...Ale k teme...ja pustam ked vidim, ze nieje ziadne miesto, stale sa ale teda obzriem ci je vsetko plne, ked hej, nemam problem sa postavit a pustit nejakeho dochodcu, a podobne. Mna irituje ked idem niekde v mhd (ked ja stojim) a nastupi nejaka babka a dedko, trasu sa o palicke, a nejaky nastrocny fagan ani bu ani mu. No tiez nemam rad, ked to beru ako samozrejmost, a povysenecky niekhoo vyhodia zo sedadla. Stalo sa napriklad mojej sesternici v Prahe v metre, ze sedela, nastupili ludia, k nej pribehla nejaka starsia pani, vytiahla preukaz ako policajti v CSI a zkrikla: '' ZTP! Postavte sa! " Tak sesternica ostala zaskocena, ze ani nevedela co povedat...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Starých ľudí a na pohľad s ťažkosťami púšťam automaticky, ale napr. aj mamičky s malým deťmi, resp. aj tatkov, nech nemusí 2-3 ročné decko tam stáť. Ale ľudí nad 50 alebo aj okolo 60, ak sú viditeľne v pohode, tak nepúšťam - pokiaľ sa nespýtajú. Na žiadnu vlastnú negatívnu skúsenosť alebo čosi pod. si nespomínam ani som nebol svedkom, funguje to takto v pohode.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Vacsinou citam knihu tak ak niekto starsi vojde tak ho pusti niekto iny. Pokial nie tak sa obzriem a pustim. Niekedy sa spytaju a vtedy tiez pustim.
Este zvyknem pustat miesto ak vojde mama s 2 detmi a chce ich mat pri sebe. Negativne skusenosti v tomto smere nemam.
Kufor
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Kufor »

Tiez tak ako vacsina, ked je plno, starych ludi, tehotne zeny a ludi s malymi detmi pustam automaticky, pripadne sa spytam. Casto si vsak vsimam, ze niektori dochodci ani nejdu k volnym miestam, ale rovno k miestam, kde sedia studenti a kyslo sa na nich tvaria :) Pritom volne miesta nemusia byt tazsie dostupne..
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Čo vravíte na dôchodcov ktorí si na vedľajšie sedadlo odkladajú nákupné tašky ? :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Zboznoval som dochodcov v autobusoch co chodili ako naschval o siedmej rano, vtedy ked boli plne busy studentov a poobede zase domov okolo druhej az tretej. Najviac potesili ich slova - Pusti ma sadnut, dost si v skole sedel.
LukasqoO
King
King

Príspevok od používateľa LukasqoO »

Andi_Cibula napísal:Čo vravíte na dôchodcov ktorí si na vedľajšie sedadlo odkladajú nákupné tašky ? :)
Takych mam chut vykopnut cez najblizsie okno, najma ked je plno, ale hlavne ze taska sedi.
Hensym
VIP
VIP

Tiež to neznášam, toto som ja napríklad nikdy nerobil, busom som dochádzal 8 rokov na základnej/strednej, a teraz dochádzam na VŠ, ale vždy mám tašku/batoh na kolenách, al. na zemi. Ale toto nerobia len dôchodci, ale aj kopa mladých, a neposunú si to kým nevidia že už sa tam niekto snaží sadnúť si.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Teraz som si spomenul na jednu skusenost...ked som siel s kamaratom a jeho frajerkou domov z Popradu v noci, mali sme kupeny listok na vlak, plus miestenky v kupe. Tak sme nastupili, nasli svoje kupe, a chceli sme vojst dnu, no v kupe sedela dochodkyna s manzelom a vnukom...ked nas videla, ze ideme otvarat dvera, tak ich chytila a nechcela nas pustit dnu, ze vraj si mame najst ine miesto, tak to ma dost zarazilo, spravanie dospeleho, uz vlastne stareho cloveka, ktory vacsinou ziada uctu od ludi naokolo. Dvere sme vsak pretlacili, vosli dnu s tym, ze mame miestenky tak nech nerobi drahoty...a vtedy sa ukludnila, este nas presne pustila na cisla sedadiel ktore sme mali kupene, no ziadne ospravedlnenie sa nestalo.
edm_0185
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa edm_0185 »

ked vidim ze do autobusu nastupy stary clovek na barlach alebo nieco podobne a ak je plny bus a poziada ma pustim bez problempv.. ale su ludia ktorych nepuatim si sadnut ani len vedla seba. cigani fetky a podobne individua :)
vonjose
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vonjose »

Uvoľňujem len tehotným ženám a ľuďom s barlami. Obzvlášť mám rád keď sa môžem sediac usmievať na dôchodcov s tými ich taškami na kolieskach ak idú v dopravnej špičke o siedmej ráno. Ten ich pohľad je vtedy na nezaplatenie. Ak by sa ale opýtali (čo sa mi za rok a pol ešte nestalo), tak by som ich pustil.
Vec čo ma ale irituje viac, keď pred stanicou, kde vystupuje často aj polovica cestujúcich, sa nejaký dôchodca (obzvlášť tí čo majú tašku na kolieskach) začne cez úplne narvaté metro pretláčať ku dverám, lebo on musí vystúpiť prvý. Na frázu "s dovolením" vtedy odpovedám "nie, nedovolím, až keď metro zastane". Už som dostal aj vynadané že som sku**** nevychovaný slovenský parchant. :lol:
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Za 4.5 roka cestovania v druhom najväčšom meste krajiny MHDčkou som sa utvrdil v názore, že úctu k ľuďom si nemožno nijako vydobiť na základe veku a kto tak tvrdí, o tom si myslím svoje. Vek neznamená nič.

vonjose - ty slovenský parchant ! :hehe:
dunno
Star
Star

Príspevok od používateľa dunno »

Podelim sa aj ja so svojimi bohatymi skusenostami. Cestujem 2x tyzdenne medzimestsku trasu cca 70km a skoro kazdy druhy den MHD-ckou. Autobus je hlavne rano uplne preplneny, vela ludi stoji, kopa stredoskolakov a ludi co chodia rano do prace mimo mesto. No este som sa nestretol za 5 rokov takehoto cestovania s tym, co tu popisujete, ze by niekto kto nastupil poprosil cloveka, ktory sedi, ci by ho nepustil si sadnut.

V takomto medzimestskom autobuse, ak sedim na sedacke, ktora je v ulicke, nie pri okne a vidim, ze nastupi niekto komu by neprospelo stat, tak ho pustim s usmevom. Ale, casto sa stava, ze sedim pri okne, lebo nastupujem este kym nie je vela ludi v autobuse ... a ak sedim takto pri okne a vedla mna sedi niekto iny, tak si sedim a nepustam nikoho. Bolo by to komplikovane sa odtial dostat aj s batohom a taskou na notebook + teraz aj bunda. A veelmi casto sedi kopa studentov, ovela mladsich odomna na krajnych sedadlach a pri nich stoji nejaky stary dedko ci babka ale nepustia ich si sadnut.

Co sa tyka MHD, ak vidim ze je malo volnych miest na sedenie a zastavka kde vystupujem nie je dalej ako 20 minut, tak si ani nesadam. Ak si ale sadnem, lebo je vela volnych miest a medzicasom sa vsetky zaplnia, tak uz ked vidim, ze na zastavke stoji kopa ludi a medzi nimi vela starsich ci mamiciek/oteckov s detmi, tak automaticky sa postavim este predtym ako zacnu nastupovat.

Casto sa vsak stava, ze je v buse tolko ludi, ze ak nastupi nejaka stara babicka, tak sa ani nevie dostat k miestu, kde by ju niekto pustil si sadnut. A s tymto mam vela vela kadejakych zazitkov, ale to by tento post mal trikrat taku dlzku a asi by sa to malokomu chcelo citat :D

Ale jednu dam. Top bolo asi ked v case prichodu vlaku sa vacsina studentov napchala do jedneho autobusu MHD, ledva sa tam dalo pohnut, nebolo sa coho drzat, drzali ma tela ludi naokolo. Na najblizsej zastavke sa do busu natlacila jedna stara pani. Asi tak 3 metre od dveri sedela jedna mlada baba s kufrom a taskou. Stara tetka zacala na nu kricat stylom: "Ty nechychovana krava sprosta, to ta neucili, ze mas pustit starsich ludi aby si sadli?! Hlupana jedna, bodaj by ta ..." ... bolo mi tej kocky uprimne luto, pretoze ona aj chcela, ale nevedela sa odtial ani len postavit, tolko ludi tam bolo natrepanych a ta stara pani by sa tam zarucene nedostala pomedzi tolkych ludi. Najlepsie bolo, ze o 2-3 minuty ta stara tetka vystupovala.
Hensym
VIP
VIP

dunno: Takúto umelkyňu by som už potom z princípu nepustil, ani keby mala 4 barle a asi by som jej na to iba s úsmevom povedal, že či ju neučili, že cudzím ľuďom sa netyká a nenadáva.
eaten
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa eaten »

Sám som človek, ktorý si pustí sadnúť či už dôchodcov, tehotné ženy alebo zranených ľudí. Takisto aj keď vidím, že nejaká žena ma veľký nákup (sám viem ako sa blbo s tým stojí). Nedávno som však mal nehodu, a keďže nemám auto musel som do nemocnice cestovať autobusom/eletričkou - pomerne čerstvá rana krížom cez hlavu + zlomená kľúčna kosť t.j. ruka v šatke a za celý čas (4 týždne) ma len 2x niekto pustil si sadnúť. Akože vedel som to vydržať ale mal som aj iné zlomeniny, ktoré neboli úplne zhojené a pri zákrutách ma dosť boleli. Je pravda, že som sa mohol opýtať, ale sám od seba ma nik nepustil, hlavne že mi čumeli na tú hlavu :).
Napísať odpoveď