Ľudia, starí a podobne, ktorí fakt ledva stoja, alebo niekto s barlami, či tehotná žena - púšťam automaticky (pokiaľ nie je voľné miesto).
Samotní starší ľudia (rozumej čo vyzerajú zdravo) a podobné kategórie - čakám kým sa opýtajú, potom s úsmevom na tvári a so slovami "Nech sa páči" púšťam. Automaticky nepúšťam, lebo denne cestujem 2-4x po 45 minút, a ak niekomu uvoľním na 2 minútový úsek, a potom si tam aj tak sadne študent, tak kašlem na to.
Celkovo mám ale trošku negatívny názor na mentalitu starých ľudí (česť výnimkám). Sledujem to denne, ako hovorím, cestujem fakt veľa MHD-čkou, a denne vídavam desiatky starých ľudí (najmä žien), ktoré nastúpia kdekoľvek v meste s prázdnymi taškami a vystúpia na tržnici. Dvojnásobne ma to štve, keď takto chodia dennodenne v "primetime", teda ráno a poobede, keď sú busy a električky plné ľudí, čo idú do a z práce - pričom väčšina dôchodcov ide kúpiť do mesta mrkvu, lebo je o 7 centov na kg lacnejšia ako v obchode.
Ale budiš, nikdy sa netvárim negatívne, čo sa tohto týka - ale mal som aj priamo negatívne skúsenosti. Sedel som napríklad s kamarátom v autobuse (BA), a autobus bol z asi 25% prázdny, každá 4-tá sedačka voľná, išli dve staré ženy - podobné typy ako som popísal vyššie. Automaticky sme teda nepúšťali, veď miest bolo dosť, ženy prišli k nám a spýtali sa arogantným tónom, že kedy ich chceme pustiť. Ja trošku v šoku, ale budiš, zase "Nech sa páči" a postavili sme sa, na to žiadne "Ďakujem", ani nič, iba zje*y na mladých nevychovaných ľudí. Na to som jej už aj ja hneď povedal, že miest je dosť, že čo si to dovoľuje, ona dala argument že "áno, miest je dosť, ale dostať sa k nim je problém", samozrejme bullshit, miesta boli od dverí aj bližšie ako tie naše, dokonca sme boli na "vyvýšených", zatiaľ čo voľné boli aj tie nízke, prispôsobené pre starých. Nakoniec som aj ja mal dosť nervy, tak som slušne zanadával, že takýto ľudia nemajú chybu, a išli sme si sadnúť inam. Paničky asi chceli sedieť pri sebe, aby sa mohli vyprávať ktorú čo viac bolí, inak si to vysvetliť neviem.