"Životnosť" benzínu
-
Interman
Amateur
- Kontaktovať používateľa:
"Životnosť" benzínu
V poslednej dobe ma trápi takáto otázka - tankovať doplna alebo nie? A nie z ekonomických dôvodov, ale z dôvodu, že s autom v poslednej dobe veľa nenajazdím (dajme tomu 100km za týždeň) a väčšinou si pekne hovie v garáži.
Pri danej spotrebe a veľkosti nádrže mi to vychádza, že po natankovaní plnej by som najbližšie šiel tankovať až tak o dva, dva a pol mesiaca.
Moje otázka teda znie - môže za tento čas benzín nejako výrazne zdegradovať či sa nie je čoho obávať?
Pri danej spotrebe a veľkosti nádrže mi to vychádza, že po natankovaní plnej by som najbližšie šiel tankovať až tak o dva, dva a pol mesiaca.
Moje otázka teda znie - môže za tento čas benzín nejako výrazne zdegradovať či sa nie je čoho obávať?
Re: "Životnosť" benzínu
Pri tak kratkej dobe sa mu nic nestane. Osobnu skusenost pri degradovani benzinu mam tak mozno az po roku/dvoch.
Ja tankujem na OMV a so starnutim benzinu som nikdy problem nedal. Do skutra davam MaxxMotion 95, priebeh bol taky, ze naposledny som tankoval 24.10.2013 a potom az 8.3.2014. Skuter na jar chytil na prvykrat a bolo tam cca pol nadrze. Takze som nedodrzal nic z osvedcenych rad na zazimovanie, proste som prestal jazdit a na jar som pokracoval.
Do auta davam vacsinou normalnu 95ku, v lete som tankoval tak raz do mesiaca, niekedy aj menej (viac som jazdil na skutri) a tiez bez problemov.
Do auta davam vacsinou normalnu 95ku, v lete som tankoval tak raz do mesiaca, niekedy aj menej (viac som jazdil na skutri) a tiez bez problemov.
-
RATZINGER666
Darca
z akych ekonomickych dovodov? Ti to menej zerie, ked mas poloprazdnu nadrz? 
ale nie, no kazdopadne najma v zime je vhodnejsie tankovat doplna, a to kvoli vyzrazanej vode a cerpadlu... benzinu samotnemu sa nic nestane...
ale nie, no kazdopadne najma v zime je vhodnejsie tankovat doplna, a to kvoli vyzrazanej vode a cerpadlu... benzinu samotnemu sa nic nestane...
Životnosť benzínu obecne sú roky a roky.
Prirodzene je možné, že po cca 2 rokoch začne mierne meniť svoje vlastnosti, ale že by sa úplne znehodnotil je nemožné.
"Surový" benzín vydrží pri správnom skladovaní desaťročia. Životnosť rapídne znižujú aditíva.
Prirodzene je možné, že po cca 2 rokoch začne mierne meniť svoje vlastnosti, ale že by sa úplne znehodnotil je nemožné.
"Surový" benzín vydrží pri správnom skladovaní desaťročia. Životnosť rapídne znižujú aditíva.
-
Interman
Amateur
Výborne, ďakujem, o starosť menej:)
RATZINGER: Asi sme sa zle pochopili.. Myslel som tým, že tankovať menej z dôvodu, aby bol v nádrži častejšie čerstvejší benzín (a nie že tankovať menej z ekonomických dôvodov:))
RATZINGER: Asi sme sa zle pochopili.. Myslel som tým, že tankovať menej z dôvodu, aby bol v nádrži častejšie čerstvejší benzín (a nie že tankovať menej z ekonomických dôvodov:))
Ano, ked natankujem doplna tak mi skor klesa rucicka, aspon mam ten pocit, od kedy tankujem iba po cca 15 litrov, tak prejdem viac km s 15 litrami, ako ked mam plnu, a miniem 15....mozno to je len moj pocit.RATZINGER666 napísal:z akych ekonomickych dovodov? Ti to menej zerie, ked mas poloprazdnu nadrz?
-
tacosi
Moderátor
Tak jasne, ze s plnou nadrzou mas vyssiu spotrebu, ale zas to je iba par dcl.a stale klesa, kedze aj palivo ubuda. Predsa len je rozdiel jazdit z 80 litrami a 15 litrami. Je to vlastne jedna osoba navyse v aute.
Ja osobne tankujem stale full, ale je dost vela ludi, ktorí tankuju stale len urcitu ciastku, alebo litraz.
Ja osobne tankujem stale full, ale je dost vela ludi, ktorí tankuju stale len urcitu ciastku, alebo litraz.
To som odkukal z F1, a od vtedy taktizujem s palivom 
len tam sa to robi kvoli sekundam nie spotrebe 
No ale da sa to aplikovat aj z ineho uhla, nekaz mi radost 
-
RATZINGER666
Darca
tak nejake deci to spravit moze, ale ten rozdiel medzi 15l a standardnou 55l nadrzou je tak 40l, to bude nepostrehnutelne... ale ak niekomu spravi dobry pocit, ze usetril 15 centov na 100 kilometroch, tak nech sa paci...
chezter: na jednom aute to tak robim tiez, ale pri sportovej jazde sa to neprejavi ani tak na zrychleni, ale skor na prejazde zakrutou a na brzdach, kde naozaj napr. jedneho cloveka naviac uz slusne citit, ale to uz je trosku mimo temy
chezter: na jednom aute to tak robim tiez, ale pri sportovej jazde sa to neprejavi ani tak na zrychleni, ale skor na prejazde zakrutou a na brzdach, kde naozaj napr. jedneho cloveka naviac uz slusne citit, ale to uz je trosku mimo temy
-
Makovnik
Medium Professional
Benzin v zvlast optimalnych podmienkach vydrzi vraj az 10rokov, ale to musi mat stabilnu teplotu, bez svetla a bez pristupu vzduchu. V zlych podmienkach do 6mesiacov, najma preto, ze nabera vodu.
Horsie to ma nafta, vdaka biozlozke vydrzi tak 3-4mesiace a cau. Bez nej aj dva roky.
Horsie to ma nafta, vdaka biozlozke vydrzi tak 3-4mesiace a cau. Bez nej aj dva roky.
Presne tak, podla mna je to pri poloprazdnej nadrzi skor o psychike ako o hmotnosti. Navyse liter benzinu nevazi 1 kg ale cca 0.75 kg.
Ber na vedomie, ze to uvadza vyrobca...takze je to prikreslene. Na zaklade skusenosti su 3 mesaice nic...dovolim si to trosku prirovnat ku kazivosti tvrdeho alkoholu...ako keby vyrobca uvadzal na flasu Borovicky, ze ju mas spotrebovat do mesiaca...inac sa skazi 
-
hojko
Site Admin
Alkohol sa neskazi, ale postupne vyprcha a uz to nie je to, ako ked s promile v krvi otvaras druhu flasu a stratis hned aj vrchnak, aby sa musela dopit. Vezmi si sviatocnych vodicov, vytiahnu auto na Novy rok, na Velku noc, na dusicky a potom na Vianoce. Mozno tam natankuju raz rocne za 30 eur a jazdia takto cely rok, teda 4x do roka.
Raz mi suseda priniesla flasu vodky, kdena etikete bola cena v Kcs, ze to ma este od sociku. Bola neotvorena...a pri tej bolo citit, ze percenta sa vyparili, ale opit som sa opil, no trebalo vypit viacej poharikov ako pri beznej 40% palenke. No ale podotykam, slo o dost staru flasu, zrejme do nej musel ist aj vzduch, neverim, ze ked je dobre zaizolovana a zavreta flasa, tak vyprcha...ved, klasicky, hnede palenky, whisky, brandy cognaky...zreju bezne po 15 rokov a viac. Ale ja som si robil s tym alkoholom iba srandu.
Pri tom benzine so stratou 'funkcnosti' som sa stretol v zahradnej technike, ked som siel po roku/dvoch nakopnut pilu, alebo kosacku, v ktorej bol nechany benzin z minulej sezony, tak to malo problem, vypadavalo to a podobne, dost tasko to aj startovalo....stacilo doliat cerstve palivo (ale musel byt pomer stareho a noveho vo vyhode pre novy) A slo to...a vlastne, neodporuca sa nechavat na konci sezony benzin v zahradnej technike z tohto dovodu.
Pri tom benzine so stratou 'funkcnosti' som sa stretol v zahradnej technike, ked som siel po roku/dvoch nakopnut pilu, alebo kosacku, v ktorej bol nechany benzin z minulej sezony, tak to malo problem, vypadavalo to a podobne, dost tasko to aj startovalo....stacilo doliat cerstve palivo (ale musel byt pomer stareho a noveho vo vyhode pre novy) A slo to...a vlastne, neodporuca sa nechavat na konci sezony benzin v zahradnej technike z tohto dovodu.
-
Interman
Amateur
Práve z tohto dôvodu sa to pýtam...
Pred pár dňami som pomáhal známemu nakopávať auto, čo stálo cca pol roka. V nádrži bolo niečo pred rezervou (odhadom 5-7 litrov), avšak vôbec nechcelo naskočiť. Neskôr sme doliali 5litrov nového benzínu, nechali pár krát "zavrčať" čerpadlo a následne hneď naskočilo.
Pred pár dňami som pomáhal známemu nakopávať auto, čo stálo cca pol roka. V nádrži bolo niečo pred rezervou (odhadom 5-7 litrov), avšak vôbec nechcelo naskočiť. Neskôr sme doliali 5litrov nového benzínu, nechali pár krát "zavrčať" čerpadlo a následne hneď naskočilo.
Čo sa týka záhradnej techniky, tak problém je myslím si v tom, že ide často o dvojtaktné motory a olej spôsobuje rýchle znehodnotenie paliva.