myslis ze to kricia ako nadavku ?? alebo vzdychnutie?? a pritom su ateisti?? lebo na to som narazal...Siberian napísal: A čo má byť? Akože nik? Ty si ešte nevidel záznam ľudí, ktorí kričali allahu akbar?
//autoeditácia príspevku (25 Nov 2014, 7:41)
tak to sa mylis pre stat si jedi a v statistikach nebudes zahrnuty do 70 % katolikov ...94jakub
Keď tak napíšem Jedi, nič to nemení na tom, že som stále členom cirkvi, kedže som bol pokrstený. Narážal som na toto. Takže znova, sprav si poriadok v tvojich pojmoch a definíciách.
tebe zjavne unika co tu rozoberame ... bolo mi vycitane ze raz jeden pojem znamena to druhy raz ono .. lebo zalezi z akeho pohladu sa ten pojem pouzije ... ked sa bavime o financovani cirkvi statom a odluky od statu tak musime brat pojem cirkvi definovany statom ... cize organizacia ktora ma clenou ktory sa k nej hlasia (v scitani obyv. pripadne opri registracii)... z ich osobnym zivotom nema toto kre stanstvo a cirkev nic spolocne ... je to administrativny akt... takuto cirkev si mozes zalozit aj ty a budes dostavat prachy od statu... staci ti na to 10 000 clenou na zaregistrovanie a potom v scitani dostat ci najviac policok.. samozrejme takato cirkev nema nic spoílocne ani s bohom ...
ked sa bavime o duchovnom zivote tam to uz zacina bit zaujimavejsie... cirkev je spolocenstvo ludi hlasiacich sa k nejakej idei podla ktorej ziju ... kazde taketo spolocenstvo ma nejake stanovi ktore veria .. ked v ne neveris nie si clenom tej cirkvi (neznamena ze ziadnej) ... krestanstvo tvrdi ze cirkev je zive kristovo telo ... cize ludia zjednoteny v kristu a zijuci v kristu a podla jeho ucenia... katolicka cirkev je cirkev vseobecna (preklad) ... ma svoje dogmi a doktriny... cize kazdy kto chce o sebe povedat ze je krestan katolik musi bit s tymito dogmami a doktrinami stotozneny... inac nie je krestan katolik .. samozrejme krestan moze bit (vysvetluje si kristovo ucenie inac a nasleduje ho inac,,,, ak je takych ludi viac a ziju spolu je to dalsia cirkev....) v katolickej cirkvi sa clovek stava clenom krstom skrz rodicov.... primanim dalsich sviatosti potvrdzuje, specatuje ucast v cirkvi ... ak neprima tak sam opusta cirkev a nezije zivot cirkvi... ale aby prestal bit clenom cirkvi musi bud z cirkvi vystupit ... alebo o tom musi rozhodnut cirkevny sud na zahlade jeho herezy ... alebo spacha skutok ktory je v protiklade s ucenim krista napriklad vrazda nevinneho a tym sa sam vylucuje z cirkvi bez cirkevneho sudu (napriklad potrat.., alebo ked sme sa bavili o hitlerovi a stalinovi tak neni o com... staci zabit jedneho bez dovodu ... nie miliony, tak isto to plati pre inkvizitorov atd.. cize nemozno o nich hovorit ako o clenoch cirkvi lebo svojimi skutkami sa sami vyradili z radov cirkvi...)
tak cirkev z dvoch zakladnych pohladov som mozno trochu priblizil... niekedy si mozeme rozobrat co to znamena verit...