Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa strapaty »

Siberian napísal: A čo má byť? Akože nik? Ty si ešte nevidel záznam ľudí, ktorí kričali allahu akbar?
myslis ze to kricia ako nadavku ?? alebo vzdychnutie?? a pritom su ateisti?? lebo na to som narazal...

//autoeditácia príspevku (25 Nov 2014, 7:41)
94jakub
Keď tak napíšem Jedi, nič to nemení na tom, že som stále členom cirkvi, kedže som bol pokrstený. Narážal som na toto. Takže znova, sprav si poriadok v tvojich pojmoch a definíciách.
tak to sa mylis pre stat si jedi a v statistikach nebudes zahrnuty do 70 % katolikov ...

tebe zjavne unika co tu rozoberame ... bolo mi vycitane ze raz jeden pojem znamena to druhy raz ono .. lebo zalezi z akeho pohladu sa ten pojem pouzije ... ked sa bavime o financovani cirkvi statom a odluky od statu tak musime brat pojem cirkvi definovany statom ... cize organizacia ktora ma clenou ktory sa k nej hlasia (v scitani obyv. pripadne opri registracii)... z ich osobnym zivotom nema toto kre stanstvo a cirkev nic spolocne ... je to administrativny akt... takuto cirkev si mozes zalozit aj ty a budes dostavat prachy od statu... staci ti na to 10 000 clenou na zaregistrovanie a potom v scitani dostat ci najviac policok.. samozrejme takato cirkev nema nic spoílocne ani s bohom ...

ked sa bavime o duchovnom zivote tam to uz zacina bit zaujimavejsie... cirkev je spolocenstvo ludi hlasiacich sa k nejakej idei podla ktorej ziju ... kazde taketo spolocenstvo ma nejake stanovi ktore veria .. ked v ne neveris nie si clenom tej cirkvi (neznamena ze ziadnej) ... krestanstvo tvrdi ze cirkev je zive kristovo telo ... cize ludia zjednoteny v kristu a zijuci v kristu a podla jeho ucenia... katolicka cirkev je cirkev vseobecna (preklad) ... ma svoje dogmi a doktriny... cize kazdy kto chce o sebe povedat ze je krestan katolik musi bit s tymito dogmami a doktrinami stotozneny... inac nie je krestan katolik .. samozrejme krestan moze bit (vysvetluje si kristovo ucenie inac a nasleduje ho inac,,,, ak je takych ludi viac a ziju spolu je to dalsia cirkev....) v katolickej cirkvi sa clovek stava clenom krstom skrz rodicov.... primanim dalsich sviatosti potvrdzuje, specatuje ucast v cirkvi ... ak neprima tak sam opusta cirkev a nezije zivot cirkvi... ale aby prestal bit clenom cirkvi musi bud z cirkvi vystupit ... alebo o tom musi rozhodnut cirkevny sud na zahlade jeho herezy ... alebo spacha skutok ktory je v protiklade s ucenim krista napriklad vrazda nevinneho a tym sa sam vylucuje z cirkvi bez cirkevneho sudu (napriklad potrat.., alebo ked sme sa bavili o hitlerovi a stalinovi tak neni o com... staci zabit jedneho bez dovodu ... nie miliony, tak isto to plati pre inkvizitorov atd.. cize nemozno o nich hovorit ako o clenoch cirkvi lebo svojimi skutkami sa sami vyradili z radov cirkvi...)

tak cirkev z dvoch zakladnych pohladov som mozno trochu priblizil... niekedy si mozeme rozobrat co to znamena verit...
Siberian
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Siberian »

strapaty napísal: myslis ze to kricia ako nadavku ?? alebo vzdychnutie?? a pritom su ateisti?? lebo na to som narazal...
Poďme teraz rozoberať, že ak niekto povie "kristova noho", tak je určité skrytý veriaci... zbytočnejšiu a hlúpejšiu debatu sme tu už dlho nemali, že...

//javatar to vystihol, hoci sa čudujem, že bolo vôbec potrebné niečo také vysvetliť
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Siberian napísal: Poďme teraz rozoberať, že ak niekto povie "kristova noho", tak je určité skrytý veriaci... zbytočnejšiu a hlúpejšiu debatu sme tu už dlho nemali, že...
to ze je veriaci tvrdi jozko a teraz aj ty .. ja som sa len zamyslel preco je to tak??? preco spomynaju meno bozie ked neveria ze existuje... ??? nic viac
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

zvyk a prostredie... nic viac za tym hladat netreba - zacni pouzivat nejaku frazu dost casto a ludia ju zacnu po tebe opakovat
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

strapaty napísal:
myslis ze to kricia ako nadavku ?? alebo vzdychnutie?? a pritom su ateisti??
A do Paroma! :)
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

vtipné.. a prečo každý krčmový štamgast nadáva pi*a kur*a ko*ot a nevymyslia si vlastné nadávky? táto debata fakt nemá chybu :lol: no preto, že to slovo je proste nadávka a zaužíva sa dlho predlho.. rovnako ako je nadávka aj boh v tomto kontexte.. počul som už ľudí nadávať aj do alaha a kadejakej inej márie a satana.. idem sa teraz zamýšľať nadtým, či nie sú skrytí extrémisti, poprípade satanisti..

a inak.. čo si taký predpojatý.. keď už to tu tak systematicky riešime, že čo je za tým.. ako vieš, že nadávakú v zmysle toho tvojho boha? boh ako boh, nie? však ich tu máme zopár tisícov.. ako vieš, že nemyslia na odina? :| si robil prieskum?
Siberian
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Siberian »

strapaty napísal:parom je zastaraly vyraz pre certa, diabla satana...
Perúna...
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

jj, Perúna :) dúfam, že pre teba aj pohanstvo neni synonymom pre ateizmus alebo satanizmus
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:tebe zjavne unika co tu rozoberame ...
Nie, mne nič neuniká. Problém je, že ty si tu vymýšľaš definície a nerozlišuješ, čo tu píšeme. Potom tu vznikajú nezhody lebo ty si niečo myslíš, no v skutočnosti je to inak.

Ešte raz teda. Členom cirkvi som aj keď do sčítania napíšem, že som Jedi, kedže som pokrstený. Bohužiaľ(jaj, to vlastne nemôžem použiť, tak teda nanešťastie) sa z cirkvi po krste nedá nijakým spôsobom vyradiť. ďalšia vec je financovanie cirkví na Slovensku, ktoré dostávajú peniaze na základe sčítania, čo ale nijako neodzrkadľuje členstvo v cirkvi. Nepokrstený môže v sčítaní napísať katolík, no členom cirkvi nie je. Už vidíš ten rozdiel?
strapaty napísal:takuto cirkev si mozes zalozit aj ty a budes dostavat prachy od statu... staci ti na to 10 000 clenou na zaregistrovanie a potom v scitani dostat ci najviac policok.. samozrejme takato cirkev nema nic spoílocne ani s bohom ...
Ako to ty môžeš vedieť? Tie ostatné cirkvi vznikli práve preto, že Rímskokatolícka cirkev sa odkláňala od pôvodného učenia. Možno majú spoločné s Bohom viac ako tvoja cirkev.
Nehovoriac o tom, že možno práve tá moja cirkev by vedela o tom pravom bohu a všetci ostatní by sa po smrti ocitli v zatratení odkiaľ niet úniku.

K zvyšku sa nevyjadrujem. Neviem, čo si priblížil, vôbec nič som z toho nepochopil a nechápem, čo si tým celým chcel povedať. Možno, keď sa naučíš normálne písať a vyjadrovať, bude to lepšie.

A k nadávkam nemám tiež, čo povedať. To už nevieš čo by si vymyslel?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Kedysi som čítal článok o tom, ako týpek požiadal o vystúpenie z cirkvi cez zbohom.sk, keď to ešte fungovalo. Neskôr to nejaká kresťanská stránka nazvala prácou slobodomurárov, teraz to už nefunguje.

Žiaľ cirkev je skorumpovaná mašinéria a preto sa stalo toto http://www.sme.sk/c/3702715/byvaly-ucit ... irkvi.html
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Na exkomunikáciu z cirkvi by malo vraj stačíť je*** kňazovi do držky. Akurát to porušuje svetské zákony. :(
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Andi_Cibula napísal:Na exkomunikáciu z cirkvi by malo vraj stačíť je*** kňazovi do držky. Akurát to porušuje svetské zákony. :(
staci ked suhlasis s potratmi .. alebo neveris...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Hlúposť. Poznám viacero veriacich, ktorí súhlasia s potratmi a nik ich z cirkvi neexkomunikoval. To isté platí o "neviere".
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

94jakub napísal:Nie, mne nič neuniká. Problém je, že ty si tu vymýšľaš definície a nerozlišuješ, čo tu píšeme. Potom tu vznikajú nezhody lebo ty si niečo myslíš, no v skutočnosti je to inak.

Ešte raz teda. Členom cirkvi som aj keď do sčítania napíšem, že som Jedi,nie pre ucely rozdelenia penazi pre cirkvi ...to sa robi zo scitania ludu... kedže som pokrstený. Bohužiaľ(jaj, to vlastne nemôžem použiť, tak teda nanešťastie) sa z cirkvi po krste nedá nijakým spôsobom vyradiťnastuduj si co je exkomunikacia http://sk.wikipedia.org/wiki/Exkomunikácia dalej vystupenie z cirkvi ... . ďalšia vec je financovanie cirkví na Slovensku, ktoré dostávajú peniaze na základe sčítania, čo ale nijako neodzrkadľuje členstvo v cirkvizjavne pre stat a ucel zakona ano ... . Nepokrstený môže v sčítaní napísať katolík, no členom cirkvi nie jepre ucel zakona ano ... a kedze je scitanie anonymne takze sa pocitaju len kusy.... Už vidíš ten rozdiel?

Ako to ty môžeš vedieť? Tie ostatné cirkvi vznikli práve preto, že Rímskokatolícka cirkev sa odkláňala od pôvodného učenia. Možno majú spoločné s Bohom viac ako tvoja cirkev.
Nehovoriac o tom, že možno práve tá moja cirkev by vedela o tom pravom bohu a všetci ostatní by sa po smrti ocitli v zatratení odkiaľ niet úniku.o tom kde kto skonci rozhodne len boh...

K zvyšku sa nevyjadrujem. Neviem, čo si priblížil, vôbec nič som z toho nepochopil a nechápem, čo si tým celým chcel povedať. Možno, keď sa naučíš normálne písať a vyjadrovať, bude to lepšie.

A k nadávkam nemám tiež, čo povedať. To už nevieš čo by si vymyslel?
nadavky bola len takticka poznamka .. nechcel som to tu tak rozpitvavat

//autoeditácia príspevku (26 Nov 2014, 11:26)
seth82 napísal:Hlúposť. Poznám viacero veriacich, ktorí súhlasia s potratmi a nik ich z cirkvi neexkomunikoval. To isté platí o "neviere".
tak to potom zjavne nepoznaju kanonicke pravo ... a nevedia co vlastne veria pripadne k akej viere sa hlasia http://www.katechizmus.sk/?action=getk&kid=3043 pozi si odsek 2272 excommunicatio latae sententiae

suhlas s hriechom je to iste ako by ten hriech vykonal... vedomi suhlas s potratom je to iste ako by ho podporoval...
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

ak by sa mali týmito pravidlami riadiť všetci, tak to by si asi bol prekvapený koľko "pravých veriacich" by ostalo na Slovensku ;) každopádne.. cirkev by ich mala dávať sama do pozoru, aspoň by sa veľa ľudí uvedomilo. možno ťa prekvapí fakt, že v prípade agnostikov/ateistov sa už teraz to číslo odhaduje na konzervatívnych 500 tisíc ľudí, v "najhoršom" prípade až na milión a pol z tých 5,5 milióna, ktorí tu žijú. (http://www.thechapmans.nl/news/Atheist.pdf) koľko tu máme teda tých pravých veriacich? zopár tisícov, maximálne desiatok tisíc? aspoň sa teda v nebi nebudete tlačiť. potom v nedeľu na omšu a chytro si popodávať s ľudmi naokolo ruky pri neviem to už ktorej pasáži počas omše. teda až kým nezistím, že slečna odvedľa prekonala interrupciu, potom vyberiem posvätený kapesník a rýchlo si utriem ruky, aby to náhodou na mňa nepreskočilo.

počet neveriacich mimochodom závratne stúpa, v poslednej dekáde napr. v takom írsku o vyše 400% a to len vďaka tým škandálom v cirkvi, ktoré sa odhalili. ľudia si tam konečne začali uvedomovať aká je to pokrytecká "organizácia". susedia z rakúska sú na tom tiež skvelo.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nabozensky aktivnych ludi je na SVK a tusim aj celosvetovo okolo 10%. Googlit zdroj sa mi nechce.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

pod nábožensky aktívnym človekom sa myslí človek, ktorý svoju vieru berie seriózne / praktizuje ju? teda navštevuje kostol, dodržiava sviatosti atď.. tak teda potom pekne :) z toho potom logicky vyplýva, že zhruba 5 a pol miliardy ľudí na zemi (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_re ... opulations) bolo surovo indoktrinovaných a na ich viere im nezáleží, len proste nemali možnosť výberu, keďže sa do toho stavu narodili? smutné. aj keď určite pomerná časť z toho je apatia, ako aj v prípade Slovenska a iných krajín, kedy sú ľudia "evidovaní" ako veriaci, aj keď majú celý ten cirkus hlboko u prdele.

//aby som bol viac fér, tak 5,5 miliardy nie sú len indoktrinovaní, ale aj ľudia, ktorí trebars kvôli manželskému zväzku zmenili svoju vieru a podobne. prípadne ľudia, ktorí tak učinili z vlastného presvedčenia. podstatné ale je, že aj tých ľudí tá viera už od začiatku nebavila (manželský zväzok) alebo ich to omrzelo časom, keďže tak či tak nie sú aktívni :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Old Dirty Bastard napísal:pod nábožensky aktívnym človekom sa myslí človek, ktorý svoju vieru berie seriózne / praktizuje ju? teda navštevuje kostol, dodržiava sviatosti atď..
ano, tak som to myslel
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

strapaty: Vidím, že tvoja schopnosť argumentovať sa vôbec nezlepšila ani počas mojej neprítomnosti. Takže si najprv poďme zopakovať, čo si vyhlásil vo svojom predchádzajúcom príspevku, citujem:

"staci ked suhlasis s potratmi .. alebo neveris..."

2272 hovorí: "Formálna (vedomá a dobrovoľná, a nie iba materiálna) spolupráca pri potrate je ťažký hriech. Cirkev trestá tento zločin proti ľudskému životu kánonickým trestom exkomunikácie." (nehovoriac o tom, že dovetok o vraj škode voči rodičom a verejnosti je doslova smiešny)

Takže kto nepozná kanonické právo, ty, alebo niekto iný? Pretoža ja tam nevidím NIČ o tom, že ak súhlasíš s potratmi, tak máš byť exkomunikovaný. Tie tvoje vlastné teórie a odvodenia tam nie sú vôbec spomenuté a preto je to hlúposť, založená na tvojich dohadoch. Veľa veriacich nemá v potratoch jasno (resp. vo svojom názore na ne) a veľa z nich ich podporujú hlavne v prípadoch, kedy sú naozaj potrebné na záchranu života (poznám viacerých osobne) - preto majú byť exkomunikovaní? Tak to je potom celá tá cirkev riadne smiešna a neľudská.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

seth82

na potrat sa prihliada ako na zabitie nevinneho ... cize nerozlisuje sa medzi narodenym a nenarodenym ... v cirkvi nie je hriech ked niekoho zabijes ak branis svoj zivot alebo zivot blizkych ... vtedy sa nejedna o hriech lebo sa zastava rovnaka hodnota...

co sa tyka toho ze to tam nie je priamo napisane .... cirkev nerozlisuje hriech spachany a nespachany... (skutkovu podskatu) ... ked si predstavujes smilstvo s niekym je to tak isto hriech ako ked smilnis fyzicky... podpora potratu formalna... cize nie iba materialna... nie iba vecna... je takisto spolupraca pri potrate...

nie mabit exkomunikovany ... on sa sam exkomunikuje spravenim takeho skutku ... napravu moze vykonat len biskup alebo knaz biskupom povereny...

//autoeditácia príspevku (26 Nov 2014, 17:21)
Old Dirty Bastard

ludia nie su dokonaly ... doleite je aby spoznali boha a milovali ho a zili podla neho .. taky clovek nebude zatrateny ... a kazdy ma na to cely zivot...

//autoeditácia príspevku (26 Nov 2014, 17:23)
neviem co vnimas pod pojmom pravy veriaci .... ale u mna je to clovek ktory sa uprimne snazi nasledovat krista...
Napísať odpoveď