Je dnes používanie vulgarizmov častejšie ako kedysi?
-
loveparademan
Medium Expert
Je dnes používanie vulgarizmov častejšie ako kedysi?
Zdravím, vrámci mojej semestrálnej práce robím menšiu anketu na tému vulgarizmy. Zaujíma ma Váš názor či vulgarizmy dnes používa častejšie širšia vrstva populácie ako kedysi (napr pred rokom 1989), pre tých čo už nepamätajú socializmus napríklad pred rokom 2000, v bežnej hovorovej reči (nemám namysli nadávky v hneve ale v bežnej konverzácií). Nejedná sa o vulgarizmy typu (somár, debil) ale urážlivejšie výrazy. Z môjho okolia som veľmi relevantné názory nedostal, preto sa obraciam na podľa mňa najlepšie diskusné fórum na slovenskom internete. Za odpovede ďakujem
+ pár ďalších otázok k téme:
1. sú podľa Vás nadávky výsadou mládeže?
2. vadí Vám ak osoba pri konverzácií používa napr (doslova) za každým tretím slovom nadávku?
3. Ak vidíte stúpajúcu používanosť nadávok v súčasnosti, z akého dôvodu podľa Vás k tomu dochádza?
+ pár ďalších otázok k téme:
1. sú podľa Vás nadávky výsadou mládeže?
2. vadí Vám ak osoba pri konverzácií používa napr (doslova) za každým tretím slovom nadávku?
3. Ak vidíte stúpajúcu používanosť nadávok v súčasnosti, z akého dôvodu podľa Vás k tomu dochádza?
-
javatar
Hardcore addict
Re: Je dnes používanie vulgarizmov častejšie ako kedysi?
A presne z dovodu zverejnenia na hojku si si mal vytvorit google dotaznik a napisat to prislusnej temy. Ale ak sa mam vyjadrit za seba:
1. Samozrejme, ze su len vysadou mladeze. Stavbari, stolari, remeselnici a pod. sa zasadne vyjadruju cistou a slusnou slovencinou. Najma ked si po praci skocia do miestnej kaviarne na caj. (rozumej: nie)
2. S tak pok*rvenymi a je*nutymi ludmi sa nestretavam pretoze mi nadavanie sk*rvene vadi. (rozumej: ano)
3. Vidim ich vacsiu medializovanost. A dochadza k tomu preto aby ziskali viac pozornosti. Takze ludia ani tak nie ako media.
1. Samozrejme, ze su len vysadou mladeze. Stavbari, stolari, remeselnici a pod. sa zasadne vyjadruju cistou a slusnou slovencinou. Najma ked si po praci skocia do miestnej kaviarne na caj. (rozumej: nie)
2. S tak pok*rvenymi a je*nutymi ludmi sa nestretavam pretoze mi nadavanie sk*rvene vadi. (rozumej: ano)
3. Vidim ich vacsiu medializovanost. A dochadza k tomu preto aby ziskali viac pozornosti. Takze ludia ani tak nie ako media.
-
mirak2
Hardcore addict
nadaval som aj predtym, nadavalo sa aj predtym, v spolocnosti v ktorej sa pohybujem su nadavky bezne a tolerovane a nevidim v ich pouzivani ziaden problem, tiez su to len slova.
Nadávalo sa vždy, problém vidím v akomsi mediálnom tolerovaní alebo ako to povedať a potom mnohí nevedia odhadnúť v akej spoločnosti je vulgarizmus už za hranicou.
Na druhú stranu používať nadávku v každej druhej vete, nebodaj slove je podľa mňa úbohé.
Inak k tej historii nadávok:
http://www.ludoslovensky.sk/nadavky/
Na druhú stranu používať nadávku v každej druhej vete, nebodaj slove je podľa mňa úbohé.
Inak k tej historii nadávok:
http://www.ludoslovensky.sk/nadavky/
Podla mna sa nadava rovnako. Niekto viac, niekto menej. Len clovek si pocas zivota na to viacej zvyka. Sam na sebe pozorujem, ze nadavam menej a aj sa snazkm obcas zahryznut do jazyka. Ak nadavam, tak rozhodne pri sporte. V spolonosti sa snazim nadavky obmedzovat a ak ich pouzijem, tak aspon v tichosti, nech ma ludia v okolii nepocuju. Nemam rad, ak sedim niekde v restike alebo v kaviarni, a od vedlajsieho stola nadavky na celu miestnost. Pride mi to tzv. sedliacke.
Ja som nadávku nepoužil už pekných pár rokov, zrejme to bude tým že do spoločnosti ako takej chodím len zriedka (a do spoločnosti kde sa nadáva už vôbec nie). Nemusím sa teda nejak prekonávať aby som nenadával, rozprávať slušne mi príde úplne prirodzené.
1. nie
2. ano
3. nie - prave naopak, podla mna ubudaju. Ked som bol na strednej, v mode bol rap a hip-hop a tam kazda pesnicka bola vlastne len o nadavkach. To nastastie skoncilo, ta subkultura ako keby vymrela (co je vynikajuce) a na vysokej skole sa nadavalo uz ovela menej, skor ked sa pilo.
2. ano
3. nie - prave naopak, podla mna ubudaju. Ked som bol na strednej, v mode bol rap a hip-hop a tam kazda pesnicka bola vlastne len o nadavkach. To nastastie skoncilo, ta subkultura ako keby vymrela (co je vynikajuce) a na vysokej skole sa nadavalo uz ovela menej, skor ked sa pilo.
-
Digital
Guru
- Kontaktovať používateľa:
1. Všetky vekové kategórie nadávajú.
2. Pokiaľ to nemyslí ako vtip tak áno, ináč mi nadávanie nevadí.
3. Mladým (malým) to príde ako vtipné, takže sa to formuje už od mlada
A nielen mladým, keď idem po stavbe a vidím jak robotník úprimne s chuti zahučí "do pi*i" tak mi to vyčarí úsmev na tvári. 
2. Pokiaľ to nemyslí ako vtip tak áno, ináč mi nadávanie nevadí.
3. Mladým (malým) to príde ako vtipné, takže sa to formuje už od mlada
Prispejem aj ja svojím názorom. Keďže mám v práci kolegov s priemerom veku cca 40-50 rokov, a vždy ma zaujímalo, ako sa žilo napríklad pred prevratom (pred rokom 1989), tak som sa na to pýtal. A podľa toho čo mi hovorili, tak sa vulgarizmy používali aj v tej dobe. Intenzita bola +/- rovnaká ako teraz. Jediný rozdiel je v tom, že v tej dobe vulgarizmy nepoužívali malé deti. Samozrejme boli aj výnimky, no bolo to zanedbateľné percento. Či to boli pubertiaci, dospelý ľudia v produktívnom veku alebo aj starý ľudia. Vulgarizmy používali rovnako, ako sa používajú aj teraz. Samozrejme všetko toto je len môj subjektívny názor z toho, čo som si od xyz kolegov vypočul. Aká tá doba vtedy bola.
1. nie, vulgarizmy nie sú výsadou mládeže.
2. nevadí mi, ak niekto vulgarizmy počas konverzácie používa. Ale takého, ktorý by používal vulgarizmy v každom treťom/piatom slove, nepoznám.
3. podľa mňa sa nezväčšuje používanie vulgarizmov .
1. nie, vulgarizmy nie sú výsadou mládeže.
2. nevadí mi, ak niekto vulgarizmy počas konverzácie používa. Ale takého, ktorý by používal vulgarizmy v každom treťom/piatom slove, nepoznám.
3. podľa mňa sa nezväčšuje používanie vulgarizmov .
Nadávky určite nie sú výsadou mládeže, povedal by som, že akurát práve nadávky za každým slovom sú výsadou mládeže. Každodenne cestujem vo vlaku a môžem povedať, že hlavne mládež v období puberty sa snaží zaujať drsným slovníkom. Podľa môjho názoru sú nadávky viac tolerované, na niektorých stredných školách dokonca samotní vyučujúci nadávajú. Brigádoval som v jednom hypermarkete kde bola skladníčka, ktorá nadávala na všetko a na každého, vymýšľala si dôvody na nadávanie. Nechápem ako toto niekto môže tolerovať.
-
Thommas
Addict
1. Nie. Nadáva každý, komu sa len zachce.
2. Ak tá nadávka sa hodí do kontextu, nevadí mi to. Ak ale je to násilné a je za každým druhým slovom tak áno.
3. Nepovedal by som, že je na nadávanie stúpajúca tendencia, skôr je to stále rovnaké.
P.s: Ja si v robote z chuti a hlasno rád zanadávam (odbúra to stres a hnev), keď sa niečo dobabre (výhoda, že som sám vo veľkej miestnosti). Ak ale som v spoločnosti, tak sa dosť držím (záleží ale samozrejme od spoločnosti, v ktorej som). Keď komunikujem cez fórum, telefonicky alebo úradne tak samozrejme žiadne nadávky.
2. Ak tá nadávka sa hodí do kontextu, nevadí mi to. Ak ale je to násilné a je za každým druhým slovom tak áno.
3. Nepovedal by som, že je na nadávanie stúpajúca tendencia, skôr je to stále rovnaké.
P.s: Ja si v robote z chuti a hlasno rád zanadávam (odbúra to stres a hnev), keď sa niečo dobabre (výhoda, že som sám vo veľkej miestnosti). Ak ale som v spoločnosti, tak sa dosť držím (záleží ale samozrejme od spoločnosti, v ktorej som). Keď komunikujem cez fórum, telefonicky alebo úradne tak samozrejme žiadne nadávky.
-
guess.whoo
Redeemer
1. nadavaju mladi aj stari ludia
2. prekaza mi to ak je to ako pises kazde tretie slovo a nehodi sa to
3. nezda sa mi, ze by sa nadavalo viac ako v minulosti, je to asi na podobnej urovni dokonca by som povedal, ze ludia, ktori maju lepsie platenu pracu nadavaju menej aj kvoli tomu, ze si musia davat casto pozor na to co povedia v praci a prenasa sa to aj do sukromia (moj subjektivny nazor)
2. prekaza mi to ak je to ako pises kazde tretie slovo a nehodi sa to
3. nezda sa mi, ze by sa nadavalo viac ako v minulosti, je to asi na podobnej urovni dokonca by som povedal, ze ludia, ktori maju lepsie platenu pracu nadavaju menej aj kvoli tomu, ze si musia davat casto pozor na to co povedia v praci a prenasa sa to aj do sukromia (moj subjektivny nazor)
aj Ľudo Štur sa nad tym ostatne pozastavil
https://www.facebook.com/priznanjastura ... 8159219223
https://www.facebook.com/priznanjastura ... 8159219223
-
Fabo
Hardcore addict
Silvester `68. Nuff said.
-
loveparademan
Medium Expert
Ok. Nadávajú podľa Vás deti dnes viac ako napr. pred 40 rokmi? Naučia sa vulgarizmy skôr ako ich rovesníci spred pár desiatok rokov? Alebo myslíte si dokonca že dnešné deti hrešia menej ako v minulosti?
Vítaj po vyše dvoch rokoch späť vo svojej téme..
Môj názor.. deti si dnes viac dovoľujú ako pred 40r.. pred 40r mali dospelí a hlavne učitelia omnoho väčšiu autoritu! Dnes si deti môžu dovoliť čokoľvek a tak hrešia veľmi radi, pretože je to veľká frajerina.... a vďaka internetu majú k nadávkam doslova neobmedzený prístup. Pred 40r bola cenzúra a tieto slová sa do TV/rádia jednoducho nedostali.. pred 40r bol problém počuť v TV spojenie "do riti".
Môj názor.. deti si dnes viac dovoľujú ako pred 40r.. pred 40r mali dospelí a hlavne učitelia omnoho väčšiu autoritu! Dnes si deti môžu dovoliť čokoľvek a tak hrešia veľmi radi, pretože je to veľká frajerina.... a vďaka internetu majú k nadávkam doslova neobmedzený prístup. Pred 40r bola cenzúra a tieto slová sa do TV/rádia jednoducho nedostali.. pred 40r bol problém počuť v TV spojenie "do riti".
No, keďže pracujem aj s archívnym materiálom.. verte, že sa v minulosti nadávalo rovnako. A aj aj ko*ot a pi*a a pod., teda tie tradičné slovenské nadávky určite tiež boli v hre, ale myslím si, že len ako také jemnejšie výrazy, pod. ako dnes somár, hlupák atď.
z "archivnych" nadavok stoji za zmienku Haškov Švejk, kde je "dobytok" urazka najhrubsieho zrna 
-
guess.whoo
Redeemer
ako dlho robis tu semestralnu pracu? 
podla mna vulgarizmy su nepouzivaju castejsie ako kedysi
ak su extremne casto pouzivane v rohovoroch tak mi to vadi
na druhej stranke ked je niekto p alebo k nic ine to lepsie nevystihne.....

ak su extremne casto pouzivane v rohovoroch tak mi to vadi
na druhej stranke ked je niekto p alebo k nic ine to lepsie nevystihne.....