- Spojené Státy přitvrzují ve svých výhrůžkách Íránu a otevřeně hrozí použitím síly. Sami pracovníci amerického ministerstva obrany však varují, že ozbrojená akce proti Íránu může mít dalekosáhlé důsledky.
Ač je obecně známo, že se americké obviňování Iráku z vlastnictví a vývoje jaderných zbraní, které sloužilo jako záminka pro jeho okupaci, nepotvrdilo, používá americká administrativa stejné argumenty proti Íránu, který prý vyvíjí jaderné zbraně. Americkou píseň potom ochotně zpívají američtí evropští a další spojenci.
Pokusy vytvářet z Íránu „nepřítele západního světa a demokracie“ jsou přitom absolutně nesmyslné. Írán jaderné zbraně nevlastní ani je prokazatelně nevyvíjí a jeho zahraniční politika není nikterak agresivní, na rozdíl od Spojených států. V minulosti byl íránský jaderný program podroben opakovaně inspekci inspektorů z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), a to bez potvrzení těchto obvinění. Nenašly se žádné důkazy o íránském vojenském jaderném programu.
Na rozdíl od Íránu jadernými zbraněmi disponuje např. Severní Korea, nikterak to nepopírá a naopak otevřeně hrozí, že je připravena je použít. Severní Korea je však pro neocons nezajímavá, není v ní ropa. Proto se americká zahraniční politika omezuje na nekončící jednání a vzájemné výzvy k nim.
Stejně tak disponuje blíže neupřesněným počtem jaderných hlavic Izrael. Nepodrobuje se v této souvislosti jakékoli mezinárodní regulaci a představa inspektorů MAAE v izraelských vojenských zařízení je absolutně nemyslitelná.
Neocons potřebují z Íránu udělat nepřítele za každou cenu. Potřebují totiž jeho ropu. Írán je také poslední suverénní a silnou arabskou zemí, na kterou nemají USA vliv a představuje proto potencionální nebezpečí pro Izrael.
Agresivitu neocons stupňuje zvyšující se ropná krize. USA potřebují ropu k umoření své mohutné spotřeby. Neocons vědí, že v křeslech je drží i zanedbatelné ceny benzínu v USA (v přepočtu v průměru cca 14,- Kč za litr), na které jsou Američané zvyklí a považují je za samozřejmost. Konzumní americká společnost bude sedět u televize do té doby, než se jí sáhne na základní životní standardy.
V Íránu nyní znovu působí inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii, která má 3.září zveřejnit další zprávu o íránském jaderném programu. Ač Írán neodmítá spolupracovat, neváhá mu prezident Bush přímo vyhrožovat vojenskou akcí. Stejný tón nasadil letos i jeho věrný spojenec Tony Blair, který obvinil veřejně Írán, že „podporuje terorismus“. Oproti němu se zásadně proti jakékoli vojenské akci postavil německý kancléř Gerhard Schröder. Jeho odpor k americkému válečnému tažení je však jen populistický a přestože nejsou přítomny v Iráku, německé jednotky aktivně pomáhají americké okupaci Afghánistánu.
Prezident Bush a jeho neocons nepřestávají štěkat a po jejich vzoru se přidávají i velká světová média. Karty jsou však rozdány a to pro USA velmi nevýhodně. Vojenský zásah by z velkou pravděpodobností neprošel Radou bezpečnosti OSN, kde by jej zablokovala vzhledem k rozvíjejícím se obchodním vztahům s Íránem Čína a zřejmě i Rusko. USA by určitě neváhaly zaútočit i bez souhlasu OSN, takový útok by však mohl být veden úspěšně jen a pouze ze vzduchu.
Profesor Michael Mazarr z U.S. National War College uvádí, že by se jednalo pravděpodobně o omezené údery na íránská jaderná zařízení. To by považoval Írán, jak se vyjádřil jeho ministr obrany Ali Shamkhani v prosinci 2004, za „útok proti zemi jako celku, který by následoval mohutný protiúder“. Írán by zjevně nemohl zásadně odpovědět letecky, avšak jak uvádí profesor Mazarr, mohl by využít blízkosti amerických vojsk, které se nacházejí v sousedním Iráku. Začal by jednak otevřeně podporovat irácké povstalce, tak by se jeho oddíly mohly zapojit do válečných operací. To by pro Američany znamenalo jeden obrovský Vietnam, který by nemuseli ufinancovat, ani vojensky ustát z dlouhodobého taktického hlediska..
V únoru letošního roku se v tomto smyslu vyjádřil jasně sám náměstek ministra zahraničí okupovaného Iráku Hamid Al Bayati: „Bude-li Írán napaden, může to udělat z Iráku peklo pro Spojené státy.“ Írán může dále zastavit export ropy ze Saúdské Arábie, a to jak námořními a leteckými útoky, tak zaminováním strategického Hormuzského průlivu, kudy denně proplouvají tankery s patnácti miliony barelů ropy. Tím by došlo k velké ropné krizi s nevypočitatelnými dopady na západní ekonomiku.
Profesor Mazarr varuje i před podceňováním elitních íránských oddílu, Revolučních Gard. Na rozdíl od bývalých iráckých Republikánských Gard mají silnou ideologickou základnu a jsou velmi dobře vyzbrojeny a vycvičeny. Jejich nasazení v Iráku by pro americkou armádu mohlo znamenat krvavou lázeň.
Všech těchto skutečností je si íránská vláda v čele s prezidentem Ahmadinejadem dobře vědoma. Je otázkou, nakolik si je připouštějí washingtonští jestřábi.
Americká vojna s Iránom už začala
a to co kces tuna abu padali atomove hlavy rusi naj radsej odichujuikovan napísal:Ja viem ... Ale kedy začnu niečo s tym robit Rusi. Oni sa necitia byt orozeny... ? Nemas nieco o aktivitach "KGB" ohladom tohto... Urcite podla mna nespia
Inac dobry clanok ktory pravdepodobne neuzrie ine svetlo sveta nez Hojko.sk a prop.sk
-
warrior_ethos
Novice
Síce som si neztihol prečítať všetky príspevky, lebo je toho strašne veľa, ale nechápem ako môžete všetci tak peskovať do USA. Šak sa zamyslite nad tým že USA sú slobodnou krajinou a snaží (aj keď asi nie nezištne) zničiť teroristické a zločinné vlády. Šak Saddám bol zločinec, ktorý terorizoval svol ľud a porušoval ľudské práva. Je smutné že dochádza k nezmýšlaným stratám aj civilistov, ale keď sa rúbe les lietajú triesky. A je DOSŤ veľký rozdiel keď slobodná krajina ako USA spôsobí pri oslobodzovaní inej krajiny určité nezamýšlané ztraty, ako keď zločinné a teroristické vlády páchajú otvorenú genocídu na svojom vlastnom obyvateľstve a otvorene porušujú najzákladnejšie ľudské práva. A dnes stále častejšie sú nám bližšie tie druhé režimy, kvôli našej nezmyselnej závisti voči USA. Ako môže niekto s čitým svedomím obhajovaž takéto režimy???
Nieze len mame priblizne rovnake nazory, ale mas aj rovnaky avatar aky mam jawarrior_ethos napísal:Síce som si neztihol prečítať všetky príspevky, lebo je toho strašne veľa, ale nechápem ako môžete všetci tak peskovať do USA. Šak sa zamyslite nad tým že USA sú slobodnou krajinou a snaží (aj keď asi nie nezištne) zničiť teroristické a zločinné vlády. Šak Saddám bol zločinec, ktorý terorizoval svol ľud a porušoval ľudské práva. Je smutné že dochádza k nezmýšlaným stratám aj civilistov, ale keď sa rúbe les lietajú triesky. A je DOSŤ veľký rozdiel keď slobodná krajina ako USA spôsobí pri oslobodzovaní inej krajiny určité nezamýšlané ztraty, ako keď zločinné a teroristické vlády páchajú otvorenú genocídu na svojom vlastnom obyvateľstve a otvorene porušujú najzákladnejšie ľudské práva. A dnes stále častejšie sú nám bližšie tie druhé režimy, kvôli našej nezmyselnej závisti voči USA. Ako môže niekto s čitým svedomím obhajovaž takéto režimy???
Vies co Les, mne staci poznat ludi, americanov!! ktory pochadzaju z USA uz nejake tie generacie a maju uplne ine nazory ako nejaky pristahovalec ktory si zije v svojom americkom sne (TY). Tak sa tu netvar, ze hovoris za obyvatelov USA a za celu ameriku, hovoris skor len za ich vladu ktora haji zaujmy svojich panov.
-
warrior_ethos
Novice
-
r3sp3ct
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
Vojna v KOSOVE bola príkladom toho čo Amerika spravila, mal som vtedy iba 9 rokov, ale dosť dobre si na to pamatám, Miloševič bol zlí a čo ? kto nie je ? to čo robili srbi moslimom, sa robí teraz naopak a ešte krutejšie. USA podporuje Izrael, židia sa počas 2 WW triasli, že ich nemci zdecimujú ešte viac ako boli, a teraz oni utláčajú Palestínčanov, ktorým zobrali ich zem, a po smrti Jasira Arafata, zrazu je mier, somarina, Jasir ziskal v minulosti Nobelovú cenu za mier a Izraelský politici berú úplatky a sú skorumpovaný. čo bolo príčinou vojny v Iráku ? ? ? žiadne obyvateľstvo, ale ropa, ropa = čierne zlato, každý ju chce, aj ja, nebojím sa to priznať. za čias 2 WW kedy japonský prisťahovalci v USA bojovali za túto krajinu, ich rodiny boli väznené len za to, že boli Japonci, koli útokom na PEARL HARBOR. USA krajina, kde bol za veľmi zvláštnych okolností zabitý J.F.K. a MARTiN LUTHER KiNG. veď je verejným tajomstvom, že J.F.K. dal zabiť Johnson, a všetci svädkovia zomreli v období 2 rokov, Johnsonova vláda, vláda bielych ( väčšina bola členmi KKK ) odsúhlasila zmluvu, podľa ktorej údaje ohľadne procesu sú zapečatené v období 80 rokov, takže sa o vražde J.F.K. dozvieme niekedy v 2040 + roku.
Je divné že vojna v AFGANISTANE & IRAKU je za vlády prezidenta s najmenším IQ ? ? ? a čo SEVERNÁ KÓREA, USA len diskutuje o miery, a to koli tomu, že sa Kórejčanov boja, to je celá Amerika. a to som nespomenul to, ako nas krajiny, ktoré neskor založili NATO vydali 3 Ríši, ale čo budem o tom písať, aj tak si urobíte názor, čo o tom ten 16 ročný fagan vie ? ? ? nie tak ? ? ?
Je divné že vojna v AFGANISTANE & IRAKU je za vlády prezidenta s najmenším IQ ? ? ? a čo SEVERNÁ KÓREA, USA len diskutuje o miery, a to koli tomu, že sa Kórejčanov boja, to je celá Amerika. a to som nespomenul to, ako nas krajiny, ktoré neskor založili NATO vydali 3 Ríši, ale čo budem o tom písať, aj tak si urobíte názor, čo o tom ten 16 ročný fagan vie ? ? ? nie tak ? ? ?
Vo svojej kritike voci USA si velmi velmi tvrdy. Kto bude na tvojej strane, ked ta volakto bude "mlatit" kto ti pride na pomoc, hadam Palestincania? Alebo nejaky moslim s turbanom na hlave? Rozmyslaj, jediny narod na svete, ktory vie zasiahnut hocikde na svete je USA. Je velmi zaujimave tiez, ze ani jednu vetu si nenapisal o tzv. samovrazednych atentatnikoch, ktori sa odpaluju v davoch ludi, lebo maju uplne vymyte mozgy. Kto im ich vymyva, hadam Izraelcania, alebo Americania? Vies o tom, ze kazda rodina idiota, ktory sa odpali dostava neviem kolko tisic dolarov myslim, ze od hnutia Hizballah, ktorym posielaju financie krajiny ako Saudska Arabia?Capone_SVK napísal:Vojna v KOSOVE bola príkladom toho čo Amerika spravila, mal som vtedy iba 9 rokov, ale dosť dobre si na to pamatám, Miloševič bol zlí a čo ? kto nie je ? to čo robili srbi moslimom, sa robí teraz naopak a ešte krutejšie. USA podporuje Izrael, židia sa počas 2 WW triasli, že ich nemci zdecimujú ešte viac ako boli, a teraz oni utláčajú Palestínčanov, ktorým zobrali ich zem, a po smrti Jasira Arafata, zrazu je mier, somarina, Jasir ziskal v minulosti Nobelovú cenu za mier a Izraelský politici berú úplatky a sú skorumpovaný. čo bolo príčinou vojny v Iráku ? ? ? žiadne obyvateľstvo, ale ropa, ropa = čierne zlato, každý ju chce, aj ja, nebojím sa to priznať. za čias 2 WW kedy japonský prisťahovalci v USA bojovali za túto krajinu, ich rodiny boli väznené len za to, že boli Japonci, koli útokom na PEARL HARBOR. USA krajina, kde bol za veľmi zvláštnych okolností zabitý J.F.K. a MARTiN LUTHER KiNG. veď je verejným tajomstvom, že J.F.K. dal zabiť Johnson, a všetci svädkovia zomreli v období 2 rokov, Johnsonova vláda, vláda bielych ( väčšina bola členmi KKK ) odsúhlasila zmluvu, podľa ktorej údaje ohľadne procesu sú zapečatené v období 80 rokov, takže sa o vražde J.F.K. dozvieme niekedy v 2040 + roku.
ja len dufam, ze tvojim hrdinom niesu ludia ako je bin Laden alebo Zarkawi...
-
psycho
Medium Star
Zaprve USA neni ani zdaleka jedina krajina ktora dokaze zasiahnut hocikde na svete ale jedina co hovikde na svete zasahuje a to je rozdiel!
Ak ta bude niekto maltit nemal si provokovat a potomm cakat ze ta bude niekto branit.
Palestincania maju teraz dost problemov aj sami nato aby chodili niekomu pomahat nemyslis?
Samovrazebny atetnatnik uz sme to rozobrali aj inde dost tak nevim naco to tahas aj sem. Kto ich nazyva atetnatnikmi? Hadam ti co vtrhli do ich domov?
Saudsaka arabia posiela minimalne peniaze teroristickym skupinam potom co je rodina Saudov takpovediac neziaduca u islamistov vzhladom na to ze toleruje pritomost americanov na najsvetejsej pode islamu. Naprikald taky hizbalah ako si pisal je mimo ineho dobre financovany aj z europy(mimo ineho), nepriamo, napriklad nemecko anglicko francuzko.
Ak ta bude niekto maltit nemal si provokovat a potomm cakat ze ta bude niekto branit.
Palestincania maju teraz dost problemov aj sami nato aby chodili niekomu pomahat nemyslis?
Samovrazebny atetnatnik uz sme to rozobrali aj inde dost tak nevim naco to tahas aj sem. Kto ich nazyva atetnatnikmi? Hadam ti co vtrhli do ich domov?
Saudsaka arabia posiela minimalne peniaze teroristickym skupinam potom co je rodina Saudov takpovediac neziaduca u islamistov vzhladom na to ze toleruje pritomost americanov na najsvetejsej pode islamu. Naprikald taky hizbalah ako si pisal je mimo ineho dobre financovany aj z europy(mimo ineho), nepriamo, napriklad nemecko anglicko francuzko.
-
r3sp3ct
Light Professional
no, k tej časti, kto príde na pomoc, sú tu briti, francúzi, nemci, to je už dobrá palebná sila, a to nepočítam talianov, francúzov a švédov, fínov, rakúšanov. a k tým samovražedným atentátnikom, horší podľa mňa sú Ku Klux Klan a oni vznikli v USA, USA nezakazuje prejav rasistického významu, asi preto, že ich sa nejak 2 WW nedotkla, bojovalo sa hlavne v EURÓPE, jediným bojiskom v USA bol PEARL HARBOR. poznáš skupinu GREEN DAY, určite ano, ich album má názov AMERiCAN IDiOT, to je celá AMERiKA.Les napísal:Vo svojej kritike voci USA si velmi velmi tvrdy. Kto bude na tvojej strane, ked ta volakto bude "mlatit" kto ti pride na pomoc, hadam Palestincania? Alebo nejaky moslim s turbanom na hlave? Rozmyslaj, jediny narod na svete, ktory vie zasiahnut hocikde na svete je USA. Je velmi zaujimave tiez, ze ani jednu vetu si nenapisal o tzv. samovrazednych atentatnikoch, ktori sa odpaluju v davoch ludi, lebo maju uplne vymyte mozgy. Kto im ich vymyva, hadam Izraelcania, alebo Americania? Vies o tom, ze kazda rodina idiota, ktory sa odpali dostava neviem kolko tisic dolarov myslim, ze od hnutia Hizballah, ktorym posielaju financie krajiny ako Saudska Arabia?![]()
ja len dufam, ze tvojim hrdinom niesu ludia ako je bin Laden alebo Zarkawi...
Clovece ...Capone_SVK napísal:no, k tej časti, kto príde na pomoc, sú tu briti, francúzi, nemci, to je už dobrá palebná sila, a to nepočítam talianov, francúzov a švédov, fínov, rakúšanov. a k tým samovražedným atentátnikom, horší podľa mňa sú Ku Klux Klan a oni vznikli v USA, USA nezakazuje prejav rasistického významu, asi preto, že ich sa nejak 2 WW nedotkla, bojovalo sa hlavne v EURÓPE, jediným bojiskom v USA bol PEARL HARBOR. poznáš skupinu GREEN DAY, určite ano, ich album má názov AMERiCAN IDiOT, to je celá AMERiKA.( môj názor, ktorý mi nikto nezoberie, tak ako máš ty svoj a ja ho rešpektujem )
Sorr, uz vidim , mas 16.
Tak za prve, este v tvojom predoslom prispevku
1. Co si mal z dejepisu ? Kosovo a USA ??? Hovori ti nieco KFOR a kto tam bojuje ?
2.Dalej palebna sila briti, francúzi, nemci .. Ty asi nevies ze europa mina najmenej na zbrojenie z vyspelich statov. Napr. Izrael ma obrovsku voj. moc. A staty ako Korea (najpocetnejsia armada), Cina , USA ...
Europa je relativne slaba..
3. Jedinym bojiskom v USA bol Pearl Harbor ??? Clovece otvor si obcas atlas .. mate ho v skole.
4. USA nezakazuje prejav rasistického významu ... k tomu sa ani nevyjadrujem .. Oni tam maju problem s pozitivnou diskriminaciou. ALe asi nevies co to je .. To ze je tendencia uprednostnit aj horsieho adepta len nech to nieje beloch lebo by sa mohlo stat ze ich obvinia z diskriminacie.
5. Vies po anglicky ? Teda pocuval si vobec Green day ? Vies vobec o com spievaju ??
... na zaplakanie
-
r3sp3ct
Light Professional
tiež som písalLucianoo napísal:Clovece ...
Sorr, uz vidim , mas 16.
Tak za prve, este v tvojom predoslom prispevku
1. Co si mal z dejepisu ? Kosovo a USA ??? Hovori ti nieco KFOR a kto tam bojuje ?
2.Dalej palebna sila briti, francúzi, nemci .. Ty asi nevies ze europa mina najmenej na zbrojenie z vyspelich statov. Napr. Izrael ma obrovsku voj. moc. A staty ako Korea (najpocetnejsia armada), Cina , USA ...
Europa je relativne slaba..
3. Jedinym bojiskom v USA bol Pearl Harbor ??? Clovece otvor si obcas atlas .. mate ho v skole.
4. USA nezakazuje prejav rasistického významu ... k tomu sa ani nevyjadrujem .. Oni tam maju problem s pozitivnou diskriminaciou. ALe asi nevies co to je .. To ze je tendencia uprednostnit aj horsieho adepta len nech to nieje beloch lebo by sa mohlo stat ze ich obvinia z diskriminacie.
5. Vies po anglicky ? Teda pocuval si vobec Green day ? Vies vobec o com spievaju ??
... na zaplakanie
Kód: Vybrať všetko
( môj názor, ktorý mi nikto nezoberie, tak ako máš ty svoj a ja ho rešpektujem )-
r3sp3ct
Light Professional
mimochodom pozri si
http://kkk.com/Len ked je to postavene na nezmysloch tak proste napisem to co som napisal aby bolo vidiet, ze z nezmyslov by sa nazor vytvarat nemal.tiež som písal ( môj názor, ktorý mi nikto nezoberie, tak ako máš ty svoj a ja ho rešpektujem )
Tak ako by sa nemal vytvarat z mnohych dalsich veci..
http://kkk.com/-
r3sp3ct
Light Professional
neviem, či zámerne si sa vyhol mojej otázke, ale pýtal som sa ťa, kde sa ešte na územy USA bojovalo okrem PEARL HARBOR ? Lebo mi sme sa učili, a ešte aj učíme, že USA nezažili 2 WW na vlastnej koži, iba bojovali na bojiskách v Ázií, Afrike, Európe, tak mi vyvráť túto moju fantázmagóriu. thanxLucianoo napísal: Len ked je to postavene na nezmysloch tak proste napisem to co som napisal aby bolo vidiet, ze z nezmyslov by sa nazor vytvarat nemal.
Tak ako by sa nemal vytvarat z mnohych dalsich veci..
Sloboda prejavu .. Nikde tam nieje zmienka o tom ze by niekoho diskriminovali rasovo.(oficialne im trebars cernoch+cernoch nevadi,, aj ked iba oficialne) Jedine co pisu je sa im nepaci miesanie beloch/cernoch a pod.. Keby tam bolo trebars ze: pobite bielych a pod .. vtedy ta stranka nema co existovat.Kód: Vybrať všetko
http://kkk.com/
-
r3sp3ct
Light Professional
a mimochodom k tomu prejavovaniu tých NAZi vecí, nie je to tak dávno, čo boli v telke zábery z prostestu ľudí proti vojne v Iráku, ľudia mali trička na jednej strane s Adolfom a hakáčom, a na druhej americkú zástavu a Busha, pokiaľ viem, tak to majú dovoléne, ešte aj KKK má pri tom, ako vstupuješ do štátu Alabama, nápis ALABAMA - štát KKK a ich vlajočka. KKK pokiaľ viem, založil generál Forrest pred cca. 110 rokmi.
inak mám z dejepisu vyznamenaný 
Som za!
artabanes napísal:ked ste uz spomenuli tie jadrove zbrane - tak preco ich iran nemoze mat? ked ich moze mat taka teroristicky krajina ako USA, tak preco nie Iran? su v niecom horsi, alebo co?
Som za, sam som sa pítal prečo?ale nato newiem odpovedať!.
-
psycho
Medium Star
Iran nemoze mat zbrane hromadneho nicenia lebo mu niesu treba a presne preto ich nema mat ani usa a nikto iny ale to je skor moje prianie ako realita. Inac som sam zvedavy ako sa situacia okolo iranu vyvinie ale neocakavam ze bush bude este kurit v tomto volebnom obdobii sam odseba.
Capone_SVK: Luciano chcel mozo povedat ze hawai je od fyzickeho uzemia usa dost daleko nato aby si mohol povedat ze sa v usa vobec bojovalo ale to je vec pohladu.
Luciano: "Europa je relativne slaba.." nesuhlasim naopak mysim si ze je relativne silna s tym ze nema potrebu svoju vojensku silu aj niekde demostrovat. USA tuto potrebu ma rovnako ako Izrael alebo India a Pakistan. Cina ma zrejmu vojensku silu ale zeby mala korea nejku vojensku silu? Jedine v odhodlani pouzit zhn inac neviem.
k tym vydavkom na zbrojenie: ked bojujes tak ta to stoji podstane viac a ktoze to najviac mina na zbrojenie? Izrael a JuEzEj no moze to byt aj tym ze aj trochu viac spotrebuju.
Capone_SVK: Luciano chcel mozo povedat ze hawai je od fyzickeho uzemia usa dost daleko nato aby si mohol povedat ze sa v usa vobec bojovalo ale to je vec pohladu.
Luciano: "Europa je relativne slaba.." nesuhlasim naopak mysim si ze je relativne silna s tym ze nema potrebu svoju vojensku silu aj niekde demostrovat. USA tuto potrebu ma rovnako ako Izrael alebo India a Pakistan. Cina ma zrejmu vojensku silu ale zeby mala korea nejku vojensku silu? Jedine v odhodlani pouzit zhn inac neviem.
k tym vydavkom na zbrojenie: ked bojujes tak ta to stoji podstane viac a ktoze to najviac mina na zbrojenie? Izrael a JuEzEj no moze to byt aj tym ze aj trochu viac spotrebuju.
The New Yorker: USA chcú bombardovať Irán
Bushova administratíva vraj plánuje útok proti Iránu.
10.04.2006
TEHERÁN - Irán sa včera ostro ohradil voči „psychologickej vojne“ USA proti jeho jadrovému programu. Vedenie Iránu tak nazvalo správy o tom, že Pentagón plánuje proti Iránu mohutnú leteckú kampaň s možným použitím jadrových zbraní.
Správu o pripravovanom útoku priniesol známy redaktor magazínu The New Yorker Seymour Hersh, ktorý sa odvoláva na vysokých vládnych úradníkov z Washingtonu. Podľa Hersha plánujú USA použiť taktické nukleárne zbrane proti iránskemu tajnému zariadeniu určenému na obohacovanie uránu v Natanze južne od Teheránu. „Je to psychologická vojna, ktorú odštartovali Američania. My sa však nezľakneme vyhrážok,“ povedal iránsky minister zahraničia Hamid Reza Asefi.