Dennik SME a kupa od Penty

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
lumir
King
King

Re: Dennik SME a kupa od Penty

Príspevok od používateľa lumir »

Fabo napísal:Na clanok JTT som reagoval slovami:

a na tom trvam. Ked uz sa ma niekto z niecoho zodpovedat, tak zriadovatel nemocnic ktory ich privatizuje.
Tvorit zisk je cielom sukromnych spolocnosti, neviem co je na tom zle. Ba viem co je na tom dobre - sukromna poistovna nebude mat za ciel existovat aby existovala, bude efektivnejsie narabat s peniazmi, a bude si snazit ziskat cim viac poistencov. Kedze cenovo konkurovat nemoze, musi konkurovat sluzbami. Pre mna ako poistenca parada.
Co sa tyka zdrav. zariadeni, takisto mam skusenosti so statnymi i sukromnymi zariadeniami, sprostredkovane aj s ProCare, a je to teda nasobne lepsie nez statne nemocnice. Aj pre lekarov a zdravotnicky personal, a to nielen z hladiska platoveho...

A posledna vec. Statna VsZP pouziva sama dost nekale taktiky, napr. tlak na nemocnice aby prednostne vybavovali ich poistencov... tak napriklad poistenec VsZP caka na zakrok 2 tyzdne, poistenec Dovery 6. Zlata Penta.

Suktromne poistovne samozrejme zisk dosahovat musia (inac by nemali pre majitelov vyznam). Otazne je, z coho ten zisk vytvarat maju. Podla mojho nazoru z doplnkovych/nadstandardnych sluzieb a nie zo zakonneho poistenia. Urcit percentualnu ciastku, ktora moze byt pouzita na reziu a zvysok preinvestovat do liecby poistencov. Prebitky z zakonneho poistenia pouzit ako rezervu do dalsich rokov. Rovnake podmienky nastavit aj pre VSZP.
Sukromne zdravotne stradiska su super. Do casu, kedy pridu prve komplikacie. Potom ta lifruju do statnej a davaju ruky prec..
.
Niekedy mam pocit, ze z tych pouciek o vsemocnej ruke trhu ludom zacina preskakovat a snazia sa byt papezskejsi ako papez (kuk na zapad).

A co sa tyka diskusie o sme.sk, subjektivne citim znizenie urovne samotnych clankov...a tak, ako som prestal chodit na pravdu, postupne vynechavam aj sme. Vyuzivam uz len ich mobilnu verziu na skratenie chvile. Zaujmave je, ze smeracki trollovia sa zacali vyrazne sirit aj do hospodarskych novin, ktorym a saspon podla poctu prispevkov v diskusiach zacalo darit.
zelovoc
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

lumir napísal:

Suktromne poistovne samozrejme zisk dosahovat musia (inac by nemali pre majitelov vyznam). Otazne je, z coho ten zisk vytvarat maju. Podla mojho nazoru z doplnkovych/nadstandardnych sluzieb a nie zo zakonneho poistenia. Urcit percentualnu ciastku, ktora moze byt pouzita na reziu a zvysok preinvestovat do liecby poistencov. Prebitky z zakonneho poistenia pouzit ako rezervu do dalsich rokov. Rovnake podmienky nastavit aj pre VSZP.
Sukromne zdravotne stradiska su super. Do casu, kedy pridu prve komplikacie. Potom ta lifruju do statnej a davaju ruky prec..
.
Niekedy mam pocit, ze z tych pouciek o vsemocnej ruke trhu ludom zacina preskakovat a snazia sa byt papezskejsi ako papez (kuk na zapad).

A co sa tyka diskusie o sme.sk, subjektivne citim znizenie urovne samotnych clankov...a tak, ako som prestal chodit na pravdu, postupne vynechavam aj sme. Vyuzivam uz len ich mobilnu verziu na skratenie chvile. Zaujmave je, ze smeracki trollovia sa zacali vyrazne sirit aj do hospodarskych novin, ktorym a saspon podla poctu prispevkov v diskusiach zacalo darit.
mas pravdu. sukromne poistovne pokial je poistenie povinne (a tym padom to nieje poistenie ale dan) nemaju na trhu co robit. sukromne zdravotne strediska su fajn, najme ze sa clovek vie objednat na presny cas, nevyhodou ale je ze doktor ma na kazdeho pacienta vymedzeny cas a potom uz ho musi poslat prec.

nemal by som nic, prave naopak proti sukromnym poistovnam ak by bolo poistenie dobrovolne, viz USA. Ale ani to nieje idealne, lebo ich system im zabezpecil najdrahsiu zdravotnu starostlivost na svete. a tak isto, pri komplikovanom pripade uz poistovne hladaju moznosti ako sa takeho poistenca zbavit.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

lumir napísal:Suktromne poistovne samozrejme zisk dosahovat musia (inac by nemali pre majitelov vyznam). Otazne je, z coho ten zisk vytvarat maju. Podla mojho nazoru z doplnkovych/nadstandardnych sluzieb a nie zo zakonneho poistenia.
Doplnkove/nadstandartne sluzby su fajn. Neviem ale do akej miery je v ramci legislativy moznost taketo nieco poskytovat.
lumir napísal:Urcit percentualnu ciastku, ktora moze byt pouzita na reziu a zvysok preinvestovat do liecby poistencov. Prebitky z zakonneho poistenia pouzit ako rezervu do dalsich rokov. Rovnake podmienky nastavit aj pre VSZP.
To je hlupost, minimalne z toho hladiska, ze potom prestava motivacia pre existeniu sukr. ZP. Dalej vytvaras priestor pre urcenie likvidacne malej rezie, pricom VsZP sa dotlaci zo zdrojov "majitela", statu, leba ta "musi" existovat. Co sa tyka preinvestovania do liecby poistencov, to predsa plati aj teraz, poistovne doktorom platia tak ci tak.

lumir napísal:Sukromne zdravotne stradiska su super. Do casu, kedy pridu prve komplikacie. Potom ta lifruju do statnej a davaju ruky prec..
To je relativne logicke, vzhladom na pocetnost, velkost a zameranie sukrmnych stredisk, nemaju moznost byt na tak univerzalnej urovni ako statne, dlhe desatrocia budovane kolosy.

Ale aj napriek tomu to niekedy funguje aj naopak, napriklad tazke pripady popalenin a chemickych popalenin su na vychode takmer univerzalne lifrovane do sukromnej nemocnice v Saci - ktora ma aj preto, lebo existovala ako podnikova nemocnica pre zeleziarne, na to zariadenia a prax.

lumir napísal:Niekedy mam pocit, ze z tych pouciek o vsemocnej ruke trhu ludom zacina preskakovat a snazia sa byt papezskejsi ako papez (kuk na zapad).
Ja mam niekedy zas pocit, ze z retoriky nasho cerveneho hranola zacina ludom preskakovat, a boja sa zleho kapitalistu, ktoremu ide len o zisk, a na ludi zvysoka serie.

Co sa tyka kuku na zapad, ked bude slovenska statna firma schopna fungovat aspon na takej urovni ako nemecka statna firma, alebo svajciarska statna firma, mozeme sa zacat zase o niecom bavit.
pegasusss
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa pegasusss »

ak môžem prispieť k diskusii ...... bavíte sa teda v rovine funkcii poisťovne - kedy je lepšia - kedy horšia ( verejná - súkromná ) len mne tam stále svieti to, že nezáleží aká je poisťovňa ale akí sú ľudia tak také sú služby a keďže na Slovensku poskytovanie služieb v porovnaní napr. s Rakúskom sú asi, podľa mňa katastrofické, tak bude jedno, či bude súkromná alebo verejná ... aspoň môj dojem, v skutočnosti to tak nemusí byť ...
Napísať odpoveď