Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa Stoporko »

harrison: prečo by mali byť kresťania v niečom lepší ako niekresťania? Však sme úplne obyčajní ľudia, chodíme do práce, školy, nadávame na byrokraciu, sedíme s kamošmi na pive, máme svoje zlé i dobré dni... a že si niektorí zájdu týždenne do kostola?

Akosi mi uniká pointa - prečo očakávať od kresťanov, že budú etalónom dokonalého života (by the way, podľa čoho nie kresťania posudzujú dokonalý a správny vzorec správania sa)? Snažíme sa žiť podľa odporúčania desatora, častokrát padáme na hubu, občas sa podarí vstať a spraviť niečo lepšie... ani frickom sa nepodarilo vytvoriť ubermencha :nono: :mrgreen:
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

harrison314

ako vies ze nie su lepsi ... nepoznas ich keby neboli krestanmi .. keby vyrastali v inych hodnotach ...
dokonca aj ty si vyrastal v krestanskych hodnotach... v krestanskej moralke aj ked si to nepriznas ... Europa je postavena na krestanskych hodnotach ... Boze nas ochranuj ked to bude inak...
Siberian
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Siberian »

Stoporko - To by si sa asi mal opýtať tých veriacich, tí to podľa harrisona o sebe tvrdili. Ale obvykle kresťania tvrdia, že kresťanská viera by mala mať pozitívny vplyv na morálku a pod., takže by mali byť "lepší", aspoň podľa kritérií kresťanstva. Ak viera vlastne nemá takmer žiadny pozitívny vplyv (tak mi to vychádza z tvojho príspevku), tak je vcelku zbytočná z hľadiska spoločnosti.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

strapaty napísal:ako vies ze nie su lepsi
A ako vies ze su lepsi? Len preto ze mate desatoro ktore skoro nikto nedodrziava? A nedodrziava ho preto lebo mate spoved, vdaka ktorej mozte hresit kolko sa vam raci?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

harrison314 napísal:Narazam na to, ze ludia skoro vyhnuli v dobe ladovej, ale neviem posudit, ci sme uz boli ludia.
Inak pribeh o potope bol ovela skor v Sumerskej mitologii
Ano, posledna doba ladova sa skoncila asi 11000 rokov p.n.l., podla niektorych autorov trva stale, teda aspon podla vypoctu glacialnych cyklov, ale tie isli cele totalne do haja vzhladom na priemyselnu revoluciu - vyuzivanie fosilnych paliv, niekolko desiatok milionov rokov bola koncentracia CO2 okolo 0,003%, tento rok sme ju "uspesne" zvysili na 0,004% a to sa nam podarilo len za poslednych 100 rokov cinnosti. Je ironia, ze hlavny odpadovy produkt ludskej cinnosti je zaroven klucovym termoregulacnym plynom na nasej planete.

A ano, vtedy sme uz boli "ludia". Priblizne 70000 rokov dozadu ludia takmer vyhynuli. Vedci odhaduju, ze nas vtedy bolo menej ako 2000 jedincov, co vysvetluje, preco sucasni ludia maju len extremne nepatrne rozdiely v DNA, ako keby sme vsetci pochadzali z jednej dediny alebo kmena. Az potom zacali ludia putovat z Afriky smer vychod a prisposobovat sa miestnym podmienkam, co sposobilo to, ze dnes mame nejake medzirasove rozdiely, ale vzhladom na vyvoj druhu je to len nepatrne casove obdobie.

Aborigeni v Australii si pribehy "o stvoreni sveta" a podobne predavaju z generacie na generaciu vylucne ustnym tradovanim. Tieto pribehy su stare desiatky tisic rokov. Jeden z tychto pribehov hovori o velkej matke, matke vsetkych Aborigenov, ktora jedneho dna putovala s batohmi na chrbte, kde mala svojich mnoho deti, cez vyschnute more az sa nakoniec usadila v mieste, kde zili rastliny a zvierata, ktore este nik nevidel. Aborigenci sa do Australie dostali v obdobi vrcholiacej doby ladovej, kedy miesto, kde je Australia najblizsie k Papue Novej Guinei este nebolo zatopene morom. V Australii zije mnoho endemitov, ktore sa nenachadzaju v JuhoVychodnej Azii ani nikde inde na svete, preto sa mnoho starych pribehov Aborigincov tyka najma zvierat zijucich v Australii, o tom ako vznikol vtakopisk a podobne. Pribehmi sa vyrovnavali s uplne novym prostredim, do ktoreho prisli.

Podla mna by nebolo ziadnym prekvapenim, keby pribeh o Neomovej arche alebo o Exoduse a roztvoreni Cerveneho mora vznikol na zaklade skutocnych udalosti, ktore sa odohrali desiatky tisic rokov pred napisanim Biblie. Samozrejme Zidia, neskor krestania, neskor moslimovia...si tieto ustne predavane pribehy v oblasti Blizkeho Vychodu prisposobili svojim potrebam...ved krestanstvo bezne modifikovalo alebo prijalo za svoje aj mnoho pohanskych symbolov, praktik atd...preco by to iste nemohli urobit aj so starymi pribehmi???
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Stoporko napísal:harrison: prečo by mali byť kresťania v niečom lepší ako niekresťania? Však sme úplne obyčajní ľudia, chodíme do práce, školy, nadávame na byrokraciu, sedíme s kamošmi na pive, máme svoje zlé i dobré dni... a že si niektorí zájdu týždenne do kostola?

Akosi mi uniká pointa - prečo očakávať od kresťanov, že budú etalónom dokonalého života (by the way, podľa čoho nie kresťania posudzujú dokonalý a správny vzorec správania sa)? Snažíme sa žiť podľa odporúčania desatora, častokrát padáme na hubu, občas sa podarí vstať a spraviť niečo lepšie... ani frickom sa nepodarilo vytvoriť ubermencha :nono: :mrgreen:
Lebo to o sebe tvrdia, lebo im to kaze Boh?

(Dalsi odstavec vychdza s mojej niekolkorocnej osobnej skusnosti, 95% znamich a priatelov su krestania, mnohy praktizujuci a pre franost robia nadstandardne veci.)
Destaoro, no vies, to ze nikoho nezabijes nepovazujem za konanie dobra, to je neutrlne, ani ateisti nikoho nevrazdia. Ide mi hlavne o to, ze pokial je clovek (krestan) v pohode, tak je vsteko ok, chvali boha kade chodi, kazemu hovori, ake je dobre byt krestan a ako treba pomahat bliznym, no ked sa daco pokasle, je to rovnaka svina ako osttani.
Dlasia vec, nedavno som naozaj potreboval pomoc, nie financne, skor psychky podporit, no vetcina tych co mi este pred nedavnom hovorili, ako si treba pomahat, a podobne... sa na mna vykaslali, po tych vsetkych reciach a tim, ze som im v minulosti uz niekolkokrat pomohol, som dufal, ze sa ku mne zachovaju ako ludia.
Mne najviac na tom vadi to pokrytectvo.
strapaty napísal:ako vies ze nie su lepsi ... nepoznas ich keby neboli krestanmi .. keby vyrastali v inych hodnotach ...
dokonca aj ty si vyrastal v krestanskych hodnotach... v krestanskej moralke aj ked si to nepriznas ... Europa je postavena na krestanskych hodnotach ... Boze nas ochranuj ked to bude inak...
Podla ich spravania v beznom zivote. Poviem to v reci tvojho kmena - Vodu kazu, vino piju.
Tvrdil si, ze Boh je ten pravi, lebo citis jeho ucinky na svoj zivot, no zivot krestana je nerzolisitelny od zivota hocikoho ineho. To je to, ta dokonala krestnska moralka, sviatosti a neviem este co vsteko neju ziaden vpliv na bezny zivot. Tak sa pytam, na co to je dobre?

//autoeditácia príspevku (15 Dec 2014, 7:43)
ephramko napísal:Ano, posledna doba ladova sa skoncila asi 11000 rokov p.n.l., podla niektorych autorov trva stale, teda aspon podla vypoctu glacialnych cyklov, ale tie isli cele totalne do haja vzhladom na priemyselnu revoluciu - vyuzivanie fosilnych paliv, niekolko desiatok milionov rokov bola koncentracia CO2 okolo 0,003%, tento rok sme ju "uspesne" zvysili na 0,004% a to sa nam podarilo len za poslednych 100 rokov cinnosti. Je ironia, ze hlavny odpadovy produkt ludskej cinnosti je zaroven klucovym termoregulacnym plynom na nasej planete.

A ano, vtedy sme uz boli "ludia". Priblizne 70000 rokov dozadu ludia takmer vyhynuli. Vedci odhaduju, ze nas vtedy bolo menej ako 2000 jedincov, co vysvetluje, preco sucasni ludia maju len extremne nepatrne rozdiely v DNA, ako keby sme vsetci pochadzali z jednej dediny alebo kmena. Az potom zacali ludia putovat z Afriky smer vychod a prisposobovat sa miestnym podmienkam, co sposobilo to, ze dnes mame nejake medzirasove rozdiely, ale vzhladom na vyvoj druhu je to len nepatrne casove obdobie.

Aborigeni v Australii si pribehy "o stvoreni sveta" a podobne predavaju z generacie na generaciu vylucne ustnym tradovanim. Tieto pribehy su stare desiatky tisic rokov. Jeden z tychto pribehov hovori o velkej matke, matke vsetkych Aborigenov, ktora jedneho dna putovala s batohmi na chrbte, kde mala svojich mnoho deti, cez vyschnute more az sa nakoniec usadila v mieste, kde zili rastliny a zvierata, ktore este nik nevidel. Aborigenci sa do Australie dostali v obdobi vrcholiacej doby ladovej, kedy miesto, kde je Australia najblizsie k Papue Novej Guinei este nebolo zatopene morom. V Australii zije mnoho endemitov, ktore sa nenachadzaju v JuhoVychodnej Azii ani nikde inde na svete, preto sa mnoho starych pribehov Aborigincov tyka najma zvierat zijucich v Australii, o tom ako vznikol vtakopisk a podobne. Pribehmi sa vyrovnavali s uplne novym prostredim, do ktoreho prisli.

Podla mna by nebolo ziadnym prekvapenim, keby pribeh o Neomovej arche alebo o Exoduse a roztvoreni Cerveneho mora vznikol na zaklade skutocnych udalosti, ktore sa odohrali desiatky tisic rokov pred napisanim Biblie. Samozrejme Zidia, neskor krestania, neskor moslimovia...si tieto ustne predavane pribehy v oblasti Blizkeho Vychodu prisposobili svojim potrebam...ved krestanstvo bezne modifikovalo alebo prijalo za svoje aj mnoho pohanskych symbolov, praktik atd...preco by to iste nemohli urobit aj so starymi pribehmi???
Vdaka za doplnenie. Len neviem, potopa a doba ladova nemaju toho vela spolocne, skor si myslim, ze to mohlo byt s nejakej lokalnej potopy.

Inac, s vykradanim inych mytologii sa asi nezastavili ani pri Betlehemskej hviezde
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

AllGoneDead

ale podmienkou platnej spovede je Uprimne olutovat ... vykonat pokutu(modlidba skutok) a vykonat napravu ak je mozna ... napr. ukradnes niekomu 100€ tak sa mu ospravedlnis a vratis 150€... v tomko ale casto krestansak dogmatika pokulhava...
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

:D Davová psychóza. Tí baptisti vedia stále skvele pobaviť.

http://www.mojevideo.sk/video/21e2e/aj_ ... sa%29.html
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

aj toto je dobre :D
par tychto baptistickych knazov zhodit na padakoch niekde nad severnym Irakom a bolo by po problemoch, nech uz by to tam dopadlo akokolvek...
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

strapaty napísal:AllGoneDead

ale podmienkou platnej spovede je Uprimne olutovat ... vykonat pokutu(modlidba skutok) a vykonat napravu ak je mozna ... napr. ukradnes niekomu 100€ tak sa mu ospravedlnis a vratis 150€... v tomko ale casto krestansak dogmatika pokulhava...
Takze, ak neveriaci lutuje co spravil a vykona dobry skutok bude mu odpustene?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

harrison: nepoznám tých ľudí, neviem ti na tvoj konkrétny prípad odpovedať. Tiež poznám kopu ľudí, hlásiacich sa ku kresťanstvu, ktorým mám problém podať ruku. A poznám aj kopu ateistov, ktorí mi veľmi ublížili. Teda ľudsky zlyhať vedia očividne obe strany. Sám nie som ideálny príklad kresťanstva, no snažím sa zo svojich chýb, keď mi o nich niekto povie alebo keď na ne prídem sám, poučiť. Mám celkom dobrú skúsenosť s tým, keď sa daným kresťanom povie, v čom ti vadí ich správanie a ako podľa tvojho názoru nesúhlasí s ich vierovyznaním. Pretože niekedy cez klapky na očiach nevidno realitu. A vtedy treba niekoho, kto povie celkom jasne: "preber sa, toto robíš a si kresťan?"

siberian: podľa môjho názoru má kresťanská viera pozitívny dopad na morálku, resp. správanie v dvoch veciach. 1) v hrubej knižke je 10 rád, ktorými ak sa budú všetci riadiť, bude sa nám tu žiť lepšie. 2) keď sa nimi človek niekedy (niekedy často) neriadi, tak má chuť, resp. vôľu postupne zmeniť svoje konanie a správanie.
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Stoporko:
K prvej casti nemam viac menej ziadne vyhrady.
Ale k tej druhej: Nepovedal by som ze krestanska viera ma pozitivny dopad na moralku. Skor by som povedal ze moralne zmyslanie ovplyvnilo krestanstvo. To dokazuju aj niektore z tych 10 rad ktorymi sa mame riadit. Tieto "rady" tu boli uz pred krestanstvom, pripadne v uplne inych kutoch Zeme, nezavisle od krestanstva. Niekolke z nich, ako "nebudes mat inych bohov, ktorym by si sa klanal" by som oznacil za manipulativne, ich dodrziavanim sa nebudeme mat lepsie, len nebudeme spochybnovat "pravu vieru". A to ze clovek chce zmenit svoje spravenie ked sa citi previnilo je dosledkom svedomia, ktore je nezavisle od viery.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Stoporko napísal: nepoznám tých ľudí, neviem ti na tvoj konkrétny prípad odpovedať. Tiež poznám kopu ľudí, hlásiacich sa ku kresťanstvu, ktorým mám problém podať ruku. A poznám aj kopu ateistov, ktorí mi veľmi ublížili. Teda ľudsky zlyhať vedia očividne obe strany. Sám nie som ideálny príklad kresťanstva, no snažím sa zo svojich chýb, keď mi o nich niekto povie alebo keď na ne prídem sám, poučiť.
ja vzdy hovorim, dobri ludia robia dobre veci zli ludia robia zle veci, s vierov to nema nic spolocne.
Stoporko napísal: Mám celkom dobrú skúsenosť s tým, keď sa daným kresťanom povie, v čom ti vadí ich správanie a ako podľa tvojho názoru nesúhlasí s ich vierovyznaním. Pretože niekedy cez klapky na očiach nevidno realitu. A vtedy treba niekoho, kto povie celkom jasne: "preber sa, toto robíš a si kresťan?"
Ja zial nie, bol som oznaceny za pokrytca a este daco s tym, ze ako ateista mu nemam co hovorit o jeho nabozenstve.
Stoporko napísal:1) v hrubej knižke je 10 rád, ktorými ak sa budú všetci riadiť, bude sa nám tu žiť lepšie. 2) keď sa nimi človek niekedy (niekedy často) neriadi, tak má chuť, resp. vôľu postupne zmeniť svoje konanie a správanie.
Ateisti sa tiez nevrazdia, ak narazas na to. Tiez si nemyslim, ze to ma daco s nabozenstvom, je to proste moralka.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

http://www.independent.co.uk/news/scien ... 29510.html Tralalala. Ešte nech to potvrdia. A to budem ten humbug vo Vatikáne sledovať so založenými rukami a popcornom, ako sa to budú všemožne snažiť zakomponovať do starého zákona, hlavne do knihy genesis.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

AllGoneDead

nie odpusta iba boh skrz sviatost spovedi ... ale nestaci len "ist " na spoved ... musi akt pokania vykonany uprimne .. so splnenim vsetkych podmienok

//autoeditácia príspevku (17 Dec 2014, 9:42)
harrison314

ja zas hovorim ludia nie su ani dobry ani zli ... len ich skutky su dobre a zle ... ako ani veci nie su dobre ci zle ... noz vies pouzit na krajanie chleba ako aj na zabitie niekoho...
su ludia ktori robia castejsie zle a nevadi im to ... a su oznacovany za zlych ... ale to neznamena ze sa nemozu zmenit
a o dobrych plati to iste... cize neda sa generalizovat ci je niekto zli alebo dobri .. existuje ale subor dobrych hodnot a dobreho spravania sa a ta sa neazyva moralka... krestanska je uz nemenena 2000 rokov ... svetska sa meni podla nalad a ludi popripade ich vlad...

a s vierou to ma praveze vela spolocne ... pokial je veriaci presvedceny ze boh je vsetko dobro na svete... a viera je stotoznenie s tymto dobrom (aspon snaha)... tak aj clovek ktory ma od prirodzenosti naklonost k nejakym zlym skutkom s nou intenzivnejsie bojuje ... ak je veriaci ... nie len pokrsteny a pobirmovany...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:ja zas hovorim ludia nie su ani dobry ani zli ... len ich skutky su dobre a zle ... ako ani veci nie su dobre ci zle ... noz vies pouzit na krajanie chleba ako aj na zabitie niekoho...
su ludia ktori robia castejsie zle a nevadi im to ... a su oznacovany za zlych ... ale to neznamena ze sa nemozu zmenit
Ja netvrdim, ze ludia sa nemozu menit, menia sa a dost, dokonca to vidim na sebe.
strapaty napísal:krestanska je uz nemenena 2000 rokov
ha ha ha ha, zas ti musim pripomenut aby si si zopakoval historiu?
strapaty napísal:a s vierou to ma praveze vela spolocne ... pokial je veriaci presvedceny ze boh je vsetko dobro na svete... a viera je stotoznenie s tymto dobrom (aspon snaha)... tak aj clovek ktory ma od prirodzenosti naklonost k nejakym zlym skutkom s nou intenzivnejsie bojuje ... ak je veriaci ... nie len pokrsteny a pobirmovany...
Este raz - birmovka, alebo primanie naozaj nema vpliv na moralku.
Este to zopakujem: Aky zmysel ma viera a krestnska moralka, ked skutky v beznom zivote priemerneho krestana su nerozlisitelne od skutkov priemrenho ateistu/pravoslavneho/jehovistu/šintoistu/hinduistu?

//autoeditácia príspevku (17 Dec 2014, 10:34)
No na druhej strane uznavam, ze na niektorich jednotlivcov to moze mat vpliv. No ak to zoberies takto, tak potom nejde o celospolocensky prospesnu organziaciu (cirkev).
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

tak myslim ze aj ateisti preberaju moralku lokalneho nabozenstva/viery ... vsetky nabozenstva maju nejaky moralny kodex.... nejaku moralku ... a vacsinou maju aj rovnake zaklady tychto moralok... vysvetlenie je jednoduch to co je dobre a zle je jasne dane ... aj ked ma clovek (skupina ludi) snahu to relativizovat(vacsinou pre svoje zaujmi) vzdy to dopadne tak ze sa potvrdi casom ze zle je zle a dobre je dobre ...

jednocuchy priklad je napriklad homosexualita... homosexualita nie je zla preto ze citi sklon k rovnakemu pohlaviu ... nehovoriac o homosexualovi ktory moze bit rovnako dobry ako kazdy iny clovek....
ale homosexualny akt je zly ... lebo vychdza z egoizmu ... uspokojenia len svojej potreby...

tak isto aj hetero sexual ked nie je schopny v zivote a vo vstahu obety..... nepreziva vstah v jednote a v obete pre rodinu ... je jeho vstah rovnako zly ako homosexuala ... lebo jeho laska nevychadza z lasky k druhemu ale zo sebalasky...

tym samozrejme nechcem povedat ze homosexuali nie su schopny vzajomnej obetavej lasky ... len ich sexualny styk vzdy ostane egoistickym ... nedokaze ich vnutorne zblizit...

dufam ze som sa svojimi uvahami nedotkol ziadneho homosexuala.... nebolo cielom niekoho kritizovat ... je to moje poznanie a moj pohlad na vec...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

strapaty napísal:homosexualny akt je zly ... lebo vychdza z egoizmu ... uspokojenia len svojej potreby...

ich sexualny styk vzdy ostane egoistickym ... nedokaze ich vnutorne zblizit...
mohol by si tuto myslienku rozviest?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:ako ani veci nie su dobre ci zle ... noz vies pouzit na krajanie chleba ako aj na zabitie niekoho...
Nože nám viac porozprávaj o atómových bombách, gilotínach a mučiacich nástrojoch. Na aké dobré účely ich vieš použiť? Zabíjať ľudí, ktorí sa nestotožňujú s tvojím náboženstvom?
strapaty napísal:krestanska je uz nemenena 2000 rokov ... svetska sa meni podla nalad a ludi popripade ich vlad...
A preto dnes stále upaľujeme ľudí. Dookola tu opakuješ tie tvoje výmysly. Aspoň niečo si zober z tejto diskusie.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

beardie napísal:mohol by si tuto myslienku rozviest?
chce tým asi povedať, že pokiaľ nepraktizuješ sex za účelom stvorenia potomka, tak páchaš hriech :sly:
Napísať odpoveď