Akekolvek informacie rad doplnim, vopred dakujem za radu.
upgrade PC
-
tuto ho chcem_D
Expert
- Kontaktovať používateľa:
upgrade PC
Mam starsiu PC zostavu r.v. 2007, v pocitacoch sa velmi nevyznam, rad by som sa preto opytal/poradil, ci sa este vyplati investovat do mojej zostavy (vid. prilohy), zamenit niektore komponenty (ak je to mozne, kompatibilne) tak, aby bol PC o nieco sviznejsi? Vyuzitie: len internet, filmy, obcas photoshop alebo autocad, nic narocne, ziadne hry, no terajsia zostava ma uz znacne problemy pod W7. Mam dilemu, ci kupit nove stolne PC a staru funkcnu sice pomalu zostavu poslat do srotu, alebo upgrade?!
Re: upgrade PC
Rozšíriť ramku a nejaký rýchlejší disk - napr. aj SSD, ten Ti riadne rozbehá aj menej výkonný systém. Prípadne môžeš popozerať bazár, či niekto nepredáva za všimné nejaké Intel C2D (procesory značené Exxxx alebo Qxxxx).
Ja by som do tohto uz nevrazal ziadne peniaze. Najviac by asi pomohla RAM, ale DDR2ky su drahe. Ked si s tym PC vydrzal doteraz, tak este posetri a za nejakych 400 € uz mozes mat slusnu kancelarsku zostavu s omnoho vyssim vykonom a so sirokymi moznostami rozsirenia v nasledujucich 3-4 rokoch, mozno aj viac.
2x512 MB RAM bolo malo uz ked si to kupoval. Ako napisal GothaR, nema zmysel investovat. Jedine kupit ssd disk, ten pocitis a vyuzijes ho aj v buducnosti. Popripade kupit za par eur pamate z bazaru, lenze nevidim kolko slotov tam mas a na nete sa mi to nechce divat. Ak mas 4, tak zohnat 2x512MB DDR3, ak mas len dva, tak tie co tam mas vytiahnut a zohnat 2x1GB.
SSD mu az tak nepomoze, pretoze ta doska ma iba povodne SATA s priepustnostou 3Gbps: http://www.motherboards.org/mobot/mothe ... 7236%2529/
A RAMku vie zvysit iba po 2 GB, co je pri dnesnej narocnosti aplikacii tiez dost malo (a stale ide o DDR2, ktore su o nieco pomalsie). Navyse pri takom veku uz podla mna dost hrozi, ze coskoro odide doska a to budu vsetky investicie okrem SSD zbytocne.
Ja by som volil nejaku H97 dosku (socket 1150), k tomu i3 4160, jeden kus 4 GB RAM a nejaky 450 W zdroj. Skrinka moze byt povodna, disky tiez, mozno bude treba este opticku mechaniku a sme na 260 eurovom upgrade, ktory bude mat omnoho lepsi vykon, zaruku a hlavne potencial do buducnosti.
Graficka karta by sa mohla tiez prehodit, pretoze ta integrovana v i3 je o nieco slabsia ako sucasna. Plus staru dosku s CPU, RAM a zdrojom moze v pohode predat za 50-60 eur, mozno viac.
Teraz som to narychlo vyklikal, aby bolo jasne o ktorych komponentoch som pisal, samozrejme to nie je zavazne a mozu sa najst lepsie alternativy:
http://datacomp.sk/gigabyte-ga-h97-hd3- ... 49072.html
http://datacomp.sk/intel-core-i3-4160-3 ... 57877.html
http://datacomp.sk/ddram3-4gb-kingston- ... 40926.html
http://datacomp.sk/fortron-fsp460-60hcn ... 03319.html
A RAMku vie zvysit iba po 2 GB, co je pri dnesnej narocnosti aplikacii tiez dost malo (a stale ide o DDR2, ktore su o nieco pomalsie). Navyse pri takom veku uz podla mna dost hrozi, ze coskoro odide doska a to budu vsetky investicie okrem SSD zbytocne.
Ja by som volil nejaku H97 dosku (socket 1150), k tomu i3 4160, jeden kus 4 GB RAM a nejaky 450 W zdroj. Skrinka moze byt povodna, disky tiez, mozno bude treba este opticku mechaniku a sme na 260 eurovom upgrade, ktory bude mat omnoho lepsi vykon, zaruku a hlavne potencial do buducnosti.
Graficka karta by sa mohla tiez prehodit, pretoze ta integrovana v i3 je o nieco slabsia ako sucasna. Plus staru dosku s CPU, RAM a zdrojom moze v pohode predat za 50-60 eur, mozno viac.
Teraz som to narychlo vyklikal, aby bolo jasne o ktorych komponentoch som pisal, samozrejme to nie je zavazne a mozu sa najst lepsie alternativy:
http://datacomp.sk/gigabyte-ga-h97-hd3- ... 49072.html
http://datacomp.sk/intel-core-i3-4160-3 ... 57877.html
http://datacomp.sk/ddram3-4gb-kingston- ... 40926.html
http://datacomp.sk/fortron-fsp460-60hcn ... 03319.html
-
hrban
Addict
disk bude treba tiež kúpiť nový, ten starý mu bude brzdiť celú zostavu. Ak by teda kúpil celú zostavu novú.
Gothar, vyššia priepustnosť by mu pomohla akurát v tom, že by mu rýchlejšie kopírovalo veľké súbory. Ale na bežnú prácu Windowsu je potrebné veľké množstvo malých dát, preto treba rýchly disk s rýchlym seekom. A práve SSD je na tento účel ako stvorené. Jeho súčasný "ATA" deduško už toho má určite dosť za sebou a prístupová doba sa podľa mňa bude rátať možno aj v sekundách.
Ja by určite šiel do SSD, to by sa samozrejme potom dalo použiť aj v novom kompe. Ako som písal, potom by určite pomohla väčšia ramka (aspoň 2GB), ale je pravda, že DDR2 sú strašne drahé. V tomto prípade určite našetriť na nový komplet.
Ja by určite šiel do SSD, to by sa samozrejme potom dalo použiť aj v novom kompe. Ako som písal, potom by určite pomohla väčšia ramka (aspoň 2GB), ale je pravda, že DDR2 sú strašne drahé. V tomto prípade určite našetriť na nový komplet.
-
tuto ho chcem_D
Expert
Dakujem za rady a pomoc. Vsimol som si, ze ked je PC pribrzdeny, tak sa sucasne oziva pevny disk, asi je tam nejaky problem, lebo boli casy, ked to na beznu pracu bolo celkom "svizne". Teraz je tam aj preinstalovany system, no velmi to nepomohlo.
Vyzera to tak, ze ak by som chcel nejaky upgrade, zrychlenie, tak by som musel minimalne polku komponentov vymenit, a to sa uz dostavam na cenu, ked je asi rozumnejsie kupit nieco nove vyskladane. Zaroven staru bednu niekomu posunut na dozitie
Asi sa presuniem do inej temy, kde budem hladat radu, co nove kupit za rozumny peniaz. Nechce as mi bezhlavo vrazat peniaze, clovek si ich viac vazi, ked ich sam zaraba
Vyzera to tak, ze ak by som chcel nejaky upgrade, zrychlenie, tak by som musel minimalne polku komponentov vymenit, a to sa uz dostavam na cenu, ked je asi rozumnejsie kupit nieco nove vyskladane. Zaroven staru bednu niekomu posunut na dozitie
Asi sa presuniem do inej temy, kde budem hladat radu, co nove kupit za rozumny peniaz. Nechce as mi bezhlavo vrazat peniaze, clovek si ich viac vazi, ked ich sam zaraba
Minimalne by som to skusil s tym SSD. Za pokus nic nedas. Ak to PC nezrychli tak budes uz mas nove SSD do noveho PC.
-
Thommas
Addict
Na P4 je SSD somarina. Pri C2D ešte povedzme, že sa dá, ale na P4 už to nedáva žiaden zmysel.
tuto ho chcem_D: Aký máš rozpočet? Dá sa vybrať rozumne aj z použitých PC, nepotrebuješ mať nič nové, keďže to nepožaduješ.
tuto ho chcem_D: Aký máš rozpočet? Dá sa vybrať rozumne aj z použitých PC, nepotrebuješ mať nič nové, keďže to nepožaduješ.
-
tuto ho chcem_D
Expert
Stoji to za zvazenie, nastudujem si nieco o SSD diskoch, nech som mudrejsi. 
edit:
Uz ste ma trosku domotali, budem musiet pogooglit a studovat.
Rozpocet mam taky, kolko som ochotny investovat, nemam strop. Vzhladom k tomu, ze doma potrebujem pocitac len na veci, ktore som spominal, nepotrebujem vykon.
Chcel som ho len dostat do kondicie, pretoze je lenivy poslednu dobu, a preinstalovanie systemu nepomaha.
edit:
Uz ste ma trosku domotali, budem musiet pogooglit a studovat.
Rozpocet mam taky, kolko som ochotny investovat, nemam strop. Vzhladom k tomu, ze doma potrebujem pocitac len na veci, ktore som spominal, nepotrebujem vykon.
Chcel som ho len dostat do kondicie, pretoze je lenivy poslednu dobu, a preinstalovanie systemu nepomaha.
Moje skúsenosti z posledných rokov, keď som sa dostal k nejakému staršiemu PC. Najväčšia brzda bola vždy disk, pri spustení Windows alebo akéhokoľvek progamu celý systém zatuhol a disk strašne hučal a pracoval ako o dušu. Jednoducho bol starý, pošahaný a spomalený.. nestíha swapovať a načítavať súbory. Markantné zrýchlenie stále nastalo, ak som dokúpil väčšiu ramku a vypol swapovanie, alebo ak som kúpil nový rýchlejší disk. V tomto prípade bolo aj staršie PC (starý mobilný Celeron 1.6GHz + XP pekne svižné).
V Tvojom prípade kúpa väčšej ramky by bolo iba dočasné riešenie, jednak sú DDR2 drahé a jednak by si ich nemohol použiť do nasledujúcej zostavy... čiže vyhodené peniaze. Na druhú stranu SSD by Ti aj zrýchlilo disk a mohol by si ho použiť aj v novšom PC.
Ale ak pre Teba peniaze nie sú problém, asi by som sa rovno poobzeral po novom PC, za 300-400€ sa dá zostaviť slušný komp, ktorý Ti opäť vydrží pár rokov (ak teda nechceš hrať hry).
V Tvojom prípade kúpa väčšej ramky by bolo iba dočasné riešenie, jednak sú DDR2 drahé a jednak by si ich nemohol použiť do nasledujúcej zostavy... čiže vyhodené peniaze. Na druhú stranu SSD by Ti aj zrýchlilo disk a mohol by si ho použiť aj v novšom PC.
Ale ak pre Teba peniaze nie sú problém, asi by som sa rovno poobzeral po novom PC, za 300-400€ sa dá zostaviť slušný komp, ktorý Ti opäť vydrží pár rokov (ak teda nechceš hrať hry).
-
tuto ho chcem_D
Expert
Uvazujem o tom SSD disku, ktory vyskusam v sucasnom PC, a ak nepomoze, tak sa zacnem obzerat po novej zostave, kde najde svoje vyuzitie. Nad novymi ramkami uz asi neuvazujem, iba ak nejake pouzite z ruky.
Ostava mi teda nastudovat si co to o SSD diskoch, alebo mi tu niekto zodpovie otazky.
Teraz mam HDD rozdeleny na dve particie, jedna je system a programy, druha sukromne dokumenty. Ak kupim SSD, vymeni sa SSD za HDD, alebo mozem vyuzivat oba naraz (na SSD bude system, na celom HDD sukromne dokumenty)? Ak oba disky naraz, aka mininmalna kapacita SSD pre W7? Ak len SSD, otazka ohladom kapacity je jasna. Kompatibilita, mozem sa obzerat po lubovolnom disku, alebo musi splnat nejake konkretne parametre, typ "pripojenia"?!
Ostava mi teda nastudovat si co to o SSD diskoch, alebo mi tu niekto zodpovie otazky.
Teraz mam HDD rozdeleny na dve particie, jedna je system a programy, druha sukromne dokumenty. Ak kupim SSD, vymeni sa SSD za HDD, alebo mozem vyuzivat oba naraz (na SSD bude system, na celom HDD sukromne dokumenty)? Ak oba disky naraz, aka mininmalna kapacita SSD pre W7? Ak len SSD, otazka ohladom kapacity je jasna. Kompatibilita, mozem sa obzerat po lubovolnom disku, alebo musi splnat nejake konkretne parametre, typ "pripojenia"?!
Môžeš používať oba disky, najlepšie to bude riešené, že systém a programy na SSD a normálny disk použiješ na uloženie dát (dokumenty, filmy, fotky atď).
Veľkosť závisí od Teba, ako veľmi si dokážeš zapratať systémovú partíciu. Mne stačí 120GB SSD a aj to mám ešte 60% voľné miesto, iným nestačí 240GB. Moje odporúčanie je minimálne 120GB. Čo sa týka konkrétnych značiek, popozeraj sa v témach tu na fóre..
prva-kupa-ssd-t190836.html
a pár iných!
Veľkosť závisí od Teba, ako veľmi si dokážeš zapratať systémovú partíciu. Mne stačí 120GB SSD a aj to mám ešte 60% voľné miesto, iným nestačí 240GB. Moje odporúčanie je minimálne 120GB. Čo sa týka konkrétnych značiek, popozeraj sa v témach tu na fóre..
prva-kupa-ssd-t190836.html
a pár iných!
brm vlastne pise dobre ako tak pozeram
Ak nemas nizky financny strop, tak to pokojne vyskusaj iba s SSDckom a ked ta to neuspokoji, tak dokup nieco take ako som radil vyssie a budes z toho mat idealnu zostavu na svoje ucely.
Ja mam na predaj 2x1GB DDR2 667MHz od Corsairu. V MemTest86 su bez chyby. Cena 15 eur.
-
tuto ho chcem_D
Expert
Este skusim otazocku, predtym nez objednam nejaky SSD disk. Viem zistit z udajov, ktore som vam sem poskytol o pocitaci a sucasnych komponentoch vycitat, ci viem napojit oba disky naraz (SSD + HDD)? Alebo treba rozoberat a pocitat pocet volnych "zasuviek"? 
Podľa tých údajov by sa to malo dať, ale pre istotu by som to otvoril a priamo sa pozrel.
Mal by si mať 4x SATA sloty, jeden asi bude ten disk (síce na screenshote máš ATA, ale WD2000JS je podľa googla SATA), v druhom možno budeš mať DVD a ešte stále Ti ostanú minimálne dva voľné.
Mal by si mať 4x SATA sloty, jeden asi bude ten disk (síce na screenshote máš ATA, ale WD2000JS je podľa googla SATA), v druhom možno budeš mať DVD a ešte stále Ti ostanú minimálne dva voľné.
WD bude SATA, len to ma zrejme v emulated ATA mode. Staci dat dole plech z bedne a pozriet sa tam na to ake mas volne kable.
vrazat do tak stareho PC nema ziaden vyznam...
aplikacie budu len narocnejsie a to riesenie s SSD je iba nacas, RAM je tiez malo, CPU slabucke... kupil by som novy PC jednoznacne, na platforme ktora tu par rokov este bude... 8 rocne PC je uz mimo akykolkvek upgrade, upgrade ma vyznam po kupe noveho PC cca po dvoch rokoch, a potom este jeden o dalsie dva roky, ale 8 rokov uz predstavuje obrovsky generacny skok...
aplikacie budu len narocnejsie a to riesenie s SSD je iba nacas, RAM je tiez malo, CPU slabucke... kupil by som novy PC jednoznacne, na platforme ktora tu par rokov este bude... 8 rocne PC je uz mimo akykolkvek upgrade, upgrade ma vyznam po kupe noveho PC cca po dvoch rokoch, a potom este jeden o dalsie dva roky, ale 8 rokov uz predstavuje obrovsky generacny skok...