Vytacanie studeneho motora.

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
bindo011
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Vytacanie studeneho motora.

Príspevok od používateľa bindo011 »

Osobne to riešim tak, že čím väčšia je zima vonku tým dlhšie počkám, no 5 minút sa mi zdá zbytočne veľa. Možno ak popri tom škrabeš námrazu z okien tak budiš, no len tak nechať zbytočne naštartovaný motor mi príde ako plytvanie benzínom :) . Povedzme, že keď je vonku poriadna kosa -10 alebo viac, tak počkám cca tri minútky, kým mi trošku ofúka okná, nech sa chladiaca trochu zohreje a olej samozrejme. Zase treba si uvedomiť, že motor je "kus železa" a tí konštruktéri na to mysleli pri navrhovaní auta, že v akých podmienkach bude používané a čo musí vydržať ten materiál. Toto plus dobre namiešaná chladiaca kvapalina a dostatok oleja si myslím, že úplne stačí. A nejezdit jak zvíře hned po ránu! :lol:
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

vladenko007: pozri si moje prispevky :) ked mas z dvojlitra vyzdimanych 340 koni, je to nieco ine, to tomu motoru dovolis zohriat ten olej aspon na par desiatok stupnov :)
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Ja som len chcel počuť váš názor pretože v tej diskusii sa to mlelo jedným aj druhým smerom.
Ja osobne auto (benzín) nezohrievam viac ako minútu. Ani z neho nepotrebujem dostať plný výkon od začiatku veď nejdem na preteky. Ak sa pri -10 po 30-60 sekundách pohnem tak auto taktiež nevytáčam ani neturujem motor. Mám jedného kolegu ktorý ma Octaviu II 1,9 TDI a pravidelne ho pred jazdou nechá naštartované 5-10 minút. Toto sa mi zdá zbytočné.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

pri beznych autach nie je ziadny dovod nechat ho bezat viac ako minutu, dve... pri tomto type motorizacie to uplne postacuje na to, aby sa olej trochu prehrial a dostal vsade, kde je potrebne, aby sa trochu rozmrazilo turbo, najma ak ma lopatky s variabilnou geometriou apod... a pri atmosferickom benzine je ta minutka maximum, ten je konstrukcne jednoduchsi... no a kym sa riadne zohreje, treba chodit slusne, nepodtacat, nevytacat, nedavat plny plyn od nizkych otacok atd...

v tej diskusii je aj popisanych kopu kravin, na tu sa zase moc nespoliehaj...
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Toto robieva moja mama (teda robievala, teraz v zime tak často nejazdí), no nie 5 min. ale aj 30 min.

Zase jej ale nešlo vôbec o motor, ale aby bolo v tom aute teplo keď si doň niekto sadne. Ja osobne väčšinou parkujem v garáži, no aj keď parkujem vonku a je -20°C, proste doň sadnem, naštartujem a idem.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

vsak kym sa vymocem zo sidliska tak uz mam pomaly aj auto vyhriate :D
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No my byvame v dome, vyjst z dvora je tak zlozite ako otvorit branku a prejst 4 metre :D
Plus moja mama je extremny teplomil.

Brm: to bolo aj u mna cestou do skoly. Zacalo mi kurit tak 2 minuty pred tym, jak som dorazil na parkovisko :D
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

CheZteR.. tak to máš dobre, mne auto ráno začína kúriť až na parkovisku pred prácou... :)
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

No neviem, ja osobne vacsinou odchadzam do 15 sekund po nastartovani. Motor sa ovela rychlejsie zahreje jazdou, ked ho necham 5min na volnobeh, castokrat sa rucicka teploty ani len nepohne, pri jazde sa mi motor dokaze za 5 minut zahriat kludne na 75-80 stupnov. Je otazka, co mu skodi viac. Ci 5 minut tocenia na volnobeh ked je uplne studeny, alebo necele 2 minuty jazdy kym sa zacne aktivne zohrievat.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ak ho nevytacas nad 3000 otacok, tak tam velky rozdiel nie je. A povedal by som ze volnobeh mu skodi viac, kedze sa tak rychlo nezahreje, takze dlhsie bezi studeny.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

no rucicka sa nepohne lebo rucicka ukazuje kolko? ja neviem mozno 80-100 stupnovy vyrez
ked prides do auta ma motor povedzme 0 stupnov ak nie pod nulou, po 5 min cakani moze mat kludne aj 60 stupnov a tebe sa rucicka aj tak nepohne
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

melonSVK: tu nejde o zohrievanie motora samotneho... okrem toho ta rucicka Ti neukazujem teplotu motora...

Michaelo: nie, volnobeh mu za studena neskodi... skodi mu zataz za studena...
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tacosi »

Tiez som teplomil a mam diesel, rano ked idem do prace a su minusove teploty, tak si stale nastartujem a bezi cca 3-5minut. Dovtedy si vnutri pripravim posledne veci a vyrazam. Voda mi ohrieva cez vymennik aj automat, a po tejto parminutovej procedure to aj lepsie radi a aj vnutri uz fuka vlazny vzduch a okna mam prirodzene rozmrznute.
Motor musi zohrievat cca 27 litrov kvapaliny a to je dost, ale za jazdy uz hreje aj automat, takze sa motor zohreje na prevadzkovu teplotu zhruba tak rychlo, ako ostatne vozy. Otacky za studena drzim cca do tych 2000.
Ked ale idem z prace, tak necham motor pobezat len asi pol az jednu minutu, pretoze sa mi nechce v aute cakat. Chcel som webasto, ale bola by to bohuzial trosku draha zalezitost.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ratzi: Pravda, skor som to myslel tak, ze ti aj tak zbytocne bezi a zbytocne ho opotrebovavas, ked sa ti omnoho rychlejsie zahreje jazdou.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Michaelo: no nie, nie je to ani tak... opotrebenie je najvacsie, ked motor bezi v zatazi ladovy so zamrznutym olejom... a prave o tom oleji som tu stale pisal, nie o zohriati motora... niektore motory ani na volnobehu nezohrejes...
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hmmm, pravda. Zas sa nieco priucim :)
DENNY
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa DENNY »

Ja tiez nechavam auto pred odchodom z domu aspon 2-3 minutky na volnobehu (2.0 tdi), co som si vsimol, tak za podstatne kratsiu vzdialenost (cca za 5km) je voda na 90°, olej na nejakych 87-88° a tym padom mozem zvysok cesty ist "normalne" a trosku aj pridat ak je to potrebne napr. na obehovanie. A na DSG to je tiez poznat, ak auto pred odchodom pobezi a skor sa zohreje, radi krasne hladko.

Zase niekedy sa stane, ze sa zdrzim, trosku dlhsie pospim ako by som mal, a pod. okolnosti, cize auto nastartujem a do 10-20 sekund s nim idem na cestu. V tomto pripade, samozrejme ak nedam topenie na plno, fukanie na okna a pod., sa mi voda zohreje na 90° niekedy az v cieli, cize cca az po 14km, niekedy ani tak nie. Na DSG je to tiez ine, pri radeni to autom jemne trhne, ale nikdy by som si nedovolil vytacat ci podtacat nezohriate auto, iba v pripade extremne nevyhnutnom a ten sa mi zatial nepritrafil.
dekarbon
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dekarbon »

ja ked idem s autom tak kym je studené max do 2500 viac nie po zohriati potom najviac do 3200-3500
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...ja s autom šetrne vychádzam hneď po naštartovaní (cca 10 - 20 sec) a teplý vzduch začína fúkať už po 2 km jazdy mestom...
DENNY
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa DENNY »

dekarbon napísal:ja ked idem s autom tak kym je studené max do 2500 viac nie po zohriati potom najviac do 3200-3500
nemusis sa bat niekedy ist do vacsich otacok, motoru sa nic nestane, skor by som povedal, ze mu to prospeje.

Na manuale niekedy tocim aj 4-4,5k samozrejme, ze nie dlho, robim tak len v pripade, ze potrebujem rychlo nieco obehnut. Na automate Sko nevyuzivam skoro nikdy a preto tam nejak ani nevytacam, a ked uz to je potrebne, da sa to aj na Dcku ..
Napísať odpoveď