Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Runes
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa Runes »

som sa strasne stratil v tom co pises ale ak som aspon polovicu pochopil spravne tak tebe by uz dost pomohlo filtrovanie co umoznuje stlpec (taky lievik) len das podla coho filtrovat a potom das jednoduchy sum

a adresaciu buniek vo VBA mas taku ako priamo v exceli :) len vo vba si to vies pekne narvat do pola a spracovavat tam pricom ked chces daky paramter tak mozes napr prefiltrovat pole nazvov zapamatat si indexy ktore chces pocitat a potom tieto indexy pouzit na ostatne polia a odtial tahat hodnoty ale ber ma na pol plynu lebo ja som unaveny a ty pises podobne ako ja ze chvilku trva kym to clovek pochopi :D
juraj.fmb
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa juraj.fmb »

No filtrovanie by bolo riesenie, keby som spracovaval data vzdy ja.. lenze mam za ulohu to spravit jednoduche pre hocikoho vo firme (nie som programator :D) nejake makra pre seba som uz pisal.. takze viem ze toto by bola cesta... Len neviem ake by to bolo narocne na vypocet... kedze jedna tabulka ma cca 100MB a viac..
Tak skusim postupne napisat... Tato databaza je SQl server ma viac tabuliek ja potrebujem data z troch z prvej tabulke mam cisla zakazok trvanie zakazky clovek ktroy na nej pracuje a pocet vyrobenych kusov potom su tam este nejake hodnoty tak do 15 stlpcov. K cislu zakazky vyberam z inej tabulky cislo na prepocet normy. a z poslednej k cislu pracovnika vyberam jeho meno.
Toto vsetko mam v exceli importovane cez dopyt, ktory je vytvoreny v MS query.. (tento import uz mam aj cez VBA nakonfigurovany).
Kedze som nerobil v zivote s SQL tak ako sa chovaju data importovane su to cisla alebo su to premenne? Preto sa pytam ako su adresovane. Je moznost umiestnit takuto obrovsku tabulku do pola (resp. matice)? preto aj je podstatne filtrovanie podla datumu, kedze su tam zaznamy z troch mesiacov.

Moja predstava je naprogramovat take makro ktore ked sa spusti tak nacita hodnoty ze databazy - to mi funguje, potom ich prehnat cez filtraciu, (prvotny filter uz mam vytvoreny, ktory je podstatny pre nasu spolocnost kedze su tam data aj z nemeckej firmy), potom potrebujem prave tu filtraciu podla datumu na mesiac. Ide o to ze vzdy po skonceni mesiaca je potrebne taketo makro spustit aby vybralo data iba za predchadzajuci mesiac (asi by podmienka stala ako aktualny mesiac-1) a z tychto dat spocitalo naplnanie normy pre jednotliveho zamestnanca. A vypisalo. Problematicka vec je v tom ze ked prepocitam normu naplnania pre kazdu zákazku co mam urobene tak potrebujem takzvany vahovany priemer cize musim kalkulovat aj s tym kolko na ktorej zakazke pracovali vs naplnenie normy...

Cize ked importujem data prezeniem cez filtraciu mesiaca idealne by bolo keby potom som mal n rozmerne pole s korym by som mohol pracovat ako s premennou... je mozne priradit mozno import respektive SQL premenne priamo do pola? mozno by sa tym vyriesilo vela problemov.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Cital som do polovice bo som na mobile ale zacal by som tym ze 3 tabulky = sa jeden subor 3 SHEETY a co sa tyka excelu no neviem spracovaval som taku databazu v exceli a bola to zloba radsej 3 txt polia a natukat to v normal VB led si skusal vba je to velmi podobne.
sashi
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa sashi »

Hojs. Mam par problemov s Excelom. Potrebujem vytvorit dynamicke vypocty. Vedel by mi niekto vysvetlit, ako na to? Napr. mam tabulku s roznymi udajmi. ID, vyrobca, typ, vykon...a potrebujem vypocitat priemerny vykon. ako? niesom si ista, ci staci funkcia AVG. Ako sa lisia dynamicke vypocty od tych obycajnych?

A druha vec. Overovanie udajov. Chcem, aby som mala v zozname moznosti vo formate "Vyrobca+typ". ale ono su to dva rozdielne stlpce. Ako to urobit? Viem, ze na spajanie je funkcia Concatinate, ale ako to spojit v tomto?
Mick_14
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Mick_14 »

Prosím Vás, potreboval by som zmeniť ikonu kurzora v prípade pohybu nad tlačítkom.
V akom formáte tam mám pridať ten obrázok(jpg, png, gif, bmp, ico, cur) nič mi nefunguje?! ďakujem za hocijakú radu
buď mi to napíše "Picture type is not valid" alebo v prípade .cur súboru "Invalid Picture"

edit: problém vyriešený, na konverziu treba použiť program Irfanview, treba konvertovať do .ico súboru a obrázok musí mat rozmery max. 128x128
Prílohy
sshot-1.jpg
donpucini
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa donpucini »

Zdravím,

prosím o radu...

Je možné, aby som urobil prepojenie buniek s tým, že mi neprepojí iba obsah bunky ale aj farbu pozadia?

Napríklad v bunke A1 mam zelenú farbu tak aby bolo aj v B1 a keď zmením v A1 farbu bunky tak aby sa mi to automaticky prejavilo aj v bunke B1?

ďakujem
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

donpucini napísal:Zdravím,

prosím o radu...

Je možné, aby som urobil prepojenie buniek s tým, že mi neprepojí iba obsah bunky ale aj farbu pozadia?

Napríklad v bunke A1 mam zelenú farbu tak aby bolo aj v B1 a keď zmením v A1 farbu bunky tak aby sa mi to automaticky prejavilo aj v bunke B1?

ďakujem
no jedine ze pouzijes rovnake conditional formating pravidlo na obe, cez makro v bunke to bohuzial nejde :/ aspon som na to nedosiel cca pol roka dozadu som s tym zabil den a nepodarilo sa :D
koprdil
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa koprdil »

Zdravím, vedel by prosím niekto poradiť aj mne? V Exceli som začiatočník (ktorý neovláda ani len makrá) a už sa s touto úlohou pár dní trápim.

Máme 4 stĺpce:
- deň, kedy prišla požiadavka
- čas, kedy prišla požiadavka
- dátum, kedy sa požiadavka splnila
- čas, kedy sa požiadavka splnila

A moja úloha je zanalyzovať, či sa požiadavky splnili do troch hodín (brať do úvahy len pracovné dni, teda ošetriť víkendy + len pracovnú dobu) a urobiť analýzu za jednotlivé mesiace (koľko sa ich do troch hodín splnilo, koľko nie, koľko v priemere trvalo splnenie jednej požiadavky, ...). Ako by ste to robili?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

osetrenie vikendov a pracovnej doby by nemusel byt problem, ale co sviatky?
dalo by sa to cez vynimky, ktore by si mal v nejakom zozname v jasnom formate

pre zaciatok si uvedom, ze datum je len hodnota, podobne aj cas, preto by nemal byt problem tieto hodnoty od seba odcitat a ak spadaju do intervalu, tak zistis vysledok

skus si to pre zaciatok len pre cas, datum, ako som uz spominal, je len hodnota, ktoru mozes premenit na hodiny
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

a to ti kto zadal takuto ulohu :) lebo ako pise beardie cez podmienky sa to da a slo by to aj cez sviatky ked by si dakde nahadzal datum sviatkov ale to je opodmienkovania az az, hlavne ak by sa prelinalo daco cez polnoc teda neviem aka je pracovna doba (daco obdobne osm riesil len ja som mal 3smennu prevadzku pricom zaciatok smeny sa mohol posuvat, nebol defaultne dany, a musel som priradovat podla toho data)

Ale poradim ti excel ti vie podla datumu hodit day of week cize den v tyzdni len osetris ci sa nerovna 6 alebo 7. Odcitat datum a cas zvladnes uplne v pohode akurat tam bude chciet tu podmienku ze ak je zaciatok operacie menej ako 3 hod pred koncom smeny tak musis zistovat kedy to na dalsi den skoncilo. Bude to vela IF-ov

Proste zacni a ked sa seknes napis tu problem :)
koprdil
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa koprdil »

Ďakujem za rady, nakoniec som sa s tým nejako potrápil (po pár hodinách rozmýšľania)

Riešenie nie je asi z tých najideálnejších, no robím to nejako takto:
- najprv porovnám, či sú oba dni rovnaké, ak áno, odpočítam od seba hodiny
- ak nie, cez funkciu workday zistím počet dní, ten vynásobím počtom pracovných hodín za deň a pripočítam k tomu: (koniec prac. doby - čas prijatia požiadavky) a (čas spracovania požiadavky - začiatok pracovnej doby)

+ sú tam ešte nejaké iné funkcie IF, kde napr. testujem, či vôbec bola požiadavky splnená, prípadne či bol nejaký dôvod pre jej nesplnenie (ďalší stĺpec)

Potom som si vytvoril ďalšie stĺpce (január 2014 - december 2015), tam pomocou funkcie if ťahám dáta, ktoré som počítal hore (počet hodín) a tieto stĺpce pomocou funkcií countif, sumif a averageif analyzujem - ďalšia tabuľka, kde sú pre jednotlivé mesiace rôzne výpočty. Trošku ma mrzí, že tam neviem ťahať data priamo, ale musím mať vytvorené pomocné stĺpce. Isto by sa to nejako dalo, no už sa mi nad tým nechcelo rozmýšľať.

Ešte sú tam určité chybičky (napr. ak príde požiadavka po oficiálnej pracovnej dobe, no zamestnanec si ju ešte prečíta) a urobí ju nasledujúci deň ráno (a príde do práce napr. o pol hoď. skôr) - hádže to mínusové hodnoty. No myslím, že toto nie je až tak podstatné.

Inak som v Exceli začiatočník, toto bola len úloha v rámci mojej stáže popri škole (neštudujem IT, ale manažment).

Toto riešenie mi funguje a už ho upravovať nebudem. No celkom by ma zaujímalo, ako by to robil niekto skúsenejší, aby som sa v budúcnosti vyhol toľkým pomocným výpočtom a písaniu toľkých nepekných dlhých vzorcov :)
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

:) a tak hlavne ze si nato prisiel a to co si vytvoril povazuj za program ten trva spravit vzdy len chvilku a potom 10x tak dlho osetrujes seck kraviny okolo :D
a skusenejsi by mozno dake kroky zlucil. Co sa tyka pracovnej doby tak to osetris jedine tak ze das tam moznost variovat prichod a odchod alebo proste osetris ten rozdiel dalsou podmienkou ze ak je zadany cas mensi ako 8 co je oficialny zaciatok pracovnej doby tak ....

EDIT: este ma napadlo jedno keby to robil skusenejsi a chcel by to fakt premakat ta by som siel uz na to cez VBA cize vacsina by sa robila v pozadi, zapni developera a tam uvidis :)

//autoeditácia príspevku (19 Jan 2015, 8:24)
Cafte viete ako sa da vyznacit komplet stlpec od pozicie do nekonecna ? Cize nehcem cely B stlpec vo formate (B:B) ale chcem stlpec od pozicie 20 do nekonecna cize dako (B20:B Inf)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Chod na B20 a stlac ctrl+shift+sipka dole. Ak tam mas nejake udaje, tak najprv ti to oznaci po posledny udaj, vtedy daj este raz sipku dole a oznaci ti to az po posledny riadok.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

:) dik ale prave tomu som sa chcel vyhnut chcel som daky krajsi zapis ako konkretnu suradnicu dufal som v daky speci zapis ako B$Inf abo tak :) proste ci take daco existuje
Ronye
Expert
Expert

Ako Zvýrazniť Striedavý riadky v Exceli openoffice ?

Príspevok od používateľa Ronye »

ako mám v exceli (openoffice ) nadstaviť aby som mal kadždý druhý riadok zvýraznený

ďakujem za rady
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Ako Zvýrazniť Striedavý riadky v Exceli openoffice ?

Príspevok od používateľa beardie »

v 1. stlpci vypis cisla 0 a 1, mozes ho nechat skryt
podmienene formatovanie podla vzorca, kde parne hodi jednu farbu a neparne inu
Ronye
Expert
Expert

beardie vedette by si mi prosím taký jeden dokument vytvoriť :) mne to akosi nejde spraviť :/
ďakujem
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ronye napísal:beardie vedette by si mi prosím taký jeden dokument vytvoriť :) mne to akosi nejde spraviť :/
ďakujem
nevime ci som pochopil co chces ale na
Prílohy
e2.xls
(758.5 KiB) 137 stiahnutí
Ronye
Expert
Expert

Runes tvoj súbor mi nejde otvoriť :/ vieš to upnuť ešte raz prosím ?
ďakujem
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

synak neviem ako ti ho uplnem znova teda to viem ale aky format lebo toto je kompatibilita s 2003 officom :D uz nizsie ist neviem
Napísať odpoveď