Ako a kedy si hľadať prácu ? (čerstvý absolvent)

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
dunno
Star
Star

Ako a kedy si hľadať prácu ? (čerstvý absolvent)

Príspevok od používateľa dunno »

Končím tento rok školu v oblasti IT a teda rozmýšľam už nad prácou. Nerobil som popri škole, čo som možno kus posral, ale s tým už nič nespravím, takže je bezpredmetné sa o tom baviť.
Zaujíma ma hlavne oblasť počítačových sietí, takže najskôr by som chcel hľadať v tejto sfére.
No zaujíma ma hlavne to, ako si hľadať prácu. Mal by som uź asi začať teraz, keďže už píšem len diplomovku, tak stíhal by som aj prácu v pohode. Lenže, teraz by som ešte stíhal asi len nejakú part-time, keďže ešte budem mať letný semester, štátnice a podobne. Lenže part-time pozície veľmi nie sú zverejňované na profesii a podobných portáloch.
Mám teda napísať len tak mail nejakej firme, s životopisom v prílohe, že by som mal záujem pracovať u nich ? Alebo čo by som im mal napísať ? Prípadne ísť rovno osobne sa spýtať ? Čo je lepšie ?

Alebo ak je tu niekto z KE, viete mi poradiť, ktoré firmy sa zaoberajú sieťarinou, okrem T-Systems a dalo by sa u nich niečo nájsť popri škole, pre končiaceho študenta.

Alebo, ešte som počul aj o takých, že si našli robotu tak, že nastúpia až po skončení školy. No mne sa to zdá kus nereálne, že by ma niekde teraz vzali s tým, že nástup až na konci mája.

Či je na to ešte skoro, a mám si počkať na nejaké trhy práce a podobne ?

Ďakujem za rady. Prácu som si ešte nikdy nezháňal, len nejaké brigády po známostiach, tak sorry ak vám to príde absurdné :D
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Ako a kedy si hľadať prácu ? (čerstvý absolvent)

Príspevok od používateľa beardie »

v KE alebo aj niekde inde?

pre zaciatok pozeraj profesiu, jobs a podobne stranky, necakaj, ze ta zoberu hned na prvy pohovor (skor tak 1 z 10)
ze nepisu, ze beru na part-time, este neznamena, ze naozaj neberu, za spytanie sa nic nedas

vacsie firmy hladaju ludi aj do zasoby, ak vedia, ze budu otvarat vacsi projekt a viac ludi budu potrebovat, preto nie je nic nezvycajne, ze je nastup aj o 4 mesiace neskor
dunno
Star
Star

tak zatial v KE, kedze este do maja sa tam budem zdrziavat, tak inde si nemozem hladat. Keby som dovtedy nic nenasiel, tak by som odisiel mozno aj niekde na zapad.

A staci im napisat obycajny mail, ze mal by som zaujem u nich pracovat na sietarskej pozicii a blabla a prilozit zivotopis ? Alebo ma to mat nejaku oficialnu formu ? Ci je to uplne jedno ?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Uplne jedno nie je nic ale moznosti mas viac:

1. Portaly inzerujuce pracu (pripadne emaily priamo do firiem bez inzeratov)
2. Prezentacie firiem (nieco ako dni kariery a pod.)
3. Vygoogli si ci sa konaju v KE nejake meetups v tvojej oblasti a dostan sa tam

Prva je klasicka cesta a na slovensku bezna. Cez dalsie dve mas ale moznost zaposobit osobne a priamo co je znacne rychlejsie.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Doplnim javatara:
4. Je dobre si zverejnit zivotopis na profesii, pre moju specializaciu (IT, .NET, WS) som dostal viac ponuk ako som ich nasiel pri hladani.
5. Cez agenturu.
6. Cez spoluziakov.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

2. dni kariéry su podla mna best option. mozes rovno ma mieste hovorit s ludmi z HR a ked im padne tvoje CV do oka, priamo ti volaju. takze nemusis spekulovat nad motivacnymi listami a obsahom mailu.

6. najlepsie je mat "nohu vo dverach". ak do teamu tvojho kamarata hladaju cloveka, zanesie tvoje CV svojmu manazerovi a ten cez HR zariadi aby ta pozvali na pohovor. plus tvoj kamarat o tebe poda referencie... nieco ako linkendin ale nazivo
dunno
Star
Star

a ked posielam len tak naslepo do nejake jfirmy, tam treba aj motivacny list ?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Pokial ho nevyzaduju, tak ho nepis. No ak vies preco chces v tej firme robit spomen to aspon jednou dvoma vetami v maile.
jackb
Redeemer
Redeemer

hlavne trpezlivost. takemu amazonu som pisal 30.6. ozvali sa 9.9. :)
AT&T som nechal CV na NDK a poslali mi mail na konci oktobra :D

a hlavne, ak mas nahodou recove problemy, ktore sa prejavuju hlavne ked si pod stresom (telefonicke interview) napis im to do CV a pripomen na telefone. ja som sa tak strelil do nohy a znami v IBM boli uplne zbytni a este aj ich vysmiali
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

jackb napísal:hlavne trpezlivost. takemu amazonu som pisal 30.6. ozvali sa 9.9. :)
AT&T som nechal CV na NDK a poslali mi mail na konci oktobra :D

a hlavne, ak mas nahodou recove problemy, ktore sa prejavuju hlavne ked si pod stresom (telefonicke interview) napis im to do CV a pripomen na telefone. ja som sa tak strelil do nohy a znami v IBM boli uplne zbytni a este aj ich vysmiali
Keby som bol zamestnavatel a niekto mi napisal, ze nevie ani poriadne rozpravat pod stresom asi by som ho nepovazoval za najlepsieho cloveka na zvladanie kritickych terminov, ktore vyzaduju ukony narocnejsie ako je rec.
jackb
Redeemer
Redeemer

snad zakoktavat sa a sediet pred monitorom a robit si pracu su dve rozdielne veci, ci?
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

jackb napísal:snad zakoktavat sa a sediet pred monitorom a robit si pracu su dve rozdielne veci, ci?
Nejde o to co robis, ide o to ako reagujes pod tlakom.
A ak mas problem v strese rozpravat je velmi pravdepodobne, ze zlozitejsie ukony Ti tiez nepojdu uplne idealne.
jackb
Redeemer
Redeemer

na moj pripad to sice nesedi, no vo vseobecnosti to moze platit.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

preco nie T-Systems? praveze tam sa dostanes najlahsie, nebudu mat problem ti ani vyjst v ustrety co sa tyka skoly a ziskas certifikaty.

https://careers.peopleclick.eu.com/care ... /search.do

skusit mozes aj AT&T
dunno
Star
Star

Nemyslel som to tak, ze T-Systems nie. Ale o tejto firme viem, tak myslel som to tak, ze ake ine firmy este robia v oblasti sieti. Lebo ine nepoznam, este o AT&T viem tiez, ale tam beru len na full-time a maju US working time, ale tak skusim aj tam.

Aj ked je pravda, ze T-Systems nema velmi dobre meno v KE.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

T-Systems je fasa na rozbehnutie kariery, a co viem, su asi jedini, ktori robia skutocne fullstack resp. okrem HW casti skoro vsetko az po development (aj ked ten len velmi velmi obmedzene).
Naviac firma rastie, takze nie je nejake narocne dostat sa tam. Jasne, nie je to firma na cely zivot, ale pre absolventa podla mna fasa.

Vo vacsom potom ako sietar v KE asi len AT&T alebo potom ako IT/Infrastructure pre nejake firmy mimo IT.

Co sa tyka toho, ze nastup az neskor, myslim ze ked sa k tomu postavis rozumne a odovodnis moznost nastupu az v neskorsom datume skolou, nebude nikto mat nic proti. Pripadne sa mozes dohodnut na tom, ze nastupis este pocas semestra a budes si vyberat proste nejakym sposobom volno na statnice obhajobu... Kolega s ktorym som nastupoval takto ukoncil svoje studium v ramci prvych dvoch mesiacov v praci.
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

ja som vyriesil pracu tak ze posledny semester na pol uvazok a po statniciach naplny (+dohoda ze tyzden pred statnicami sa v robote neukazem vobec). Ak si dobre pamatam tak som bol tri dni v robote a 2 dni na intraku a dalsi tyzden zas 3 dni na intraku a 2 dni v robote.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

dunno napísal:Nemyslel som to tak, ze T-Systems nie. Ale o tejto firme viem, tak myslel som to tak, ze ake ine firmy este robia v oblasti sieti. Lebo ine nepoznam, este o AT&T viem tiez, ale tam beru len na full-time a maju US working time, ale tak skusim aj tam.

Aj ked je pravda, ze T-Systems nema velmi dobre meno v KE.
no Tecko, tak ako ine outsourcove centra nedava dobry plat (aj ked som pocul, ze v poslednej dobe sa to trochu zlepsilo) v tom zmysle, ze skusenostami a casom sa moc vyssie nedostanes. ja som mal po 2-3 rokoch nizsi plat ako novacikovia zo skol. Tak isto tam bolo kopec ludi co robili velke hovno a pindali na to ako zle sa mali. Potom tam boli ludia co sa nezastavili, a ti tiez pindali lebo casto mali nizsi plat nez tamti.

Pre absolventa ale plati, ze lepsie miesto na zaciatok v KE nenajdes, ani sa ti neoplati skusat BA, Brno, Prahu bez skusenosti lebo velmi vyssi plat mat nebudes. Po 3 rokoch chod kam chces, dostanes aspon 2-3x tolko co v TSSK.
Shwollo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shwollo »

T-systems robi farmu na siete = 2 mesiace ta skolia CCNA 1,2,3,4 zaplatia ti skusku na ktorej ziskas certifikat a potom ti rovno daju aj job. Spolubyvajuci si tym presiel pred dvoma mesiacmi
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

to znie divne ze ti najprv zaplatia trening a az potom ti daju job.
Vacsinou to funguje naopak.
Napísať odpoveď