Vysoká škola tvorby hier

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vysoká škola tvorby hier

Príspevok od používateľa jackb »

ked som nastupil na kurz, tak ma presla sranda. lebo ono ten certifikat nie je len o citani a hovoreni. pisat a hlavne urobit use of English je najvacsi problem. ale mas cas ;)

neviem ako je to s assesmentami mimo UK, ale to popisane je slaby odvar toho co chcu od nas tu v UK.

good luck
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

anonym2682: ked nie si až tak nadšený pre grafiku, tak ju nechaj iným ;) môžeš kodiť. engine, UI, komunikáciu, tona skriptov...
anonym2682
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa anonym2682 »

Ja mám grafiku rád a fascinuje ma (kedykoľvek ju vidím či už vo filme alebo v hre...btw tento kanál je mega- skvelá inšpirácia, odporúčam: https://www.youtube.com/user/TheCGBro :) ), ale aby som sa ja do dačoho púšťal tak veľmi aby som sa venoval učeniu toho vo voľnom čase, tak to musím mať neskutočné nadšenie pre danú vec a aj to často rýchlo opadne (už som sa veľa krát tomu venoval, no často som prestal a až neskôr znovu začal.. Totiž ja som trochu lenivý človek :D ..ako aj mnohí iní). Programovanie ma až tak nebaví- radšej vidím a narábam s obrazom ako s kódom. Mám seminár z informi s jedným riadnym típkom učiteľom (RNDr. + CSc.) a je to dosť zabijak. Akože aj ostatní (17 nás je), kukajú na to s otvorenými ústami a nie len že nestíhame rozumieť, my nestíhame ani opisovať z projekcie :D .

Akože takto, keď to mám poňať odznovu -- chcem narábať s počítačmi; chcem využívať tvorivosť, predstavivosť; chcem byť zamestnaný v sektore kde sa veci menia, kde sa môžem neustále učiť novému; radšej mám grafiku ako kódy; nemám zrovna najradšej hlavolamy (hoci logiku som mal všade nadpriemernú); ==> grafik

Neviem čomu inému by som sa ešte mohol venovať, s tým aby to spĺňalo vyššie spomenuté "podmienky" (doplním, keď mi neskôr ešte niečo napadne)
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Aj v rámci grafiky sa môžeš venovať plno odvetviam. Od printovej, až po 3D, alebo motion grafiku. Všetko to sú ale roky praxe, a nenaučí sa to každý, predsa len, treba nejaký predpoklad.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

skola v UK nie je zadarmo, je dobre na to mysliet
anonym2682
Light Expert
Light Expert

Hej, tiež viem, že by to bola drina študovať a pracovať popri tom, ale ja som odhodlaný sa do toho pustiť.

Hensym: hej grafika má isto veľa odvetví, to si uvedomujem. Avšak nemám prehľad o všetkých. Nech pozerám ako pozerám, stále mám pocit akoby som aj tak nevedel o všetkých ani z ďaleka, akoby sa skrývali :D. Keď vieš o nejakej stránke, kde by som sa mohol dozvedieť a získať prehľad o týchto rôznych odvetviach, tak daj vedieť. Ja viem že Google.. ale ako som povedal. Hľadám konkrétnejší zdroj(zdroje) , kde budem mať istotu, že som nič neprehliadol. Možno ani neviem, že je niečo v oblasti obrazu, na čo by som sa viac hodil a čo by ma bavilo viac ako napr. tá cinematic environment vec v ktorej pracuje ten tipek vo videu. Ináč dik, že sa mi snažíte pomôcť ;) Vážim si to
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

to by ta museli zobrat hned to fachu aby si to mohol platit.
pozeraj si aj formy financovania od SAIA na Slovensku. a ziskaj si kontakty na danej skole v UK. niektore priamo zamerane odbory platia studentom firmy, ktore ich potom zamestnaju. teda plati to pre geovedy a olej tu na severe...
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

anonym, presne na to je dobrá univerzita - získanie prehľadu o možnostiach a relatívne ľahko zistíš, čo ťa baví, keď je na nej množstvo ľudí z množstva oborov, na ktorých sa môžeš obrátiť.
Možno by som rozmýšľal aj nad štúdiom na tuzemskej škole (SR,ČR) a po čase (po bc., alebo kľudne aj skôr) odísť do zahraničia. Pretože ak by si aj na prvú netrafil hneď "to svoje", myslím, že tu sa ti to bude ľahšie naprávať, než v zahraničí + v zahraničí budeš možno zbytočne vyhadzovať peniaze.
Ale ber to len ako druhý uhol pohľadu. Zahraničná škola je určite plus, ale netreba sa tam silou mocou ponáhľať, keď ani nevieš, že čo.
anonym2682
Light Expert
Light Expert

A keby sme už rozprávali o školách, tak ktoré sú "echt"? -že viete, že sú dobré, že sa oplatí tam ísť. :)

btw- stále hľadám nejakú rozumnú stránku/video na youtube kde by boli zosumarizované IT career paths,/ graphic career paths a stále neúspešne :( .. nechápem, veď tá téma musela byť isto rozoberaná už na toľkých miestach a mne sa vôbec nedarí zohnať kvalitné aktuálne info. Azda to zadávam zle do google (/youtube), alebo no neviem
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

co stale hladas?
najskor zacni studovat, potom sa rozhoduj ktory specificky smer
aj tak si to o 3 roky rozmyslis a budes robit nieco ine
anonym2682
Light Expert
Light Expert

Fajn, tak som našiel čosi čo som hľadal. Je to článok od jedného pána čo pracuje ako grafik už po vyše 15 rokov v rôznych herných spoločnostiach. Sú tu pekne zhrnuté hlavné špecializácie ľudí majúcich niečo spoločné s grafikov v hrách. Hovorí tu tiež o tom či ísť na vysokú školu alebo nie; a taktiež o veciach, ktoré sa predkladajú firmám, keď sa u nich chcete zamestnať (portfolio, résumé, ...). V krátkosti sa vyjadril aj k programom, ktoré sa oplatí učiť vrámci toho, ktoré sa využívajú viac v herných spoločnostiach. Hovorí tu aj o iných veciach...

No proste užitočný článoček, som rád, že som naň natrafil. Kto sa zaujíma o prácu v oblasti grafiky hier určite odporúčam si aspoň preletieť: http://www.cybergooch.com/tutorials/pag ... rt_job.htm :)
Goofy
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Goofy »

skus kuknut aj gamasutru tam je tiez vela clankov rozhovorou..
anonym2682
Light Expert
Light Expert

BX -hej, zneje to celkom fajn, rozumne. Po diskusii s bratom a jeho kamošmi čo sa zaoberajú grafikou (btw- brat je programátor) som celkom sa ustálil pri názore, že skutočne bude lepšie aspoň začať študovať tu na Československu. Aspoň po bakalára a potom kľudne aj do Anglicka ďalej študovať. Presvedčili ma spolu s vami, že štúdium a práca v Anglicku naraz nie je len tak- je to o držku a človek sa potom nemôže venovať naplno štúdiu...

Dopočul som sa a tak by som sa vás chcel opýtať- aký je tak zhruba rozdiel v študovaní grafiky na MUNI a VUT ? Počul som niečo, že na MU je viac teórie skôr, na VUT viac praxe. Je to tak alebo by ste sa k tomu inako vyjadrili? :)

+ na MU je prí akási možnosť študovať vrámci Ateliéru grafického designu a multimédií ? Vysvetlili by ste mi niekto ako to je s tým štúdiom? Keď tam študujete poprípade máte nejakého známeho, žeby ste vedeli nejako bližšie... Keď by chcel človek študovať tak, že by si vybral predmety iba stadiaľ a tak... Dzienkuji barzo :)
anonym2682
Light Expert
Light Expert

Ahojte všetci. Náhodou som na toto po rokoch narazil a neviem, či je tu ešte niekto z vás aktívny, alebo či si to tu niekto všimne.

Každopádne. Ďakujem za cenné rady a ochotu :)

Prešla dlhá doba..
Písal som tu ako študent druhého ročníka gymnázia, skoro 9 rokov dozadu.. O tom že si vyberám vysokú školu a že neviem akú.. o tom ako by som chcel robiť s hrami, efektami, dymom, ohňom, grafikou.. stránil som sa programovaniu...

No a teraz je zo mňa traktorista.

Srandujem.. :D .. Ale česť traktoristom, aj tých treba :)

Šiel som študovať na FIIT do Blavy a odtiaľ som po roku prešiel na TUKE, lebo na FIIT to bolo.. asi až príliš náročné? :D Som ale rád, že som prestúpil po tom všetkom čo sa na FIIT nasledujúce roky dialo, tie odchody učiteľov, hádky vo vedení atď. TUKE som minulého roku doštudoval - predsa len som si to programovanie zaľúbil :D

Na TUKE celkom radi učia cez tvorenie hier mnohé predmety - tvoril sa Karel (textová hra), hry v scratch, 2048, java sa tiež učila na nejakej hre ktorej sme robili nadstavby.. a neskôr som na predmete Počítačová grafika a jej nadväzujúcom predmete Systémy virtuálnej reality - taktiež tvoril hry. Bol aj predmet Vývoj počítačových hier, ktorým som si prešiel a nasledujúce 2 roky sa podieľal aj na jeho vedení v rámci diplomovky.

Bavím sa ako sa naplnila kopa vecí z tohto threadu aj keď sa o tom rozprávalo 9 rokov dozadu :D
- spomínala sa tu bakalárska práca "nieco s osvetlenim predmetov od zdroja svetla" - well, mne sa zhodou okolností dostalo robiť bakalárku o raytraceroch :D
- ako ste tu spomínali Bohemiu Interactive.. no nepracujem už od bakalára, vyše 2 roky vo firme, ktorá sa od nich oddelila - Bohemia Interactive Simulations? :D .. C++ developer
- ako som spomínal ten oheň, dym apod. - well aj také tasky už boli :D :)

Takže som celkom spokojný ako sa to nakoniec vyvinulo, napriek všetkej tej nerozhodnosti, ktorú som v tom threade ešte ako 17 ročný ukázal :)

Ak ste to teda niekto čítali, môžete sa aj vy podeliť, kam sa váš život za tých 9 rokov od 2014 posunul, či ste tu niekto pracovali v herných spoločnostiach a kde :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Pekny pribeh, celkom potesi nieco take citat :) Teraz pracujes ako programator hier alebo programujes nieco ine? Lebo si napisal, zd nepracujes od bakalara, len neviem ci si sa nepomylil a nema tam byt, ze pracujes od bakalara.
anonym2682
Light Expert
Light Expert

@heker to so napísal len ako rečnícku otázku, možno trochu nejasne :D . Pracujem v Bohemia Interactive Simulations ešte stále :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Napisal si to ako kkt :D Dakujem za vysvetlenie, uz je mi to jasne. Kedy vyjde nova Mafia na PC? Ci oni robili Operation Flashpoint?
anonym2682
Light Expert
Light Expert

Nerobia hry pre bežnú verejnosť ale vojenské simulátory na tréning vojakov - hlavne VBS4 konkrétne. Na prvý pohľad taká hoodne advanced Arma. Nepretržite sa pridávajú nové funkcie, opravujú bugy, vydávajú nové releasy.. Tak na tomto sa pracuje. Je to iné ako pri hrách, kde hru vydáš, možno spravíš zo dva patche a ideš vyvíjať ďalšiu hru. Tu sa neustále rozširuje a opravuje jeden veľký produkt.

Jo operation flashpoint, tým to celé začalo :D
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ja som to kde robis pochopil hned. gratulujem, ze si sa dostal kam si chcel. popravde si na tuto temu spominam a ani som nemal chut odpovedat, lebo som si myslel, ze temu zalozilo zas len dalsie decko, co vymysla a este nazor do konca skoly zmeni tri krat :D a ako vidis buducnost? kam by si sa chcel posunut? chces ist smerom k vacsim projektom a vysokoprodukcnym hram alebo byt sucastou/zalozit male indie studio?
anonym2682
Light Expert
Light Expert

Tak zatiaľ sa cítim veľmi fajn tu kde som. Je tu dobrá príležitosť rastu a firma sa fakt všemožne snaží mi v tom pomáhať, štyria ľudia sa venujú priamo mne aby som sa tu cítil spokojný, mentoring apod. :D Je tu mladý kolektív, dobre vychádzame, bavíme sa. Tu na KE pobočke je nás tak príjemne +-20 ľudí. Ale ináč sú pobočky aj v Prahe, Orlande, Anglicku, Austrálii a ešte pár menších. Niečo vyše 400 ľudí celkovo. Práca mi poskytuje tak akurát výziev, aby ma to bavilo ale aj som nevyhorel/nevzdával to. Produkt je obrovský, nedá sa poznať všetko a tak neustále objavuješ. Zároveň je tu výhoda oproti hernému sektoru, že je tu stabilita práce, nie sú deadlines ktoré by vyžadovali pred releasom robiť nadčasy a nie sme nejako moc odkázaní na to, či "hra uspeje", tak ako je to v hernom sektore. Vidím to tak, že kým ma tá práca bude dobre rozvíjať, tak tu ostanem, pokojne aj +-5 rokov ešte povedzme možno aj viac ktovie.

Chcel by som ale popri práci si vyvíjať aj vlastné malé hry, vybudovať si portfólio a potom sa možno skúsiť zamestnať v nejakom hernom štúdiu, pripadne ako vravíš si založiť menšie vlastné. Páči sa mi ale aj predstava, že by som točil devlogs na ytb, postupne si vybudoval nejaké publikum, vytvoril nejaké kurzy, tam ich popularizoval, možno dajakých patreons mal a také srandy :D Ale tak to by bola len taká zábavka popri práci, že keď vyjde, super, keď nie, tak aspoň mám záľubu popri práci a portfólio :D

Zároveň to ale vidím tak, že keď príde, možno už onedlho, aj na deti, tak tieto sny a plány pôjdu bokom lebo budú dôležitejšie veci :D :)
Napísať odpoveď