Branná povinnosť v čase vojny
Re: Branná povinnosť v čase vojny
ja som sa akosi pozabudol a nestiham poslat. Ako ste na tom vy?
Inac je mozne to poslat aj elektronicky? Videl som na stranke okresneho uradu kontakty a pri kazdom je email, ak nan kliknete, zobrazi sa vam email formular a je mozne zaslat aj prilohu. Ja som sa pytal, zial este doteraz som nedostal odpoved. Dokonca je tam aj na stiahnutie ten formular.
A nakoniec, myslite, ze aj keby sa uz nieco nastalo, zeby sa povolavali aj obycajny ludia ktory nemaju vycvik? Ja si to nemyslim, len clovek nikdy nevie.
Inac je mozne to poslat aj elektronicky? Videl som na stranke okresneho uradu kontakty a pri kazdom je email, ak nan kliknete, zobrazi sa vam email formular a je mozne zaslat aj prilohu. Ja som sa pytal, zial este doteraz som nedostal odpoved. Dokonca je tam aj na stiahnutie ten formular.
A nakoniec, myslite, ze aj keby sa uz nieco nastalo, zeby sa povolavali aj obycajny ludia ktory nemaju vycvik? Ja si to nemyslim, len clovek nikdy nevie.
Neviem si pomoct, ale naozaj naivne verite, ze vam bude nieco platne takymto sposobom odopierat vojensku sluzbu? V pripade vypuknutia neakeho vacsieho konfliktu pojdete tak ci tak minimalne na odvod, a az tam sa ukaze ci ste schopny sluzby alebo nie. Inak samozrejme najprv nastupia profesionalny vojaci. Ale kedze ich je len maly pocet, tak sa v zazemi bude urcite vytvarat a formovat zaloha z aj uz obycajnych ludi povolanych do vojska, ktori budu priebezne zaplnat straty na fronte. Staci si pozriet momentalne situaciu na Ukrajine. Tam uz prebehlo niekolko kol mobilizacie. Chlapci dostali asi tyzden vycviku, alebo niektori ani to nie a sup ich rovno na front.
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Rozdiel je v tom, že my sme v NATO a teda by nebojovala len naša armáda. Odviesť ťa odvedú aj s tým papierom, akurát ťa nenasadia do boja ale budeš vykonávať alternatívnu službu.
Ako som tu už ale viac krát písal, nikomu nebráni v čase vojny zmeniť zákony a povolávať všetkých, či majú papier, 15 alebo 60 rokov. Otázne je či však taký veľký konflikt reálne hrozí a čom dosť pochybujem.
Ako som tu už ale viac krát písal, nikomu nebráni v čase vojny zmeniť zákony a povolávať všetkých, či majú papier, 15 alebo 60 rokov. Otázne je či však taký veľký konflikt reálne hrozí a čom dosť pochybujem.
Ja viem, mne ide o to, aby som nemusel zabijat ostatnych. Inak mne je jedno kde by som bol. To je myslim aj ucelom toho listu, kde odvodnujem aj pre co.
Podla vasich rekacii, vas dvoch, usudzujem, ze vy ste to asi neposlali.
Podla vasich rekacii, vas dvoch, usudzujem, ze vy ste to asi neposlali.
Je naivne si mysliet, ze vas v pripade velkeho konfliktu ochrani kus papieru pred brannou povinnostou (ako uz bolo spominane, zakony by sa pravdepodobne menili turbulentnou rychlostou).TheMEMBER napísal:Ja viem, mne ide o to, aby som nemusel zabijat ostatnych. Inak mne je jedno kde by som bol. To je myslim aj ucelom toho listu, kde odvodnujem aj pre co.
A este naivnejsie je si mysliet, ze v konflikte takych rozmerov by si nemusel nikoho zabijat.
Cudujem sa, ze by ste tu vobec ostali a chceli ist do vojny. Vojna nie su majstrovstva v hokeji, ze si vytiahneme vsetci vlajocky na 2 tyzdne a ak by sme hned v prvom zapase dostali totalny vyprask, tak tie vlajky schovame a budeme sa tvarit, ze sa nic nestalo.
Po zime ta budem kontaktovat v pripade, ze budeme potrebovat odvodnit zase pivnicu
No to je sice pravda, ze sme v Nato a nebojovali by sme sami. Ale v pripade vacsieho konfliktu, nebudu stacit profesionalni vojaci, ktori tvoria zaklad dnesnych armad v jednotlivych clenskych zemiach. Urcite sa budu vojaci, z kazdej zapojenej krajiny priebezne doplnat aj z odvedencov.94jakub napísal:Rozdiel je v tom, že my sme v NATO a teda by nebojovala len naša armáda. Odviesť ťa odvedú aj s tým papierom, akurát ťa nenasadia do boja ale budeš vykonávať alternatívnu službu.
A co sa tyka tej alternativnej sluzby, tak neviem, neviem, ci to zaradenie do nej neako ovplyvnis, dokial na to neda suhlas niekto z hora. Lebo je celkom normalne, ze nikomu sa nechce ist len tak nasadzovat krk, niekde na fronte, a s tymi co by chceli nastupit na alternativnu sluzbu by sa to za chvilu len tak hemzilo. Takze kazda ziadost o taketo alternativne zaradenie sa bude posudzovat hodne individualne a musel by existovat naozaj opodstatneny dovod, aby si nebol zaradeny ako medzi riadnych vojakov. Na druhej strane vojak, ktory ma odpor k sluzbe ako aj rozkazom moze byt hotova pohroma. Ked si zas pomozem situaciou na Ukrajine. Tak tam sa v poslednom case hodne hodne rozsirilo samovolne opustenie pozicii, az dezerterstvo. Takze ukrajinska vlada musela pristupit k zakonu, ktory dovoluje v odovodnenych pripadoch pouzit az zbran, pokial by bolo u vojaka spozorovane taketo protipravne konanie...
-
94jakub
Guru wannabe
Z tvojho príspevku som pochopil, že asi nevieš o čom je reč. Skús si prečítať príslušné zákony.
Pokiaľ odoprieš mimoriadnu službu(rozumej nasadenie do boja) budeš aj tak odvedený, no budeš zaradený na výkon alternatívnej služby(zdravotná pomoc, civilná a podobne). Odoprieť môžeš len v čase mieru, takže po odvode žiadnu žiadosť už podať nemôžeš a žiadne individuálne posudzovanie by sa nekonalo. Nejak teda nechápem o čom tu píšeš.
Už som to tu písal veľa krát. Pokiaľ by sa jednalo o taký konflikt, že by bol nedostatok profesionálnych vojakov a aj odvedencov, tak sa jednoducho zmení zákon a papier ti nepomôže. Naženú ťa na frontu a ak sa otočíš tak ťa zastrelia.
Pokiaľ odoprieš mimoriadnu službu(rozumej nasadenie do boja) budeš aj tak odvedený, no budeš zaradený na výkon alternatívnej služby(zdravotná pomoc, civilná a podobne). Odoprieť môžeš len v čase mieru, takže po odvode žiadnu žiadosť už podať nemôžeš a žiadne individuálne posudzovanie by sa nekonalo. Nejak teda nechápem o čom tu píšeš.
Už som to tu písal veľa krát. Pokiaľ by sa jednalo o taký konflikt, že by bol nedostatok profesionálnych vojakov a aj odvedencov, tak sa jednoducho zmení zákon a papier ti nepomôže. Naženú ťa na frontu a ak sa otočíš tak ťa zastrelia.
Mas pravdu napisal som to mozno dost zmetene a chaoticky a vyznelo to asi inak ako som to v skutocnosti myslel. S tym co si napisal samozrejme suhlasim.
-
javatar
Hardcore addict
Ako pozeram tak mi nik priamo neodpovedal na otazku:
Co by sa stalo ak by bol vyhlaseny mimoriadny stav a ja si namiesto odopretia sluzby zmenim trvale bydlisko?javatar napísal:Stale ale zrusenie trvaleho pobytu (a to nemusi byt len v januari) by malo pokryvat vsetky scenare - alebo sa mylim?
-
94jakub
Guru wannabe
begbee tu písal jeden zákon podľa ktorého sa máš do 15 dní vrátiť na územie SR.
Pokiaľ ho zrušíš už počas vojny, tak to môže byť považované za vyhýbanie sa službe a teda trest, ktorý tu už tiež niekto písal na prvých stranách.begbeee napísal:Tak aby sme netliachali do vetra:
Predpis č. 321/2002 Z. z.Zákon o ozbrojených silách Slovenskej republiky
(12) Po vyhlásení mobilizácie ozbrojených síl sú registrovaní občania a vojaci v zálohe, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí, povinní vrátiť sa do 15 dní od vyhlásenia mobilizácie na územie Slovenskej republiky a nastúpiť na výkon mimoriadnej služby, ak osobitný predpis20a) neustanovuje inak.
Ja som to odoslal, ale stále mi neprišlo späť vyrozumenie. Kamošovi už áno.
-
Waagbistritz69
King
Radsej do basy ako na vojnu. Keby ma odviedli nasilim, aspon par strelim od chrbta. Zgegnut za ukrajinskeho mafiana, ktory sa chce osamostatnit od ruskeho mafiana..a par ludi zo zbrojarskeho biznisu si pri tpm namasti vacky? Ani nahodou.
trochu viac statistiky ako u WB69
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/3 ... u-bojovat/
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/3 ... u-bojovat/
Páči sa mi posledný odstavec v zmysle:
ľudí oblbol nejaký hoax, môžu podanie zrušiť, áále už ho nebudete môcť nikdy podať...
Chýba už len obrázok ako si niekto medlí ruky..
ľudí oblbol nejaký hoax, môžu podanie zrušiť, áále už ho nebudete môcť nikdy podať...
Chýba už len obrázok ako si niekto medlí ruky..
Toto je presne ten problem, vytvorila sa tu mienka, ze mozu len tak povolat tisice ludi, aby isli bojovat do cudzieho konfliktu. Ale pokial viem, tak branna povinnost je hlavne kvoli ochrane vlastnej krajiny, teda pre pripad, ze by na nase uzemie vstupili nepriatelske vojska. Presne toto spustilo povolavanie aj na Ukrajine. A myslim, ze pri obrane vlastnej krajiny je uz motivacia trochu vyssia. Bojovat do zahranicia sa vzdy islo dobrovolne.lumir napísal:Radsej do basy ako na vojnu. Keby ma odviedli nasilim, aspon par strelim od chrbta. Zgegnut za ukrajinskeho mafiana, ktory sa chce osamostatnit od ruskeho mafiana..a par ludi zo zbrojarskeho biznisu si pri tpm namasti vacky? Ani nahodou.
@GothaR: Podla clanku 5 sa kazdy utok na clena NATO povazuje za utok na celu alianciu (aj na nas), cize obranovat by si musel nielen vlast. Po druhe - vojensky konflikt bude VZDY prezentovany ako obrana, a dolozene ci uz pravdive alebo fiktivne dokazy v mediach, aj Nemecko sa 1939 branilo voci provokacii Polska a vypovedaniu vojny Francuzskom a Anglickom a aj väcsina obrovskych dobre zarabajucich zbrojarskych firiem ma v nazve "defense", ide tu o trik na ktore naivne ovce v masach vzdy bez kritickeho uvazovania naletia a "hor sa branit nasu vlast, nase rodiny..." - v hufoch budu bojovat aj za nespravnu vec, lebo vsak "obranuju". Prikladov z historie ti viem dat plno. A ked uz si spomenul ten konflikt na Ukrajine - su ludia (ako ja), ktori si myslia, ze za prevratom na Ukrajine stoja USA a ze tam plati dvojaky meter (to by bolo OT, rad rozpisem preco si to myslim aj s prikladmi v inej teme). Keby som bol obcan Ukrajiny, neviem preco by som mal ist polozit zivot za "obranu", ked tym reciam v mediach o zlom ruskom imperiu a obrane nevinneho zapadu neverim..
A odkedy je Ukrajina v NATO? Ja narazam na to, ze cela ta "kauza" vznikla na zaklade konfliktu na Ukrajine. NATO ma vyse 3 miliony vojakov, takze rezervy na obranu clenskych statov su, technika je tiez na vysokej urovni. Preco by mali pri zacinajucom konflikte povolavat neskusenych ludi? Tiez je dobre podotknut, ze NATO sa zapojilo do viacerych konfliktov, kde islo tiez o "obranu" pred terorizmom a nikoho nikde nepovolavali. Vdaka technologickej prevahe to ani nebolo potrebne. Takze jediny mozny konflikt je s Ruskom alebo Cinou a to je uz potom iny level, kde sa aj z alternativnej sluzby moze stat bojova.
PS: vztahovat to na to, ze keby som bol obcanom Ukrajiny je imho scestne, pretoze tam je specificka situacia. Ukrajina je samostatny stat bez podpory NATO a este aj tie casti kde sa bojuje su rozporuplne a Ukrajinci zo zapadu krajiny k nim zjednodusene povedane nemaju vztah.
PS: vztahovat to na to, ze keby som bol obcanom Ukrajiny je imho scestne, pretoze tam je specificka situacia. Ukrajina je samostatny stat bez podpory NATO a este aj tie casti kde sa bojuje su rozporuplne a Ukrajinci zo zapadu krajiny k nim zjednodusene povedane nemaju vztah.
A co nasi ludia na ruskom fronte pocas druhej svetovej? Alebo na srbskom, talianskom, ruskom fronte pocas Rakusko-Uhorska? Tiez to bolo nariadene vseobecnou mobilizaciou a nikto sa ich nepytal, ci tam chcu ist alebo nie. A tiez to bola "obrana vlasti" pred imperializmom, pred bolsevizmom...co na tom, ze to uz nebolo nase uzemie. Americania poslednych 75 rokov vedu obranne vojny vylucne na cudzom uzemi (snad s vynimkou Pearl Harboru). Podobny scenar hrozi aj v pripade vacsieho konfliktu s NATO, kedy by uz nestacila profesionalna armada ani rezervy niektorych krajin. Co by sa dialo v pripade takeho velkeho vojenskeho konfliktu je uz velmi tazke predpokladat. Ani pred prvou svetovou vojnou ludia v Europe netusili, ze nejake tahanice v Srbsku a nasledke rozne poprepajane Aliancie v Europe budu mat za nasledok to, ze si europske mocnosti povyhlasuju vojnu, lebo ten vyhlasil vojnu tomu a ten zas tomu a to je moj spojenec a oni potom vyhlasili vojnu aj nam, lebo su ich spojenci aj ked proti nim sme v podstate nic nemali...atd.GothaR napísal:A myslim, ze pri obrane vlastnej krajiny je uz motivacia trochu vyssia. Bojovat do zahranicia sa vzdy islo dobrovolne.
My sme generacia, ktora realny vojensky konflikt nezazila. Vzdy to bolo len tak niekde v pozadi, ze sa nam tu odpali nejaky terorista alebo niekto pouzije nuklearne zbrane. Je velmi tazke predpokladat, co sa bude diat. Uz len ked si zoberiete aku hysteriu a polarizaciu spolocnosti sposobilo referendum a to tam z legislativneho hladiska v podstate o nic neslo. Propaganda ma nesmiernu silu, hlavne ak je plna klamstiev a vymyslov (co je vzdy). So 100% istotou vam ale viem predpovedat, ze vam ten papier o odmietnuti vojenskej sluzby bude uplne na nic v pripade vojenskeho konfliktu takych rozmerov.