Vie mi niekto vysletlit, co znamena, ak ma databaza schemu ? Studujem NoSQL databazy, a tam sa pise, ze su bezschemove.
Ja som si myslel, ze schema znamena to, ze napr. v SQL si definujem ako budu vyzerat tabulky, ake budu mat stlpce, akych datovych typov budu a podobne. Mylim sa, alebo mam pravdu ?
Pretoze napr. pozeral som si NoSQL databazu Neo4J, pri ktorej sa pise ze je schema-optional. A ked som si v manuali pozrel cast "Schema" pise sa tam o indexoch. Tak ako to je so schemou ? Co to je vlastne ?
Dakujem.
Databaza - schema
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Databaza - schema
Nie, to co hovoris nie je schema...
schema je, zjednodusene, akysi kontajner ktory obsahuje jednak samotne tabulky a jednak nejake pravidla ktore sa vztahuju k tym objektom, plus odvodene objekty napr. prepojenia tabuliek, ze mas jednu tabulku kde mas povedzme data o zakaznikovi vratane jeho ID, v druhej mas objednavky, a mas v ramci schemy pravidlo, ze kazda objednavka musi obsahovat ID ktore je platnym ID zakaznika v prvej tabulke. Dalej tam mas trebars views, cize nejake preddefinovane nahlady na data, indexy...
schema je, zjednodusene, akysi kontajner ktory obsahuje jednak samotne tabulky a jednak nejake pravidla ktore sa vztahuju k tym objektom, plus odvodene objekty napr. prepojenia tabuliek, ze mas jednu tabulku kde mas povedzme data o zakaznikovi vratane jeho ID, v druhej mas objednavky, a mas v ramci schemy pravidlo, ze kazda objednavka musi obsahovat ID ktore je platnym ID zakaznika v prvej tabulke. Dalej tam mas trebars views, cize nejake preddefinovane nahlady na data, indexy...
-
harrison314
Hardcore addict
bezcshemvova databaza znamena, ze v nej nemusis definovat schemu (struktru dat), v realnom svete ak chces s datami pracovat nejaku strukturu mat budu.
Inak Neo4J je grafova databaza, takze tam je schcema v podstate graf
Ine je to pri napr. dokumentovych databazach.
Inak Neo4J je grafova databaza, takze tam je schcema v podstate graf
Ine je to pri napr. dokumentovych databazach.
Harrison - ako myslis strukturu dat ? Stlpce v tabulke, ich typy a podobne ? Lebo takto sa mi zda, ze ty si mi potvrdil to, co som napisal ja, ze schema v SQL databazach je definovanie struktury tabuliek. A kedze Neo4j je bezschemova, nedefinuje sa dopredu ake vlastnosti bude mat uzol, ani akeho typu budu. A Fabo to zas vyvratil, Teda kto ma pravdu ?
Alebo som to zle pochopil, co si napisal ?
+ Harrison, a ako sa prejavuje bezschemovost v grafovej databaze a v dokumentovej ? Na com to vidno, ze su bezschemove ? Nie je to tym, ze napr. grafova nema vopred definovane, aku strukturu maju uzly ? A v dokumentovej tak isto, ze nedefinuje sa dopredu, aku strukturu budu mat dokumenty, teda moze byt jeden dokument Zamestnanec, ktory bude mat len meno , priezvisko, poziciu. Druhy zamestnanec bude mat viac informacii, meno, priezvisko, vek, plat, poziciu. V grafovej rovnako. Jeden uzol ktory reprezentuje zamestnanca nemusi mat rovnake udaje ako druhy, ktory tiez reprezentuje zamestnanca. Nie je toto bezschemovost ?
+ Harrison, a ako sa prejavuje bezschemovost v grafovej databaze a v dokumentovej ? Na com to vidno, ze su bezschemove ? Nie je to tym, ze napr. grafova nema vopred definovane, aku strukturu maju uzly ? A v dokumentovej tak isto, ze nedefinuje sa dopredu, aku strukturu budu mat dokumenty, teda moze byt jeden dokument Zamestnanec, ktory bude mat len meno , priezvisko, poziciu. Druhy zamestnanec bude mat viac informacii, meno, priezvisko, vek, plat, poziciu. V grafovej rovnako. Jeden uzol ktory reprezentuje zamestnanca nemusi mat rovnake udaje ako druhy, ktory tiez reprezentuje zamestnanca. Nie je toto bezschemovost ?
-
Fabo
Hardcore addict
IMHO si zle pochopil, struktura neni len stlpce v tabulke. aj ked sucast NoSQL je aj to, ze nemavaju rigidne definicie struktury
-
harrison314
Hardcore addict
Prosto tvoje data nejaku strukturu mat musia (inak s nimi nedokaze program pracovat).
Bezschemovost databazy znamena iba to, ze pri vkladani zaznamou sa ziadna struktura nekontroluje a mozes do databazy natlacit co len chces.
Bezschemovost databazy znamena iba to, ze pri vkladani zaznamou sa ziadna struktura nekontroluje a mozes do databazy natlacit co len chces.
A preco sa pri Neo4j hovori pri scheme o indexoch ? Co maju indexy so schemou ? http://neo4j.com/docs/stable/graphdb-neo4j-schema.html
Su tam aj Constraints, to by som chapal tak, ze daju sa tam uviest obmedzenia a to udrziava schemu, teda nenatlacis tam hocico. Aj ked pisu, ze jedine obmedzenie je Unique, cize nic moc.
Su tam aj Constraints, to by som chapal tak, ze daju sa tam uviest obmedzenia a to udrziava schemu, teda nenatlacis tam hocico. Aj ked pisu, ze jedine obmedzenie je Unique, cize nic moc.
-
Fabo
Hardcore addict
indexy su tiez sucastou schemy. vid. napr. tuto dokument od Oraclu.