Databaza - schema

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
dunno
Star
Star

Databaza - schema

Príspevok od používateľa dunno »

Vie mi niekto vysletlit, co znamena, ak ma databaza schemu ? Studujem NoSQL databazy, a tam sa pise, ze su bezschemove.

Ja som si myslel, ze schema znamena to, ze napr. v SQL si definujem ako budu vyzerat tabulky, ake budu mat stlpce, akych datovych typov budu a podobne. Mylim sa, alebo mam pravdu ?

Pretoze napr. pozeral som si NoSQL databazu Neo4J, pri ktorej sa pise ze je schema-optional. A ked som si v manuali pozrel cast "Schema" pise sa tam o indexoch. Tak ako to je so schemou ? Co to je vlastne ?

Dakujem.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Databaza - schema

Príspevok od používateľa Fabo »

Nie, to co hovoris nie je schema...

schema je, zjednodusene, akysi kontajner ktory obsahuje jednak samotne tabulky a jednak nejake pravidla ktore sa vztahuju k tym objektom, plus odvodene objekty napr. prepojenia tabuliek, ze mas jednu tabulku kde mas povedzme data o zakaznikovi vratane jeho ID, v druhej mas objednavky, a mas v ramci schemy pravidlo, ze kazda objednavka musi obsahovat ID ktore je platnym ID zakaznika v prvej tabulke. Dalej tam mas trebars views, cize nejake preddefinovane nahlady na data, indexy...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

bezcshemvova databaza znamena, ze v nej nemusis definovat schemu (struktru dat), v realnom svete ak chces s datami pracovat nejaku strukturu mat budu.

Inak Neo4J je grafova databaza, takze tam je schcema v podstate graf :D
Ine je to pri napr. dokumentovych databazach.
dunno
Star
Star

Harrison - ako myslis strukturu dat ? Stlpce v tabulke, ich typy a podobne ? Lebo takto sa mi zda, ze ty si mi potvrdil to, co som napisal ja, ze schema v SQL databazach je definovanie struktury tabuliek. A kedze Neo4j je bezschemova, nedefinuje sa dopredu ake vlastnosti bude mat uzol, ani akeho typu budu. A Fabo to zas vyvratil, Teda kto ma pravdu ? :) Alebo som to zle pochopil, co si napisal ?

+ Harrison, a ako sa prejavuje bezschemovost v grafovej databaze a v dokumentovej ? Na com to vidno, ze su bezschemove ? Nie je to tym, ze napr. grafova nema vopred definovane, aku strukturu maju uzly ? A v dokumentovej tak isto, ze nedefinuje sa dopredu, aku strukturu budu mat dokumenty, teda moze byt jeden dokument Zamestnanec, ktory bude mat len meno , priezvisko, poziciu. Druhy zamestnanec bude mat viac informacii, meno, priezvisko, vek, plat, poziciu. V grafovej rovnako. Jeden uzol ktory reprezentuje zamestnanca nemusi mat rovnake udaje ako druhy, ktory tiez reprezentuje zamestnanca. Nie je toto bezschemovost ?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

IMHO si zle pochopil, struktura neni len stlpce v tabulke. aj ked sucast NoSQL je aj to, ze nemavaju rigidne definicie struktury
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Prosto tvoje data nejaku strukturu mat musia (inak s nimi nedokaze program pracovat).
Bezschemovost databazy znamena iba to, ze pri vkladani zaznamou sa ziadna struktura nekontroluje a mozes do databazy natlacit co len chces.
dunno
Star
Star

A preco sa pri Neo4j hovori pri scheme o indexoch ? Co maju indexy so schemou ? http://neo4j.com/docs/stable/graphdb-neo4j-schema.html

Su tam aj Constraints, to by som chapal tak, ze daju sa tam uviest obmedzenia a to udrziava schemu, teda nenatlacis tam hocico. Aj ked pisu, ze jedine obmedzenie je Unique, cize nic moc.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

indexy su tiez sucastou schemy. vid. napr. tuto dokument od Oraclu.
Napísať odpoveď