Piano (systém spoplatnenia webových stránok)
Re: Piano (systém spoplatnenia webových stránok)
Čo tu toľko riešite, zapijanené sme sa dá čítať zdarma a nie je k tomu potrebné žiadne pokročilé háčkovanie ani nič podobné. Je to vina SME, nie ľudí.
Je to akoby sa denník predával v stánku za euro a vedľa stánku stála krabica, ktorú by bolo treba len otvoriť a vziať si výtlačok zadarmo. Vtedy sa morálka od ľudí veľmi očakávať nedá. Už zdravý rozum hovorí - prečo by som si to mal kupovať, keď hocikto si to môže vziať z krabice zadarmo? Ak by tá krabica zmizla, ľudia si to znovu radi kúpia, ale keď tá krabica tam stále je. Dokonca nedávno ju prestriekali inou farbou, miesto toho, aby ju odstránili, čo značí, že im to asi veľmi neprekáža...
Je to akoby sa denník predával v stánku za euro a vedľa stánku stála krabica, ktorú by bolo treba len otvoriť a vziať si výtlačok zadarmo. Vtedy sa morálka od ľudí veľmi očakávať nedá. Už zdravý rozum hovorí - prečo by som si to mal kupovať, keď hocikto si to môže vziať z krabice zadarmo? Ak by tá krabica zmizla, ľudia si to znovu radi kúpia, ale keď tá krabica tam stále je. Dokonca nedávno ju prestriekali inou farbou, miesto toho, aby ju odstránili, čo značí, že im to asi veľmi neprekáža...
prave vtedy sa ukaze, kto moralku ma a kto o nej len hovoriBX napísal:Vtedy sa morálka od ľudí veľmi očakávať nedá.
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
aku moralku ukazes, ze zaplatis za nieco, co mozes mat zdarma?
-
guess.whoo
Redeemer
no nie..
zrejme aj v obchodoch nekupujes balenia 2+1 zadarmo ale radsej 3 samostatne len aby si to nemal zadarmo ze?
zrejme aj v obchodoch nekupujes balenia 2+1 zadarmo ale radsej 3 samostatne len aby si to nemal zadarmo ze?
balenie 2+1 je tak predavane obchodom vedome, vyuzivanie neopravitelnej diery v systeme mne osobne nepripada vhodne
ano, da sa to, ale z mojho pohladu je to nemoralne
pre teba asi nie, pokojne si "kradni", nedostanes za to ziadnu pokutu, ani nepojdes do basy
mne uplne staci, ak sa aspon 1 osoba pri citani nepijana zamysli a povie si "ano, mozno ma ciastocne pravdu, nie je to spravne" a clanok si neprecita
(potom mi moze dat vediet cez SS
)
ano, da sa to, ale z mojho pohladu je to nemoralne
pre teba asi nie, pokojne si "kradni", nedostanes za to ziadnu pokutu, ani nepojdes do basy
mne uplne staci, ak sa aspon 1 osoba pri citani nepijana zamysli a povie si "ano, mozno ma ciastocne pravdu, nie je to spravne" a clanok si neprecita
(potom mi moze dat vediet cez SS
-
Michaelo
Hardcore addict
Stale vas ale nechapem. 95% clankov ktore su na SME ci na inych weboch (mimochodom SME vobec necitam, bol som tam naposledy pred par rokmi) najdes aspon na dalsich 5 weboch takmer identicke bez toho, aby si niekomu platil.
Takze to porovnanie by som skor dal tak: Mas vedla seba dva stanky, v jednom ti predavaju casopis za 3€ a v druhom ti ho daju zdarma, staci im ze si sa pri clanku zastavil a (mozno) pozrel na nejaky reklamny letak co maju vycapeny na okne.
Povedz mi ze aj tak pojdes do prveho stanku a za casopis zaplatis.... Ak ano, tak ta potom fakt nechapem.
A nie, teraz tu nehovorim o samostatnom rozsireni Nepi Jano, ale o 5 sekundach ktore ti zaberie natukat (CTRL+C, CTRL+V) nazov clanku do googlu.
Osobne si nemam problem za nieco zaplatit, no mam to podobne s filmami, nepojdem niekde do Popradu do kina (co je odo mna vyse hodiny cesty), aby som si pozrel film v hluku ostatnych (ked si chcem pozriet film, chcem si ho pozriet sam a uzit si ho, nie aby sa tam niekto rozpraval polku filmu) a potom sa trepat s5 a platit za benzin aj za listok.
I ked tu zasa ide o to, ze tu nie je ziaden normalny sposob ako si moct pozriet filmy online. Keby ze na slovensku bol Netflix (alebo nieco podobne) a mal tam filmy/serialy s nasim dabingom, nemam problem si za to zaplatit. Takto si to radsej stiahnem (necocam torrenty, v klude si zaplatim za kredit, takze platim tak ci tak, proste je to pohodlnejsie) a pozriem si to v obyvacke kde mam domace kino a projektor.
Takze to porovnanie by som skor dal tak: Mas vedla seba dva stanky, v jednom ti predavaju casopis za 3€ a v druhom ti ho daju zdarma, staci im ze si sa pri clanku zastavil a (mozno) pozrel na nejaky reklamny letak co maju vycapeny na okne.
Povedz mi ze aj tak pojdes do prveho stanku a za casopis zaplatis.... Ak ano, tak ta potom fakt nechapem.
A nie, teraz tu nehovorim o samostatnom rozsireni Nepi Jano, ale o 5 sekundach ktore ti zaberie natukat (CTRL+C, CTRL+V) nazov clanku do googlu.
Osobne si nemam problem za nieco zaplatit, no mam to podobne s filmami, nepojdem niekde do Popradu do kina (co je odo mna vyse hodiny cesty), aby som si pozrel film v hluku ostatnych (ked si chcem pozriet film, chcem si ho pozriet sam a uzit si ho, nie aby sa tam niekto rozpraval polku filmu) a potom sa trepat s5 a platit za benzin aj za listok.
I ked tu zasa ide o to, ze tu nie je ziaden normalny sposob ako si moct pozriet filmy online. Keby ze na slovensku bol Netflix (alebo nieco podobne) a mal tam filmy/serialy s nasim dabingom, nemam problem si za to zaplatit. Takto si to radsej stiahnem (necocam torrenty, v klude si zaplatim za kredit, takze platim tak ci tak, proste je to pohodlnejsie) a pozriem si to v obyvacke kde mam domace kino a projektor.
samozrejme, ze nieMichaelo napísal:Povedz mi ze aj tak pojdes do prveho stanku a za casopis zaplatis
ano, presne to robim, pripadne mi staci precitat si diskusiu a viem, o com bol zvysok clanku(...hovorim...) o 5 sekundach ktore ti zaberie natukat nazov clanku do googlu.
prave preto robim tuto agitku
aby ludia prekonali svoju lenivost a pohodlnost a nevyuzili len najjednoduchsiu moznu cestu (= kradez [slovo kradez sa nehodi, napada vas nejake ine vhodnejsie slovo?]), ale aby vyuzili moralne spravnu variantu, ci uz necitanie clanku, alebo jeho najdenie na inej stranke, ktora je k dispozicii zdarma (cim samozrejme nemyslim nepijana), ako napriklad konkurencny portal
ten tvoj priklad by som teda mierne modifikoval:
- prvy stanok, kde treba platit
- vedla stanka krabica s novinami, ktore si sice mozem hned precitat, ale viem, ze nie su ziskane spravnym sposobom
- dalsi stanok o 2 ulice dalej mimo mojej oblubenej trasy, ktory sice rozdava ine noviny s velmi podobnym obsahom zdarma, ale pritom musim vykonat istu namahu, aby som sa k nemu dostal
-
Michaelo
Hardcore addict
Hmm, s tym prikladom vcelku suhlasim.
Holt niekto proste chce ist a citat a nechce sa mu navyse hladat... Takym odporucam najst si konkurencny web ktory nie je spoplatneny. Vacsina clankov su aj tak len copy pasta.
Holt niekto proste chce ist a citat a nechce sa mu navyse hladat... Takym odporucam najst si konkurencny web ktory nie je spoplatneny. Vacsina clankov su aj tak len copy pasta.
beardie je sice pekne co sa tu snazis prezentovat ale nazyvat takychto ludi nemaralnimi je trosku moc. Mozno tak z tvojho pohladu. Tie clanky ukratol prevadzkar nepijana a nie uzivatel co si to tam najde.
btw: nepouzivam to, necitam sme a uz vobec nehladam podobny odpad na inych weboch
btw: nepouzivam to, necitam sme a uz vobec nehladam podobny odpad na inych weboch
Čistí nie sú, možno existuje iné vhodnejšie slovo, ale momentálne mi nenapadá. Z pravneho hľadiska je to spolupachatelstvo.
-
guess.whoo
Redeemer
podla mna je to to iste ako stahovanie torrentov, pravne zatial nepostihnutelne
-
Michaelo
Hardcore addict
Stahovanie nelegalnych torrentov je uz aj na Slovensku nejaky ten rocik nezakonne, aj ked su len pre vlastnu potrebu 
Ale kaslu na to a skor si raz z cas vyhliadnu nejakeho uploadera na vystrahu.
Taktiez necitam SME ani podobne blbsti. Nijako ma to nezaujima, no autor NepiJana nie je zodpovedny. To mas ako keby vyrobca sperhakov bol zodpovedny z akazdeho zlodeja co sa nimi niekam vlame, alebo vyrobca auta zodpovedny za to, ze niekto niekoho zrazil.
A mozno by som este upravil ten priklad:
Je stanok kde si za casopis musis zapltit 3€, pricom hned pri stanku su krabice v ktorych su casopisy co on predava, krabice su ale zalepene lepiacou paskou (NepiJano = Nozik). No a potom mas o ulicu dalej dalsi stanok, kde maju velmi podobne casopisy, s takmer rovnakym obahom uplne zdarma
Ale kaslu na to a skor si raz z cas vyhliadnu nejakeho uploadera na vystrahu.
Taktiez necitam SME ani podobne blbsti. Nijako ma to nezaujima, no autor NepiJana nie je zodpovedny. To mas ako keby vyrobca sperhakov bol zodpovedny z akazdeho zlodeja co sa nimi niekam vlame, alebo vyrobca auta zodpovedny za to, ze niekto niekoho zrazil.
A mozno by som este upravil ten priklad:
Je stanok kde si za casopis musis zapltit 3€, pricom hned pri stanku su krabice v ktorych su casopisy co on predava, krabice su ale zalepene lepiacou paskou (NepiJano = Nozik). No a potom mas o ulicu dalej dalsi stanok, kde maju velmi podobne casopisy, s takmer rovnakym obahom uplne zdarma
Mňa tu zaujalo len toto
Viem si živo predstaviť ako príde šéf marketingového oddelenia SME za programátormi, nech to opravia. A oni len "no viete, hmmm... no my to prosto nevieme naprogramovať". To už kde sme 
A najkrajšie je na tom, že SME o tej "chybe" vie. Vie o tom od samého začiatku, pretože tvorca NepiJano! to oznámil. No a to sú už snáď aj dva roky dozadu... a hlavne bolo zaujímavé, keď články fungovali na starej mobilnej aplikácií SME zadarmo a na novej nie. Takže kto si aplikáciu neupgradoval, tak automaticky akože "kradol" a bol nemorálne hovado.
V našej metafore by to bolo ako "ja si to v meste musím kupovať v stánku za 3 eurá, ale tí, čo žijú na dedine, to majú zadarmo. To už čo je hej?!" ...a tu, v závane spravodlivosti, prichádza do hry tá krabica vedľa stánku.
Vôbec by som sa nedivil, keby sa SME využívanie tej diery aj oplatilo. Veď si zoberte, 5% čitateľov obsah pozerá zdarma (nepijano-like system), 70% o takejto možnosti ani nevie a tých zvyšných 25% sú ľudia, ktorí by si to normálne možno nekúpili, ale chcú sa biť do pŕs, akí sú morálni, že čítajú platený obsah, zatiaľ čo niektorí ho kradnú. Plus veľká časť tých, čo si to platia, čítajú určite viac, než by čítali zdarma (veď to majú zaplatené, tak čo sa budú...). A to je ďalší zisk pre SME z reklamy. A tých 5%, ktorí by to, nebyť jana, nekúpili a ani nečítali, im prinášajú aspoň ten zisk z reklamy.
Zlé veci nie sú vždy zlé... hlavne v biznise
Aj nelegálne sťahovanie hudby má často pozitívny dopad na návštevnosť koncertov.
Že "neopraviteľná chyba"beardie napísal:vyuzivanie neopravitelnej diery v systeme
A najkrajšie je na tom, že SME o tej "chybe" vie. Vie o tom od samého začiatku, pretože tvorca NepiJano! to oznámil. No a to sú už snáď aj dva roky dozadu... a hlavne bolo zaujímavé, keď články fungovali na starej mobilnej aplikácií SME zadarmo a na novej nie. Takže kto si aplikáciu neupgradoval, tak automaticky akože "kradol" a bol nemorálne hovado.
V našej metafore by to bolo ako "ja si to v meste musím kupovať v stánku za 3 eurá, ale tí, čo žijú na dedine, to majú zadarmo. To už čo je hej?!" ...a tu, v závane spravodlivosti, prichádza do hry tá krabica vedľa stánku.
Vôbec by som sa nedivil, keby sa SME využívanie tej diery aj oplatilo. Veď si zoberte, 5% čitateľov obsah pozerá zdarma (nepijano-like system), 70% o takejto možnosti ani nevie a tých zvyšných 25% sú ľudia, ktorí by si to normálne možno nekúpili, ale chcú sa biť do pŕs, akí sú morálni, že čítajú platený obsah, zatiaľ čo niektorí ho kradnú. Plus veľká časť tých, čo si to platia, čítajú určite viac, než by čítali zdarma (veď to majú zaplatené, tak čo sa budú...). A to je ďalší zisk pre SME z reklamy. A tých 5%, ktorí by to, nebyť jana, nekúpili a ani nečítali, im prinášajú aspoň ten zisk z reklamy.
Zlé veci nie sú vždy zlé... hlavne v biznise
Keďže http://www.sme.sk čítam naozaj sporadicky a aj to ma za mesiac zaujmú tak 2-3 články (ktoré sú uzamknuté), nevidím jediný dôvod platiť si nejaké Piano. Ak už hľadám správy, rozkliknem si http://www.pravda.sk alebo ešte aj http://www.tasr.sk a nemusím sa zaoberať nejakými zamknutými článkami. Keby manažment denníka SME nebol zložený s hlupákov so zaplatenými vysokoškolskými titulmi, tak by pochopili, že ak by bola možnosť zaplatiť si za samostatný článok (už to tu bolo spomenuté niekým), mohli by na tom viac získať, ako stratiť. Lenže chamtivosť niektorých ľudí nepozná hranice, a takých ja sponzorovať veru nebudem. Aj tak veľa článkov preberajú z iných zdrojov, a tie ich "komentáre" (majú k tomu vlastnú sekciu) ja vôbec nečítam, keďže väčšina z toho sú bludy ich redaktorov.
BX: server by musel zistovat verziu appky a ta by mu toto info musela posielat, kedze v starej verzii to implementovane nie je a autor nepijana ju zo zrejmych dovodov neaktualizuje na novsiu verziu, je tato chyba neopravitelna
skor by sa mohli smetiari zamerat na blokovanie ipecky, ktora je za nepijanom, a ta urcite nebude len 1, aby to nebolo zjavne a lahko odhalitelne
mas nejaky iny napad, ako by sa to dalo technicky zrealizovat?
skor by sa mohli smetiari zamerat na blokovanie ipecky, ktora je za nepijanom, a ta urcite nebude len 1, aby to nebolo zjavne a lahko odhalitelne
mas nejaky iny napad, ako by sa to dalo technicky zrealizovat?
A čo tak napríklad odstrihnúť starú appku? Ja nejako nechápem, prečo to ešte stále držia aktuálne, mohol by mi to niekto vysvetliť.
Blokovanie IPčky je kravina, rozšírenie má každý vo svojom PC a veci ako bolo nepiano.hustej sa môžu kedykoľvek presunúť na akýkoľvek free hosting.
Blokovanie IPčky je kravina, rozšírenie má každý vo svojom PC a veci ako bolo nepiano.hustej sa môžu kedykoľvek presunúť na akýkoľvek free hosting.
ako ju ostrihnu? keby mohli, tak by ju uz davno odstrihli
No ja pokiaľ si pamätám, tak cca pred 5 mesiacmi prestala fungovať pre iOS appka Mashable. Úplne odtiaľ odstrihli content, teda prestalo načítavať najnovšie články a ponechalo povedzme články len z 15.8. Deň na to vyšla nová appka s názvom Mashable! a na nej už boli najnovšie články a automaticky sa aktualizovali. Čiže nejak sa to asi dá.
tak samozrejme zalezi ako to maju urobene, ale v principe by nemal byt problem staru aplikaciu znefunkcnit.
skor by som povedal ze im ide o nejaku legacy podporu, nejake percento pouzivatelov ma stare telefony, kde maju stary operacny system, ktory im neumoznuje stiahnut aktualnu verziu aplikacie, maju tam teda poslednu funkcnu. otazne je kolko takych ludi je a ci sa to sme oplati kvoli nim udrzovat, to je ale ich vec a zatial sa im to asi oplati.
hlavne si treba uvedomit ze tych par ludi co si stiahne nejaky add-on do prehliadaca je nepodstatnych v celkovom pocte citatelov.
skor by som povedal ze im ide o nejaku legacy podporu, nejake percento pouzivatelov ma stare telefony, kde maju stary operacny system, ktory im neumoznuje stiahnut aktualnu verziu aplikacie, maju tam teda poslednu funkcnu. otazne je kolko takych ludi je a ci sa to sme oplati kvoli nim udrzovat, to je ale ich vec a zatial sa im to asi oplati.
hlavne si treba uvedomit ze tych par ludi co si stiahne nejaky add-on do prehliadaca je nepodstatnych v celkovom pocte citatelov.