Osamostatniť sa alebo bývať vo viacgeneračnej rodine

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Shwollo
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Osamostatniť sa alebo bývať vo viacgeneračnej rodine

Príspevok od používateľa Shwollo »

jackb napísal:a v UK ci inde na Zapadoch snad este dlhsie. plus to znamena sa na tu dobu priputat k miestu, co pre mna znamena odstrihnut sa od moznosti prijmat pracovne ponuky mimo miesta mojej nehnutelnosti.
a co ti brani byt predat a kupit niekde ine? Takto budes platit napr. 5 rokov najom tipkovi namiesto toho aby si splatil hypoteku o 5 rokov skor. Mne to pride, ze tymto sposobom iba vyhadzujes peniaze.

Netvrdim, ze si mas brat hypoteku hned po skonceni skoly...
jackb napísal:...ostanem na jednom mieste velmi dlhodobo, zacnem setrit na nehnutelnost.
za kolko si schopy naserit na byt? Teraz sa pytam cisto zo zaujimavosti. Netusim aky mas plat a kolko stoja byty v UK. Mne to pride dost tazke, ze budes platit najom a este aj setrit. da sa to?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

jednoizbak v Aberdeene zacina od 80tisic. kedze teraz studujem a pracu mam len part-time a mesacny prijem mam hlboko pod urovnou narodneho minima, tak by som nan sestril aj po smrti.

ale na pozicie na ktore aspirujem sa zacina s platom okolo L2000 mesacne. prenajom toho jednoizbaku je okolo 600+council tax, bills... 750 si vypyta. tych 250 je potom osobna rezia. takze sa da odlozit 1000 mesacne. co ano, znamena setrenie 80 mesiacov na byt. po rebricku sa da ale stupat rychlo a aj plat dokaze narastat, takze aj pri plateni najmu sa to da nasetrit v realnom case.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Zase neverím, že chceš kupovať 1i.. ;) Ak plánuješ rodinu, určite budeš pozerať po niečom väčšom.. prípadne rovno po dome, aby mali deti kde behať. Dokážeš aj na to našetriť? Môžeš rátať aj s príjmom partnerky. ;)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja hypotéku nevidím až tak čierne.

Osobne to plánujem spraviť tak, že v horizonte jedného roka chcem na hypotéku byt v Brne (kde však určite neplánujem zostať celý život) s tým, že budem bývať spolu s 1 - 2 kamošmi, ktorí mi tú hypotéku budú pomáhať splácať. Keď sa potom po pár rokoch rozhodnem opustiť Brno a ísť niekam ďalej, byt jednoducho predám s nejakou stratou, ktorá samozrejme prepadne banke, ale som si istý, že niečo mi z predaja aj zostane a je to podľa mňa oveľa lepšie riešenie ako ísť z podnájmu, ktorý by som platil niekoľko rokov a nemal by som z neho nič.

Podobne to vyriešil kolega a myslím si, že toto rozhodnutie neľutuje.
jackb
Redeemer
Redeemer

brm, 1i je v UK vlastne 1+1. vlastne vsetko je x+1. teraz prenajimam 2+1, ktory by bol na Slovensku 3i. keby som chcel vazne setrit, tak do obyvacky este najdem niekoho a mozno aj kludne par. take tu vlastne bolo moje prve byvanie. babena zo zapadnych Ciech ma v dlhodobom prenajme byt 2+1. landlady ju uz nekontoroluje, preto mohla z obyvacky urobit dalsiu spalnu. a tak sme tam byvali 2 pary a ja.

ale mas pravdu, pre decka to chce este minimalne izbu navyse, alebo dom. tak podme na to.

momentalne je ponuka nie az tak dobra, domy len mimo mesto. dochadzat 45 minut tam a dalsich 45 naspat. ku tomu spicky... ale partnerka chce, aj deti chcu behat... 165k.

neviem o tom, ze by bol velky rozdiel v plate pre zenu ci muza. takze ak je na podobnej pozicii v rovnakom fachu ako ja prijem je 4000, nas 1+1 prenajimame za 600, ale naklady su vyssie... takze do neho ide 850. aj zjeme viac, aj ona sa sati, krasli sminkuje... ak ostane okolo 2000 na konci mesiaca sme obaja radi. takze setrime rovnakych 7 rokov na najlacnejsi dom, kde by sme mohli vychovavat ratolesti.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

jackb, nenasetris tolko, to su iba matematicke kalkulacie, ktore v realnom zivote nebudu fungovat. Proste stale ti nieco vyskoci, budes mat ine vydaje, budes mat deti atd atd, nikdy nevies ci fakt tych 2k mat budes, a ci ich bude mat tvoja zena. Myslim, ze je setrnejsie vziat si hypoteku, usetrili by ste mesacne este viac, pre pripad, ze niekto z Vas vypadne z prace.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

lenze ty sem tahas pomery (platove aj cenove) z UK. tam sa da realne setrit na nehnutelnost popri prijme. na SVK by si to len tak lahko nedal. setrit sice mozes, ale urcite neodlozis 1000, cize tato moznost v 98% opytanych pada.
ja som zobral hypo, budem mat 26 a s manzelkou sme si museli vybrat ako dalej, lebo sme byvali v jednej izbe u svokrovcou aj s malou. Presne ako pise Shwollo - preco by som mal niekomu davat za starsi byt niekde na velkom sidlisku v meste tu istu sumu, ako mozem davat prakticky na svoj byt. Rok-dva to este bude tazke kym manzelka pojde znova do prace, ale prezijeme a potom vznikne nejaky priestor na setrenie.
Rozmyslanie nad tym, ci sa fixujes k miestu je take 50-50. Hlavne v pripade manzelov pretoze aj ked jeden strati zamestnanie, druhy potiahne a medzitym sa nieco najde. Dnes nie je problem dochadzat do roboty aj 100km denne (idealne sa tomu vyhnut, ale ak sa nebude dat inak co uz).
Keby si platime najom tak vlastne splatime hypo niekomu inemu a nenastertime za tych 30 rokov dost na to, aby sme nieco postavili a ked aj naco nam to bude ked uz budeme v dochodkovom veku a dieta/deti budu odrastene a samostatne?
Hypo bude splatena, byt mozeme predat a ist do mensieho so ziskom, alebo tam aj ostat.

Navyse vacsinou casom clovek nieco podedi, aj ked sa to bude delit, ale vzdy aspon nieco z toho kvapne a moze sa hypo splatit skor. Tuto istu vyhodu maju aj "najomnici", ktorym to pomoze so setrenim.

Velka vyhoda kupy je vsak ta, ze ten priestor ti patri a nie si obmedzeny najomcom, ktory si moze kedykolvek zmysliet a vystahovat cloveka (iba zmluva na dobu urcitu je ako takou ochranou). navyse si vo vacsine pripadov nemozes byt prisposobit svojim potrebam a poziadavkam a ked aj tak znova iba investujes do cudzieho bytu
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Presne tak, furt niečo príde.. budete mať dieťa, to sú ďalšie výdaje a navyše partnerkin plat bude v tom čase určite nižší (neviem, akú sú v UK tieto sociálne zákony), možno budeš potrebovať auto, nedajbože sa stane niečo iné. Navyše nemáš istotu prenajatého bytu, nikdy nevieš, kedy sa majiteľ rozhodne tam ubytovať niekoho iného (svoje dieťa), či ho bude chcieť predať a Ty budeš musieť hľadať niečo nové, čo je tiež dosť ubýjajúce. S hypotékou pohodlne bývate vo vlastnom od začiatku a nie až o tých 7-10 rokov.

Ale chápem Ťa, tiež sa nerád zadlžujem, no v dnešnej dobe, ak chceš pohodlne bývať, nemáš inú možnosť.. teda pokiaľ nemáš plat vrcholového manažéra, či dobré zázemie v podobe majetných rodičov alebo nejaké dedičstvo od starých rodičov.

U mňa osobne to vyzerá na osamostatnenie sa bez hypotéky, zatiaľ stále bývam s rodičmi, ale už si dávam dokopy jeden byt. Keďže na neho budem sám s normálnym východoslovenským platom, bez partnerky, s ktorou by som zdieľal náklady, bude to veru zaujímavé! Uvidíme o rok, až budú všetky platby za byt nastavené na mňa a nie na 4-člennú rodinu s dvoma malými deťmi ako v súčasnosti.

:)
jackb
Redeemer
Redeemer

netaham. otazka nesmerovala na len obyvatelov Slovenska :)

len som na nu odpovedal. kym je moznost presuvat sa pracou po krajine/svete tak ja nehodlam kupit nehnutelnost ani sa zaviazat vztahom, ktory by ma tom obmedzoval. uvedomujem si, ze moj postoj je nestandardny a vela ludi bude nesuhlasit. necitim potrebu usadzania sa, zakladania rodiny a podobne.

ja zdedit nemam co. mam 1/5 asi 250 rocneho jednoizbaku bez vody v strede slovenska po ktorom 1) nestekne ani pes 2) naklady na predaj budu vyssie ako cena 3) potrebujem suhlas dalsich 4 aby som sa toho zbavil.

a asi najdolezitejsia vec. ak si mam brat hypoteku, musim byt 110% zdravy a vediet, ze tych 30 rokov utiahnem.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

v tvojom pripade je to tak vyhodnejsie urcite. ja som tiez nikdy necitil tu potrebu, ale ked prisla tak prisla. proste buducnost je nevyspytatelna a ano, brat si hypo je risk. situacia kazdeho z nas je ina, len ak by som to mal trosku zgeneralizovat, tak volba medzi hypo a najmom v pripade rodiny (ci uz lepsie zarabajucej alebo horsie) pada v mojich ociach stale lepsie na hypo.
ak by sa nam nieco stalo, ze by sme to nedokazali dalej platit mame stale krajne riesenie byt predat a nastahovat sa spat ku svokrovcom.
navyse ked to beriem z cisto pragmatickeho hladiska tak svokrovci maju velky dom v dobrej lokalite, ktory by som teraz odhadol na takych 90k (bude sa delit medzi 3 cize teoreticky 30k) a nasi maju tiez velky dom, avsak v horsej oblasti, ktory by som odhadol na cca 40k (medzi 2).
Cize o tych par rokov ked k tomu dôjde ziskame cca 40-50k podla situacie a v tom case bude zhruba potrebne splatit taka cast hypo.
Je to hyenisticky a vypocitavy pohlad na situaciu a kazdemu prajem nech sa dozije vysokeho v co najlepsom zdravi, ale ked si clovek berie hypoteku musi kalkulovat aj s takymito polozkami
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

jackb napísal: a asi najdolezitejsia vec. ak si mam brat hypoteku, musim byt 110% zdravy a vediet, ze tych 30 rokov utiahnem.
A ako sa vobec odvazis vziat si najom, ked nevies ci o par rokov neochories, alebo nebudes mat uraz, ktory ta odrovna na rok? (nedajboze, nikomu to neprajem). Nieje to to iste?
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

tak tak..platit musis v oboch pripadoch. este aj v nemocnici musis platit za lôzko :D
jackb
Redeemer
Redeemer

Lub0$ napísal:
A ako sa vobec odvazis vziat si najom, ked nevies ci o par rokov neochories, alebo nebudes mat uraz, ktory ta odrovna na rok? (nedajboze, nikomu to neprajem). Nieje to to iste?
nn. mozem sa mylit, ale mam informaciu, ze sa hypoteka dedi. a po mne ju ani velmi nema kto... takze by som narobil problemy ludom, ktori su mi sice rodina, ale to je asi cele co nas spaja.

este raz: neodsudzujem ludi, ktori si beru hypo. mne len nie je sympaticka myslienka zadlzit sa na cele desatrocia. k tomu aj splacat nehnutelnost na mieste, kde mozno ani nebudem zit
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

V tom pripade sa da nehnutelnost predat niekomu inemu tak aby som vyplatil banku, zisk z toho mat sice nebudem, ale nebudem mat ani problem. A divil by si sa, poznam dost ludi co maju na uctoch neskutocne peniaze, a kazdy z nich berie hypoteku, lebo je to vyhodnejsie ;)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

da sa aj rozne poistit. nie je to sice vyhra, ale aspon nejakym sposobom som si isty, ze keby ma klepne rodina je v suchu. nestoji to nejake strasne peniaze mesacne. da sa poistit rozne, aj v pripade invalidity a pod.
a klasicku zivotku ma mozno uz skoro kazdy takze realne nepreplacam nic oproti ostatnym, ktori ju maju len v pripade urazov a pod.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Pilifo napísal:Ja hypotéku nevidím až tak čierne.

Osobne to plánujem spraviť tak, že v horizonte jedného roka chcem na hypotéku byt v Brne (kde však určite neplánujem zostať celý život) s tým, že budem bývať spolu s 1 - 2 kamošmi, ktorí mi tú hypotéku budú pomáhať splácať. Keď sa potom po pár rokoch rozhodnem opustiť Brno a ísť niekam ďalej, byt jednoducho predám s nejakou stratou, ktorá samozrejme prepadne banke, ale som si istý, že niečo mi z predaja aj zostane a je to podľa mňa oveľa lepšie riešenie ako ísť z podnájmu, ktorý by som platil niekoľko rokov a nemal by som z neho nič.

Podobne to vyriešil kolega a myslím si, že toto rozhodnutie neľutuje.
Tiež to chcem takto presne spraviť, mne ešte príde vtipné pomyslenie, že mňa osobne mesačne viac peňazí stojí žranica než bývanie. :D
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

aj moj kamarat to tak urobil v BA. Kupil 3i byt 200 metrov od prace a ubytoval v nom dalsich dvoch kamaratov. v tomto pripade ma uplne vyhrate pretoze vie s kym byva - poznaju sa cely zivot a prakticky mu platia hypo a cast energii. idealny pripad kym nebude mat deti a rodinu
jackb
Redeemer
Redeemer

ja mam strach, ze s anamnezou by mi ani tu zivotku nedali... ale toto na internetoch asi riesit nechcem.

dobre, ked budem mat pracu, z ktorej budem moct splacat, rozhodnem sa obdobie dlhsie ako 2 roky ostat na jednom mieste, mozno do hypo pojdem.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

teraz premyslam ci mna vobec skumali pred uzatvorenim zivotky...vsetko som to riesil s kamaratom v banke a cez nich sa zariadovali vsetky poistky bez nejakych setreni zo strany poistovne.
cize poistku by zrejme spravili aj keby som mal smrtelnu chorobu, otazne je ale, ci by potom vyplatili plnenie...
jackb
Redeemer
Redeemer

a myslim, ze o to ide :)
nevlastna sestra robila v poistovni, tak sa smiala, ze v nasej rodine nemame sancu. mozno sa za 7 rokov zmenili pravidla :smt104

a hypo by som si uz bral samozrejme na novy domcek, ze 200K, v dobre lokalite a podobne. toto bol len priklad najlacnajsieho bytu a domu v oblasti kde sa crta moje buduce posobisko
Napísať odpoveď