Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa harrison314 »

strapaty napísal:cize dalo sa aj o nicom komunikovat na urovni, co si u vsetkych zucastnenych cenim hlavne harison ma bozsku trpezlivost..
To vies, nuda v praci :D
strapaty napísal:jedine co by som chcel poznamenat ze nabozenstvo si nikdy s vedou neprotirecia....
Tu si dovolim nesuhlasit, naboznstiev je viac, napriklad kreacionizmus (aj ked neviem ci to nazvat priamo nabozenstvo) evoluciu popiera.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

nabozenstvo je nauka o bohu ... a interakciach na zivoty ludi ... neni zalozene na vedeckych metodach... ak zacina nejake nabozenstvo sa zaoberat vedou neni to nabozenstvo ale vedny odbor ... cize aj podlieha vedeckym metodam ako preukazovanie hypotez teorii a podkladanie tvrdeni faktami...

kreocionizmus je snaha vnesenia racia do nabozenstva ... je to podobne ako by som chcel vysvetlit jenaky fyzikalny jav posobenim anielov :D co je vo vseobecnosti jedno z najsmutnejsich snah ...
vela odporcov nabozenstva ma vieru 9 rocnych deti kde ich progres totalne ustal... samozrejme ako sa neda veda studovat meditaciami ... tak sa nabozenstvo neda studovat citanim knih .... (aj ked jedno moze podporovat druhe ... )

kreocionisti nepochopili jednu vec ...ze genezis je o tom ze boh vsetko stvoril ... a je absolutne jedno (pre vieru ) ako to stvoril... (inac bol by zaujimavy pohlad keby sa nejaky vedec vratil 5000 rokov dozadu a ako by vysvetlil pastierom ktory nevedia citat a pocitat viac ako 20 cize vacsie cisla si nevedia ani predstavit.. (mozno len ako hviezs na nebi ci zrniek prachu v pusti... ) vznik sveta.... )... omzno po pol hodine prednasky o antihmote by sa vratil k znamemu A nastal večer a nastalo ráno, deň prvý. ... atd
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ked je Boh taky vsemocny, nemusel stvorit ludi s mozgom na urovni 10-rocneho decka
alebo mozno vsemocny nie je, alebo nie je vobec, kto vie :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

strapaty napísal:jedine co by som chcel poznamenat ze nabozenstvo si nikdy s vedou neprotirecia....
to nie je vôbec pravda. Stačí sa pozreť na 90% zázrakov ktoré veda vysvetlí. Keby si neprotirečili, tak by musela veda podporiť tvrdenia že je to zázrak alebo božia sila. Prípadne by náboženstvo a jeho stúpenci museli prijať vysvetlenie vedy. Keďže sú tu dva tábory, je to dôkaz toho že si protirečia. Inak by žiadne tábory neexistovali

//autoeditácia príspevku (20 Apr 2015, 16:27)
beardie napísal:ked je Boh taky vsemocny, nemusel stvorit ludi s mozgom na urovni 10-rocneho decka
alebo mozno vsemocny nie je, alebo nie je vobec, kto vie :)
ty túto tému rád vyťahuješ, a ja ti na ňu rád opodvedám :)
post2076286.html#p2076286
beardie
Redeemer
Redeemer

ale ved Biblia je pisana len obrazne, nie je to historicka kniha, ale navod pre bacov, aby boli ako-tak moralni ;-)
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

harrison314 napísal:Nie nie a zas nie, vobec tomu nechapes. Ale pametaj na to, ze zakon zachovania enegrie neprečúraš :D
V podstate teoria relativity hovori, ze jedinou skutocnou konstantou je richlost svetla, ktora je za akychkolvek podmienok nemmenna.
no to zas nie je tak celkom pravda ze za "akychkolvek", uz davnejsie v minulosti sa vedcom podarilo ovplyvnit rychlost fotonov pri prechode roznymi druhmi materialu, napr. sklom. poslednu dekadu dokonca skusaju svetlo "zastavit" uplne a koncom minuleho roka sa im podarilo svetlo "zastavit" na dobu jednej minuty, 13 rokov dozadu to bol zlomok sekundy http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 111151.htm a zaciatkom tohto roka sa im podarilo spomalit svetlo vo volnom priestore http://www.bbc.com/news/uk-scotland-gla ... t-30944584 jednotlive castice pri prechode maskou zmenili svoj tvar, ktory zapricinil ich nizsiu rychlost a dany tvar si udrzali aj po tom, co z masky vystupili. to znamena, ze sa nam podarilo spomalit rychlost svetla a nasledne to spomalenie bez externych faktorov aj udrzat, dost skvele :)
strapaty napísal:(inac bol by zaujimavy pohlad keby sa nejaky vedec vratil 5000 rokov dozadu a ako by vysvetlil pastierom ktory nevedia citat a pocitat viac ako 20 cize vacsie cisla si nevedia ani predstavit.. (mozno len ako hviezs na nebi ci zrniek prachu v pusti... ) vznik sveta.... )... omzno po pol hodine prednasky o antihmote by sa vratil k znamemu A nastal večer a nastalo ráno, deň prvý. ... atd
za poslednych nie 2000 rokov, ale 30000 rokov sa ludsky mozog nijako vyrazne nezmenil. co sa zmenilo je velkost ludskej kniznice :) potencial by tam bol, nasluchaci by sa urcite nasli.. ak by im to mal kto vysvetlit, urcite by boli schopni nacuvat a naucit sa. a mozno tam niekto taky aj bol a aj sa o to snazil, akurat ho nejaky veriaci oznacil za ruhaca/kacira a rozbil mu kamenom hlavu :smt006
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

beardie
"ma vieru 9 rocnych deti kde ich progres totalne ustal" cital si to vobec??

biblia je nabozenska kniha ... cize ma cloveka priviest k bohu a jeho pravde..

audiotrack
co je to vlastne zazrak... ???
zazrak je v prvom rade osobna zalezitost medzi tomu co sa stala a bohom ... je to jeden z prostriedkov ako boh vstupuje do zivota ludi (ako mu uveria),,, zazraky ktore boli robene verejne sa tykali tych konkretnych ludi...
beardie
Redeemer
Redeemer

ak si si nevsimol, ja hovorim o obhajcoch nabozenstva, nie o odporcoch

ak by bol ten tvoj Boh taky uzasny, urcite by mu nerobilo problem vymysliet nieco, cim by Jeho velkost pochopili aj bacovia a pasaci koz
nechod na mna s tym, ze to tak spravil naschval, rovnako ako zakopal skameneliny dinosaurov...
Occamovou britvou na teba :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

beardie napísal:ale ved Biblia je pisana len obrazne, nie je to historicka kniha, ale navod pre bacov, aby boli ako-tak moralni ;-)
no toto je definícia kresťanov, ktorú vytiahnú keď sa proti ním argumentuje citáciami z biblie. Ale ja osobne s takým tvrdením nesúhlasím. Keďže ju písali ľudia až po ježišovi a nie za jeho života, a keďže zachytáva jeho život (minimálne nový zákon), tak je to historická kniha
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Old Dirty Bastard napísal:no to zas nie je tak celkom pravda ze za "akychkolvek", uz davnejsie v minulosti sa vedcom podarilo ovplyvnit rychlost fotonov pri prechode roznymi druhmi materialu, napr. sklom. poslednu dekadu dokonca skusaju svetlo "zastavit" uplne a koncom minuleho roka sa im podarilo svetlo "zastavit" na dobu jednej minuty, 13 rokov dozadu to bol zlomok sekundy http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 111151.htm a zaciatkom tohto roka sa im podarilo spomalit svetlo vo volnom priestore http://www.bbc.com/news/uk-scotland-gla ... t-30944584 jednotlive castice pri prechode maskou zmenili svoj tvar, ktory zapricinil ich nizsiu rychlost a dany tvar si udrzali aj po tom, co z masky vystupili. to znamena, ze sa nam podarilo spomalit rychlost svetla a nasledne to spomalenie bez externych faktorov aj udrzat, dost skvele
Samozrejme mal som na mysli rychlost svetla vo vakuu, to ze v inych metrialoch je ina viem, vdaka tomu nastava napriklad lom svetla.
strapaty napísal:biblia je nabozenska kniha ... cize ma cloveka priviest k bohu a jeho pravde..
strapaty napísal:zazrak je v prvom rade osobna zalezitost medzi tomu co sa stala a bohom ... je to jeden z prostriedkov ako boh vstupuje do zivota ludi (ako mu uveria),,, zazraky ktore boli robene verejne sa tykali tych konkretnych ludi...
tymto sa zarucene vyhybas akemukolvek spchybneniu a biblie.
Podla tejto definicie je zazrak aj to, ked ku zranenmu pride sanitka a zchrania ho. Hoci za ten clovek bude za zivot vdaci inym ludom, bude dakovat bohu a velebit jeho zazrak.
audiotrack napísal:no toto je definícia kresťanov, ktorú vytiahnú keď sa proti ním argumentuje citáciami z biblie. Ale ja osobne s takým tvrdením nesúhlasím. Keďže ju písali ľudia až po ježišovi a nie za jeho života, a keďže zachytáva jeho život (minimálne nový zákon), tak je to historická kniha
Hlavne chyba kriterium, podla ktoreho z biblie cerpat co je moralne, co je obrazne a co historicky fakt. Momentalne to vyzera tak, ze si to veriaci vyberaju tak ako sa im momentalne hodi.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314

"Hlavne chyba kriterium, podla ktoreho z biblie cerpat co je moralne, co je obrazne a co historicky fakt. Momentalne to vyzera tak, ze si to veriaci vyberaju tak ako sa im momentalne hodi."
tak nie je to celkom tak... vyklad biblie sa studuje niekolko rokov ... veriacemu cloveku staci duch svaty :D ... aj ked ziaden veriaci (bezny laik) nevie vysvetlit celu bibliu vzdy v nej nachadza potrebne pre svoj zivot...

"tymto sa zarucene vyhybas akemukolvek spchybneniu a biblie." a je to vobec potrebne... pre neveriacieho je to uplne zbytocne... a veriacemu ak ma pre neho prinos v jeho zivote je to jedno ci je tam vsetko logicky spravne... ja som sa pri citani stretol z mnohimi nelogickymi vecami dokonca protichodnymi ... ale nijak sa neznizil prinos pisma pre moj zivot...

audiotrack
...ked uz tak by to bola zivotopisna kniha... a nie historicka... ale ani to nie je ... lebo jezis ako historicka osoba nie je nijak vyznamna (nedobil ziadne uzemia, nevyhral ziadne vojny) ale pismo opisuje to co konal nie ako historicky fakt ale ako moralny vzorec spravania ... cize nie je cielom biblie kedy sa to stalo ale co sa stalo ...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:ak nie je to celkom tak... vyklad biblie sa studuje niekolko rokov ...
Ano ale stale si to vycucavaju z prsta.
strapaty napísal:veriacemu cloveku staci duch svaty ...
ved hovorim vystia si to ako chcu :D skoda ze ten duch svety je v priebehu dejim dost nerozhodny
strapaty napísal:nevie vysvetlit celu bibliu vzdy v nej nachadza potrebne pre svoj zivot...
Ano napriklad Kniha Jozue alebo kniha Sudcou, v nich su velmi potrebne moralne hodnoty pre nas zivot.
strapaty napísal:a je to vobec potrebne... pre neveriacieho je to uplne zbytocne... a veriacemu ak ma pre neho prinos v jeho zivote je to jedno ci je tam vsetko logicky spravne...
nahrad bibliu slovom alkohol a neveriaci abstinent. Aj pre alkholika je jeho zivot logicky spravny a dobry. Aj akoholikovi mozes hovorit aky je alkohol zly a nebzpecny no nejak to neznizi prinos alkoholu pre jeho zivot (z jeho pohladu).
strapaty napísal:...ked uz tak by to bola zivotopisna kniha... a nie historicka... ale ani to nie je ... lebo jezis ako historicka osoba nie je nijak vyznamna (nedobil ziadne uzemia, nevyhral ziadne vojny) ale pismo opisuje to co konal nie ako historicky fakt ale ako moralny vzorec spravania ... cize nie je cielom biblie kedy sa to stalo ale co sa stalo ...
Takze ti je jeno, keby bola bibilia klamstvo, len pre to, ze su tam pekne pribehy? To sa mozes radcej riadit Ezopovimi bajkami.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

harrison314
"Takze ti je jeno, keby bola bibilia klamstvo, len pre to, ze su tam pekne pribehy? To sa mozes radcej riadit Ezopovimi bajkami." -az na to ze tie "bajky" idu az do hlbky ludskej duse ..
to je priam metrixovska otazka... :D

ale bavime sa o klamstve - pravde v kontexte logiky alebo zivota .... lebo ja nelogicke a protichodne tvrdenie moze spravit tvoj zivot pravdivejsim a lepsim...

ja tvrdim ze viera a nabozenstvo (krestanske) robi ludi 2000 rokov lepsimi.... (nie dobrymi alebo dokonalymi ale lepsimi)... bohuzial to nejde porovnat lebo neexistuje stav 2000 rokov bez krestanstva.... (ak nezoberieme kontinenty kde krestanstvo nie je ale to si myslim ze nie je adekvatne porovnanie)
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

"Neexistuje stav 2000 rokov bez kresťanstva". A ty fetuješ? Aké kresťanstvo mali staroveké civilizácie? V ktorej civilizácií prenasledovali iných ľudí v mene nejakého vymysleného Boha? Ktorí pravekí ľudia žijúci v jaskyni mali pred xyz tisíc rokov kresťanstvo? Radšej konečne otvor oči a začni používať ten rozum. I keď po tých blbostiach čo si tu za celú dobu popísal veľmi pochybujem, že nejaký rozum máš.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Noobsz DJ
vdaka za tvoj utocny a velavravny prispevok do diskusie ... zas si ju posunul vpred ...
vpred len vpred mili sudruhovia ... ani krok spat....
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

strapaty napísal:ked uz tak by to bola zivotopisna kniha... a nie historicka... ale ani to nie je
Máš pravdu že nejedná sa o biografiou, pretože ide o mýtus.
strapaty napísal:lebo jezis ako historicka osoba nie je nijak vyznamna (nedobil ziadne uzemia, nevyhral ziadne vojny) ale pismo opisuje to co konal nie ako historicky fakt ale ako moralny vzorec spravania ... cize nie je cielom biblie kedy sa to stalo ale co sa stalo ...
Povedz mi či si naozaj myslíš, že historicky významnou osobou môže byť len niekto kto vyhral pár bitiek, prípadne dobyl nejaké to územie. Takže, vlastne taký King, Tesla, Einstein, Aristoteles atď. sú historicky neatraktívny(čo je dôvod prečo sme sa o nich na dejepise neučili).
Takže história sa zoberá aj tým čo sa stalo, neberúc ohľad čo bolo motiváciou k tomu aby sa to stalo :plus: viera pretrvávajúca taký dlhý čas dodáva iný náboj ako len morálny vzorec správania.
strapaty napísal:az na to ze tie "bajky" idu az do hlbky ludskej duse
nie ako historicky fakt ale ako moralny vzorec spravania
Ako už Harisson písal, morálne vzorce správania nájdeš v množstve kníh, ale len túto jednu povyšuješ na úroveň hodnú viery, a aj to len z dôvodu že ťa tak vychovali. Dokonca si myslím že sú aj lepšie knihy ktoré donútia ľudí zamyslieť sa(Zvieracia farma, 1984, Chlapec v pruhovanom pyžame, Čierny kocúr, Jama a kyvadlo, Hlava 22, Idiot..).
strapaty napísal:ja tvrdim ze viera a nabozenstvo (krestanske) robi ludi 2000 rokov lepsimi.... (nie dobrymi alebo dokonalymi ale lepsimi)... bohuzial to nejde porovnat lebo neexistuje stav 2000 rokov bez krestanstva.... (ak nezoberieme kontinenty kde krestanstvo nie je ale to si myslim ze nie je adekvatne porovnanie)
Takže tvrdíš, že krajiny kde prevláda kresťanstvo sú vlastne lepšie než tie ostatné? Že viera kvôli ktorej zomreli milióny z nás robí lepších ľudí? Že viera, ktorá hovorí o tom ako sme si všetci rovný a o tom ako treba pomáhať chudobným z nás robí lepších ľudí? Skôr mám dojem že je to továreň na pokrytcov.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

AllGoneDead
nie je to len tym ze ma tak vychovali ... lebo som skutocnu hlboku vieru nasiel az v dospelosti... indoktrinacia ti vieru neda ... len vedomosti
netvrdim ze krajiny kde prevlada krestanstvo su lepsie ako tie kde krestanstvo nie je ... tvrdim ze krajiny kde prevlada krestanstvo(viera v praveho boha), keby tam nebolo byli by horsie.... a naopak krajiny kde krestanstvo(viera v praveho boha) neprevlada ...keby tam prevladalo boli by lepsie... samozrejme pokial sa bavime o hlbokej viere a prezivani viery.... nie len nejakom formalizme ...

//autoeditácia príspevku (23 Apr 2015, 10:16)
"Máš pravdu že nejedná sa o biografiou, pretože ide o mýtus." ak je to fakt mytus tak potom hovadsky dobry.... ked v neho veri za tych 2000 rokov niekolko miliard ludi...

//autoeditácia príspevku (23 Apr 2015, 10:19)
co sa tyka tej historickej osobnosti...mozno som sa len zle vyjadril... nezanechal nich hmatatelne cim by fyzicky zmenil svet .... nieco po com by nik nepochyboval o jeho existenici ... (velka rimska risa, cinsky mur , stovky patentov a vynalezov ... a miliony mrtvych ... vsak o masovych varahoch sa pise najviac... )
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:az na to ze tie "bajky" idu az do hlbky ludskej duse .. to je priam metrixovska otazka...
Ezopove bajky maju viac moralneho poucenia ako celi stary zakon.
Co je na tom metrixovske (ach jeden film a vsetkym ludom s toho uz sibe).
strapaty napísal:ale bavime sa o klamstve - pravde v kontexte logiky alebo zivota .... lebo ja nelogicke a protichodne tvrdenie moze spravit tvoj zivot pravdivejsim a lepsim...
Klamstvo je zle. Dokonca to mas aj desiatich prikazniach.
strapaty napísal:ja tvrdim ze viera a nabozenstvo (krestanske) robi ludi 2000 rokov lepsimi.... (nie dobrymi alebo dokonalymi ale lepsimi)... bohuzial to nejde porovnat lebo neexistuje stav 2000 rokov bez krestanstva.... (ak nezoberieme kontinenty kde krestanstvo nie je ale to si myslim ze nie je adekvatne porovnanie)
Za toto ta uz sprdli.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

strapaty napísal
nie je to len tym ze ma tak vychovali ... lebo som skutocnu hlboku vieru nasiel az v dospelosti...
až v dospelosti? nože napíš ako to bolo mal si nejaký životný problém a ujal sa ťa nejaký kresťan?
boli okolo teba len kresťania? nemyslíš že keby si bol na inom konci sveta, kde by prevládal napríklad budhizmus že by si mu podľahol?
Nieje to úplne jasné že nič iné si v tej chvíli nemal okrem kresťanstva na výber??????
Čo len svedčí o tom ako kresťanstvo perfektne vymýva mozgy.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

klamstvo nie je v desatoro ... (az na neprerieknes kriveho svedectva voci bliznemu svojmu....) ...
..ezopove bajky ale nie su ucelenym celkom podla ktoreho sa da zit .. co pismo je ... a lisia sa aj ciele
ezop dava moralne ponaucenie ...
pismo opisuje ako najst boha ...cize ako zit ...

//autoeditácia príspevku (23 Apr 2015, 10:57)
co sa tyka metrixu tak hlavna dilema bola ci zit v fyzickej realite cize v kanaloch ...
alebo vo virtualnej ...cize v prosperujucom svete...

film ako samotny mi je volny...
Napísať odpoveď