strapaty napísal:ked uz tak by to bola zivotopisna kniha... a nie historicka... ale ani to nie je
Máš pravdu že nejedná sa o biografiou, pretože ide o mýtus.
strapaty napísal:lebo jezis ako historicka osoba nie je nijak vyznamna (nedobil ziadne uzemia, nevyhral ziadne vojny) ale pismo opisuje to co konal nie ako historicky fakt ale ako moralny vzorec spravania ... cize nie je cielom biblie kedy sa to stalo ale co sa stalo ...
Povedz mi či si naozaj myslíš, že historicky významnou osobou môže byť len niekto kto vyhral pár bitiek, prípadne dobyl nejaké to územie. Takže, vlastne taký King, Tesla, Einstein, Aristoteles atď. sú historicky neatraktívny(čo je dôvod prečo sme sa o nich na dejepise neučili).
Takže história sa zoberá aj tým čo sa stalo, neberúc ohľad čo bolo motiváciou k tomu aby sa to stalo

viera pretrvávajúca taký dlhý čas dodáva iný náboj ako len morálny vzorec správania.
strapaty napísal:az na to ze tie "bajky" idu az do hlbky ludskej duse
nie ako historicky fakt ale ako moralny vzorec spravania
Ako už Harisson písal, morálne vzorce správania nájdeš v množstve kníh, ale len túto jednu povyšuješ na úroveň hodnú viery, a aj to len z dôvodu že ťa tak vychovali. Dokonca si myslím že sú aj lepšie knihy ktoré donútia ľudí zamyslieť sa(Zvieracia farma, 1984, Chlapec v pruhovanom pyžame, Čierny kocúr, Jama a kyvadlo, Hlava 22, Idiot..).
strapaty napísal:ja tvrdim ze viera a nabozenstvo (krestanske) robi ludi 2000 rokov lepsimi.... (nie dobrymi alebo dokonalymi ale lepsimi)... bohuzial to nejde porovnat lebo neexistuje stav 2000 rokov bez krestanstva.... (ak nezoberieme kontinenty kde krestanstvo nie je ale to si myslim ze nie je adekvatne porovnanie)
Takže tvrdíš, že krajiny kde prevláda kresťanstvo sú vlastne lepšie než tie ostatné? Že viera kvôli ktorej zomreli milióny z nás robí lepších ľudí? Že viera, ktorá hovorí o tom ako sme si všetci rovný a o tom ako treba pomáhať chudobným z nás robí lepších ľudí? Skôr mám dojem že je to továreň na pokrytcov.