nezapnutý pás - pokuta
nezapnutý pás - pokuta
Zdravím, ak nemá trebars cestujúci vedľa šoféra zapnutý pás a zastavia ho policajti a pokutujú zato, kto platí tu pokutu? dotyčná osoba ktorá nemala pás zapnutý alebo šofer je zato zodpovedný šofér platí to on? našiel som nejaký zákonník na nete no neviem sa v tom vôbec orientovať a tak som odpoveď nenašiel, kto niečo o tom vie tak pls hoďte sem aj link na dotyčnú vyhlašku, za odpovede vopred ďakujem
Re: nezapnutý pás - pokuta
Platit by mal spolujazdec, najma ak si ho upozornil na pas.
-
typek61
Darca
- Kontaktovať používateľa:
ved to by si mal stihnut dat pas ako vas zastavia ci?platit by si mal asi ty ale nie som si isty
povinnostou vodica je mat zapnuty pas a upozornit spolujazdcov aby mali pas tiez zapnuty, ak ta zastavi hliadka ako vodica a zistia ze spolujazdec nema zapnuty pas tak sa spyta vodica ci upozornil spolujazdcov aby zapnuty pas mali, ak vodic povie ze ich upozornil, pokutu vystavia spolujazdcovi, ak neupozornil, dostane pokutu vodic, v podstate je to jedno a nejak sa potom ako kamarati bratsky dohodnete... myslim spolujazdci v aute, ze ako to zaplatite, kto kolko, rovnym dielom
Rovným dielom? Prečo by mal platiť šofér? Spolujazdec pekne. Ja si pás zapínam aj vzadu, všetci sa mi smejú, teším sa na situáciu keď ma zastavia a niekto nebude mať pás. 
-
audiotrack
VIP
ja si tiež dávam pás aj vzadu, a nikto sa mi nesmeje. Asi by si mal vymeniť kamarátov, keď im je smiešne že si vážiš svoj život a peňaženkuHensym napísal:Rovným dielom? Prečo by mal platiť šofér? Spolujazdec pekne. Ja si pás zapínam aj vzadu, všetci sa mi smejú, teším sa na situáciu keď ma zastavia a niekto nebude mať pás.
Kamaráti práveže nie, kopa dospelých ľudí, aj z rodiny, starší ľudia čo majú odjazdená jak ja nachodené. Ja im hovorím to isté. 
-
Ryan Giggs
VIP
Ako moze niekto dostat pokutu za pas....
-
mirak2
Hardcore addict
moj brat dostal a opakovane... je taxikar a nikdy sa nezapina, lebo by sa len zapinal a odopinal vkuse
-
Andi_Cibula
Addict
Odkedy sa taxikári musia ? 
//aha, lol, dík za objasnenie.
//aha, lol, dík za objasnenie.
-
audiotrack
VIP
takmer vždy. Toto je mylná predstava verejnosti. Síce sa tam píše že nemusia (a tu to končí pre väčšinu ľudí a taxikárov) ale tiež je tam napísané, že iba v prípade že nemajú miesto vodiča vybavené airbagom. A potom je ešte druhý zákon, ktorý hovorí že taxislužby nemôžu mať autá staršie ako 5 rokov, takže neviem či existuje auto r.v. 2010 čo nemá airbag na mieste vodiča. Z toho vyplýva, že v praxi musí byť každý taxikár pripútaný.
§ 8 Používanie bezpečnostných pásov a iných zadržiavacích zariadení napísal: (1) Osoba sediaca na sedadle povinne vybavenom
bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím
zariadením je povinná toto zariadenie použiť; to neplatí
pre
...
d) vodiča vozidla taxislužby pri zmluvnej preprave osôb
v obci,
(2) Výnimka podľa odseku 1 písm. c) a d) sa nevzťahuje
na osobu, ktorá sa prepravuje na mieste, ktoré je
chránené pred účinkami nárazu vozidla airbagom.
§ 30, ods. 2, písm. c ) zákona č. 56/2012 Z.z. napísal:Dopravný správny orgán zaeviduje v koncesii podľa odseku 1 písm. a) ako vozidlo taxislužby len vozidlo, ktoré ...
c) má najviac päť rokov odo dňa uvedenia do prevádzky alebo najazdených najviac 100 000 km s benzínovým motorom alebo hybridným pohonom alebo najviac 150 000 km s naftovým motorom.
audiotrack, ten zakon o veku vozidla TAXI je uz upraveny na 8 rokov.
c) má najviac osem rokov odo dňa uvedenia do prevádzky (toto ustanovenie nadobudlo účinnosť 30. novembra 2013).
-
audiotrack
VIP
ok, to som nevedel, ale aj tak podstata ostáva, že 8 ročné autá majú už asi všetky airbag na mieste vodiča, nie?
uz len ten fakt, ze za mnou sedi niekto nepripasany a pri prudkom zabrzdeni mi moze zlomit vazy by ma nenechal v klude.
-
audiotrack
VIP
kúp si kvalitnejšiu opierku hlavy
V prvom rade by trafil sedadlo alebo opieru a za druhy by aj tvoja hlava letela smerom vpred, minimalne do airbagu.jackb napísal:uz len ten fakt, ze za mnou sedi niekto nepripasany a pri prudkom zabrzdeni mi moze zlomit vazy by ma nenechal v klude.
-
guess.whoo
Redeemer
tiez si neviem predstavit pri akej situacii by ti jeho hlava zlomila vaz ked obaja by ste sli smerom dopredu a jeho by navyse zastavilo sedadlo alebo ak by bol extremne vysoky tak tvoja opierka
-
audiotrack
VIP
a navyše dokonca už pri prudkom zabrzdení 
zastavilo by ho sedadlo alebo opierka? 
tak to si teda kukni nejake video na YT, aby si videl, ze ten zo zadneho sedadla zabije toho pred sebou a este aj preleti prednym oknom
si vobec neuvedomujes tu kineticku energiu 100-kiloveho typka...
tak to si teda kukni nejake video na YT, aby si videl, ze ten zo zadneho sedadla zabije toho pred sebou a este aj preleti prednym oknom
si vobec neuvedomujes tu kineticku energiu 100-kiloveho typka...
Pri naraze uz vodic nie je presne v sedadle, ale hlava ide dopredu, takisto sedadlo sa moze trochu pohnut:
5 hviezdickove Audi:
A takto to vyzera ked pasazieri letia zozadu, tam je takmer uplne jedno ci na sedadle je alebo nie je opierka hlavy. Opierky hlavy pomahaju hlavne pri narazoch zo zadu:
Na tych videach sa sedadla hybu viac, lebo ide o starsie auta, ale pre predstavu to staci. Aj ked pasazier trafi sedadlo zozadu, tak moze zranit tych vpredu.
5 hviezdickove Audi:
A takto to vyzera ked pasazieri letia zozadu, tam je takmer uplne jedno ci na sedadle je alebo nie je opierka hlavy. Opierky hlavy pomahaju hlavne pri narazoch zo zadu:
Na tych videach sa sedadla hybu viac, lebo ide o starsie auta, ale pre predstavu to staci. Aj ked pasazier trafi sedadlo zozadu, tak moze zranit tych vpredu.