Predaj služieb online, doklad o kúpe, dane

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Mmartin
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Predaj služieb online, doklad o kúpe, dane

Príspevok od používateľa Mmartin »

Zdravím,

mám záujem poskytovať službu prostredníctvom internetu (vo svojej podstate forma hostingu). Môj systém funguje tak, že zákazník príde na web stránku, vyberie si paušál, resp typ produktu, zaplatí cez paypal a svoj produkt automaticky dostane na dohodnutý čas. Väčšina zákazníkov sú mimo Slovenska. Moje otázky sú:

- Môžem toto robiť ako fyzická osoba, alebo potrebujem nevyhnutne živnosť?
- Je v tomto prípade potreba platiť dane / DPH, ak áno, od akej výšky zisku?
- Rád by som poslal zákazníkovi potvrdenie o kúpe mailom. Je potreba im poskytnúť faktúru alebo stačí správa so všetkými informáciami o kúpe? Čo som čítal, tak faktúry sú len pre podnikateľov.

Viem, že niektoré z týchto otázok su už rozoberané na internete a väčšinu z nich som si prečítal, dokonca aj priamo v zákonníku, ale naše zákony sú tak úžasne spracované, že by som to zo slovníkom lúštil ešte týždeň.

Ďakujem.
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Predaj služieb online, doklad o kúpe, dane

Príspevok od používateľa heker »

Zivnost, platit dane a musis vystavit fakturu. DPH sa plati az od obratu okolo 49 tisic eur za poslednych 12 mesiacov obratu. V tvojom pripade pri zahranicnych obchodnikoch je mozno vynimka, paragraf 7 alebo 7a zakona o daniach ci DPH, tak si to pozri.
Mmartin
Guru
Guru

Ďakujem za odpoveď, heker. Môj najväčší problém so živnosťou je, že je potreba platiť odvody hneď po založení a kým by sa mi obchod rozbehol, prerábal by som na nej. Existuje spôsob, ako sa odvodom vyhnúť okrem toho, že by som mal trvalý pomer a platil by ich zamestnávateľ? Popr. je iná možnosť, ako živnosť?
heker
Redeemer
Redeemer

Kedysi si bol prvy rok oslobodeny. Takze neviem ako teraz. Urcite nebudes platiti socialku, len zdravotne poistenie. A mozno od tej zdravotky budes prvy rok oslobodeny, aj ked pochybujem. Riesenim je zalozit firmu a nebyt tam zatial ako zamestnanec, len ako konatel. Alebo ak sa zamestnas vo firme, tak na ciastocny uvazok na 8 hodin mesacne, tam mas odvody mozno 15 eur za mesiac.
Mmartin
Guru
Guru

Čítal som tak články na internete a narazil som na tento: http://pavolvarhanik.sk/forum/student-zivnost-a-odvody
Pretože ste študent, ste poistencom štátu. To znamená, že sa na vás nevzťahuje povinnosť platiť odvody do zdravotnej poisťovne v tzv. mimimálnej výške. Výšku odvodov si preto môžete stanoviť na 0 €. Ak vám vznikne nejaký nedoplatok, uhradíte ho na budúci rok po ročnom zúčtovaní. [...]
Môžem teda byť výnimkou z odvodov, pokiaľ som študent? (VŠ)
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Ano, mam rovnako zivnost a som student, je fakt ta moznost stanovit si zdravotku na 0e, kazdopadne ak budes mat obrovske zisky tak nakoniec budes musiet po roku nieco doplatit na zdravotku.
Mmartin
Guru
Guru

Ďakujem Vám obom za odpovede. Dnes som volal do zdravotnej poisťovne a veru je to tak ako si písal, aviceN.
heker
Redeemer
Redeemer

Doplaktok sa robi po rocnom zuctovani zdravotneho poistenia.
Napísať odpoveď