Zdravím,
mám záujem poskytovať službu prostredníctvom internetu (vo svojej podstate forma hostingu). Môj systém funguje tak, že zákazník príde na web stránku, vyberie si paušál, resp typ produktu, zaplatí cez paypal a svoj produkt automaticky dostane na dohodnutý čas. Väčšina zákazníkov sú mimo Slovenska. Moje otázky sú:
- Môžem toto robiť ako fyzická osoba, alebo potrebujem nevyhnutne živnosť?
- Je v tomto prípade potreba platiť dane / DPH, ak áno, od akej výšky zisku?
- Rád by som poslal zákazníkovi potvrdenie o kúpe mailom. Je potreba im poskytnúť faktúru alebo stačí správa so všetkými informáciami o kúpe? Čo som čítal, tak faktúry sú len pre podnikateľov.
Viem, že niektoré z týchto otázok su už rozoberané na internete a väčšinu z nich som si prečítal, dokonca aj priamo v zákonníku, ale naše zákony sú tak úžasne spracované, že by som to zo slovníkom lúštil ešte týždeň.
Ďakujem.
Predaj služieb online, doklad o kúpe, dane
Re: Predaj služieb online, doklad o kúpe, dane
Zivnost, platit dane a musis vystavit fakturu. DPH sa plati az od obratu okolo 49 tisic eur za poslednych 12 mesiacov obratu. V tvojom pripade pri zahranicnych obchodnikoch je mozno vynimka, paragraf 7 alebo 7a zakona o daniach ci DPH, tak si to pozri.
Ďakujem za odpoveď, heker. Môj najväčší problém so živnosťou je, že je potreba platiť odvody hneď po založení a kým by sa mi obchod rozbehol, prerábal by som na nej. Existuje spôsob, ako sa odvodom vyhnúť okrem toho, že by som mal trvalý pomer a platil by ich zamestnávateľ? Popr. je iná možnosť, ako živnosť?
Kedysi si bol prvy rok oslobodeny. Takze neviem ako teraz. Urcite nebudes platiti socialku, len zdravotne poistenie. A mozno od tej zdravotky budes prvy rok oslobodeny, aj ked pochybujem. Riesenim je zalozit firmu a nebyt tam zatial ako zamestnanec, len ako konatel. Alebo ak sa zamestnas vo firme, tak na ciastocny uvazok na 8 hodin mesacne, tam mas odvody mozno 15 eur za mesiac.
Čítal som tak články na internete a narazil som na tento: http://pavolvarhanik.sk/forum/student-zivnost-a-odvody
Môžem teda byť výnimkou z odvodov, pokiaľ som študent? (VŠ)Pretože ste študent, ste poistencom štátu. To znamená, že sa na vás nevzťahuje povinnosť platiť odvody do zdravotnej poisťovne v tzv. mimimálnej výške. Výšku odvodov si preto môžete stanoviť na 0 €. Ak vám vznikne nejaký nedoplatok, uhradíte ho na budúci rok po ročnom zúčtovaní. [...]
-
aviceN
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Ano, mam rovnako zivnost a som student, je fakt ta moznost stanovit si zdravotku na 0e, kazdopadne ak budes mat obrovske zisky tak nakoniec budes musiet po roku nieco doplatit na zdravotku.
Ďakujem Vám obom za odpovede. Dnes som volal do zdravotnej poisťovne a veru je to tak ako si písal, aviceN.
Doplaktok sa robi po rocnom zuctovani zdravotneho poistenia.