k tejto téme AMD vs. Nvidia mám toho veľa - za posledný rok a mesiac sa u mňa vystriedali - R9 290, R9 290X a GTX 970
tak poďme na to, rozdelím to na dve časti - prvá bude o kartách a druhá o DX12
1. GPU
AMD
- keď vyšli R9 2XX, tak to bol búúm, hlavne R9 290, ktorá sa posadila cenou medzi 770 a 780, no výkonovo to bola 780 za nižšiu cenu a pomer cena/výkon bol teda fasa (to isté bude teraz, keď prídu 3XX) a vedeli sme všetci, že si to bude žiadať niečo na oplátku a žiadalo - drzo premŕštené TDP (cháp to ako príkon - resp. počet wattov prúdiacich do karty), neefektívne a nedostatočne účinné VRM, čo viedlo samozrejme k veľkému množstvu odpadového tepla, čo viedlo k tomu, že karta piekla ako z jadra, tak z VRM (VRM sú regulátory napätia - je to taký mini zdroj na grafike)
- po čase to prišlo (bol to apríl 2014), kedy prišiel čas upgrade-u z Q9550 (CPU) a GTX 275 (GPU) na 4690k a R9 290, radosť opadla raz dva - 290tku som mal MSI Gaming - gaming bola vtedy v kurze, no to bolo...chvíľkový wow efekt a potom to prišlo...hluk, tá karta sa musela točiť na takých otáčkach, aby to uchladila, že ma niekedy šlo poraziť - bola hlavne v SilentiumPC Aquarius X90 a mám pocit, že ešte v mojej nanoxii deep silence 3, takže žiadne 8 ročné neodvetrané skrinky
- rovnaký scénar bol potom pri R9 290X (tiež MSI Gaming)
- Accelero Xtreme Plus II s 3x Noctua B9 PWM tie karty nedokázali uchladiť - mal som obrovské problémy s chladením VRM, kde som mal problémy s dosahovaním 110+°C na VRM, čo je šialené - mám pocit, že minimálne jedna z nich odišla kvôli tomu na druhý svet, tá 290X bola ako výmena z reklamácie - šla nakoniec tiež preč
- okrem teplôt...AMD karty...ovládače...ovládače

...človek na "game ready" ovládače čakal pridlho, nehovoriac o slimačom tempe vývoja nových - rovnako problémy s novými a podobne, ťažká odinštalácia ovládačov (môže sa Vám to nepekne zabugovať)...kedysi boli vtedy ešte ATi karty naozaj horrorom kvôli ovládačom, teraz je to oveľa lepšie, no aj tak majú muchy
- výkon ? okrem hier s mantlom (rozumejme hlavne BF4) nemali nikde šancu v porovnaní s 780/780Ti, resp. Nvidie mali všade lepšie fps, lepšiu optimalizáciu (nielen u UBI tituloch)...najväčší výsmech bola inkvizice (dragon age), kde bola podpora mantlu, no aj tak boli Nvidia karty na tom lepšie
NVIDIA:
- po skúsenostiach s AMD a vydaní 970 som bol zase v nadšení a preto to prišlo - Gaming G1 970tka - parádička, nie ? šak fasa...
- ak máte pocit, že prídu zlé riadky, tak nie - áno, spomenuté v autorovom príspevku - nvidia si riadne pohnevala zákazníkov s tým chaosom okolo 970 a doteraz ešte nejeden človek má z toho šalát, no keďže nvidia nás môže ovládať, tak jej to prešlo - nič nie je dokonalé
- problémy s cievkami - pískanie, srčanie - nie môj prípad - je to tiež divný problém - môže záležať aj od zdroja, no vo všeobecnosti nemá čo pískať a srčať a to či pri komplet prevádzke (kľud, load), tak len v loade alebo len v kľude
- výkon ? pánečky, posun vpred a to som pri tej cene ešte ušetril, keďže vtedy som ju mal za 361€, pričom takú cenu mala vtedy R9 290
- teploty, príkon ? tchá...nemusím to absolútne riešiť, nemusím riešiť aftermarketový chladič ani nič...takto si predstavujem energetickú účinnosť
- avšak...(toto súvisí priamo s Gaming G1)...gigabyte sa rozhodol nám nasrať na hlavy a dať semipasívnu prevádzku až do 960

nevadí - stačil jednoduchý tweak biosu (znie to náročnejšie ako to naozaj je, verte mi) a v kľude mi točí na ~800RPM a často mi pri hraní ide na otáčkach, ktoré boli predtým v idle, teda ~1500RPM a v tej najväčšej často len na 1900RPM, čo je už úplne v poriadku a mám pocit, že tichšie (podľa recenzií) ako ASUS/MSI v záťaži
- nehovoriac o TXAA...bože, nemať TXAA? neexistuje, som závislý na TXAA - cinematický zážitok - soft focus, efektívna AA metóda, rovnako MFAA, DSR,...
AMD/NVIDIA:
- veľkou témou sú nové v-syncové metódy/technológie G-Sync a Freesync - obe majú svoje klady aj zápory, no ak si zoberieme podporu monitorov, tak freesync je zatiaľ na koni (ono sa to určite domrví), každopádne sú to prvé "generácie", osobne to bude zaujímavé s takými druhými generáciami týchto metód...nehovoriac o tom, že podpora je obmedzená - freesync má v tomto výhodu
...
DX11/DX12:
- nezabúdajte, že ozajstné benefity DX12 budú až keď bude ich podporovať hra...kým nebude podpora hier, tak to nepomôže - to je ako mať DX12 ma GPU, ktorá DX12 nepodporuje
- DX12 má úrovne, resp. také features úrovne, pričom jednotlivé úrovne podporujú karty podľa veku - najlepšie sú na tom aktuálne 9XX od nvidie, ktoré majú najväčšiu podporu zatiaľ
- AMD a DX12 uvedomme si, že DX12 je konkurentom pre Mantle, t.j....sám neviem ako to bude fungovať, DX12 má potenciál Mantle uzemniť
...
záver - žiadny nebude