nVidia vs AMD (dx,12,11 , benchamrks)

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

nVidia vs AMD (dx,12,11 , benchamrks)

Príspevok od používateľa japaja »

Zdravim
Vopred upozorňujem že tento výber chcem riešiť v júni

Uvediem ostatných do obrazu prečo som založil túto tému ľudia ako DropDead a jemu podobní vedia v topicu "poradňa pri kupe pc" že by som chcel nove pc
DropDead mi zložil zostavu spýtal som sa aj brata čo on na to , aj on niečo poskladal.
Všetko by bolo O.K pokiaľ som nezačal pozerať po grf.kartách najlepšie by bolo pre mňa zobrať gtx960 4gb.

Mňa zaujímalo či by sa dalo nájsť niečo čo by bolo lepšie ako gtx 960 4gb za skoro rovnakú cenu.
Začal som pozerať benchamrky výsledky grf. kárt a došiel som k záveru že ani AMD nieje zle.

1 zistil som že gtx 970 nieje 4gb ale 3,5gb pre mňa z neznámych dôvodov

2 zistil som že gtx 960 4gb vraj nema dx 12 ako je písane na alze v parametroch aspoň pri asus strix verziach - trebalo by objasniť

3 zistil som že gtx 980 s dx12 už je trošku teda uplne mimo s cenou €550+ -_-

4 zistil som že amd radeony niesu až tak zle ako sa zdá presnejšie r9 290 zvladlo full hd ultra settings bf4 nad 90 do 100-120fps (mňa osobne to prekvapilo)

5 zistil som že amd radeony až na 3 kusy nemá podporu na dx12 ( MSI R9 290x Gaming 8G cena 450€ , ASUS ARESIII-8GD5 cena 1664€ , MSI R9 285 2GD5T OC cena 254€)

6 zistil som že neviem aký veľký vplyv pri grf.kartách má "mhz" , zbernica v "bitoch" , crossfire x , quad crossfire x

7 zistil som že vraj ma svetlo sveta uzrieť r9 300 a r9 380x (predpokladám že cena bude šialená)

8 zistil som že dx 12 by sa malo objaviť presnejšie niekde v polovici júla tohto roku

9 dedukcia: je nutné mať dx12 teda počkať na to? a aký veľký vplyv to bude mať na výkon gr.kariet?

10 dedukcia: čo pozerať? benchamrky gr.kariet alebo vysledky v fps na (bf4 gta5) ja osobne som za benchamrky

11 dedukcia: počkať na radu r9 300 ?

Takže ak to zhrniem po cenovej stránke:
ceny beriem z alzy tesne pred kúpou pozriem heureku (gigastore etc)

nVidia gtx 960 4gb = 271€ (alza)
nVidia gtx 970 4gb = 386€ (alza)
nVidia gtx 980 4gb = 644€ (alza)
amd r9 290 4gb = 325€ (alza)
amd r9 290x 4gb = 393€ (alza) - vraj použite // tiež otázka či sa oplati brať veci z alzy povecme čo sú "použite/rozbalene"
amd R9 290x Gaming 8G cena 450€

Benchmarky: pri benchamrkoch som zvolil 3d mark 11 extreme //obrázky

Takže váš názor? :aasmile24:
Prílohy
benchmark.png
bf4.png
normal texture.png
fxaa.png
crysis3.png
bioshock.png
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: nVidia vs AMD (dx,12,11 , benchamrks)

Príspevok od používateľa guess.whoo »

k vyberu nech sa vyjadria ludia, co sa viac vyznaju (ja by som bral 970ku, AMD nie aj kvoli ich fau-pax s GTA5)
tak iba pridam poznamku, ze z alzy by som taku drahu grafiky nebral ked uz bola pouzita..nevies co s nou robil predchadzajuci majitel a vratit ju mohol v akomkolvek stave
The
Star
Star

Príspevok od používateľa The »

Odpoviem ti len na niektoré otázky :D
1 gtx 970 má pamäť rozdelenú na dve časti, prvá má 3,5gb a je rýchla (presne ako je udávané v špecifikáciach), druhá má 0,5gb a je pomalá (pri využití pamäte karty nad 3,5gb sa môžu(nemusia) vyskytnúť problémy)
3 ??? :D
4 áno r9 290 je dobrá karta, jedna z tých lepších v pomere cena/výkon a na full hd ti postačí na ktorúkoľvek hru
6 v MHz (megahertzoch) sa udáva takt grafického jadra, tento údaj nie je až tak podstatný, pretože každé jadro pracuje na inom takte a napr. jedna karta s 800mhz taktom môže byť výkonnejšia ako iná karta s 1000mhz. crossfirex je prepojenie dvoch grafických kariet na jednej doske (čisto teoreticky 2x väčší výkon), je to to isté ako sli u nvidie (quad crossfirex = 4 karty)
7 áno, hovorí sa že nové karty rady r9 300 majú byť predstavené tento alebo budúci mesiac, cena bude podobná (o trochu vyššia) ako súčasné karty
10 budeš na tej grafickej karte robiť benchmarky alebo hrať hry? :)
11 ak nepotrebuješ nutne kúpiť hneď teraz kartu, tak by som počkal, ak budú zlé, kúpiš nvidiu za možno ešte menšiu cenu ako teraz
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

pockaj 2 mesiace, po uvedeni novej rady od AMD mozu ceny aktualnych padnut
xixo22
Star
Star

Príspevok od používateľa xixo22 »

Taktiez budem menit kartu a cakam s cim sa ukaze AMD. Predstavene by mali byt zaciatkom juna na Computexe (2.6-6.6). Podpora dx12 je podla amd na kazdej karte postavenej na architekture GCN (co su rady HD7000+) a Nvidia od fermi (400+)ale predpokladam ze to nebude plna podpora. DX12 by mal prist zaroven s Windows 10 takze ten jul by sedel
AMD’s partners will begin to sell Radeon R9 380, R9 370 and R7 360 graphics cards as well as their derivatives on the 18th of June, 2015. The flagship products – the AMD Radeon R9 390-series – will hit the market on the 24th of June, 2015,
Takze urcite by som pockal Aj ked nova architektura(vid. priloha) bude len na 390-tkach (cenovo zevraj okolo 700+ dolarov)

guess.who: Ake faux pas? nejak som nemal cas posledne tyzdne sledovat co sa deje
Prílohy
amd_radeon_r9_r7_300_oem_lineup.png
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

no za 390 a 390x nedam toľko € v žiadnom prípade takže počkať teda do vydania a či pôjdu ceny dole, otázka znie ako rýchlo a ako veľmi
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

plná podpora dx12 nebude ani na jednej nvidia karte a ani na amd, už sú ohlásené rôzne verzie dx 12 (12.0,12.1) a k tomu tier 1,2,3. Kde plná SW podpora dx 12 je na kartách s dx 12.1 s tier 3 ale 970 čo viem bude mať len tier 2 čo sú nejaké obmedzenia. Hw podporu nemá zatiaľ ani jedna karta. AMD by ale toto mohlo mať, ale kým nebude dx 12 tak je to len polemizovanie. Druhá vec, momentálne hrá aj veľkú rolu valve s ich gaming console a nové api (vulcan) čo by chcelo vytlačiť dx z hry.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

takže počkam asi na vydanie dx12
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

dx tu bude za mesiac dva, potom bude jasné, ktorá karta nakoľko dx podporuje a budú aj nové benchmarky, to výde aj rada 3xx od AMD a ceny starších rád by mohli ísť dole, ale veľké poklesy nečakám.
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

ako keď si pomožem 5€ tak fakt "super"
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

njn ja nie som veštec, ale posledne keď vyšla nová rada, tak stará moc nezlacnila, len tá nová bola draha jak prasa.
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

k tejto téme AMD vs. Nvidia mám toho veľa - za posledný rok a mesiac sa u mňa vystriedali - R9 290, R9 290X a GTX 970

tak poďme na to, rozdelím to na dve časti - prvá bude o kartách a druhá o DX12

1. GPU
AMD
- keď vyšli R9 2XX, tak to bol búúm, hlavne R9 290, ktorá sa posadila cenou medzi 770 a 780, no výkonovo to bola 780 za nižšiu cenu a pomer cena/výkon bol teda fasa (to isté bude teraz, keď prídu 3XX) a vedeli sme všetci, že si to bude žiadať niečo na oplátku a žiadalo - drzo premŕštené TDP (cháp to ako príkon - resp. počet wattov prúdiacich do karty), neefektívne a nedostatočne účinné VRM, čo viedlo samozrejme k veľkému množstvu odpadového tepla, čo viedlo k tomu, že karta piekla ako z jadra, tak z VRM (VRM sú regulátory napätia - je to taký mini zdroj na grafike)
- po čase to prišlo (bol to apríl 2014), kedy prišiel čas upgrade-u z Q9550 (CPU) a GTX 275 (GPU) na 4690k a R9 290, radosť opadla raz dva - 290tku som mal MSI Gaming - gaming bola vtedy v kurze, no to bolo...chvíľkový wow efekt a potom to prišlo...hluk, tá karta sa musela točiť na takých otáčkach, aby to uchladila, že ma niekedy šlo poraziť - bola hlavne v SilentiumPC Aquarius X90 a mám pocit, že ešte v mojej nanoxii deep silence 3, takže žiadne 8 ročné neodvetrané skrinky
- rovnaký scénar bol potom pri R9 290X (tiež MSI Gaming)
- Accelero Xtreme Plus II s 3x Noctua B9 PWM tie karty nedokázali uchladiť - mal som obrovské problémy s chladením VRM, kde som mal problémy s dosahovaním 110+°C na VRM, čo je šialené - mám pocit, že minimálne jedna z nich odišla kvôli tomu na druhý svet, tá 290X bola ako výmena z reklamácie - šla nakoniec tiež preč
- okrem teplôt...AMD karty...ovládače...ovládače :lol: ...človek na "game ready" ovládače čakal pridlho, nehovoriac o slimačom tempe vývoja nových - rovnako problémy s novými a podobne, ťažká odinštalácia ovládačov (môže sa Vám to nepekne zabugovať)...kedysi boli vtedy ešte ATi karty naozaj horrorom kvôli ovládačom, teraz je to oveľa lepšie, no aj tak majú muchy
- výkon ? okrem hier s mantlom (rozumejme hlavne BF4) nemali nikde šancu v porovnaní s 780/780Ti, resp. Nvidie mali všade lepšie fps, lepšiu optimalizáciu (nielen u UBI tituloch)...najväčší výsmech bola inkvizice (dragon age), kde bola podpora mantlu, no aj tak boli Nvidia karty na tom lepšie :|

NVIDIA:
- po skúsenostiach s AMD a vydaní 970 som bol zase v nadšení a preto to prišlo - Gaming G1 970tka - parádička, nie ? šak fasa...
- ak máte pocit, že prídu zlé riadky, tak nie - áno, spomenuté v autorovom príspevku - nvidia si riadne pohnevala zákazníkov s tým chaosom okolo 970 a doteraz ešte nejeden človek má z toho šalát, no keďže nvidia nás môže ovládať, tak jej to prešlo - nič nie je dokonalé
- problémy s cievkami - pískanie, srčanie - nie môj prípad - je to tiež divný problém - môže záležať aj od zdroja, no vo všeobecnosti nemá čo pískať a srčať a to či pri komplet prevádzke (kľud, load), tak len v loade alebo len v kľude
- výkon ? pánečky, posun vpred a to som pri tej cene ešte ušetril, keďže vtedy som ju mal za 361€, pričom takú cenu mala vtedy R9 290
- teploty, príkon ? tchá...nemusím to absolútne riešiť, nemusím riešiť aftermarketový chladič ani nič...takto si predstavujem energetickú účinnosť
- avšak...(toto súvisí priamo s Gaming G1)...gigabyte sa rozhodol nám nasrať na hlavy a dať semipasívnu prevádzku až do 960 :nono: nevadí - stačil jednoduchý tweak biosu (znie to náročnejšie ako to naozaj je, verte mi) a v kľude mi točí na ~800RPM a často mi pri hraní ide na otáčkach, ktoré boli predtým v idle, teda ~1500RPM a v tej najväčšej často len na 1900RPM, čo je už úplne v poriadku a mám pocit, že tichšie (podľa recenzií) ako ASUS/MSI v záťaži
- nehovoriac o TXAA...bože, nemať TXAA? neexistuje, som závislý na TXAA - cinematický zážitok - soft focus, efektívna AA metóda, rovnako MFAA, DSR,...

AMD/NVIDIA:
- veľkou témou sú nové v-syncové metódy/technológie G-Sync a Freesync - obe majú svoje klady aj zápory, no ak si zoberieme podporu monitorov, tak freesync je zatiaľ na koni (ono sa to určite domrví), každopádne sú to prvé "generácie", osobne to bude zaujímavé s takými druhými generáciami týchto metód...nehovoriac o tom, že podpora je obmedzená - freesync má v tomto výhodu

...
DX11/DX12:
- nezabúdajte, že ozajstné benefity DX12 budú až keď bude ich podporovať hra...kým nebude podpora hier, tak to nepomôže - to je ako mať DX12 ma GPU, ktorá DX12 nepodporuje
- DX12 má úrovne, resp. také features úrovne, pričom jednotlivé úrovne podporujú karty podľa veku - najlepšie sú na tom aktuálne 9XX od nvidie, ktoré majú najväčšiu podporu zatiaľ
- AMD a DX12 uvedomme si, že DX12 je konkurentom pre Mantle, t.j....sám neviem ako to bude fungovať, DX12 má potenciál Mantle uzemniť

...
záver - žiadny nebude :smt001
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Hmm, tie teploty mi pridu zaujimave. Ja mam R9 290 Vapor-X a pri plnom vytazeni ju nie-som schopny dat nad 71°C pricom ventilatory idu tak na 40%.
Jedina hra co mi tu kartu fakt vytazi (dokonca aj v menu, WTF?) je Killing Floor 2, vtedy mi karta ide takmer na 80°C a ventilatory na cca 45-50% co uz povazujem za hlucne, I ked tam si myslim ze to bude tym, ze hra je stale v EA a nemaju to nejako dokonale zoptimalizovane.

Ps.: nVidie su lepsie iba vdaka ich samotnej optimalizacii pre hry, inak su AMD vykonnejsie takmer vo vsetkom. Takto to bohuzial je, porzsi si leapComputing, mas na vyber AMD alebo nVidiu, pricom od nVidie mas Titan X a aj tak ti radia brat AMD ak chces mat nizsie odozvy, lebo AMD je na tomto proste lepsie.
Holt, AMD keby ze lepsie zoptimalizuje ovladace, tak by to bolo super. Uvidime ked vyjde 390X, ktorej cena by mala byt okolo 700$.
DropDead
Addict
Addict

Michaelo napísal:nVidie su lepsie iba vdaka ich samotnej optimalizacii pre hry, inak su AMD vykonnejsie takmer vo vsetkom
to si snáď robíš srandu

ináč, ohľadom tých teplôt - pozri napríklad guru3d, tam tie gamingy sú tiež pomerne chladné - pokiaľ si necháš píliť uši tými neskutočne hlučnými ventilátormi, ak to nenecháš na predvolenom režime ale začneš to upravovať (to neznamená min. RPM do teploty 85°C a podobne), tak sa to poruší a už sa ten balans rozruší

konieckoncov sa neoplatí brať ceny AMD kariet vážne, keď do pár mesiacov aj tak padnú o tretinu a do roka o polovicu
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Srandu si nerobim. Na dekodovanie a enkodovanie videa a podobne veci je AMD proste lepsia, o dost. Takto to je ;)

Tak moze byt tym, ze ja mam Vapor Chamber na mojej, takze je pomerne ticha aj pri zatazeni a to nemam nijako odhlucnenu skrinku (Obsidian 800D).
DropDead
Addict
Addict

len ťažko povedať, čo je tvoje a moje chápanie ticha a rovnako produktivitu, ocením nejaké výsledky v číslach - ovšem ak zase nechápeš podporu CUDA ako "optimalizáciu"
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Samozrejme, kazdy to ma ine, ja som na hluk pomerne haklivy, no kedze nemam nijako izolovanu skrinku, trochu hluku tolerujem, ale nic co by realne vadilo. Ake presne cisla chces?

Nie, CUDA neberiem ako optimalizaciu, no AMD ma lepsi surovy vykon a bohuzial, v niektorych aplikaciach kde vyuzijes GPU je surovy vkon niekedy viac ako optimalizacia.
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

Ty si asi tieto tvoje nazory vycucavas z prsta Michaelo ... "Na dekodovanie a enkodovanie videa a podobne veci je AMD proste lepsia, o dost"
Skus sa pozriet na realne vysledky.. nie je tam nic take ako "o dost" a Nvidia 'vedie' v 5 z 9 compute testov.
http://www.anandtech.com/show/8526/nvid ... -review/20
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

Aha.. jeden clovek nieco povie, to musi byt pravda !
Urcite ma viac kreditibility ako anandtech co sa tyka testovania HW, ze ?
Napísať odpoveď