Brzdenie so spojkou sa hodí ak potrebuješ zastaviť auto veľmi prudko, teda najmä v krízových situáciách. Keby v stovke skočíš iba na brzdu, automaticky sa ti zablokujú kolesá a tým pádom má motor nulové otáčky a zdochne. Pár krát sa mi to v zime stalo, keď som mal na mále a je dosť nepríjemné, keď ti v momente prestane fungovať posilovač riadenia a bŕzd. Takže využitie hlavne pri náhlom a prudkom brzdení.
Inak štartujem aj ja so stlačenou spojkou, je to už zvyk. Veľa ľudí parkuje so zaradenou rýchlosťou a tak nejak som si už zvykol, vždy pred štartom stlačiť spojku. Komu sa už podarilo štartovať so zaradenou rýchlosťou vie o čom píšem...
V podstate ako už chalani napísali pre mnou, spojku používam snáď len pri radení a rozbiehaní. Keď sa dá brzdím motorom + podraďovanie, čo si myslím je celkom rozumné. Šetríš brzdy, palivo a využiješ rýchlosť, ktorou si už rozbehnutý. Pochybujem, že sa tým niečo ničí, jedine ak by si brzdil motorom fakt že extrémne, napr. by si nechal zaradenú 5ku až do 30 km/h. Extrémne nízke otáčky by podľa mňa nedokázali roztočiť olejové čerpadlo, aby malo dostatočný tlak a motor by sa nemazal tak, ako sa má. No to je len moja úvaha...