Kedy stlacat spojku?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
teleport
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Kedy stlacat spojku?

Príspevok od používateľa teleport »

Pilifo napísal:Nevyhadzovať rýchlosť v zime súvisí s tým, že pri prípadnom šmyku by si nemal ako korigovať, jedine tak volantom, takže je to pomerne dosť nebezpečné (hlavne pre začiatočníkov) a vôbec sa to neodporúča.
ako na to, aby to neskapalo ked zastavujem a pritom mam 5kvalt?
jefty napísal: Ja ak necham zaradenu jednotku (nedotykam sa nohou plynu, nemam zapnuty tempomat), tak auto mi ide same na stalych otackach asi 8km/h, ak necham zaradenu dvojku tak mi auto ide na stalych otackach 15 km/h. Vyuzivam to hlavne v kolonach, je to super vec, zaradim si 1 alebo 2 a auto si ide same konstantkou rychlostou. Vobec ho nedusi, netrasie, neklepe, ide pekne plynule v rychlostiach ktore som popisal.
a ked chces zastavit z jednotky, tak klasika brzda + spojka a do neutralu?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

teleport napísal: ako na to, aby to neskapalo ked zastavujem a pritom mam 5kvalt?

Môžeš postupne podraďovať alebo pomaly brzdiť - to už záleží od stavu vozovky. Bolo to myslené hlavne na prípady, aby ťa nenapadlo v zime vyhadzovať rýchlosť do neutrálu pri jazde dole kopcom, lebo vtedy je to najnebezpečnejšie...

a ked chces zastavit z jednotky, tak klasika brzda + spojka a do neutralu?
Áno.

//autoeditácia príspevku (19 Máj 2015, 22:16)
teleport napísal:ako na to, aby to neskapalo ked zastavujem a pritom mam 5kvalt?
Môžeš začať podraďovať alebo pomaly brzdiť spojkou a brzdou - to už záleží hlavne od stavu vozovky. Hlavne to bolo myslené na prípady, aby ťa v zime nenapadlo vyhadzovať rýchlosť do neutrálu pri jazde dolu kopcom, kedy je riziko šmyku v nejakej prudšej zákrute asi najväčšie...
Boccaccio
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Boccaccio »

Inac mna by uprimne zaujimalo, ci pri dlhodobom brzdeni motorom (napr. dole kopcom) sa nieco extremne namaha, resp. nici?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Nie, brzdenie motorom je určite šetrnejšie ako keď brzdíš brzdami, preto sú aj pri jazde dole horským prechodom značky prikazujúce nákladiakom mať zaradenú nejakú konkrétnu rýchlosť, lebo keby brzdili na takých Donovaloch len brzdami, zhoreli by im. V podstate sa to odporúča aj osobákom, aj keď tie brzdy sa v nich neprehrejú až tak rýchlo...
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Brzdenie so spojkou sa hodí ak potrebuješ zastaviť auto veľmi prudko, teda najmä v krízových situáciách. Keby v stovke skočíš iba na brzdu, automaticky sa ti zablokujú kolesá a tým pádom má motor nulové otáčky a zdochne. Pár krát sa mi to v zime stalo, keď som mal na mále a je dosť nepríjemné, keď ti v momente prestane fungovať posilovač riadenia a bŕzd. Takže využitie hlavne pri náhlom a prudkom brzdení.

Inak štartujem aj ja so stlačenou spojkou, je to už zvyk. Veľa ľudí parkuje so zaradenou rýchlosťou a tak nejak som si už zvykol, vždy pred štartom stlačiť spojku. Komu sa už podarilo štartovať so zaradenou rýchlosťou vie o čom píšem... :D

V podstate ako už chalani napísali pre mnou, spojku používam snáď len pri radení a rozbiehaní. Keď sa dá brzdím motorom + podraďovanie, čo si myslím je celkom rozumné. Šetríš brzdy, palivo a využiješ rýchlosť, ktorou si už rozbehnutý. Pochybujem, že sa tým niečo ničí, jedine ak by si brzdil motorom fakt že extrémne, napr. by si nechal zaradenú 5ku až do 30 km/h. Extrémne nízke otáčky by podľa mňa nedokázali roztočiť olejové čerpadlo, aby malo dostatočný tlak a motor by sa nemazal tak, ako sa má. No to je len moja úvaha... :)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

jefty:

napr. pri autach so spinackou na tlacidlo treba stlacit spojku, inak iba zapne elektriku...

...to pri vsetkych autach, ale bavime sa o tom, ked popritom brzdis...

Pilifo: urcite auto je menej namahane pri brzdeni brzdami ako pri brzdeni aj motorom, kde sa nederu iba platnicky, ale ale mimo nich je namahana aj spojka, rozvody a celkovo je to nekomfortne ci uz pre sofera, ale aj pre spolujazdcov...

bindo: pri krizovom brzdeni je najvhodnejsie vediet rychlo podradovat pre zvacsenie brzdneho ucinku, ale to plati iba pre skusenych vodicov, prip. pre sportovu jazdu...
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

V krízovej situácii sa určite brzdí tak že prvé sa šliape na brzdu a v zápätí hneď spojka.
Nikdy nie opačne že spojka a hneď brzda na podlahu.
V krízovej situácii rozhodujú stotiny, desatiny.
Tu to pekne Chvála popísal aj prečo je to lepšie.

Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

RATZINGER666 napísal:1) nie, iba v pripade, ze mas starosti o stav baterie ci starteru...

nie, uprednostnuje sa kvalt vyhodit a startovat bez spojky...
Nie, neuprednostnuje sa, uprednostnuje sa startovat na spojke, moderne auto inak ani nenastartujes, z viacerych dovodov, napr. bezpecnost.
RATZINGER666 napísal: ...no bud podrazujes do zastavenia alebo vyhodis kvalt a brzdis iba brzdami... pri normalnej jazde odporucam brzdit iba brzdami...
Brzdit iba brzdami bez rychlosti je este vacsia blbost, opat z viacerych hladisk, najma pri dlhodobejsom brzdeni napr. dole kopcom je to vyslovene nebezpecne , tiez na nevhdnom povrchu. plus je to nehospodarne co sa tyka spotreby a emisii - brzdenie motorom = 0 spotreba 0 emisie.
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

Tiez sa pridavam k nazoru, ze lepsie je brzdit motorom a hlavne pri jazde z kopcov ... A pri naftakoch hlavne... Povedal mi to znamy, ktory je mechanik v servise...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

fabo: ak je bezpecnost prvorada (a tym myslime naozaj iba start so zaradenym kvaltom), tak ano...

brzdenie dole prudkym kopcom nie je standardna situacia, takze tam ano, nechava sa zaradeny kvalt pri klesani... spotreba? noze mi vysvetli, ako usetrenie na spotrebe na neutrali v porovnani s tou nulovou vynahradi opotrebenie ostatnych sucasti... co sa tyka emisii, pochybujem, ze toto vobec niekto riesi...

yogi: ...mne tiez mechanici porozpravali rozne zabavne veci... ale ano, opat - dole prudkym kopcom ano...
Yogi120
Light Professional
Light Professional

No ved hej, ale mam sa pytat kuchara o tom ako spravne jazdit, alebo setrit auto, alebo skusat ako je najlepsie a opravovat auto kazdu chvilu ak sa zmylim ?
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nie, staci sa Tebe samu, ak rozumies, ako auto funguje, zamysliet sa a prides na to, co je pre Tvoje auto lepsie... to, ze 80% mechanikov ani nevie, co vlastne robia, nejdem ani rozoberat...
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Ved to pisem ,...kym pridem na to, tak dam za opravy majlant..pre mna je rozumnejsie sa informovat u tych, ktori su v tom zbehnuti a skusenejsi, lebo na to aby clovek vedel ako presne pracuje motor a vsetky jeho zariadenia kolo toho a nasledne z toho usudil ako je najlepsie sa on starat a pouzivat, treba podla mna vediet viac ako len to, ze su tam nejake rozvody piesty platnicky atd... Auto je pre mna len dopravny prostriedok a okrem zakladnej udrzby sa mi nechce studovat vsetko aby som vedel co najsetrnesie ho pouzivat ..radsej sa opytam tych co vedia o tom viac..

Preto sa pytam takeho, ktoreho poznam a viem o nom, ze vie velmi dobre co robi ked robi :-) ..tomu len zverujem moju karu do ruk ak treba :)
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

RATZINGER666: Ak to spravne chapem tak tvoj nazor sa priklana k tomu ze treba brzdit iba brzdami bez zaradenej rychlosti?

Podla mojho nazoru a co som doteraz od hocikoho pocul je najlepsie brzdit aj motorom spolu s brzdami. Menej sa opotrebuvaju brzdy, je nizsia spotreba a je mensia pravdepodobnost smyku. Takze podla mojho nazoru je lepsie vzdy podradovat a dobrzdovat brzdamy.

A co je na tom nekonfortne som tiez nepochopil. Podla mna si to treba lepsie natrenovat a da sa tak brzdit pekne plynulo ak myslis na to. Chce to trosku praxe.

Co sa tyka spojky pri startovani. Ja som zvyknuty zaradit neutral a startovat bez spojky. Jazdieval som na Skode 120 ktora pri stlacenej spojke nenastartovala :D
Tak z toho usudzujem ze to je vecsia zataz na motor.

//Yogi120: To bola reakcia na to co napisal RATZINGER666 :)
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Do nedavna som napriklad nevedel ani to, ze u naftakoch s turbom je lepsie brzdit motorom aj preto, ze nedochadza pri jazde z kopca k nahlemu ochladzovaniu turba (ze vraj znizuje zivotnost) naporom vzduchu, ako ked ide na neutral...

K startovaniu...mne to pride tak, ze startovanie ci uz so zaradenou rychlostou a spojkou je o tom istom ako bez spojky s neutralom .. Pri sltacenej spojke a neutraly mozno kus pomoze startru tak, ze lahsie pretoci motor kedze vytlacena spojka odpoji motor od prevodovky ... Aspon si ja tak myslim ...

Ano zbadal som...sorry potom...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

yogi: skor sa pytaj autickarov (nehovorim, ze zrovna nas) ako garazovych mechanikov, ktori vedia akurat tak suciastku vymenit a nerozumeju tomu, ako to funguje ako celok...

jorg: ano... a ak ma niekto iny nazor, nech mi ho sem napise...

yogi: to ochladzovanie nie je nahle, ale ano, dole kopcom je to lepsie, uz len kvoli tomu, ze nejde o bezne podradovanie, ale suvislu jazdu z kopca... co sa tyka startu, tak ano, motor je odlahceny, ale to az taka pomoc nie je, iba starteru a baterii, ak im konci zivotnost... skor ide o ostatne sucasti, ako spominam vyssie...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

RATZINGER666 napísal:1) nie, iba v pripade, ze mas starosti o stav baterie ci starteru...

nie, uprednostnuje sa kvalt vyhodit a startovat bez spojky...

2) nie, vo vsetkych pripadoch vyhadzaujes do neutralu, spojka sa nikdy nedrzi stlacena...

3) nie, nezmysel, na skapanie motora nema vplyv, akou ides rychlostou...

...vseobecna zasada je drzat spojku co najmenej... a ked mas moznost dat neutral, je to uz uplna zbytocnost mat spojku stlacenu...
občas ma pobaví, ako vieš všetko o autách, dokonca viac ako výrobcovia. Viem že manuály nikto nečíta, ale len tak zo zvedavosti som teraz prelistoval asi 4 návody relatívne novších aut (ročník 2010 a vyššie) a všade bolo písané že štartovať so stlačenou spojkou. Boli to rôzne modely, rôzny výrobcovia.

v tej trojke si ho asi nepochopil, dôraz nebol na tú vysokú rýchlosť ale na to zastavenie. AK zabrzdí na nulu bez stlačenia spojky, tak mu to skape
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

lebo drviva vacsina aut od 2010 ani nenastartuje bez stlacenej spojky. je to len prvok bezpecnosti pri startovani, ale samotna spojka sa tym opotrebuva viac, ako ked je zaradeny neutral (aspon pri diesloch to plati)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

no ale otázka znela či má stlačiť spojku pri štartovaní. Odpoveď teda určite nie je jednoznačné "nie" ako mu napísal.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

audiotrack napísal:no ale otázka znela či má stlačiť spojku pri štartovaní. Odpoveď teda určite nie je jednoznačné "nie" ako mu napísal.
Záleží aj od auta. Napríklad Megane II sa štartuje dvoma spôsobmi.
1. Stlačíme brzdový pedál a tlačidlo štart.
2. Stlačíme spojový pedál a tlačidlo štart. Samozrejme pri druhej možnosti môžme mať aj zaradený rýchlostný stupeň.
Tak ale áno lepší je postup 1. Ale tvoju odpoveď "určite nie" na "radšej nie"

Čo na to fyzika?
Keď zoberieme do úvahy jednoduché základy kinematiky, čím viac auto spomaľuje, tým kratšiu vzdialenosť prejde za istý daný čas. Za ten istý čas by prešlo na neutrál väčšiu vzdialenosť. V neutráli však spotrebúva palivo, so zaradenou rýchlosťou nie.

Aby sme mohli obe situácie porovnať, musia autá prejsť rovnakú vzdialenosť. Predstavme si preto, že obe spomalia z 90 na 50 km/h, jedno rýchlejšie, jedno pomalšie. To so zaradenou rýchlosťou však potrebuje na dorovnanie prejdenej vzdialenosti auta s neutrálom ešte nejakú prejsť. Na to však už musí spotrebovať palivo. V skutočnosti tak neušetrí toľko, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Ak bude udržovať pri dobiehaní konštantnú rýchlosť, spotrebuje najmenšie možné množstvo paliva.

Otázkou však je, ktorá možnosť v konečnom dôsledku spotrebuje menej paliva?

Ak to je auto s neutrálom, to znamená, že na udržanie motora v chode je spotrebované menšie množstvo paliva, ako je potrebné na dobehnutie vzdialenosti u auta so zaradenou rýchlosťou. A opačne.

Tu však hrá podľa nás rolu viac faktorov - každé auto je iné a závisí aj, z akej rýchlosti spomaľuje. Preto bude odpoveď u nových áut zrejme raz naklonená jednej, raz druhej možnosti.

Tak ako teraz?

Ak máme byť úprimní, sami nevieme. Prečo technológie kombinované s takmer identickými motormi zrazu začali využívať hromadne plachtenie, keď ešte prednedávnom bolo všetko v poriadku so zaradenou rýchlosťou. Možno sú už odpory a straty nových áut tak malé, že práve počnúc nejakým nedávnym prevratným momentom sa viac oplatí nechávať neutrál aj za cenu držania naštartovaného motora. Alebo výrobcov náhle osvietilo?

V každom prípade vieme toto: staré autá - nechajte neutrál. Autá so vstrekovaním - (zrejme) radšej zaradená rýchlosť. A nové autá? Vyzerá to tak, že si budeme musieť zohnať zástupcov všetkých troch kategórii a odmerať si to na vlastnej koži.
zdroj: http://automix.atlas.sk/revue/835799/ta ... u-rychlost
Prílohy
2184715.jpg
Napísať odpoveď