nezapnutý pás - pokuta
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: nezapnutý pás - pokuta
moze byt u niektorych aut aj na pas, byva aj na vahovy senzor na sedacke...
kazdopadne tie bludy s tym "pas zabil"... na to dve veci.
a) mali ten pas vobec dobre zapnuty? Jedna vec je stare pasy bez samonavijacky, druha vec je, ze hlavne zeny si tie pasy vedu kade tade aby bolo "pohodlne", potom nemoze byt taky pas ucinny.
b) kolko je na tych "zabiti pasom" ludi ktorym pas zivot zachranil? Ako bolo spominane, urcite by som nechcel vyletiet z auta prednym sklom, pripadne pri otoceni cez strechu sa omlatit o strop a podobne.
kazdopadne tie bludy s tym "pas zabil"... na to dve veci.
a) mali ten pas vobec dobre zapnuty? Jedna vec je stare pasy bez samonavijacky, druha vec je, ze hlavne zeny si tie pasy vedu kade tade aby bolo "pohodlne", potom nemoze byt taky pas ucinny.
b) kolko je na tych "zabiti pasom" ludi ktorym pas zivot zachranil? Ako bolo spominane, urcite by som nechcel vyletiet z auta prednym sklom, pripadne pri otoceni cez strechu sa omlatit o strop a podobne.
-
guess.whoo
Redeemer
tak take detaily uz zial nemam, iba viem, ze to boli muzi. urcite mnohym ludom pas zachranil zivot, hovorim, ze to zalezi od situacie a netvrdim, ze zapinat pas by sa nemal 
Pozri si video, ktore porovnava naraz s pasom/bez a tak isto s airbagom/bez....guess.whoo napísal:nevies, preto pisem, ze je to podla mna nejednoznacne pri autach bez AB
Ide o to, ze nemas pravdu, pri beznej premavke v meste, ti trebars AB nestreli, ale ty ides s hlavou do skla...sice ta asi nesekne v krcnej chrbtici, ale zrazenina na mozgu to isti, pripadne rozbite rebra...takze ci mas AB alebo nie...pas je nutny stale, nehladiac na rychlost.
-
hrban
Addict
Na margo tejto ''finty'', tým len naserieš policajtov, oni dobre vidia už pri zastavovaní, či ten pás máš alebo nie, plus oni sa moc háďať nebudú, prdnú ti pokutu a keď budeš hundrať, tak ti skontrolujú komplet všetko vrátane lekárničky a pneumatík. Jedna dobrá rada, už keď jazdíte bez pásu tak nebuďte tvrdohlaví, rovno to priznajte a ušetríte si len problémy, taký policajt s rokmi praxe už isto počul tisíce výhovoriek a tiež ho to nebaví počúvať, len provokujete...M&M napísal:kamarat co chodi bezne bez pasu mi poradil taku fintu.... ze ak ho zastavia, tak stoji. A ked stoji, tak pas nemusi mat zapnuty. Co myslite platilo by to na panov policajtov? Alebo mate niekto skusenost? Samozrejme ine to uz je ked maju fotku na ktorej jasne vidno ze ten pas nemam, ale inak mi to nemaju ako dokazat ze som sa neodopol az vtedy ked som zastavil.
-
Makovnik
Medium Professional
Ked fizel zastavi kvoli nezapnutemu pasu, nemoze prehladat auto, lekarnicku a spol. Na to musi mat separatny dovod. Tak isto ako nemoze dat pokutu za dve veci,ale len za jednu, obycajne drahsiu.
Vtedy ho treba poslat doprdele a podla moznosti dat si predvolanie a do papierika dopisat, ze policajt bol drzy, snazil sa najst chybu na aute, neoboznamil s dovodom prehliadky a zneuzival pravomoc verejneho cinitela.
Vtedy ho treba poslat doprdele a podla moznosti dat si predvolanie a do papierika dopisat, ze policajt bol drzy, snazil sa najst chybu na aute, neoboznamil s dovodom prehliadky a zneuzival pravomoc verejneho cinitela.
Výborne, krásny návod Makovnik
You made my day. Vidno že sa vyznáš v zákonoch. Napísal si jednu hlúposť cez druhú. Prosím ťa sprav to aj v reály a potom sa ozvy ako si dopadol 
-
Makovnik
Medium Professional
To je z reality; ale mozes napisat, co je zle namiesto trapneho vyskierania sa 
-
hojko
Site Admin
Makovnik: Z akeho dovodu by ti nemohol prezriet povinnu vybavu??? Pokial viem, tak policajt ta hadam vzdy zastavi so slovami, ze ide o cestnu kontrolu a potom na teba vybehne s cim treba, ci je to pokuta za rychlost, za spominany bezpecnostny pas a potom sa ta kludne moze spytat na povinnu vybavu. Ale mas pocit, ze ked si mal pas a isiel si 50 km/h v obci, tak ti zrazu nemoze skontrolovat dezen na zimnych pneu, pozriet lekarnicku a podobne???
povinnu vybavu ano, ale to je tak vsetko
moze robit len to, co mu dovoluje zakon:
Po zastavení vozidla policajt:
1. kontroluje, či vodič zastaveného vozidla má pri sebe platné doklady predpísané na vedenie a prevádzku vozidla, ako aj platný doklad totožnosti,
2. vyzve vodiča zastaveného vozidla aby sa podrobil vyšetreniu, či nie je ovplyvnený alkoholom, alebo či sa v jeho organizme nenachádza iná návyková látka, alebo jeho schopnosť bezpečne viesť vozidlo nie je znížená liekom,
3. kontroluje technický stav vozidla, úplnosť a stav jeho výstroja a povinnej výbavy, uloženie a upevnenie nákladu,
4. preveruje či po vozidle, prepravovaných osobách alebo veciach nie je vyhlásené pátranie,
5. plní ostatné úlohy vyplývajúce z osobitných predpisov.
+
toto: http://zavodsky.blog.sme.sk/c/275781/Ma ... iadku.html
moze robit len to, co mu dovoluje zakon:
Po zastavení vozidla policajt:
1. kontroluje, či vodič zastaveného vozidla má pri sebe platné doklady predpísané na vedenie a prevádzku vozidla, ako aj platný doklad totožnosti,
2. vyzve vodiča zastaveného vozidla aby sa podrobil vyšetreniu, či nie je ovplyvnený alkoholom, alebo či sa v jeho organizme nenachádza iná návyková látka, alebo jeho schopnosť bezpečne viesť vozidlo nie je znížená liekom,
3. kontroluje technický stav vozidla, úplnosť a stav jeho výstroja a povinnej výbavy, uloženie a upevnenie nákladu,
4. preveruje či po vozidle, prepravovaných osobách alebo veciach nie je vyhlásené pátranie,
5. plní ostatné úlohy vyplývajúce z osobitných predpisov.
+
toto: http://zavodsky.blog.sme.sk/c/275781/Ma ... iadku.html
Prvou a základnou podmienkou je dôvodnosť služobného zákroku (keďže sa ním zasahuje do práv a slobôd garantovaných ústavou), čiže policajt je v zmysle zákona povinný v medziach zákona vykonať služobný zákrok, ak je páchaný trestný čin alebo priestupok alebo je dôvodné podozrenie z ich páchania. Je tomu tak z dôvodu, lebo služobným zákrokom sa zasahuje do ústavou garantovaných práv a slobôd.
Z uvedeného vyplýva, že zákon neumožňuje policajtovi svojvoľne sa rozhodnúť, u koho bezpečnostnú prehliadku vykoná (môže len ak je spáchaný trestný čin, priestupok alebo dôvodné podozrenie z ich spáchania).
Predtým ako policajt pristúpi k samotnej bezpečnostnej prehliadke je povinný poučiť osobu, u ktorej sa bude vykonávať služobný zákrok (bezpečnostná prehliadka) o jej právach zmysle zákona, najmä o práve nevypovedať, nemožnosť privodiť si trestné stíhanie atď.
Ak osoba odmietne uposlúchnuť výzvu policajta, policajt by mal takúto osobu predviesť na policajné oddelenie a postupovať v zmysle Trestného poriadku, teda vyžiadať si súhlas prokuratúra na osobnú prehliadku osoby.
-
hojko
Site Admin
Podla mna pleties hrusky s jablkami. Jedna vec je kontrola dokladov ci povinnej vybavy, druha vecje osobna kontrola a prehliadka motoroveho vozidka (oznacuju sa ako KO a KMV). Ty si uviedol priklad o osobnej kontrole a tiez kontrole auta, to znamena, ze ti mozu prehladat komplet auto, teda co mas pod sedadlami, co mas v kasliku, ci nemas drogy v slnecnej clone. K takemuto zakroku bola povinnost do 24 hodin od prehliadky vystavit zaznam, resp. protokol, ale ako je to dnes, to uz neviem.
to moze byt bod 5, ale na ten zase musi mat policajt povolenie od prokuratora
Obzretie lekarnicky povazujes za osobitny predpis? Asi by si mal ist spat, lebo bluznis. Radsej si precitaj toto a potom podla osobitneho predpisu utekaj do postele - http://www.minv.sk/?opravnenia-policajt ... j-kontrole
prehliadku za ucelom najdenia drog povazujem za osobitny predpis, nereaguj na posledny post ale na kontext
hojko: tak ako ti nemoze prehladat vacky a byt, tak isto nemoze prehladat auto, ak na to nema povolenie
hojko: tak ako ti nemoze prehladat vacky a byt, tak isto nemoze prehladat auto, ak na to nema povolenie
-
Makovnik
Medium Professional
Este raz, pointa je, ze ak fizel zastavuje za nezapnuty pas, ktory samozrejme musi oznamit - dovod zastavenia - tak ked zisti, ze pas bol zapnuty a on len zle skulil do dalekohladu, nemoze si zrazu povedat - prehladam vam auto, lebo jeden pokus nevysiel, tak snad sa mi daco podari najst inde.
-
hojko
Site Admin
Nebavime sa tu o drogach, zbraniach ani nicom takom. Bavime sa o nezapnutom bezpecnostnom pase a naslednej kontrole lekarnicky v aute. Nebavime sa tu o osobnej kontrole a ani kontrole auta s tym, ze ti spravia kompletku a rozoberu polovicu auta. Opakujem a zdoraznujem, ide o pas a autolekarnicku.
Prikladam citaciu z toho odkazu co sem dal heker:
Oprávnenia príslušníka Policajného zboru pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky sú ustanovené v § 69 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa ods. 1 citovaného zákonného ustanovenia je policajt oprávnený:
a) zakázať vodičovi jazdu na nevyhnutne potrebný čas alebo mu prikázať smer jazdy, ak to vyžaduje bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky,
b) zakázať vodičovi jazdu po diaľnici a vyzvať ho, aby opustil diaľnicu na najbližšom výjazde alebo vozidlo odstavil na parkovisku, ak vozidlo nedosahuje rýchlosť podľa § 35; o zákaze vydá policajt potvrdenie,
c) požadovať predloženie dokladov ustanovených na vedenie a premávku vozidla a na dopravu osôb a nákladu,
d) vyzvať vodiča, aby sa podrobil vyšetreniu, či nie je ovplyvnený alkoholom alebo inou návykovou látkou, alebo liekmi, ktoré môžu znížiť jeho schopnosť bezpečne viesť vozidlo,
e) kontrolovať technickú spôsobilosť vozidla a úplnosť jeho výstroja a výbavy alebo vyzvať vodiča, aby sa podrobil takejto kontrole, ako aj porovnať údaje uvádzané v osvedčení o evidencii časti I alebo časti II, evidenčnom doklade vydanom v cudzine alebo technickom osvedčení vozidla s údajmi na vozidle,
f) merať rozmery a hmotnosti vozidla,
g) kontrolovať dodržiavanie povinností účastníka cestnej premávky alebo iných osôb podľa tohto zákona.
A kedze som sa chcel ujistit tym co som pisal, tak som zavolal kamaratovi policajtovi a opytal som sa ho. Povedal, ze to co sa tu pise, ze je kravina. Ze ked ma zastavi za pas a ja ten pas budem mat alebo si ho zapnem, tazko mi bude dokazovat, ze ten pas som nemal zapnuty ked ma videl. Tak pojde podla postupu a pravomoci, ktore ma a teda kontrola vsetkych dokladov, kontrola technickeho stavu vozidka a taktiez povinna vybava. Cize fakticky mi povedal to co sa pise o par riadkov vyssie v odkaze, ktory je od hekera. Taktiez povedal, ze ponuku moze dat len jednu. Keby som teda nemal lekarnicku, nemal lacno, nemal bezpecnostny pas skutocne zapnuty a este by som aj telefonoval, tak mi moze dat len jednu pokutu a bola by to ta s najvyssou moznou sadzbou podla sadzobnika pokut. Povedal tiez, ze tieto ukony moze spravit hocikedy a nemusi mi oznamit, ze ma zastavil pre pas a nic ine ho nezaujima. Nemoze vsak spravit osobnu prehliadku a taktiez prehliadku auta, to len pri zavaznom podozreni alebo povoleni, tak ako sa uz pisalo vyssie.
Takze makovnik, tvoja teoria je uplne mimo a nie je nicim podlozena. To co som pisal ja, tak to je podlozene citaciou zo zakona zo stranky Ministerstva vnutra a taktiez mi to potvrdil policajt pred par minutami, ked som sa na to pytal.
Prikladam citaciu z toho odkazu co sem dal heker:
Oprávnenia príslušníka Policajného zboru pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky sú ustanovené v § 69 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa ods. 1 citovaného zákonného ustanovenia je policajt oprávnený:
a) zakázať vodičovi jazdu na nevyhnutne potrebný čas alebo mu prikázať smer jazdy, ak to vyžaduje bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky,
b) zakázať vodičovi jazdu po diaľnici a vyzvať ho, aby opustil diaľnicu na najbližšom výjazde alebo vozidlo odstavil na parkovisku, ak vozidlo nedosahuje rýchlosť podľa § 35; o zákaze vydá policajt potvrdenie,
c) požadovať predloženie dokladov ustanovených na vedenie a premávku vozidla a na dopravu osôb a nákladu,
d) vyzvať vodiča, aby sa podrobil vyšetreniu, či nie je ovplyvnený alkoholom alebo inou návykovou látkou, alebo liekmi, ktoré môžu znížiť jeho schopnosť bezpečne viesť vozidlo,
e) kontrolovať technickú spôsobilosť vozidla a úplnosť jeho výstroja a výbavy alebo vyzvať vodiča, aby sa podrobil takejto kontrole, ako aj porovnať údaje uvádzané v osvedčení o evidencii časti I alebo časti II, evidenčnom doklade vydanom v cudzine alebo technickom osvedčení vozidla s údajmi na vozidle,
f) merať rozmery a hmotnosti vozidla,
g) kontrolovať dodržiavanie povinností účastníka cestnej premávky alebo iných osôb podľa tohto zákona.
A kedze som sa chcel ujistit tym co som pisal, tak som zavolal kamaratovi policajtovi a opytal som sa ho. Povedal, ze to co sa tu pise, ze je kravina. Ze ked ma zastavi za pas a ja ten pas budem mat alebo si ho zapnem, tazko mi bude dokazovat, ze ten pas som nemal zapnuty ked ma videl. Tak pojde podla postupu a pravomoci, ktore ma a teda kontrola vsetkych dokladov, kontrola technickeho stavu vozidka a taktiez povinna vybava. Cize fakticky mi povedal to co sa pise o par riadkov vyssie v odkaze, ktory je od hekera. Taktiez povedal, ze ponuku moze dat len jednu. Keby som teda nemal lekarnicku, nemal lacno, nemal bezpecnostny pas skutocne zapnuty a este by som aj telefonoval, tak mi moze dat len jednu pokutu a bola by to ta s najvyssou moznou sadzbou podla sadzobnika pokut. Povedal tiez, ze tieto ukony moze spravit hocikedy a nemusi mi oznamit, ze ma zastavil pre pas a nic ine ho nezaujima. Nemoze vsak spravit osobnu prehliadku a taktiez prehliadku auta, to len pri zavaznom podozreni alebo povoleni, tak ako sa uz pisalo vyssie.
Takze makovnik, tvoja teoria je uplne mimo a nie je nicim podlozena. To co som pisal ja, tak to je podlozene citaciou zo zakona zo stranky Ministerstva vnutra a taktiez mi to potvrdil policajt pred par minutami, ked som sa na to pytal.