Chcem pribrať - ŠTUDIO výživy, jedlo?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
ColdRain
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Chcem pribrať - ŠTUDIO výživy, jedlo?

Príspevok od používateľa ColdRain »

Adulko1 napísal::) Dakujem, velmi si cenim tieto rady a idem to este pekne poprecitavat. Tak nie som taky, ze by som jedol az tak stale, skor ked som hladny. Ale zjem toho celkom dost, ked uz jem. Mal som asi pred 4 rokmi tetaniu (nervovo-svalovu drazdivost), ale uz je to nastastie vsetko vporiadku. No takto, chcem pribrat aj aby to vyzeralo - teda svoalovu hmotu, tym padom by som mohol pribrat aj na vahe, vsak? Ale zasa ked sa mi stane, ze chodim do prace, ale bo proste budem vytazeny a nebudem stihat cvicit, zasa aby som nesplasol, nevyfucal a zostanem zasa "chudy".
Inak ja jedavam kazdy den spominane granko, kakako, mlieko ... Rohliky .. Dost sladkeho .. aj mastneho .. No asi dobry metabolizmus. Bol som davnejsie na hematologii a tam mi raz namerali vysoku hladinu zeleza, ale teraz je vsetko v norme ..
ked chces pribrat svaly musis mat tie svaly z coho spravit a telo je poskladane z bielkovin, to znamena ze musis aj jest vela bielkovin, ked mas rychly metabolizmus a jes len sladke, teda len same sacharidy tvoje telo to rychlo spali a nepriberes ani ten tuk...ak chces pribrat na svalovej hmote mal by si denne prijat cca 1,5g bielkovin na kazdy kilogram hmotnosti, to znamena jest vela masa, vajec a zbitok doplnit proteinovym doplnkom, ALE kedze mas rychly metabolizmus(učene povedane si ektomorf) musis ktomu ejst aj velmi vela sacharidov inac telo tie bielkoviny co prijmes na sacharidy nastiepi a pouzije ich ako bezne palivo nie ako stavebnu jednotku, ked tie sacharidy prijmes aj s bielkovinami tak sacharidy spalis a bielkoviny idu budovat svaly v tom je kluc k uspechu...to aby to aj nejak vyzerali, nedaju sa priberat ciste svaly vzdy stym pojde trocha tuku, ale u teba to bude myslim zanedbatelne mnozstvo a ked uz takto svaly prijmes tak ti ostanu, kvalitna hmota nemizne zo dna na den, ale zasa nemysli si ze ked budes tyzden hladovat tak budes furt vyzerat ako z plagatu, ked nebude mat telo energiu zacne stiepit aj bielkoviny vo svaloch=>zmyznu svaly(ako ukazku pridavam fotky christiana bale-a pred hladovkou a po nej, len tak na ilustraciu, ze co sa da urobit s telom ked sa chce, aj jednym smerom aj druhym, tz aj pribrat aj zhodit, kedze on to potom na batmana nabral znova spat)
Prílohy
christian-bale-miley-cyrus-batman-batgirl.jpg
christian-bale-in-the-machinist.jpg
christian-bale-in-the-machinist.jpg (23.22 KiB) 1109 zobrazení
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Adulko1 »

Tak ja jem všetko čo mi príde pod ruku okrem ryby. ;) na tie mám alergiu.
Edit:
dahome, pár dni trvalo vysledky, max. týždeň.
Coldrain: profesionálny výklad, fakt klobúk dolu a ďakujem za info a ilustračné foto. :)
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Už dlhšie sa snažím pribrať, mám 195 cm a nejakých 75 kg, no bežným jedálničkom sa mi to nijak raz nedarí. Myslite, že by mi niečo takéto vedelo trocha pomôcť https://www.bodyworld.sk/pribrat/najlepsie?
Gabo10
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Gabo10 »

Nie nevedelo..pokial nemáš stravu tak ti to nepomôže je to len DOPLNOK.Predpokladám že tuk nechceš pribrať čiže cvičíš asi takže vychádzajme z toho

Problém s priberaním je nasledovný:ľudia nedokážu udržať jednu hodnotu sachrov/bielkovín celý týžden napr 400/200 (fiktívne čísla) a skáču hore dole 100/40...170/120...90/100... z toho dôvodu nemajú prebytok energie z jedla aby to telo mohlo premeniť na svaly/tuk (ak necvičíš)

rada: http://www.kaloricketabulky.cz/ píš si sem jedálniček ..normálne si to týždeň váž na kuchynskej váhe a zadávaj hodnoty.Po týždni si pozri akú máš dennú hladinu sacharidov,bielkovín a budeš vedieť problém :) PS:aby si pribral musíš mať 2g bielkovín na KG váhy a myslím že 5 až 7g sachrov na kg váhy (Ja osobne dávam 7g ked priberám - vec tela)

PS: ak chceš pribrať nemôžeš mať pocit hladu čiže dávaj si menšie porcie 7-8 krát do dna :) Ano,viem nedá sa vždy lebo robota a podobne ale ak veľmi chceš cestu si nájdeš tiež pracujem na píle a niekedy tam behám ako somár s tuniakom v ústach a odnášam drevo :D :D
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Diky za rady. Ano viem že to je len doplnok a snažím sa robiť všetko aby to šlo aspoň trochu hore. No momentálne máme fofri v práci a niekedy počas dvanastky sa ani ne zastavím, čiže v tomto vidím veľký problém. Snáď to časom nejak vyriesim.
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Uplatnuju sa rovnake pravidla pri jedeni aj u dievcat? Priatelka je dost vysoka (188 cm cca), vazi okolo 67kg tusim, je stihla, ale chcela by tiez zdravo pridat, no je tazke jej nieco vysvetlit, zerie vsetko co jej pride pod ruku, chipsy+sladkosti (uz po menej, aspon tam som jej trosku prehovoril :D), pizzu, ryzu, zemiaky, maso, ryby, zeleninu, ovocie... , nie je to vychrtlina, ma stehna, zadok ako normalne baby neranajkuje a aj ak ano, tak velmi malo, neviem ci zrovna to nebude za nasledok aj toho ze nevie pekne pribrat. Zacali sme spolu behat po troske zo zaciatku (lebo mne treba trosku schudnut a ona si chce vyformovat zadok a stehna + drepy vypady a tak dake domace s jednoruckami), ale aj tak je to o strave, ked jeme spolu, nesetri, nakada si vela a neboji sa jest. Kazda rada dobra :) Dakujem
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

lukas9206, jasné, že by ti vedel gainer pomôcť a kto tvrdí, že nie, tak sa veľmi mýli. Si kúp ON Serious Mass a popri bežnom stravovaní ako doteraz si daj dve dávky s mliekom, dajme tomu na desiatu a olovrant a za týždeň, dva, keď sa postavíš na váhu, ti garantujem, že budeš mať o pár kíl viac. Len s tým netreba šetriť. Logika nepustí. Keď príjmem viac kalórii, tak musím pribrať. S takou váhou, keby si pribral aj 10 kg tuku, tak to ani nezbadáš. Samozrejme, keď budeš popri tom cvičiť, tak to pôjde aj do svalov.

A nič si písať a vážiť nemusíš. Však sám vieš, čo ješ a vieš, že musíš zjesť viac bielkovín. Tak keď budeš celý deň jesť kysnuté koláče, tak si asi veľa bielkovín nezjedol.
Gabo10
Medium Expert
Medium Expert

aviceN napísal:"S takou váhou, keby si pribral aj 10 kg tuku, tak to ani nezbadáš. .
To môže rovno celý den jesť arašidové maslo ak mu nebude vadiť 10kg tuku naviac a vyjde ho to lacnejšie + dostane viac živín a aj kcal.. :roll:

Jednoducho pokial nebude mať vyvážený jedálniček tak nepriberie.. a preto nech si to píše
Veľa sachrov a žiadne bielkoviny = svaly sa budú rozpadať a sachre využije z 40% lebo zvyšok bude musieť živiť tie "zvyšné" svaly
Veľa bielkovín a málo sachrov = svaly budú mať formu ale nebude priberať iba sa udržiavať či dokonca chudnúť kedže organizmus ide non stop na obrátky a nemá energiu z sachrov = tuky budú miznúť a ostane svalstvo = váha klesá
Veľa bielkov a sachrov = priberie pretože má prebytok energie a telo si nemusí ukladať energiu na pozdejšie

aviceN napísal:Uplatnuju sa rovnake pravidla pri jedeni aj u dievcat? Priatelka je dost vysoka (188 cm cca), vazi okolo 67kg tusim, je stihla, ale chcela by tiez zdravo pridat, no je tazke jej nieco vysvetlit, zerie vsetko co jej pride pod ruku, chipsy+sladkosti (uz po menej, aspon tam som jej trosku prehovoril :D), pizzu, ryzu, zemiaky, maso, ryby, zeleninu, ovocie... , nie je to vychrtlina, ma stehna, zadok ako normalne baby neranajkuje a aj ak ano, tak velmi malo, neviem ci zrovna to nebude za nasledok aj toho ze nevie pekne pribrat. Zacali sme spolu behat po troske zo zaciatku (lebo mne treba trosku schudnut a ona si chce vyformovat zadok a stehna + drepy vypady a tak dake domace s jednoruckami), ale aj tak je to o strave, ked jeme spolu, nesetri, nakada si vela a neboji sa jest. Kazda rada dobra :) Dakujem
Ano rovnaké pravidlá ked chceš pribrať udržuj sachre/bielkoviny na jednej úrovni (u každého individuálne treba zistiť) a energetický výdaj musí byť nižší než je príjem ak chce schudnúť/formovať odporúčam sacharidové vlny v princípe je to hranie s sacharidmi a ich dávkami jeden den 100,druhý 200,tretín 300 štvrtý 100.... A tu je taktiež dôležité jesť 5-8 krát menšie porcie počas dna aby telo bežalo non stop v obrátkach...

Bez stravy to nejde to je 90% úspechu a cvičenie je 10%
PS:neviem ako vyzerá a čo chce dosiahnuť ale taký priemer žien je okolo 50kg dajme tomu a fitnesky majú 65kg bežne takže nech nekuká na váhu ale pomer svaly (ano,aj zadok je sval) X tuk :) Inak strava,strava,strava

´´
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Ale ona nepotrebuje chudnut, ide jej o to ako zdravo pribrat, urcite nechce aby jej narastol zadok do tuku, ale tak rychlo spaluje zrejme, ze to na nej nie je vidiet. Ona sa boji ze ked zacne cvicit tak jej bude strasne vidiet svaly, vlastne uz teraz ked lezi tak jej vidiet kocky na bruchu, co sa jej nepaci..preto by urcite mala pribrat aj na tuku.
Gabo10
Medium Expert
Medium Expert

Keď leží vidno kocky aj človeku čo má 25% tuku pretože koža je napnuta.Nech sa nebojí ako chlap nebude pretože nemá toľko hormónov,testosterónu...ako muž.Zajtra ráno ti sem hodím článok o tom kde jej to všetko bude vysvetlené prečo nebude taká :)

Chce pribrať do správnych miest inak povedané a nato je iba jeden spôsob pribrať celkovo.Ženám stačí 3 kg a bude vidieť efekt.S pribratim pôjde aj tuk jemne ale pri 3kg hore si to nevšimne zrejme. V skratke aby pribrala sa musí odvážiť a nasobit ako som hore písal u žien stačí bielkoviny VahaX 1,5 a sachre váha X 4.Ak po 2 týždňoch nebude zmena pridať na hodnotách o niečo.
Cviky vynechať kardio tým sa chudne a cvičiť ideálne s činkami komplexné cviky kde sa najviac svalov zapája...postupne pridávať záťaž každý týždeň napr o kilo hore nech si svaly zamakaju a dostanú impulz rásť :)
Tipujem ze predtým necvicila to je výhoda lebo začiatocnik rastie aj keď sa na činku iba díva
pinco
Darca
Darca

Neviem prečo z toho robíš takú vedu. Stačí si udržiavať príjem bielkovín a sachrov v čo najlepšom množstve. A k tomu aby som vedel, čo som zjedol a čo by som mal zjesť nepotrebujem tabuľky a všetko presne na gram. Keby som toto mal podstupovať a šaškovať s vážením jedla, tak ma asi porazí a skôr sa na to vykašlem, ako by som vôbec začal. Keď uvážim, že napríklad ja sa ani väčšinu dňa nestravujem doma, tak neviem, ako by som si to jedlo vážil a zapisoval. To si mám brať váhu so sebou?
Gabo10
Medium Expert
Medium Expert

pinco: ked poviem nejakému človeku na ulici koľko sacharidov má sáčok ryže a koľko bielkovín má kilo kuracích prs bude stratený.A ked je stratený z tohto ako bude vedieť koľko toho za den zjedol?? No nijako čiže zase nebude mať stály príjem ktorý je pre neho potrebný..preto je lepšie si to písať na začiatku :)
Dám ti príklad:
kuracie prsia gril. 100g a filety 100g
Prsa majú 23g B na 100g
Filety iba 17g B na 100g
Už máš 6g rozdiel počas dna toto urobíš 3 krát z 6tich jedál a 18g-20g máš menej ako si mal mať :) ked má dievča 50kg a má mať 75g bielkovín na den tak ked stratí iba z tých jedál má iba 55g za den čo je málo :) Dúfam že som to napísal zrozumitelne
Cielené pribratie (bez tuku) neni sranda ako si to predstavujú ľudia....o keby to bolo ľahké, robil by to každý....

Inak neviem kde sa stravuješ ale ja ked idem do reštiky majú tam napísané koľko gramov je čoho na boku vedľa jedla (v niektorých aj rozpísané čo sú S a čo B)

aviceN napísal:Ona sa boji ze ked zacne cvicit tak jej bude strasne vidiet svaly.
http://www.bodybuilding-forum.sk/mytus- ... t1863.html tu
pinco
Darca
Darca

A keď si dám na obed kurča, tak budem z toho vedle jak tá jedle, že? Si potom spravím rozdiel medzi hmotnosťou celého kuraťa a kostí, ktoré vyhodím.

Čo si, to ti akurát všetko znechutí. Takéto váženie a počítanie je možno pre niekoho, kto sa pripravuje na súťaž a nie pre človeka, ktorý chce len pribrať.
Gabo10
Medium Expert
Medium Expert

Popravde ano..stačí urobiť rozdiel

Pozri ako som hore písal všetci si to predstavujú ľahké ale nikto to nerobí a prečo?? no lebo "keby to bolo ľahké, robil by to každý" Medzi "cieleným" pribratím (bez tuku) a necieleným typu o mesiac sa odvážim a mám o 2kg viac je ten rozdiel medzi ľudmi čo nato majú a tými čo nie.Pozri sa okolo seba vo svete jeden z 200 sa možno stará on stravu poriadne.

Bud to rob poriadne alebo vôbec lebo to nemá zmysel inak :) Inak po asi mesiaci dostaneš hodnoty do hlavy a váha nebude potrebná
pinco
Darca
Darca

Nikdy som jedlo nevážil, bielkoviny si rátam len tak zhruba, cvičím a priberám. Som asi nejaký zázrak. Je možnosť robiť to aj tak ako radíš ty, no je to podľa mňa zbytočne komplikované.

A hodnoty môžeš mať v hlave aké chceš a aj tak nebudeš vedieť presné gramáže. To potom nemá zmysel, ako píšeš.
Gabo10
Medium Expert
Medium Expert

Ved ja nehovorím že sa to nedá bez toho ale uvedom si že je začiatočník čiže povedzme bežný človek ktorý ked si dá 4 rožky s maslom si myslí ako sa najedol k prasknutiu .Rovnako ako môj kolega v práci denne zje 10-15 rožkov s salámou a syrom a čuduje sa že toľko je a nepriberá :? pritom výživovo zje toľko za den čo ja na ranajky...
pinco
Darca
Darca

Veď o tom píšem, sledovať príjem bielkovín a sacharidov. Nemusíš to však vážiť, aby si vedel, či si zjedol za deň dosť bielkovín. Presné to aj tak nebudeš mať a ten minimálny rozdiel je zanedbateľný. A keď mám pocit, že som toho prijal málo, dám si na večer proteín a mám postarané.
Gabo10
Medium Expert
Medium Expert

Ako čítam my píšeme to isté :D :D Akurát že ty to bereš z pohľadu iného a ja zase iného..Rozchádzame sa v tom že ja som to písal s tým že ona netuší kedže nikdy necvičila a nepozerala stravu kde sú bielkoviny a kde sacharidy a kde tuky.Preto som odporúčil tú tabuľku kedže tam píše hodnoty...Ty to berieš z pohľadu že ona to už vie kde je čo a stačí udržiavať hladinu približne denne :)
pinco
Darca
Darca

Mne skôr ide o tie hodnoty jedál, že čo obsahuje koľko bielkovín. Ja cvičím už dlhšiu dobu, snažím sa stravovať zdravo a kým si to nenapísal, tak som netušil, že 100g pŕs má 23 gramov bielkovín. Nikdy ma to ani nezaujímalo a ani sa to nechystám zisťovať. Viem však, že keď zjem denne 3 veľké porcie, ja neviem, mäsa s ryžou, doplním to proteinom, gainerom, popri tom zjem na desiatu, olovrant čosi, tak som zjedol toho dostatočné množstvo. Teda si to myslím, pretože priberám, nejdem do tuku, sila ide hore, tak nemám čo riešiť.

Možno áno, keby som to rozpitval do podrobna, tak by to bolo efektívnejšie a možno nie. Mne to takto vyhovuje a nemusím nič počítať a sledovať, čoho som koľko zjedol. Teda sledujem len to, či sú tu bielkoviny alebo sacharidy. Myslím si však, že keby sa ťa nejaký začiatočník spýtal, že chce pribrať alebo nabrať svaly a ty mu začneš rozprávať o tom, že potrebuje kuchynskú váhu, potom si zobrať v práci na týždeň dovolenku, aby si mohol všetko vážiť a zapisovať, tak sa radšej na to vykašle, lebo ho to znechutí. To je už vyššia liga, keď to chce niekto vyšperkovať do dokonalosti. A potom príde do podnikovej kantíny, dostane päť kúskov mäsa, z toho tri mastné a bude z toho smutný. To ešte aby si aj začal sám variť. Stačí mu vedieť, že toto sú bielkoviny, toto sacharidy, toto tuky, keď chceš pribrať tohto jedz viac, a tohto menej, popri tom cvič a budeš v pohode.
Gabo10
Medium Expert
Medium Expert

Ano,úplný súhlas v podstate :)
Napísať odpoveď